Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Naprosto chápu rodiče, že ti nechtějí přepsat dům. To už se tisíckrát ukázalo jako cesta do pekel. A ty se hned naštveš, urazíš a chceš se stěhovat… jako proč? Chováš se jako malá holka. Rodiče se chtěli zbavit chalupy, kterou už nezvládají udržovat, ne svého domu. Pokud už ani jeden z vás chalupu nechce, domluvte se na prodeji. Momentálně je proto stejně nejvhodnější doba. A až všichni vychladnete, a především ty, tak se domluvte jakým způsobem do budoucna vyřešíte vlastnictví domu a vůbec celé dědictví.
@Janli píše:
Naprosto chápu rodiče, že ti nechtějí přepsat dům. To už se tisíckrát ukázalo jako cesta do pekel. A ty se hned naštveš, urazíš a chceš se stěhovat… jako proč?
Brart dal celozivotni uspory do domu, ktery je jeho. Ona s manzelem dali to same do domu, ktery je rodicu. Po smrti rodicu se o nej podeli s bratrem, on o svuj ne. Bratrovi pomohli na jeho jmeno, ji slibem, ktery nyni neni pravne podlozen.
Slozite, ja bych s rodici znovu mluvila, s predem napsanymi poznamkami, protoze chapu, ze te tato nespravedlnost zasahla na citech.
No, to je nefer, pokud ty jsi zainvestovala do domu. zkusila bych s rodici promluvit v klidu.
Neudelas nyní nic.. a majetek podle mě za špatné vztahy v rodině nestojí.. počkala bych, jak se to vyvine, ale stěhovat se zatím není důvod.. možná požádat rodiče, ať vše upraví v závěti..
@Janli Já do toho domu dala skoro všechny rodinné finance a 20 let ho udržujeme. Díky tomu má cenu víc než 5 milionů. V současné situaci nedokážu sourozence vyplatit. Proto chci připsat polovinu plus věcné břemeno pro rodiče. Tak budeme mít všichni jistotu bydlení a já s domem nebudu moci za života rodičů nakládat. To je snad fér, ne? Z druhé půlky už bych sourozence vyplatit zvládla.
A chalupu rodiče prostě prodat nechtějí. To bylo první, co jsme jako sourozenci navrhli.
@Beckyttine5 píše:
Neudelas nyní nic.. a majetek podle mě za špatné vztahy v rodině nestojí.. počkala bych, jak se to vyvine, ale stěhovat se zatím není důvod.. možná požádat rodiče, ať vše upraví v závěti..
Jo, závět slíbili, ale to není žádná jistota. Dá se kdykoli změnit. A navíc, mohou onemocnět. Takový Alzheimer, to je nemoc. Rodiče nepoznávají ani vlastní děti.
No že rodiče nechtějí přepsat ani část toho domu na tebe je blbý, ale asi s tím nic neuděláš. Ale jestli se budeš vztekat a dělat zle, myslím že názor nezmění. Chalupu bych prodala a rozdělila peníze.
@dickys Žádné zle nedělám, jen mě to hrozně mrzí. A věc se má tak, že dům patří jednomu z rodičů a chalupa druhému a ten ji prostě prodávat nechce. Doufám, že si to rozmyslí. Tyto dohady začaly, když jsme si s manželem chtěli koupit vlastní malou chaloupku na rekreaci.
Na majetek, ktery by byl predmetem dedictvi bych se vykaslala (tedy nechala bych to vyplynout podle situace, ale minimalne bych se dozadovala toho co jste zainvestovali) a pokud maze nasetreno a muzete si koupit byt, tak ho rozhodne kupte, muzete s nim pak delat cokoiv.
Byt si koupit můžeme, ale museli bychom si vzít vysokou hypotéku. Kdyby už v něm mohlo bydlet některé z dětí, jdu do toho, ale děti ještě studují.
@Anonymní píše:
Byt si koupit můžeme, ale museli bychom si vzít vysokou hypotéku. Kdyby už v něm mohlo bydlet některé z dětí, jdu do toho, ale děti ještě studují.
Tak ho muzete ponajmout.
@Anonymní píše:
Tak ho muzete ponajmout.
To neudělám, pronajímala jsem 10 let a pak byt raději prodala. Někteří podnájemníci jsou cílení neplatiči a dostala jsem je z bytu až s rozsudkem v ruce. Peníze už nikdy neuvidím.
@ka2ka Závěť sepsat chtějí, ale nevím v jakém znění. A rozhodně mi přijde nefér vyplácet sourozence z domu, který má díky mé investici trojnásobnou hodnotu.
@Anonymní píše:
To neudělám, pronajímala jsem 10 let a pak byt raději prodala. Někteří podnájemníci jsou cílení neplatiči a dostala jsem je z bytu až s rozsudkem v ruce. Peníze už nikdy neuvidím.
@ka2ka Závěť sepsat chtějí, ale nevím v jakém znění. A rozhodně mi přijde nefér vyplácet sourozence z domu, který má díky mé investici trojnásobnou hodnotu.
no ale ty nevíš jestli ti ten dům nedají v závěti a pořád vyšiluješ že nic nedostaneš ![]()
Dobrý den, potřebuji nestranný názor na věc, nevím jak se mám zachovat. Takže jsme 2 sourozenci, oba máme rodinu s dospělými dětmi. Naši rodiče vlastní dům ve větším městě a část statku s pozemky na vsi. Jde o dělení majetku.
Já žila v malém městečku v malém družstevním bytě a sourozenec stavěl dům. Dohodli jsme se, že investuji do domu rodičů ve městě a dům bude v budoucnosti můj. Dům je dvougenerační, opravili jsme ho za většinu úspor a žijeme zde již 20 let. Soužití s rodiči je vcelku bezproblémové, vzájemně si pomáháme. Mému sourozenci celá rodina pomohla postavit velký, krásný dům. Chalupu na venkově užívali rodiče k rekreaci a opravovali jen co bylo nutné.
Nyní už rodiče nezvládají obě nemovitosti a nabídli chalupu sourozenci, který ji odmítl. Na chalupě je v havarijním stavu střecha a vyžádala by si investici v řádech milionů. Vnitřek je v pohodě, dá se normálně užívat. Ale dalším problémem je, že se jedná o klasický čtvercový statek. Většinu užívá příbuzný a má to společný dvůr. V situaci, kdy sourozenec chalupu odmítl, ji rodiče nabídli mně. Já po ní netoužím, je to jen práce a investice v řádech milionů. Sourozenci by dali pozemky, které se dají dobře zpeněžit.
Chtěla jsem, aby na mě přepsali polovinu domu, který s rodinou užíváme k trvalému bydlení a dali si na dům věcné břemeno. To rodiče odmítli. Jsem naštvaná, dům ve kterém bydlíme mi slíbili a já s ním počítám k trvalému bydlení i nadále. Bohužel jsem byla hloupá a nepatří mi tu ani cihla. Jak teď z toho ven? Máme našetřené nějaké peníze a poslední možnost vzít si hypotéku a pořídit hezký byt nebo starší dům. Co byste dělali vy?