Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
![]()
Tak to je pravé téma pro mě
![]()
Manžel doma nepomáhá prakticky vůbec. Stěžuje si, jak je utahaný z práce. Přitom mi každou chvíli volá, že se nudí, že na něco čekají, že je zakázka špatně připravená… Takže je unavený z posedávání v autě nebo na firmě
![]()
Ale podle něj, jsem já prakticky nevytížená, takže jak je možné, že jsem tak unavená a nestíhám???
![]()
Máme doma 2 děti (3 a 6 let). Syn chodí do školy, dcerka do školky na dopoledne. Oba dva vodím tam i zpět já, úkoly se starším dělám já, veškeré domácí práce -jááá
. Do toho ještě dělám dálkově VŠ a podnikám - sice z domova, ale i tak je to psychicky i časově poměrně náročné. Manžel si vydupal centrální vysavač s tím, že bude vysávat on. Použil ho celkem asi 5 x za ty 4 roky, co ho máme. Vyčistit potřebuje cca 1× za 3 měsíce (vysávám každý den, máme všude koberce) - čistím vždy jen já, protože podle manžela to prý ještě není potřeba… On totiž přeci pozná, kdy je potřeba ho vysypat - tedy nevím z čeho, když nevysává a tudíž nepozná, že vysavač už nesaje
![]()
Svlékání oblečení - to je také kapitola sama pro sebe… Speciálně kvůli každodenně nošenému oblečení jsme nechali na chodbu udělat vestavěné skříně. Než jsme je měli, tak měl silné řeči o tom, jak si tam bude každý den dávat oblečení z práce a ráno ho na sebe zase hodí… Dopadá to tak, že přijde z práce, špinavé montérky, tričko i svetr mrskne na botník v tom stavu, v jakém to sundá a když začnu nadávat, že si to má uklidit, tak mi klidně odvětí, že je to zbytečné, protože si to stejně zase ráno bude oblékat
![]()
Praní a žehlení - na co pořád pereš??? Fakt nevím, asi máme všichni chodit špinaví… A proč žehlíš? Vždyť máma (moje tchýně) skoro nic nežehlí… No, také podle toho vypadá. Její prádlo vypadá, jako když ho vytáhla krávě z držky
![]()
Mnooo, a takhle bych mohla pokračovat dál a dál…
![]()
Tterka
Therka, dík za podporu, zasmála jsem se a je mi líp
je potřeba si pěkně odplic ulevit, taky bych to napsala drsněji, ale krotím se
Koukám, že nemám tak ojedinělý exemplář chlapa, holt to asilepší nebude, já jsem jen jednou zkusila dát návrh na nějaký rozvhrh a poslal mě do háje
is rozpisem.
s tím, že tohle teda rozhodně dělat nebude, mýt záchod
A bylo ![]()
podle me ma na chlapuv postoj k domacnosti vliv hlavne vychova jeho drahe maminky, to jetli byl vedenej k samostatnosti.
Ahojky, tak co se domácnosti týče, dělám všechno já. Manžel jakmile dojde z práce, maká kolem domu, na pozemku, dělá až do tmy a pak padne. Teď v zimě si trochu odpočine. Když by nebyla spousta stavebních nedodělků (které ještě několik let potrvají), tak by pro něj nebyl problém s domácími pracemi pomáhat. Takhle vím, že on dělá od nevidím do nevidím, takže to ostatní je na mně. Zas když má chvilku čas, tak si pěkně pohraje s malou. Takového chlapa, který ale dojde po práci do bytu, kde není potřeba nic, rozvalí se u pohovky a tam vydrží do noci, bych praštila
Znám takové - ten můj to naštěstí není, je to dříč. Občas mě štve, že jsem na všechno sama a fakt to nezvládám, ale to je můj problém, ne jeho.
K puvodnimu dotazu - delam v podstate vsechno kolem domacnosti a obsluhy deti. Pokud chlap zacne s kecama, tuhle je bordel, tamhle neutrenej parapet, onde spinavy umyvadlo - „Mas dve svoje ruce, bez a umej, uklid, poskladej, setri…“ Trvalo to 7 let, ale momentalne jsem ve fazi kdy v jednom pripade z deseti nic nerekne, ale jde a udela…
Takze jde to ho naucit neco delat, ale je to na dlouho a stoji to hafo nervu a trpelivosti ![]()
Nečetla jsem diskusi, ale u nás přítel jen a pouze vynáší koš
Maximálně vykoupe syna, ale to už je fakt extrém a považuju to za státní svátek ![]()
Doma to tak měli nastavené - mamka dělala všechno doma a chlapi okolo baráku a bohužel mu to zůstalo
A ten koš je taky záludná věc, protože mu ho musím dát večer před dveře, takže i když nechce, tak ho ráno musí vzít do ruky, aby si mohl otevřít dveře a mazat do práce
O tom, že už ho zpátky nedonese, ale nechá u popelnice už radši nemluvím
![]()
Jo a zapomela jsem dodat, ze kdyz uz moje trpelivost s jeho kecama preteka, rikam, ze dobra, ja tyden nebudu delat nic, vubec nic a uvidis jak to bude vypadat - likvidace nasledku je samozrejme na nem. Naposledy stacilo 2 dny na nic nesahnout
od te doby staci jen pohrozit a je ticho, pripadne jde a neco udela ![]()
Tak já mám zajímavého muže
Dokud jsme spolu bydleli nesezdaní, tak každou sobotu vysál, vytřel a utřel prach v celém bytě. Podotýkám, že to bylo až po tom, co mi naznačil, že by to chtělo utřít prach
Tak jsem mu řekla, že si to nemyslim a jestli mu vadí, tak ať ho utře.
To ovšem fungovalo až do svatby. Po svatbě jako když utne, a už všecko dělám já
Nezapomene dodat, že asi ne pořádně, protože občas někde nějaké smítko zůstane,a le to mu vždycky rázně vysvětlim
Já peru, žehlim, umývám wc a koupelnu (prý nechápe, co tam umývám a proč by měl čurat v sedě
), nakupuju menší nákupy. Naštěstí už se naučil odnášet nádobí, a to nejen k myčce, ale i do myčky!!! A občas myčku i zapne, případně vyndá
Slibuje mi, že po Vánocích zase začne, že teď před Vánoci je unaven z práce (mají fofr), ale asi to po něm ani nechci, protože co jsem těhotná, tak potřebuju pohyb (cvičení mi nedělá dobře). Ale všimla jsem si, že jak chlapovi ukážete, že můžete, tak je konec!!!Když jsem měla po operaci kolene a chodila o berlích, jen jsem seděla s nohou nahoře a on mi všecko nosil. Jakmile jsem ale ukázala, že mi stačí jedna berle a druhou rukou můžu nést čaj, tak se ani neobtěžoval
Moje blbost, jaký si to uděláš, takový to máš. ![]()
doriang píše:
Jo a zapomela jsem dodat, ze kdyz uz moje trpelivost s jeho kecama preteka, rikam, ze dobra, ja tyden nebudu delat nic, vubec nic a uvidis jak to bude vypadat - likvidace nasledku je samozrejme na nem. Naposledy stacilo 2 dny na nic nesahnoutod te doby staci jen pohrozit a je ticho, pripadne jde a neco udela
na tohle musis mit pevny nervy, ja to nikdy nevydrzela.
doriang píše:
K puvodnimu dotazu - delam v podstate vsechno kolem domacnosti a obsluhy deti. Pokud chlap zacne s kecama, tuhle je bordel, tamhle neutrenej parapet, onde spinavy umyvadlo - „Mas dve svoje ruce, bez a umej, uklid, poskladej, setri…“ Trvalo to 7 let, ale momentalne jsem ve fazi kdy v jednom pripade z deseti nic nerekne, ale jde a udela…Takze jde to ho naucit neco delat, ale je to na dlouho a stoji to hafo nervu a trpelivosti
Už to taky říkám, komentuje bordel, říkám vždyť ho můžes uklidit. Nebo se nají, a když zjistí, že je myčka nevyklizená, odmítne si po sobě ten talíř umýt. O tom, že by vyklidil celou myčku bez připomínek ani nemluvím.
doriang píše:
Jo a zapomela jsem dodat, ze kdyz uz moje trpelivost s jeho kecama preteka, rikam, ze dobra, ja tyden nebudu delat nic, vubec nic a uvidis jak to bude vypadat - likvidace nasledku je samozrejme na nem. Naposledy stacilo 2 dny na nic nesahnoutod te doby staci jen pohrozit a je ticho, pripadne jde a neco udela
Tohle kamarádka udělala taky, vydržela to 14 dní a pak uklízela celý víkend, protože jeho to ani nenapadlo..Prázdná lednice? Koupil si jídlo sám pro sebe. Nemám ponožky? Nakoupil si nové! Apod. Na některý to nefunguje ![]()
janisska píše:doriang píše:Tohle kamarádka udělala taky, vydržela to 14 dní a pak uklízela celý víkend, protože jeho to ani nenapadlo..Prázdná lednice? Koupil si jídlo sám pro sebe. Nemám ponožky? Nakoupil si nové! Apod. Na některý to nefunguje
Tak to je hustý,aby si kouil nový ponožky a nakupoval sám pro sebe
![]()
Tterka mě taky pobavila,iíkdyž chápu že to musí být hrozný.
To mi připomělo,že když přišel z tréninku tak hodil tašku v předsíni a čekal zda se vybalí.
A když to neudělal 2 dny a jenom jí poposouval tak jsem s ní švihla do skříně v předsíni a po týdnu se začal shánět po věcech na trénink,že ve skříni je vypraný nemá
A od tý doby si to vyklízí hned ![]()
Holky a prave proto musime naucit nase syny, ze doma se pomaha. ![]()
Moji kluci se mnou delaji veskere domaci prace, starsi umi zapnout mycku, tridit pradlo, zapnout pracku, vytira, lesti zrcadla, utira prach… vsechno je pro nej samozrejme zabava, ale za par let jako kdyz najdu. ![]()
A doufam, ze me snachy budou milovat. ![]()
Jinak jeste k te trpelivosti… kolegyne rikala (ma tri syny) jak za dob jejich puberty nedelali vubec nic. Tak odmitla myt nadobi, ze bude proste varit do toho, do ceho muze. Prvni dny nic, kastroly se pry valely i nahore na lince, ona zatate zuby, predposledni den udelala pidi kastrulek gulase (pac vetsi uz nebyl cisty), posledni den jen namazala chleba a po tydnu to jelo… kluci nevydrzeli a umyli nadobi. ![]()
Lucci píše:
Holky a prave proto musime naucit nase syny, ze doma se pomaha.
Moji kluci se mnou delaji veskere domaci prace, starsi umi zapnout mycku, tridit pradlo, zapnout pracku, vytira, lesti zrcadla, utira prach… vsechno je pro nej samozrejme zabava, ale za par let jako kdyz najdu.
A doufam, ze me snachy budou milovat.Jinak jeste k te trpelivosti… kolegyne rikala (ma tri syny) jak za dob jejich puberty nedelali vubec nic. Tak odmitla myt nadobi, ze bude proste varit do toho, do ceho muze. Prvni dny nic, kastroly se pry valely i nahore na lince, ona zatate zuby, predposledni den udelala pidi kastrulek gulase (pac vetsi uz nebyl cisty), posledni den jen namazala chleba a po tydnu to jelo… kluci nevydrzeli a umyli nadobi.
Tak ten pidikastrůlek guláše pro tři puberťáky, to je dobrá terapie ![]()
Tumu říkám diskuze
chlap a úklid.No manžel je bezva na technický věci,jen se něco rozbije,pokud si troufne,opravuje sám,baví ho to,ale co se týká úklidu,tak to je věc.Někdo tu psal o výbuchu granátu,tak to znám a věta,že jsem doma a on že chodí do práce je mi taky povědomá.
Když po něm chci něco pomoct v domácnosti,řeknu to na rovinu a udělá to,takže musí luxovat,vynášet plasty a odpadky,umýt 2× za rok okna a hlavně chci,aby se věnoval po příchodu z práce malýmu.Někdy je to s chlapama boj,protože jsou zvyklí od maminek,že se starali a oni nemuseli nic,tak si to spojuji i s výchovou a proto malýho určítě budu vést k tomu,že ženská není uklízečka a práce v domácnosti není jen ženská práce.