Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj,tak u nas pritel obcas vytrel nebo vyluxoval,nekdy to delal treba 3dny v kuse a pak zase treba pul roku nic,obcas uvaril (jeho polivky),tak jednu za ctvrt roku,vetsinou kdyz nechtel studenou veceri,tak si ji udelal,jinak je pracovity,vsechno dokkaze spravit atd,snazil se i dceri vyrabet hracky ze dreva,jinac ja delam uz od zacatku vsechno a nemuzu si stezovat,jsem si na to tempo zvykla,je pravda ze jsem vecer kolikrat unavena,ze prakticky nemam silu ani vlizt do postele,ale s tim se pocita,kdyz jsem mama dvou deti na plny uvazek ![]()
U uklizim ja.Kdyz si reknu tak neni problem a treba povesi pradlo.Nebo cokoliv.Ale vetsinou nic nerikam a vrazim mu ditko radsi a uklidim si sama.
A navic jsem doma ja ne on a ja se mam starat. Chlap ma dve prace.Dojede dom z prace a dela doma.Takze by to bylo nefer ho otravovat uklidem.
Jinak obleceni nahaze do spiny.Nic se tu nepovaluje.Smeti vynasi rano.
Dělá 1× za měsíc úklid společných prostor v domě a jinak vyjímečně nákup plus sem tam když je potřeba třeba vyhrabat auto ze sněhu. Běžné domácí práce - úklid, praní, vaření, nákupy si dělám sama a nijak tím netrpím, vždyť jsem celé dny doma.
ja musi toho svyho pochvalit, vypere i povesi pradlo ( povesit by ho mohl lip
), uvari kdyz ho necham, pomuze s cimkoliv- staci rict. je proste uuuuzasnej
Je videt, ze se o sebe leta staral sam a nerdzel se maminky za sukni, jako muj byvaly.
Ono hodně záleží co má chlap za práci.Je jasný,že když bude dělt od nevidim do nevidim tak doma asi moc nepomůže ![]()
A taky co je z domova naučený ![]()
Když mu maminka uklízela pokoj jěště ve 20ti tak asi nebude vědět co po něm chceme ![]()
Já jsem ted taky na mateřské ale před tím jsme chodili dopráce oba dva a bylo to stejné. Ted je to horší v tom, že jak jsem s malým doma, je toho k úklidu mnohem víc, prostě byt se užívá víc, než když tu nikdo nebyl a byli jsme oba v práci. Jinak co mě ještě vadí je to, že jeho mamka, když něco potřebuje udělat, tak říká synovi, mému chlapovi,místo svému, jeho tátovi. Ten je už tak zajetý v tom že nic nedělá, že už ho ani nežádá.
delice píše:
Já jsem ted taky na mateřské ale před tím jsme chodili dopráce oba dva a bylo to stejné. Ted je to horší v tom, že jak jsem s malým doma, je toho k úklidu mnohem víc, prostě byt se užívá víc, než když tu nikdo nebyl a byli jsme oba v práci. Jinak co mě ještě vadí je to, že jeho mamka, když něco potřebuje udělat, tak říká synovi, mému chlapovi,místo svému, jeho tátovi. Ten je už tak zajetý v tom že nic nedělá, že už ho ani nežádá.
tam bude ta chyba ![]()
Všechno, krom venčení a vynášení koše. Manžel prostě jen sám od sebe vidí, když nestíhám. Navíc podnikáme, takže každý den k běžným činnostem se ještě starám o firmu, když malá spinká. Proto když je muž doma, jde malou po kojení uspat. A na úklid potřebuju klid, takže sebere smečku a zmizí venku ![]()
Kamča.dalmatinka píše:
Háto a mohu se zeptat co teda děláš tedy ty?
Tak u nás uklízím většinou já.Přítel jen občas. A to proto, že to mám rychleji. On třeba vysaje a pak jde utírat prach, vyklepávat deky apod. By mě šmejklo.
Největší třenice jsou u nás kolem zvířat. Venčení psů máme na půl, ale jedná se o krmení. On krmí pouze hlodavce -jednou za tři dny (dává jim mega dávku). Na mě zbývají psi, kočky, fretky a šneci. Kolikrát jsem mu říkala, že by mohl dát občas alespoň psům nebo kočkám. Argument: vždyť to nic není, nasypeš a je to. No, tak jsme ho vytrestala. Odjela jsem na víkend. K jeho ulehčení jsme si sebou vzala oba psy. Už večer mi volal, že mu při krmení utekli fretky a nemůže je chytit. Kočky, že se mu pletou pod nohy a on neví, co které patří za krmivo. Krmil skoro hodinu. Ráno si přivstal, aby ho zvířata neušlapala. Výsledek? Nekrmí stejně, ale s obdivem sleduje, že mám za 5 min nakrmeno. ![]()
Jinak dítě taky za práci v domácnosti nepovažuji ale každý ví, co takové batole dokáže a že je to horší na ulízení než kdybych byla mimo byt v zaměstnání. Já k té mateřské ještě pracuji z domova, takže opravdu nevím, jestli mám dělat to nebo ono nebo co. většinou nejde vše najednou, takže něco je ošizené. Jde mi o to, že když už neuklízí aby alespon nekomentoval to co ulizené není. Bere to jako samozřejmost. ![]()
delice píše:
Jinak dítě taky za práci v domácnosti nepovažuji ale každý ví, co takové batole dokáže a že je to horší na ulízení než kdybych byla mimo byt v zaměstnání. Já k té mateřské ještě pracuji z domova, takže opravdu nevím, jestli mám dělat to nebo ono nebo co. většinou nejde vše najednou, takže něco je ošizené. Jde mi o to, že když už neuklízí aby alespon nekomentoval to co ulizené není. Bere to jako samozřejmost.
skoro vsichni chlapu,uklizeni berou za samozrejnost
Tak u nas to po svatbe bylo jasne rozdelene kdo co dela- ja myla nadobi, manzel utiral, ja jsme utirala prach, manzel vysaval apod. Tedy zpocatku mel snahu i zehlit, ale zehlici chlap mi prijde fakt „divny“ - takze to jsem mu prebrala
Jo krasne to fungovalo, ale pak prislo prvni ditko a manzel jen co prisel z prace se venoval ditku - coz jsme tedy ocenila - byla jsem rada, ze se chvilku mohu venovat necemu jinemu - no a po vecerech jeste pracoval - takze mi ho bylo lito jeste ho hnoti, aby treba vyloxoval. Takze vsechny domaci prace presli na me. No kdyby prisle odmu a padl na gauc nebo se dival na tv tak¨bych to asi videla jinak, ale on fakt porad neco delal.
No ted uz ho pomalu zacinam pripravovat na to, ze az pujdu do prace zacne opet delba domaci prace - no a urcite budeme muset stanovit kdo co bude delat, nebot mam pocit, ze chlapy proste spinu nevidi - klasika proste ji rohlik a vsude nadrobi, ale proste to nevidi… Nekdy reknu jeslti by nevyluxoval, ze to nestiham - tak kouka a jako proc to ze je tam plno drobku a jine spiny proste nevidi, ze by ho napadlo umyt umyvadlo ani omylem i kdyz je zaplacane od bahna - proste mam nekdy pocit, ze chlapy maji jine videni, ale je fakt, ze kdyz mu reknu, ze ma neco udelat, ze to vetsinou udela ![]()
hkac píše:
prach utírám já (manžel mi kdysi řekl, že ho utírat nemůže, protože ho nevidí)
Musim ale rict, ze manzel dela doma vsechno. Respektive od niceho nedava ruce pryc. Samozrejme, ze kdyz jsem na MD, tak uklizim vic ja. Ale jeden cas jsme se v peci o Jenika stridali a ty dny, kdy byl doma, uklizel on.
Co vylozene delam ja je zehleni (i kdyz pliny zehli manza) a to utirani prachu. Jinak bezne myje nadobi, uklizi mycku, luxuje, nakupuje, vynasi odpad, vari, pere… ja nevim, co jeste.
Vylozene manzela starost je pece o kvetenu.
Zakladatelce bych poradila trpelivost a rikat presne, co chces. Nebo davej na vyber… „vyluxujes a ja umeju nadobi nebo naopak?“ treba to zabere. ![]()
Kdyby alespon mlčel ale psala jsem sem proto, že mě tedy hrozně rozčiluje, jaké má kecy a sám přitom neuklidí nic. Mám třeba kamarádku, ten její je hrozný puntičkář, vše musí být na své místě a naprosto uklizeno, ale on to dělá! To pak asi může mít nějaké připomínky, ale nadělat binec, neuklidit ho a pak mektat, to už mě fakt štve
![]()