Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Anonymní píše:
Ahoj holky, zrovna jsem od přítele dostala „studenou sprchu“ a tak se vás chci zeptat, jestli to některá máte taky tak a jak to zvládáte.
Jde o to, můj současný přítel (jsme spolu půl roku) podle mě vůbec neumí dávat najevo náklonost či city a mě to moc chybí. Nepotřebuji, aby mě chlap denně posílal zamilované sms nebo krmil nějakými romantickými žvásty, ale čas od času dát druhému najevo svou lásku by neškodilo. Jak už jsem psala, jsme spolu půl roku, oba jsme rozvedení s několika nepovedenými porozvodovými vztahy. Každý máme jednu dceru. Řekla bych, že až na to jeho nedávání citů najevo máme super vztah. Já tedy taky na nějaké ťutinkování nejsem a v podstatě jsem se přizpůsobila příteli. Když jsme spolu, tak z něho cítím, že mě má rád - vyhledává moji přítomnost,hodně mi pomáhá, on je ten, který mi volá, chce se vidět, mluví o společné budoucnosti. V sexu nám to klape výborně a v posteli je na mě opravdu i něžný a pozorný. Ale jinak je to takový „přísný odtažitý chlaďas“. Když jsme se několikrát bavili o špatných vlastnostech a já mu toto řekla, tak odpověděl - já vím, že jsem takový a je to moje špatná vlastnost, ale já to najevo dávat neumím- . Už jsem si zvykla, že mi občas utne hovor uprostřed věty, protože musí zrovna udělat něco jiného, že jsem od něj nikdy neslyšela, že mě má rád, či že mi to sluší atd., že místo přivítání na mě většinou vychrlí vše, co je špatně… ale proč píšu dneska. Byli jsme celý den spolu, krásná neděle… byli jsme na hezkém výletě, celý den byl kupodivu milý a pozorný, dvakrát jsme se něžně milovali - po příjezdu domů jsem zjistila, že jsem u něj něco nechala, tak jsem mu psala sms, jestli to tam opravdu je a že mi to když tak vezme zítra (jsme domluvení na zítra-jeho iniciativa) a napsala jsem mu to tak hezky, s přáním dobré noci, posláním pusinky atd. a on mi odepsal : „Je tu, dobrou.“ Holky , už jsem mu ani neodepisovala a mrzí mě, že mi tím úplně zkazil dojem z dnešního krásného dne…aaaaachjooooKatka
Ahoj, nejsi v tom sama, ten můj je na tom úplně stejně, na začátku se teda snažil, až mi to spíš lezlo na nervy, je takový trochu extrémista v tomhle, no a teď teda se taky snaží protože mi ruplo v bedně a poslala ho k mamince, s vidinou že definitivně, no vydržela jsem to měsíc, ale to sem nepatří. Taky v tom mezidobí, prostě neumí dát city najevo, když ho chci obejmout tak se vykroutí že musí zrovna něco uděla, pusu mi nedal sám od sebe snad nikdy, a kdy už jsem si třeba vedle něj lehla a obejmula ho, tak jsem zrovna tak mohla objímat šutr. Ty city z něj šly - nebo spíš nešly zrovna tak. Vadilo mi to, to jo, on se do toho všeho ani neuměl svěřit nebo tak něco, teď teda je to po tom navrácení se lepší, snad mu to vydrží, jinak nevím.
ahoj
neprocitala jsem, takze nevim zda jsi neco doplnovala, ale ja muzu rict, ze muj partner neni typ, ktery mluvi o lasce. Jsou ale jine veci ve kterych je super a uprimne, ja tyhle zvasty nemam rada. Proste nekterym to pres pusu nejde a ty bys asi taky nechtela delat neco do ceho by te nekdo nutil. Sama si musim zvazit zda budes ochotna tohle postradat a zda ti to tvuj pritel vynahradi jinak.
Pises, ze vyhledava tvou spolecnost, ze citis, ze te ma rad, v sexu to klape…no a to, ze ti neodpovi na tve tututu sms stejnou formou hod za hlavu.
já bych se snažila si na to zvyknout. Pokud z něj cítíš, že tě má rád a je milý, pozorný, klape to v sexu, trávíte spolu čas, počítá se tebou do budoucna… prostě bych to brala tak, že nic nemůže být úplně dokonalé ![]()
já měla zezačátku s manželem opačný problém. Říkal mi to až moc často a mě s tím hrozně štval! Ale vše ostatní bylo OK, časem se i tohle srovnalo (teď bych naopak ráda někdy slyšela, že mě miluje…)
Souhlasím s Jarkou, pokud je všechno ostatní OK tak bych se tohle snažila pochopit. Myslím že většina chlapů je takových. Hold je to tak že my ženský jsme na kecy a chlapy na činy. Chlapi si říkají, že pokud pro nás něco udělají tak je to dostatečný důkaz lásky. A mají pravdu, myslím že tohle je opravdu maličký problémek. Chápu že tě to mrzí, ale myslím podle tvého popisu že ti i jinak dává najevo že tě má rád, tak bych to neřešila.. stejně to nezměníš
Nemůžeme mít vždycky všechno co chceme ![]()
Tak me zarazilo hlavne to: „a pri privitani na me vychrli vetsinou vse, co je spatne.“ Co to presne znamena? Je to nevrly brucoun nebo uz ted tobe neco vycita nebo jak?
Jinak ze nerika „miluju te“ a „slusi ti to“, to je jedna vec, druha je, ze se neprituli, nenecha obejmout, jedine v sexu.
Za sebe muzu rict, ze i kdybych se snazila se to vydrzet, asi by mi to casem zacalo moc vadit. Clovek si muze stokrat opakovat, ze prece dulezitejsi jsou ciny atd… Ale stejne objeti, pusa a jakykoliv kontakt chybi…
Ahoj, no já mám chlapa, který je jak kus ledu. Odcházím od nej, ale to je na jinou diskusi. Chci Ti říct toto: Na začátku našeho vztahu se choval hezky, ale jeho sms byly taky krátné a stučné, telefonáty taky jakoby bez citu (z toho mi vždy bylo smutno),pak jsme spolu asi po 4 měsících začali bydlet. Přítel hooodně rychle citově velmi ochladnul. Žádné něžnosti, žádná komunukace. Bylo to jen horší a horší až jsme dospěli k rozchodu. Jak to máte s komunikací?
Jo a k matce se chová taky velice odtažitě. Sice ji má rád a udělal by pro ni vše (říká).
Anonymní,nechodíš ty s mým chlapem?
Nečetla jsem všechny příspěvky,ale musím reagovat - mám doma to samý.Jsme spolu 3 roky a vrchol blaha je,když mi řekne,že mě má rád,což jsem slyšela asi tak 3X,za tu dobu,co jsme spolu.Většinou mi na to odpoví,že on mě taky
Je to jinak bezva chlap,ale dávat najevo city prostě neumí.Jinak jsem mu dřív během dne taky poslala hezkou sms a on jen stroze odpověděl.Já už ani nějak nemám chut,pořád mu dávat najevo,že ho miluju,přijde mi,že se vnucuju.Prostě to víme,že se máme rádi a hotovo.Jinak nám taky vše ostatní klape.No a že by mě vzal někdy za ruku,nebo mě objal.....tak 1× za rok.No jo,co nadělám
xangel87 píše:
Já jsem taky studenej čumák.Mám manžela ráda, ale už jsem mu to neřekla, mno, hooodně dlouho.Nějak nemám potřebu dávat najevo city (a vím, že je to špatně)
A ta strohá sms - to bych řekla, že je u chlapů normální.Párkrát jsem to zažila, hned jsem uvažovala, čím to je, samozřejmě to ničím nebylo.
potvrzuji, 90% mých odeslaných SMS je „OK, v pohodě“. Nic za tím není, jenom osobní věci si nechám na přímý kontakt, není to nic pro telefon…
Jé holky, potěšily jste mě, že v tom nejsem sama. jako pusu mi občas sám od sebe dá, někdy dokonce i obejme, ale to je většinou, když už vidí, že to přehnal a vidí na mě, že mi to vadí. To pak většinou řekne - jsem na odstřel, viď ? a přijde mě obejmout. Sms si normálně nepíšeme vůbec, toto byla z mojí strany vyjímka - a taky jsem se zařekla, že poslední. jinak k té mámě se taky chová na můj vkus hrozně - jako on je k ní slušný, ale naprosto chladný a bezcitný.
Ach jo to jsou problémy lidi já bych se na todle uplně vyprnul hlavně že jste spolu šťastní
a dobrou noc ![]()
@bamba píše:
Nevím,ale po letech se ty něžnůstky nějak vytratí.Taky neznamená,když si tě vodí za ručičku,že je to důkaz lásky a pozornosti.Měla jsem sousedy,co se pořát vodili za ruku a najednou se rozváděli.Ona mi pak říkala,že to bylo kvůli lidem.Tak co myslíš,že je lepší?Držet se za ruce,nebo tu lásku vycítit.Můj manžel mi na začátku vztahu říkal,že o citech se mluvit nemusí,ty se musí právě cítit.Takže vyznání lásky jsem od něj neslyšela i když pozorný je i po 15ti letech.
Jak dokážete vycítit city?
Teda kdybys řekla, že je to policajt, tak bych Ti řekla, že ho znám:-) Taky jsem s jedním takovým chodila, pár měsíců, pak jsme to skončili.. Já sice nejsem nějak extra romantický typ, ale tohle jsem nevydržela.. I s tím psem se pořád mazlil a víc než se mnou. Nějaký vyznání jsem od něj nikdy neslyšela a ono to pak časem chybí..
Anonymní píše:
Jak dokážete vycítit city?
Podle mimiky, podle gest, podle mimoverbální komunikace.
To jsou věci, které lidé ze své přirozenosti dělají podvědomě, pokud neprošli nějakým tréninkem komunikace, tam se to pak dá hodně ovlivnit.
Ale u většiny lidí se to dá poznat, dělají to podvědomě.
@Heineken píše:
Podle mimiky, podle gest, podle mimoverbální komunikace.
To jsou věci, které lidé ze své přirozenosti dělají podvědomě, pokud neprošli nějakým tréninkem komunikace, tam se to pak dá hodně ovlivnit.
Ale u většiny lidí se to dá poznat, dělají to podvědomě.
jsem na to tupá… na co se mám zaměřit, abych poznala, jestli dotyčný ke mně chová nějaké city nebo mu jde jen o jedno.
Ahoj zakladatelko,
vítám Tě ve světě podivínů.
Můj táta je přesně tenhle typ chlapa, o lásce mluvil naposledy tak před osmadvaceti lety, když se s mamčou potkali. Ale všichni víme (no a já - jako jeho kopie - nejlíp
), že rodina je to nejvíc, co na světě má. Nikdy by neodešel, udělal by pro nás všechno… Ale říct to nedokáže… Až se tomu musíme doma občas smát, jak se hrozně snaží, a pak z něho vypadne něco jako: „Patologie za A? Tak pak asi nebudeš úplný debil.“ Nebo když se vidíme po půl roce na mé narozeniny a táta do toho přihodí: „Všechno nejlepší, prde“ a dál mlčí.
Jinak musím říct, že je úplně normální, v práci velmi úspěšný, komunikativní, vtipný a navíc charismatický člověk, do kterého by nikdo neřekl, že si doma bude sedět ve své „bublině bez emocí“.
Časem ho pochopíš, budeš vědět, že je to jeho součást, se kterou nejde nic dělat. Ale sem tam se objeví chvíle, kdy Tě to bude mrzet, ne, že ne.