Poradna pro látkování a látkové pleny
Miloslava Ščerbová
Ahoj všem maminkám, které látkují!
V lednu se nám narodí holčička a já se rozhodla pro látkovky. Ale ať pročítám diskuze jak chci, stejně se potřebuji poradit co a jak, a věřím, že mi jako ostřílené maminky poradíte.
Asi si to představuji jako Hurvínek válku..Ráda bych používala klasické čtvercové plenky a novorozenecký sklad, a chtěla bych vkládat bambusovou plenku s rozměry 30cmx30cm. Je to praktické? Mohu ještě mezi tuto vrstvu a zadeček dát separační plenu, např. celulozovou? Poté bych chtěla zabalit do kalhotkových plenek, chtěla bych koupit dvě s PUL vrstvou, poté dvoje flísové a jedny vlněné. Je to zbytečné nebo to využiji?
Omlouvám se, že to potřebuji popsat jako pro blbku, ale u prvního mimča si vůbec nejsem jistá jak na to a nerada bych udělala chybu.
Moc děkuju! ![]()
@Newi ahoj! na prvniho syna jsem taky koupila klasicke ctvercove pleny a pouzivam je ted dal na druhyho (skladam je na draka). ty moderni hotove se mi nelibi vzhledove (pripominaji mi „umelohmotky“) a jsou nesmyslne drahe. ted jsem dokoupila flisove vkladacky, jinak si myslim, ze staci jen separacni plena. na plenu jsem koupila dvoje svrchni kalhotky s pul vrstvou, ale nestacili mi, dokoupila jsem jeste dvoje. vlnu bych nebrala, ja se nerada staram o vlnu
jinak u prvniho syna mi tchyne nacpala par baleni „ropnich plen“, ze pry budu mit toho plny kecky, tak at mam trochu klid. blbost! u prvniho ditete jeste budes mit na vsechno cas, takze se urcite neni ceho bat:) na cestach byl taky v bavlne a spokojeny. druhy syn ma dva mesice, je ciste bavlneny, ale uz mu od obce prisel dopis, ze ma platit za odpad ![]()
Lianah: No tak to ti zavidim, ze ti dite vydrzi jen ve ctvercich. Mit to tak, tak nevyjdu z domu nebo by musel mit na zadku asi tak sest plin.
Newi: Mam ted dvoumesicni dite, ale pouzivam od zacatku ctverce na novorozenecky sklad, do toho jeste plinu a na to vkladacku. Separacku ted nedavam, neni potreba.
Svrchnich kalhotek budes mit peknou zasobu. Vlnaky jsou fajn, ja je pouzivam rada, pokud je ditko nepokadi, tak nalanolinovane vydrzi dlouho.
Ty moderni kalhotkove pouzivam taky, pro obe deti na ven. Bambus toho dost nasaje. Mam i All in one a taky spokojenost.
Jinak myslim, ze ti sem napise kazda svuj nazor a zkusenost a chaosu se nezbavis.
Kazdopadne to, co mas naplanovane je realne.
Čtverce na začátek jsou dobrá volba. zpočátku stačí jen to nebo další naskládaná čtvercovka. tu bambusku 30×30 kup 2-3 a uvidíš, jak se ti to bude líbit. Já sama bych koupila vkládačky z bambusového flísu, něco užšího, delšího. Jestli máš šikovné příbuzné nebo jsi šikovná ty, stačí koupit materiál a ty vkládačky by neměly být problém našít.
Separačka se nedává mezi vrtsvy (čtverec a vkládačku), ale plně nahoru ( u tvé varianty zadek dítěte, separačka, vkládačka, čtverec).
jen názvoslový - KALHOTKOVÁ PLENKA je plenka, která je savá, nemá nepromokavou vrstvu. Vlastně moderní látková plenka ušitá do tvaru kalhotek na zapínání. To co myslíš ty jsou PLENKOVÉ KALHOTKY - nepromoková vrstva, buď z PUL, vlny nebo flísu. PUL je na začátek určitš dobrá volba. časem doporučuji vyzkoušet i vlnu.
Plan dobry, na mimco dostatecny, ale na batole uz nevim, jestli to ctverce budou zvladat. To by minimalne chtelo vkladacky na dovycpani (treba nasit). Ale ja nikdy nebyla pritel klasickych cc, z novoskladu mi porad utikala vajecina, i odyz byl dobre utazeny
ja mam radeji kalhotkove pliny..
Takhle - nikdo ti s jistotou neřekne, že to bude OK, dokud to sama nevyzkoušíš. Třeba já zkusila poskládat čtverec párkrát a dospěla jsem k názoru, že tohle je nad síly mě i mého dítěte, rychle to vzdala, zainvestovala víc a přešla na jednodušší látkové systémy. Stejně jako znám lidi, kteří jedou ve čtvercích naprosto spokojeně celé plenkové období. Stejně jako s počtem svrchních kalhotek, já se vždycky smála, že někomu stačí točit dvoje - při kombinaci miminka, co kakalo 5× denně a mé neochoty každý den prát jsem vesele točila desatery a někdy mi ani to nestačilo. Nicméně kup míň, uvidíš, jak ti to půjde, dokoupit se dá potom vždycky
Jen se prostě neupínej k tomu, že někomu zrovna tenhle systém maximálně vyhovuje a tobě to jde ztuha, popř. že všichni chválí tenhle typ pleny a zrovna tvému dítěti protéká a nesedí. I to se stává celkem běžně a je to jak se vším - nejen u látkových plen - zkoušet, zkoušet, zkoušet. Však i ženské používající papírovky nezůstanou automaticky u první značky, o které se někde dočtou, že je nej ![]()
Začni tak jak máš v plánu, je to dostatečné, později můžeš dokoupit podle potřeby a chuti ![]()
taky jsem měla ze začátku chaos, ale momentálně mně na látce baví právě ta variabilita ![]()
Děvčata moc vám děkuji za rady a tipy! Určitě to chci zkusit, mám doma sušičku tak myslím, že mi to hodně ulehčí práci. 30ks plenek mám, tak doufám, že s 60ks klasických čtvercovek si vystačíme, plus ty vkládačky a separačky. Cvičně jsem to házela do košíku na branakdetem.cz a vyšlo mě to na cca. 3500kč, což není taková hrůza na začátek. A mohu pak ty látkovky vyvářet v pračce v klasickém persilu sensitiv nebo musí být přeprány ještě v lovele? A ještě bych se chtěla zeptat zda na ty plínky používáte nějakou baby aviváž nebo se to vyloženě nemá dělat? Díky moc!! ![]()
Aviváže nevedu na nic. zbytečná chemie, sušiča ti to hezky nadýchá, nebudou tvrdé ani bez aviváže. na plíny aviváž už vůbec, snižuje savost, ovalí vlákna.
prát v tom, co ostatní - já peru ve slizu nebo Qualtu, dřív v Persilu, možná se k němu vrátím. Já mám jednu plíny denně, z toho ani ne půlka počuraná, takže peru společně s ostatním.
Nevyvařuju, peru na 60 a stačí to a aviváž nepoužívám ani na vlastní oblečení. Sušička je fajn.
Peru na 60, pac mam ve varce vzdy i bambus, ale ciste ctverce vyvaret muzes, nutne to neni.
Peru ve Froschi a to i na novorozence. Avivaz nepouzivam, to je pro me smrad k padnuti a pliny to snad ani nepotrebuji.