Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Ahoj maminky,
chtěla bych se zeptat těch, které už rodily. Není blbé odmítnout praktikanty u porodu? Za pár týdnů mě čeká můj první porod a já mám hrůzu z toho, že si na mě nějaká praktikantka bude zkoušet svůj um
..Jak se na vás u porodu koukaly PA, když jste to některá odmítla? Nemají potom třeba horší přístup k vedení porodu? budu moc ráda, když mi napíšete své zkušenosti
děkuju.
Dobra otazka…to me zajima budu s tebou cekat na odpoved jestli neva ![]()
Ve FN Ostrava se to dalo odmítnout už při vyplňovánívstupních papírů - byla na to speciální kolonka, tka se to jen zaškrtlo, že praktikanty nechci. Nikdo nic nekomentoval.
U mě to ale dopadlo tak, že mě sestřička přišla poprosit, jestli bych to nepřehodnotila, protože ta sestřička co se o mě starala byla učenka - ani jsem to nepoznala, velice úžasná, a popravdě jediná, co se kemě za celý porod a následný pobyt chovala hezky.
Bylo hodně rodiček a málo sestřiček…
Můžeš si vybrat a ne nemusíš je mít, je to jenom na tobě, ale věř že v tu chvíli ti to bude úplně jedno. A většinou se to vyřizuje u příjímacích papírů ![]()
Příspěvek upraven 20.02.14 v 15:15
Ahoj, chtěla jsem odmítnout, měla jsem stejné obavy jako ty, ale nakonec jsem to podepsala v bolestech a moc nepřemýšlela. Rodila mě studentka s PA, která koukala, kontrolovala a byla to moje nejlepší zkušenost. První porod mě rodila hlavní sestra a nedá se to srovnat, takže za mě zvažuj jestli je tvůj strach opodstatnělý… studentka na tebe bude mít mnohem víc času a bude se ti mnohem víc věnovat. Stejně má nad sebou dozor a kdyby něco ihned zasáhnou.
U nejí porodu byly dvě, co se učily. Mezi nohama jsem měla zkušenou pa v pozadí stal dr. Pa jim akorat říkala co dělá a proč, kdy se či děje atd. Mi to nevadilo a uvítala jsem to, jsem zvedava. Po první zkušenosti, kdy jsem neuměla pořádně tlačit, jsem si to vynahradila a tlačila jak nejvíce a nejdéle jsem mohla, maly byl hned venku. ![]()
@DiváBára Když nechceš, odmítneš, to je jednoduché
Řeší se to při příjmu podepsáním papírů
Nemyslím si, že by se pak na tebe dívali nějak blbě, přece jen si můžeš vybrat, tak jaképak copak ![]()
Já jen napíšu svůj postřeh - u druhého porodu jsem natrefila na praktikantky a musím říct, že ty holky byly úžasné a díky nim to byl nejkrásnější porod, který jsem zažila ![]()
V porodnici pri vyplnovani papiru jsem dostala dotaznik, kde byla moznost ANO nebo NE, tak jsem jen zakrouzkovala NE a nikdo se dal o nic nestaral, ani divne nekoukal ![]()
Měla jsem úplně jiné starosti než řešit kdo je kdo
Praktikantka byla přítomna a naopak byla velmi profesionální a příjemná. Takže za mně žádný problém.
Já původně nechtěla vůbec a pak tam napsala že teda jo, ale jen baby. A mám zkušenost jako už tu padla - právě ta praktikantka to nebrala jako rutinu, ale byla milá, přátelská a hlavně na mě měla čas, PA v tom frmolu přišla asi 2×. Rodila mě taky praktikantka s Dr a PA a super, fakt dokázala podpořit, jsem za tu zkušenost velmi ráda ![]()
@DiváBára píše:
Ahoj maminky,chtěla bych se zeptat těch, které už rodily. Není blbé odmítnout praktikanty u porodu? Za pár týdnů mě čeká můj první porod a já mám hrůzu z toho, že si na mě nějaká praktikantka bude zkoušet svůj um..Jak se na vás u porodu koukaly PA, když jste to některá odmítla? Nemají potom třeba horší přístup k vedení porodu? budu moc ráda, když mi napíšete své zkušenosti
děkuju.
Jako medičku mi pacientky odmítali. Nic se neřešilo a šli jsme o dům dál ![]()
Je na to kolonka v papírech, jak už tu padlo. já třeba taky nechci studentku u porodu ale pokud by se chtěla starat před porodem tak klidně-krev mi brát atd. to mi nevadí. A určitě to není blbé odmítnout. z vlastní zkušenosti vím, že maminek co u porodu souhlasí se studentkou je něco málo přes polovinu.
Jo a ještě jedna věc, tím že to jsou učenky tak jsou daleko milejší a příjemnější než ostřílená PA. Opravdu
A v tu chvíli ti bude stejně jedno kdo tam je nebo není ![]()
Moje sestřenice byla právě jako praktikantka teď za poslední dva měsíce u čtyř porodů a s dalšíma co tam byli se mohli jen dívat, svůj um na nikom nezkoušeli..
Jinak co jsem slyšela, rodičce je v tu chvíli úplně jedno jestli jsou tam dva lidi nebo deset. Já osobně bych tam taky nemusela mít nikoho navíc, ale je mi to vlastně vcelku jedno ![]()
@DiváBára odmítla jsem je při obou porodech. nikomu to nevadilo. respektive jsem řekla, že v první době porodní mi nevadí- točení monitoru, přítomnost při vyšetření, ale na samotný porod chci soukromí