Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
@NeferetNefertari rozhodne te neodsuzuju, ze nechces mediky u porodu a asi te v tom i utvrdim. Ja to zazila z druhy strany jako medik, gyndu jsem delat nechtela, ale nemohli bychom ke statnicim, kdybychom nebyli u dvou porodu (nevim proc byli tak prisny, ale ani personal porodnice nam blbej porodopis bez toho, aniz bychom ho videli, nechtel dat). Nic jsme si na nikom nezkouseli, opravdu slo o to jen to videt, takze riziko pro matku a dite kvuli nam nebylo. Klidne bych stala u hlavy a prikladala studenej hadr na celo, jen abych to mela za sebou, videt od nohou porod per vias naturales pro me tehdy bylo vcelku trauma (asi jako by ses koukala na nekoho, kdo je mucenej a natahovanej na skripec). A zen, ktery odmitnou, je prevazna vetsina. Jeden den jsem byla na porodnici od dvou do desiti vecer a vsechny zensky odmitly, prestoze v papirech mely, ze medici jim nevadi. Tak sem tam zevlovala na chodbe, pak jedna svolila k cisari. Dalsi den me zachranila aspon pani, ktera rodila uz snad 12 hodin a pritomnost dalsi osoby ji byla mila, protoze zrovna manzel musel odjet do zahranici. Zajimavosti na tom je, ze ona snad jako jedina zaskrtla, ze mediky u porodu nechce, ale kdyz jsme ji osobne poprosily, tak nemela nic proti. Byla skvela, hopsaly sme spolu na mici, popovidaly si o mimcu. Mimochodem sme tam s ni a spoluzackou taky byly snad jeste 6 hodin, nez se otevrela. Tak jsme ji tam obskakovaly, na to bezny personal cas nema, takze paradoxne mela tak trochu nadstandart. Pak sme ji navstivili z vdeku na sestinedeli. Takze suma sumarum, z asi 20 porodu jsme mohli k jednomu. Az a jestli jednou budu rodit ja, tak mam pocit, ze vetsi trauma z toho bude mit ten medik, nez ja jako rodicka. Ale jeste jednou, chapu te a rozhodne neodsuzuju. Kdovi, co si budu myslet, az to jednou prijde.
@bobulka88 Dekuji za tvoji vlastni zkusenost.
Treba nakonec zmenim nazor, kdyz mi medik bude nejakym zpusobem sympaticky, i kdyz to neni spravne slovo. Ja nemam vseobecne rada cizi lidi a kazdy clovek navic (pokud neni skutecne potreba) mi prijde jako riziko pro maleho a pro me vetsi stres ve chvili kdy bych ho uplne nepotrebovala. I kdyz paradoxne prihlizejici medik u císaře by mi vadil mene nez u normalniho porodu. Mozna to ma i co docineni se studem a vlastni jakousi nesnasenlivosti vuci cizim lidem spojenou se strachem z porodu a z toho, aby bylo male v poradku ![]()
@NeferetNefertari ted jsem si vzpomnela, ze jsem za studia vlastne byla jeste u jednoho prirozenyho porodu, ale rodicka poslala spoluzacku za dvere, protoze se ji nelibilo, jak se tvari, takze si urcite taky budes pripadne moct vybrat, kdybys na posledni chvili zmenila nazor. Rozhodne jsme si nepsaly poznamky (kdo si probuh muze psat u porodu poznamky a co si tam jako pise?) a nijak to nekomentovaly. Jak probiha porod a jak se miminko toci v porodnich cestach jsme museli umet uz pred tim teoreticky, jak kdyz bicem mrska. Jinak jsme meli v rocniku sepsanej harmonogram tak, aby na porodnici byli max 2 medici naraz, takze v nasem pripade houf mediku nehrozil. Nevyhodu to melo, ze kdyz mel medik smulu, tak tam musel najit misto treba od deseti vecer, abychom se neprekryvali a on ty svy dva porody videl. Pak uz se mi darilo prirozenym porodum vyhybat. Jeste byla gyn/por povinna letni praxe pro vsechny po zapoctech pred poslednim rocnikem, tam jsme si uz vybirali i z nefakultnich nemocnic sami. Tam parkrat“asistovala” u cisare (to je fakt uz operace a asi v lete je malo personalu a chybi ruce?), byla jsem tam takova podrztaska ve sterilnim munduru, ktera max drzi nejakej hacek a nic dulezityho, co by se dalo zkazit, tak nedela. Uz si ani nepamatuju, jestli jsme tam museli byt ctrnact dni nebo mesic. Nejmin stresujici pro rodicky i pro me bylo chodit koukat na sona (to bylo zas opravdu pekny) a protoze jsem vedela, ze gyn/por delat nikdy nebudu, tak se mi povedlo vyhnout se vsem pokusum vyucujicich lekaru o to, abych se naucila vaginalne vysetrovat a na jinou zenu jsem nikdy nesahla. A je pravda, ze i kdyz student vi od zacatku, ze chce delat treba ocni, tak projde fakultu uplne stejne, jako budouci proktolog, patolog nebo pediatr, jen si navrch muze domluvit praxi v danym oboru navic.
@bobulka88 Moc dekuji za nahlednuti na situaci z tveho pohledu, ktera s tim ma osobni zkusenost. Je to mnohem vice napomocne nez jen slepe anonymni utoceni ![]()
@NeferetNefertari Já na tebe nechci útočit. Sama vidíš, že i ta studentka Ti popisuje to stejné. ![]()
@Anonymní píše:
@NeferetNefertari Já na tebe nechci útočit. Sama vidíš, že i ta studentka Ti popisuje to stejné.
Ne, ta studentka popisuje vlastni zkusenost. Od tebe jsem nic takoveho necetla. Jen „kdyz to budeme delat vsichni stejne jako ty nebudou doktori“ apod. Zadna fakta, vlastni zkusenost jen „co vim a co jsem slysela“ pod anonynem (jasne ja taky nemam svoje jmeno, ale kdyby nekdo chtel tak me muze normalne kontaktovat pres zpravu treba, tebe ne)
Jsem rada, ze se podělila o svoji zkusenost, i kdyz muj nazor zustava porad stejny, tak mi priblizila, jak to vypada na te „druhe“ strane ![]()