Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Mám dvě. Beru to jako dar a vážím si toho. A obě těhotenství jsem tomu pevně věřila, že tomu tak bude a nepřipustila jsem si, že nemusí - a…nečetla jsem emimino ![]()
Byron, myslím že někdo nahoře dobře věděl, komu které dítě dát
Držím palce, ať se daří co nejlépe ![]()
Ano chlapeček má milující matku, o tom není pochyb, ale bohužel tu nebude věčně a co potom? Skončí v ústavu? bude mít někdy vlastní děti, které se o něho postarají?
Před maminkou smekám ![]()
@kam2 nevidomí lidé zvládají samostatný život…zraková či sluchová vada se přece automaticky nepojí s mentálním postižením. Video mě dojalo, maminka má můj obdiv.
Chci věřit, že bych si dítě nechala a dokázala mu dát lásku bez podmínek at´už by bylo jakékoliv.
Soudit kvalitu a smysl života bližního je velmi odvážné, osobně si na to tedy netroufám.
Oslepnout, ohluchnout, přijít o nohy…může člověk kdykoliv a jsem skoro přesvědčená, že ten, kdo jednou viděl, se se slepotou vyrovnává hůř.
Holky, o jakém dalším videu mluvíte
Najdu ho někde nebo o co jde? Mimo téma-vím-pardon ![]()
@zuzouš píše:
Holky, o jakém dalším videu mluvíteNajdu ho někde nebo o co jde? Mimo téma-vím-pardon
to je lepší nevidět já to nezvládlapo pár vteřinách jsem to vypla jako těhotná a matka k tomu tohle neunesu vidět:(i na fb jak se to objevilo jsem to hned nahlásila…byla tam matka co mlátila sovje miminko já to enviděla ale prýmu tmamělasnad i lámat ruce a nohy…
@Štuclíček píše:
Mám dvě. Beru to jako dar a vážím si toho. A obě těhotenství jsem tomu pevně věřila, že tomu tak bude a nepřipustila jsem si, že nemusí - a…nečetla jsem emimino
Byron, myslím že někdo nahoře dobře věděl, komu které dítě dátDržím palce, ať se daří co nejlépe
Taky si to někdy říkávám, že tam nahoře vědí, komu dítě dát a proč zrovna postižené. Já si někdy říkám, že moje dcera se ke mě dostala správně, nebo takovou trpělivost s tím co má ona by snad nemohl mít nikdo
Já jsem ráda že ji mám a ona je šťastná, že má mě- je to skuečně obdivuhodné, jak to tam nahoře zařídili......a jak zařídili i mou trpělivost, kolikrát zírám s úžasem, jak moc ji mám tu moji cácorku ráda, bych pro ni umřela
![]()
@zolycka píše:
@kam2 nevidomí lidé zvládají samostatný život…zraková či sluchová vada se přece automaticky nepojí s mentálním postižením. Video mě dojalo, maminka má můj obdiv.
souhlas ![]()
Moc podrobnosti tam nebylo, ale soudim, ze pokud je jen slepy, nebude se vic trapit, nez jini slepci. Verim tomu, ze si i partnerku najde a prozije takovy prumerny zivot obycejneho slepoce. Osklivy je, ale snad zadny slepec neni hezky a zrovinka v teto komunite se to az tak neresi. Mozna si najde i vidici, protoze my zenske nastesti na vzhled tolik nedame. Ozeni se i popaleny, i bezruky…
Jo a videla jsem i osklivejsi deti.
Pro me by potrat v tomto pripade nemel dost dobre oduvodneni. Jedine alibismus matky, ze nema perfektni dite a ze bude muset vychovavat slepce.
@zuzouš píše:
Viděla jsem video ráno. Je to těžký. Plnohodnotný život žít nebude. Ale to neznamená, že nebude mít život pěknýOkolí se většinou postiženým lidem snaží jejich postižení vynahradit zážitky, takže klučina třeba pozná a zažije spoustu věcí, co jeho vrstevníci ani náhodou. Nicméně i tak si celý život bude říkat, jaké by to bylo, kdyby..stejně to nebude ono. Nechci znít hnusně, sama nevím, jak bych se zachovala v té situaci, ale přirozená selekce má taky něco do sebe, takhle se šíří špatné geny. Ale je to matčina zodpovědnost, nic mi toho není. Co mě jen občas štve, když se rodiče prezentují jak ti nejvíc milující, co jsou schopni „si nechat“ pomalu dítě bez končetin a s půlkou hlavy, ale za pár let zjistí, že je to nad jejich síly a človíček putuje do ústavu či rodiče nastavují ruce, ať je stát finančně zaopatří. Když zodpovědnost, tak se vším všudy.
neodsuzuji ani takove. Myslim si, ze pro dite je lepsi zivot v ustavu, nez smrt.
Tady stejne jako vzdycky jindy v podobnych diskusich je stejne porad ten jeden jediny problem - ze nemame stejny pohled na to, odkdy je plod vlastne clovekem a ma lidska prava.
Pokud nekdo veri, ze to clovek je, argumenty pro ukonceni se hledaji opravdu jen veeeeeelmi tezko- Potrat je likvidace nemocneho, neznamena to, ze by se to same dite pozdeji narodilo zdrave. Potrat v zadnem pripade neni ve prospech potraceneho.
Kdo na lidstvi pred narozenim neveri, pro toho je potrat jasna volba, protoze prc mit postizene dite, kdyz nemusim.
Od toho se odviji postoj kazdeho z nas a ostatni diskuse o kvalite zivota jen klouzou po povrchu a nemaji vlastne smysl. Zadne myslitelne zhorseni kvality zivota neomluvi nevyzadane zabiti lidske bytosti.
Já bych tedy na potrat rozhodně šla. Dle mého názoru nebude chudák nikdy žít, ale jen přežívat. Vybudovat si slušnou existenci je v dnešní době těžké i pro zdravého člověka, natož pro takhle handicapovaného. Je to proti přírodě- copak by nebýt dnešní moderní medicíny přežil? Je to boj té matky a ona se vědomě rozhodla takové dítě přivést na svět- v tom případě by měla hradit veškerou vysoce nákladnou lékařskou péči ona sama! On je problém financovat léčbu ‚normálních‘ dětí, které jsou vážně nemocné, ale vyléčitelné- to je neštěstí, když jim to stát nezaplatí a rodiče nemají peníze, protože 1 den na Áru stojí i půl milionu! Jestli měla potřebu pečovat o postižené dítě, měla si vzít jedno z ústavu, tam jich je nešťastných dost a nikdo se jich neptá, jestli chtěli na tento svět
Nemyslím to nijak špatně, jen si prostě myslím, že stačí handicapované děti, u kterých screening žádné VVV neodhalil ![]()
@Anonymní píše:
Já bych tedy na potrat rozhodně šla. Dle mého názoru nebude chudák nikdy žít, ale jen přežívat. Vybudovat si slušnou existenci je v dnešní době těžké i pro zdravého člověka, natož pro takhle handicapovaného. Je to proti přírodě- copak by nebýt dnešní moderní medicíny přežil? Je to boj té matky a ona se vědomě rozhodla takové dítě přivést na svět- v tom případě by měla hradit veškerou vysoce nákladnou lékařskou péči ona sama! On je problém financovat léčbu ‚normálních‘ dětí, které jsou vážně nemocné, ale vyléčitelné- to je neštěstí, když jim to stát nezaplatí a rodiče nemají peníze, protože 1 den na Áru stojí i půl milionu! Jestli měla potřebu pečovat o postižené dítě, měla si vzít jedno z ústavu, tam jich je nešťastných dost a nikdo se jich neptá, jestli chtěli na tento světNemyslím to nijak špatně, jen si prostě myslím, že stačí handicapované děti, u kterých screening žádné VVV neodhalil
Myslím že žít může a může se i radovat ze života. O peníze tu přece nejde…to bych mohla říct o ženách co nemůžou mít přirozenou cestou děti a musí na umělé oplodnění a podobné věci…proč by se jim to mělo financovat?Vždyť je to proti přírodě. No a taky se jim to financuje. Nebo proč by se lidem co kouří nebo se nezdravě stravují měla platit lékařská péče?Když je to jejich vina že o svoje zdraví nepečovali…
@Barush soulasím, odvolávat se na finančí náročnost lékařské péče a na přírodu je hooodně krátkozraké…myslím, že je moc lidí s např. rakovinou, kteří by bez pokročilého stupně medicíny nepřežili. To bysme nemuseli chodit k lékaři vůbec a nechat rozhodnout přírodu a přirozený výběr ne?..a bylo by vyřešeno téma populační exploze, přírodních zdrojů apod..jenže věda jde kupředu a asi proto, že kupředu jít má!
A úroveň společnosti se odvíjí od toho, jak je schopná se postrat o své slabší členy.
@byron píše:
@zuzka84 pokud vím, tak rožštěpy se operují dost úspěšně u nás a nechápu, porč bych měla třeba jinak úplně zdravé dítě zabít…
a opravdu to byl prispevek pro me
? vsak ja psala ze v rade zapadnich zemich to ani neni duvodem pro UPT a ze proste maj jiny pristup k tomuto vsemu, samozrejme v dobrem jsem to myslela, to snad bylo patrne z toho meho prispevku ![]()