Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Lucci píše:
Holky a prave proto musime naucit nase syny, ze doma se pomaha.
Moji kluci se mnou delaji veskere domaci prace, starsi umi zapnout mycku, tridit pradlo, zapnout pracku, vytira, lesti zrcadla, utira prach… vsechno je pro nej samozrejme zabava, ale za par let jako kdyz najdu.
A doufam, ze me snachy budou milovat.Jinak jeste k te trpelivosti… kolegyne rikala (ma tri syny) jak za dob jejich puberty nedelali vubec nic. Tak odmitla myt nadobi, ze bude proste varit do toho, do ceho muze. Prvni dny nic, kastroly se pry valely i nahore na lince, ona zatate zuby, predposledni den udelala pidi kastrulek gulase (pac vetsi uz nebyl cisty), posledni den jen namazala chleba a po tydnu to jelo… kluci nevydrzeli a umyli nadobi.
Tak ten pidikastrůlek guláše pro tři puberťáky, to je dobrá terapie ![]()
Tak já si dělám taky vše sama ale on mi hodně pomáhá.Někdy ho poprosím ale to minimálně,většinou to dělá sám.že chce.Pomůže s myčkou,vysaje celý barák,vytře,utře prach.Zbytek si dělám jedině sama,to po něm nechci,protože stejně jdu a udělám to dle svého.Záchod bych ho mýt teda nenechala ![]()
Tak u nás pohoda, manžel je od tchýně vycepovanej, takže to máme rozdělené. On vytírá, luxuje a vaří ![]()
Já tak nějak zbytek… ![]()
jen teda nutno podotknout, že vysávání znamená vysát dva menší koberce, zbytek udělá robot. Na druhou stranu zase ani nežehlíme a věci do pračky nebo sušičky dokážeme bez problémů naházet a vyházet oba ![]()
kattkka píše:
Jinak jaky si to udelas takovy to mas.
Hlavni je naucit to ty nase maly prcky, pak se o ne budou holky pretahovat
![]()
Děti už mi chodí do školy.
Práci máme rozdělenou následovně.
Manžel vysává, já zametám a umývám země. Když je to potřeba a nastane na zemi náhlý provozní bordel, manžel to bez říkání zamete sám. Rozhodně to tam nenechá pro mě.
Koupelnu a záchod umývám já, ale je samozřejmostí, že nenarazím na vanu „s čárkou“ nebo nespláchnuté umyvadlo.
Peru a věším já. Ale jen to, co se nachází v koši. V životě by mne nenapadlo po někom uklízet pohozené oblečení. Zvedla bych to jen proto, abych to vyhodila do popelnice. Nesnáším, když si po sobě někdo neuklízí svoje hadry. Co není v koši, nebude vypráno. Co se válí na zemi, bude vyhozeno.
Nádobí umývá manžel, protože já chci myčku, na kterou bychom prostředky měli. Manžel myčku nechce, takže já na nádobí nesáhnu-šprajcla jsem se
. Utírají děti, které si i komplet uklízí i svůj pokoj. Žehlím obvykle já, ale když je něco nevyhžehlené, tak manžel vezme žehličku a vyžehlí si nebo dětem, co potřebuje/í.
Prach utírám já.
Vaříme oba, já více, ale obvykle s dopomocí manžela (něco krájí, strouhá). Sama vařím jen pokud dělá něco jiného. Nádobí ze stolu si po sobě poklízíme sami, pokud dojí více lidí najednou, tak někdo vezme i více talířů a vždy je opláchne-za což mu ten druhý poděkuje. Jídlo někdy nandá jeden člověk, někdy si vezme každý sám, podle nálady. Že by někdo seděl a ostatní kolem něj lítrali, to je pro mě dost sci-fi. Ale už jsem to někde i viděla.
Koš vynášíme oba podle toho, kdo zrovna přijde k plnému.
Okna umývám já. Ale jen tak dvakrát za rok. Nebydlím v moc prašném prostředí. Auta tu skoro nejezdí.
Malujeme společně. Společně oblepujeme, společně škrábeme. Maluje manžel, který pak vymývá nádoby, já začnu s uklízením, se kterým mi pak po vymytí nádob pomůže.
Postele převkékáme oba, děti si svoje převléknou samy.
Dřevo řeže a seká manžel (bojím se cirkulárky a na sekání mi chybí síla a zručnost).
Menší opravy v domácnosti taky nechám obvykle na manžela. Když to potřebuju hned, tak si to udělám.
Auto myje obvykle manžel, ale občas oba.
Zahradu ryje zásadně manžel. Sázíme a okopáváme oba.
Nákupujeme oba podle dohody. Na velký nákup obvykle i jedeme oba, protože jsme rychleji hotoví.
To jsou asi všechny takové ty běžné věci.
K tomu všemu dodávám, že bez řečí udělá cokoli z činností, které obvykle dělám já a o které mu řeknu, když je toho více najednou. Často na moji žádost věší prádlo, utře prach.
Když jedu na uklízecí dny pryč, je samozřejmé, že bez říkání udělá veškerý úklid sám.
Když jsem byla na rodičáku, tak jsme to měli rozdělené úplně stejně, jen jsem toho prostě stihla v domácnosti udělat více a víc jsem vařila, takže mi v praktickém slova smyslu méně pomáhal.
Jo ještě jsem nestihla říct, že o víkendu nám chystá snídani
.
Holky, díky za názory, koukám, kolik je tady vás co mají doma rozumného mužského. Já tedy brblám ale to, co vidím u tchánovců, to bych nedělala ani náhodou. Jakože vlastně uplně všechno, a ještě jsem jednou slyšela, jak tchán říká tchýni, co mu to uvařila, že to jíst nebude ![]()
a TO TADY PÍŠEŠ, ABYSME TI ZÁVIDĚLY, CO?
Dobře to máš zařízený!!Skoro jako moje mamka, je vidět, že se mám co učit ![]()
Jeste jedna vec.Pokud chodi do prace oba tak jina situace nez kdyz jen jeden.
tak to je zajímavé téma,u nás to je tak,že manžel vaří(mě vaření dost neba),vynáší koš,dělá večer malýmu večeři.To je asi tak vše,ale mě to nijak nevadí,on chodí do práce a já jsem na mateřský,takže nic pak po něm nechci,ale jako chlap je jinak bordelář a věčně po něm něco uklízím,samotnýho ho nenapadne třeba vzít lux a vyluxovat,nebo aspon kdyby si uklízel věci po sobě,to by mi stačilo.jo a taky se střídáme ve vyndavání myčky.U nich doma vše obstarávala jejich máma,takže byli zvyklí,že mají uklizený pokoj,jídlo pod čumák…
Ale zase v tom jídle se to změnilo,protože manža vaří líp než já,protože ho to baví,mě ne.
Tak já jsem doma na mateřský,ale když je potřeba,tak kromě žehlení mi přítel pomůže se vším.A hlavně mi říká že má práce je starat se o Tarjinku,zbytek je vedlejší.Doma uklízíme průběžně oba,i když já ted víc.Jen záchod a koupelnu si radši umeju sama,není tak pečlivej.Když jsem byla těhotná tak mě nenechal dělat skoro nic,to jsem mohla klízet jen když byl v práci.A i ted se doma stará o mimi,uklízí a o víkendu dostávám snídani do postele.Ale zas je fakt,že ho nikdy neprudim řečma,tohle a tamto by jsi si mohl uklidit.Oba jsme pohodáři a drobnosti neřešíme.Je zlatej ![]()
Sandy - dala ji mi pár tipů, jak to doma udělat s tou mojí bordelářskou puboškou a věčném chození sbírat oblečení, jinak by neměla v čem chodit. Od teď má smůlu. NAvíc zas měla v pokoji mrdník, tak jsem sesbírala oblečení, naházela jí ho do postele.. hmm hádej kde leží, Na stejné hromadě jen vedle pelechu grrrr
Jinak je u nás samozřejmé, že po příchodu z práce přebírá manžel péči o Kačku, dokud nejde spinkat. Max já vykoupu nebo Kity - on nachystá dítě do koupele , po ní oblíkne do pýža, nakrmí a obvykle uložím já, ale jak kdy.
Dneska to bylo tak, že přišel a já usnula na gauči. Unavená a po injekci jsme prostě vytuhla. Ani nevím, že Kačku krmil, uložil… když jsem se probrala. ležel s polštářem na zemi a spal. Já spala na gauči…
Víkendové snídaně taky dělá
a minule se dokonce omlouval… idiot… že nebylo kafe donesené s jídlem ale až po. Že kolem něho skáču dost - to teda fakt nevím, kde to vidí - a že on poskáče trochu kolem mě.. což dělá často ![]()
nedej bože poděkovat za oběd, který udělal… ty to děláš furt…
potěší to. ![]()
Tak u nás: Nádobí umyje, když požádám. Když dojí jídlo a v dřezu není ani „ň“, tak to po sobě neumyje… To mě namíchne. Jinak utírat prach, vysávání, praní, věšení, žehlení, dělám já a většinou je to hotové, když přijde z práce. Když něco z toho dělám o víkendu, tak to pomůže. Když si nevšimnu, že pračka doprala, tak vezme sušák a pověsí, co umí krásně je vyčistit koupelnu, tu nechávám vždycky na něj
Když se večer svlékne u postele a ráno to po sobě neuklidí, tak vše končí ve skříni a je mi to jedno, jestli to je špinavé, ať si to pak přebere. A když jsou jakékoli věci roztahané po celém bytě - cokoli - dopité PETky, klíče, oblečení prostě vše mu nahážu na postel a to si musí uklidit - jinak by spal na zemi… ![]()
Holky, díky za názory, koukám že na chlapy bordeláře se musí holt nekompromisně, jinak si můžeme dělat vše samy. Já svému muži peru a žehlím, dám mu to vždy ke skříni, protože mě neuvěřitelně štve, jak si vyndavá trička ze skříně, vybere si, vytáhne ho z hromádky a ostatní, co vytáhl nechtěně taky tam prostě nacpe zpátky, zmuchlané, nezájem. Jako tohle přerovnávat a znovu skládat nehodlám. řekla jsem mu, že nebudu ani žehlit, stejně to má zmuchlané, takže zbytečná práce
![]()
lucie.t píše:doriang píše:na tohle musis mit pevny nervy, ja to nikdy nevydrzela.
Jo a zapomela jsem dodat, ze kdyz uz moje trpelivost s jeho kecama preteka, rikam, ze dobra, ja tyden nebudu delat nic, vubec nic a uvidis jak to bude vypadat - likvidace nasledku je samozrejme na nem. Naposledy stacilo 2 dny na nic nesahnoutod te doby staci jen pohrozit a je ticho, pripadne jde a neco udela
No on si neni schopen ani ty novy ponozky a trenky koupit, tudiz kdyz se ani nevypralo samo zacalo mu to pomalu dochazet
ovsem veeelmi pomalu.
A obleceni teda po nem uklizim pouze pokud ma nekdo prijit, jinak uz prisel na to, ze co neni v kosi na pradlo to neperu
muj rekord vydrze je spinavy trenky s ponozkama na jidelnim stole v kuchyni tyden
a von si toho ten tyden vubec nevsiml, denne tam jedl a nevadilo mu to, az jsem ho lehce upozornila tak to odnesl do pradla
ty chlapi sou nekdy strasny prasata.