Chalupa - danajský dar

Napsat příspěvek
Velikost písma:
1334
9.8.19 10:34
@Janli píše:
Naprosto chápu rodiče, že ti nechtějí přepsat dům. To už se tisíckrát ukázalo jako cesta do pekel. A ty se hned naštveš, urazíš a chceš se stěhovat… jako proč? Chováš se jako malá holka. Rodiče se chtěli zbavit chalupy, kterou už nezvládají udržovat, ne svého domu. Pokud už ani jeden z vás chalupu nechce, domluvte se na prodeji. Momentálně je proto stejně nejvhodnější doba. A až všichni vychladnete, a především ty, tak se domluvte jakým způsobem do budoucna vyřešíte vlastnictví domu a vůbec celé dědictví.

Ono to spíš zní tak, že rodiče je slibem budoucího rozdělení udrželi u sebe, aby se postarali atd.
Nebýt toho, tak si zakladatelka žije ve svém za své. Takhle utopila peníze v domě rodičů a případně bude podruhé vyplácet bratra (nebo jeho dědice) z hodnoty, kterou tam ona vložila.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Ou
24138
9.8.19 11:02

Počkala bych až zklidníš pak hledala nějakou rozumnou domluvu.

Respektive to že ti rodiče nechtějí přepsat dům za živa není nic neobvyklého je to jejich dům. A ḱdyž začneš dělat dobrovolníka v domově seniorů. zjistíš jak snadno se dá věcné břemeno obejít.

Jinak tu část statku co ani jeden nechcete nabídněte majiteli zbytku statku k odkupu, peníze ať si rodiče užijou a zbytek vám odkážou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
80475
9.8.19 11:08

Jediné, co můžeš udělat v dané situaci, je sednout, všechno jim dopodrobna vysvětlit a pokusit se o dohodu. Jinak těžko co. Možná, pokud máte faktury za práci na domě, by se vám pak případně podařilo dokladovat, kolik jste investovali a tato částka by se z dědictví odečetla.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18177
9.8.19 11:34

A jak se k tomu stavu bratr? Zná a respektuje domluvu? Jinak souhlas s uvedenými radami. Až vychladneš, v klidu si s nimi sedni a vysvětli jim, že kdyby se něco stalo, bratra nevyplatis a o dům přijdete. Ale je to na dlouhou trať. My jsme takhle prarodiče přemlouvali léta, ať prepisou majetek na mámu (bylo to kvůli dluhům jejich dalšího dítěte). Máma už byla na prášky, babicka se na ni několikrát utrhla, ať „si teda ten byt nechá, když tolik chce.“ A pomohlo až to, když jsem si ji vzala stranou a vysvětlila ji, že až jeden z nich zemře, druhý bude muset „zadluzenou“ část vyplatit a na to nemá on ani my, takže se nemovitosti budou muset prodat. Trochu jsem to nadsadila, ale pomohlo to… Oni prostě nechtěli řešit nepříjemnou věc - ale pomohlo samozřejmě to, že by si to vyzrali sami. Mámu by v tom asi nechali :cert:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1134
9.8.19 11:45

A co takhle, že bys dostala pozemky ty, protože bratr dostal peníze na svůj dům. Tím by ses " vzdala" investic na domě rodičů. Za prodané peníze z pozemků byste koupili vlastní dům. A po smrti rodičů si barák a chalupu normálně rozdělíte. Sice budeš pořád v mínusu, ale přijde mi to nejlepší. Takhle nemusíš vidět v budoucnu téměř nic.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
9.8.19 14:12

@ka2ka Dům patří jen jednomu z rodičů, takže i když nakrásně sepíše závěť, minimálně jednu čtvrtinu dědí sourozenec.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
9.8.19 14:13
@DustInTheWind píše:
Ono to spíš zní tak, že rodiče je slibem budoucího rozdělení udrželi u sebe, aby se postarali atd.
Nebýt toho, tak si zakladatelka žije ve svém za své. Takhle utopila peníze v domě rodičů a případně bude podruhé vyplácet bratra (nebo jeho dědice) z hodnoty, kterou tam ona vložila.

Tak nějak to cítím já. Kdybych nebyla hloupá, vzala jsem si před 20 lety hypotéku a měla vlastní dům nebo byt. Jít k rodičům byla mnohem levnější varianta, ale teď jsem v koutě.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
9.8.19 14:18

@Ou Nechci celý dům, jen polovinu. To mi přijde spravedlivé.
Fakt by mě zajímalo, jak se dá obejít věcné břemeno. Navíc, kdybychom byli spolumajitelé, tak dům nemohu prodat, zastavit, vzít si na něj hypotéku. Já v tom domě chci žít i v budoucnosti.
O prodeji statku a pozemků zatím rodiče nechcou ani slyšet a příbuzný by na to zřejmě ani neměl.
Původní dohoda zněla tak, že já dostanu dům, kde bydlíme a sourozenec chalupu s polema. Bohužel chalupu odmítá a rodič odmítá prodej. Občas si připadám jak v blázinci.

• Citovat
  • Upravit
26747
9.8.19 14:26
@Anonymní píše:
Tak nějak to cítím já. Kdybych nebyla hloupá, vzala jsem si před 20 lety hypotéku a měla vlastní dům nebo byt. Jít k rodičům byla mnohem levnější varianta, ale teď jsem v koutě.

Tohle je častý no, nebo bývalo. U našich rodičů… Jedny mladý nahoře udělali dva plus jedna, práce o zahradu, žádný slovo. Druhý bratr za vydatné pomoci rodiny barák. No za 50 let má jeden vlastní barák a 2 miliony a druhý takovou už barabiznu a dluh 2 miliony sourozenci :think: co si ty lidi tenkrát mysleli? :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3745
9.8.19 14:28

Tak se domluvte s bratrem- sám ví, co jste do domu investovali, tak když s ním bude rozumna domluva, tak určitě nebude chtít vyplatit půlku tržní hodnoty domu, ale najdete řešení, které bude vyhovovat vám oběma.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
9.8.19 16:18

@Bubla Bůčková Dřív bylo vícegenerační bydlení normální. :nevim: A ten bráchovo barák má cenu 8 mega. Má se finančně mnohem lépe než já.
@Beckyttine5 Má takové řeči, že nic nechce. Ale teď, když došlo na lámání chleba nevím. Budeme muset hodit řeč.

• Citovat
  • Upravit
26747
9.8.19 17:16
@Anonymní píše:
@Bubla Bůčková Dřív bylo vícegenerační bydlení normální. :nevim: A ten bráchovo barák má cenu 8 mega. Má se finančně mnohem lépe než já.
@Beckyttine5 Má takové řeči, že nic nechce. Ale teď, když došlo na lámání chleba nevím. Budeme muset hodit řeč.

Jaaaj to on rychle každej zapomene, jak se tam chodilo pomáhat a rodiče platili střechu. Dneska slíbí, za 20-30 let zapomene nebo ho manželka a děti donutí změnit názor :pocitac: je to fakt k vzteku a to přitom chceš jen půlku 8o

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3379
11.8.19 08:36

Já se nedivím, že máš vztek. Do něčeho narveš peníze, o navýšení kupní hodnoty ani nemluvě, a pak Ti ani prkénko u WC neříká pane. Buď to nechat být, řešit až v dědickém řízení, nebo se s rodiči domluvit, že Ti vyplatí investici za celých 20 let, včetně kompenzace za navýšení kupní hodnoty. Věř, že pokud budeš chtít vyplatit, líbit se jim to nebude, ale měli by si uvědomit, že se na Tobě slušně obohacují ( za Tvé peníze mají zvelebený majetek) a že je konečně na čase jim říct, že už další investice do domu, kde nemáš žádný podíl, se konat v žádném případě už z Tvé strany nebudou. Ať si prodají pole a peníze si už do baráku vrážejí sami, když si ho chtějí vzít jednou do hrobu… Peníze na opravy a údržbu mají, když prodají nějaký ten pozemek, takže o nějakých případných výmluvách "nemáme na opravy peníze, bla bla,, nemůže být z jejich strany vůbec řeč… Za dvacet let, co s Tebou takhle vycůrávali jsi za ty peníze mohla mít něco svého a mohla jsi mít teď klid.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3745
12.8.19 00:38

No, ale zase tam zakladatelka mohla těch 20 let bydlet levněji, než kdyby si něco pronajala - počítám tedy, že se finančně podílela jen na provozu domu, což je u vlastní nemovitosti celkem nízká částka v porovnání s běžným nájmem bytu, tak se dalo očekávat, že přispěje i něco navíc na zvelebení domu…
Jinak ano - zakladatelka může požadovat, aby jí rodiče vyplatili část toho, co do domu investovala, ideálně doložit uhrazené faktury za řemeslné práce, materiál apod.. - ale stojí ty peníze za to, že si totálně zničí vztahy v rodině? Je to přeci její máma a táta… takže ano - z právního hlediska zakladatelka nějaký nárok určitě má, ale je na jejím zvážení, zda se ho začne domáhat za cenu zhoršení vztahů s nejbližšími… já bych se na jejím místě pokusila dohodnout s bratrem a nyní nechala vše být

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
12.8.19 13:00

Nemáš to lehké. Majetek dokáže rozložit celou rodinu.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová