Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
@Anonymní píše:
@jkra to netuším. Bydlíme ve staré bytovce, nezateplené jenže jsme nad sklepem. Musím neustále topit aby tu vůbec bylo teplo. Jen plynem topím.
Ten byt máš v osobním vlastnictví, nebo jsi v nájmu? Jestli ta zveřejněná spotřeba 18MW v obrázku je tvoje, tak je to fakt dost.
U nás třeba ve sklepích lepili na strop polystyreny, stejně tak to pokládali nahoře na půdu, aby byla alespoň částečná izolace, domluvilo se na tom sdružení vlastníků na jaře, máme tedy už několik let zatepleno a plastová okna.
My máme malý byt 2+1 50m2, v nejvyšším patře, topení tedy nemáme v chodbě a na záchodě, tam je zima (takže máme jen žebříkový radiátor v koupelně a potom po 1 radiátoru v kuchyni a v obou pokojích), loni jsme topili v průměru na cca 22-22,5 stupně, plynem i ohříváme teplou vodu a vaříme na něm, a roční spotřeba 8MW. Letos topíme na 21 a jsem na spotřebu zvědavá.
Ta spotřeba 18MW je u větších nezateplených bytů asi normální, a částka holt vychází z toho, žes měla velkou část roku nízké zálohy. Jestli je byt v osobním vlastnictví, zatlačila bych na SVJ, jestli třeba alespoň neodizolovat ty sklepy. Jestli jsi v nájmu, uvažovala bych reálně o změně bydlení, topila jen tam, kde je to třeba a fakt regulovala tu spotřebu, no.
Opravdu přichází doba, kdy si každý nebude moct dovolit vytápět velký prostor. Známý realiťák už mi říkal, že poměrně výrazně klesají ceny starých nezateplených bytů i domů, protože kupující už si rozmyslí nezateplený byt s vysokými stropy právě kvůli nákladům na vytápění, dva roky zpátky ty stropy brali kupující jako plus a vůbec to neřešili.
@LucieNovákov píše:
@jkra
No, más šílenou spotřebu. Větší než my v domě. Vypínate kotel přes den, na kolik máte nastavený termostat. Musíš topit méně, nebo platit ty vysoké zálohy. A napiš víc o bytě. Mate svj? Kolik tam v baráku je bytu? Mate fond na opravy? Mate výbor? Proč nemáte zateplení?
My máme v RD spotřebu plynu kolem 9 MWH za rok (pouze topení, ne ohřev vody, ani vaření) obýváme a vytápíme cca 100 m2.
Spotřeba 18 MWH v bytě je tedy šílená, pokud to je pouze za topení.
@jkra kotel se nahřívá když teplota klesne pod 20°C. Pokud se vypne pak už byt nevytopim mám to vyzkoušené a mrzli jsme 2 dny než se to dalo doporadku. Termostat je na 22,5. Byt je můj, byty jsou 4, fond máme bohužel není v něm dostatek peněz podle bytového družstva na zateplení. A před pár lety když byla možnost zateplení tak s tím 1 člověk nesouhlasil a šlo to vše do háje
@LucieNovákov píše:
@jkra kotel se nahřívá když teplota klesne pod 20°C. Pokud se vypne pak už byt nevytopim mám to vyzkoušené a mrzli jsme 2 dny než se to dalo doporadku. Termostat je na 22,5. Byt je můj, byty jsou 4, fond máme bohužel není v něm dostatek peněz podle bytového družstva na zateplení. A před pár lety když byla možnost zateplení tak s tím 1 člověk nesouhlasil a šlo to vše do háje
Tak 22,5 sniž na 20,19.Pak bych iniciovala schůzi svj, na zateplení jsou dotace a teď by měli být všichni pro. A zároveň hned zvedněte odvod do fondu oprav. No, bude to bolestivé. Případně všechny ty podpůrné finty, zespoda ve sklepě nalepit polystyren, fólie do oken, izolační.
Jestli nejsou děti úplně malé, vzít brigádu na víkend, aspoň 1 den, cokoliv. Přídavky na děti máš?
@LucieNovákov Taky bych zkusila snížit tu teplotu na 20,5 stupně, co to udělá, když kotel spíná při 20 stupních a má za úkol to vyhřát na 22,5, tak to celkem sežere dost plynu.
Nám spíná po půl stupni, nastaveno mám 20,5 stupně a sepne, když teplota klesne na 20,0 stupňů - vytopí třeba na 21, pak topit přestane a za pár hodin zase sepne, až teplota klesne na těch 20 stupňů.
A když odcházíme do práce, děti do školky, tak samozřejmě snižuji teplotu na 19 stupňů, na noc snižuji na 18,5. A kotel zase spíná, když se dostane teplota pod tu hranici toho nastaveného.
@stanuska3 píše:
@LucieNovákov Taky bych zkusila snížit tu teplotu na 20,5 stupně, co to udělá, když kotel spíná při 20 stupních a má za úkol to vyhřát na 22,5, tak to celkem sežere dost plynu.
Nám spíná po půl stupni, nastaveno mám 20,5 stupně a sepne, když teplota klesne na 20,0 stupňů - vytopí třeba na 21, pak topit přestane a za pár hodin zase sepne, až teplota klesne na těch 20 stupňů.
A když odcházíme do práce, děti do školky, tak samozřejmě snižuji teplotu na 19 stupňů, na noc snižuji na 18,5. A kotel zase spíná, když se dostane teplota pod tu hranici toho nastaveného.
mame to podobně, v noci a když tu nejsme 18, když tu jsme 19,5-20 jak kdy. Ale třeba teď jsme se po rodičáku vrátila do práce, kluk ve školce, budeme topit mín, tak doufám, že i toto se projeví ve vyučtovani. Přece jen když jsme lonské roky s miminem doma udržovala celodenně 20 stupnu na starem kotli…letos novy kotel a min stupnu, tk snad.
Ještě mě zaujalo to zvýšení spotřeby mezi dvěma obdobími, o třetinu mi to přijde docela dost, ty víš, čím to bylo způsobené?
@debra.morgan To se hodně projeví, když jsou rodiče v práci a děti v institucích a to topení nejede celý den, ale jen pár hodin k večeru ![]()
Když jsem byla na RD, tak jsme samozřejmě topili celodenně na víc stupňů, protože dítě na zemi a více doma, s tím se udělat nic nedá.
@Michelle_M píše:
Ještě mě zaujalo to zvýšení spotřeby mezi dvěma obdobími, o třetinu mi to přijde docela dost, ty víš, čím to bylo způsobené?
Vzdyt jedno je pul roku a druhe rok.
@LucieNovákov Ty odrazové fólie za radiátory máš? Role stojí tak dvě tři stovky a u nezateplených bytů by to mělo mít velký efekt. Dále přestavět nábytek tak, aby byly radiátory co nejvíc odkryté. Na podlahu např. u gauče nebo tam, kde ty a děti nejčastěji sedíte, dát nějaké ty polystyrenové podložky (tchyně takto u sezení u TV dala takové ty karimatkové puzzle pro děti (spousta lidí rozdává zadarmo, když jim děti odrostou) a kobereček položila až na to, když si člověk sedne na gauč a opře holé nohy, je to sakra rozdíl). Závěsy/záclony tak, aby nezakrývaly radiátor, ale tlumily průvan od oken.
No a zvykat si, že 22,5 už je prostě drahý špás, mluví se o tom, že 1 stupeň sníží spotřebu o 6%. Začít nosit doma pořádnou domácí obuv, mikiny, naučit na to děti.
A zkusila bych ty polystyreny na strop sklepu, je to levné a podle sousedů v přízemí to opravdu výrazně pomohlo.
@Tarena píše:
Vzdyt jedno je pul roku a druhe rok.
Ježiš ajo, to jsem si fakt nevšimla ![]()
@LucieNovákov měli jsme kdysi v bytovce. Jeden ze 4 nesouhlasil, tak se jeho být nezateplil a zbytek ano. Vypadalo to zvláštně, uznávám, ale proč by kvůli jednomu měl trpět zbytek.
Jinak chápu, dole topili daleko dřív než my nahoře a melintam plíseň.
Ještě záleží jak máte udělánou izolaci. Nám sklepy vlhly, takže polys.na strop by byl za chvíli KO.
Museli jsme se zateplením udělat i nové izolace u sklepů.