Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@fanfulik píše:
No to zas bude bitka s křivejma páteřema
Mám dceru (13 let) s velikou skoliózou, jako malá byla občas v chodítku, proto jsme už tu druhou teď do chodítka nedali. Ale když jsem se ptala, odborníků, jestli to chodítko mohlo na tu Lenčinu páteř mít vliv, tak to odmítli. Asi jak kdo, ale mám to potvrzené z více stran, že to skoliózu způsobit nemohlo
Netvrdím, že je to kdovíjak zdravé, jen píšu svoji zkušenost ![]()
@lendule.5 tak jsem to myslela, dřív nebylo x studíí jestli jo nebo ne. Prostě děti v chodítku byli, já taky.Ale některé dámy zde mají i takové teorie, že pokud nemám problém teď, budu ho mít v padesáti. Ale to budu mít problém že se oddělám prací a věkem, než aby to bylo chodítkem ![]()
Chodítko bych nekupovala, nejlepší co pro dítě můžeš udělat je to, že ho necháš hezky chodit kolem nábytku, ať se to naučí samo. Nedoporučila bych ani to aktivní, my ho máme a dcera mu nestačí, ujíždí to ale třeba to nedělají všechny, nevím. Radši bych investovala do jiné věci, tohle je fakt zbytečný krám…
My jsme měli pro dvojčata klasická chodítka od chicca s hracími pultíky a nemůžu si je vynachválit. Máme dost velký obývák s jídelnou, kde jsou samé rohy, uprostřed krb, který má taky ostrou římsu, takže chodítka byla jediná možnost, jak je mít mimo ohrádku v bezpečí, než se naučili bezpečně běhat.
Koho znám a chodítko měl, žádné potíže nemá. Takže to si chce prostě rozhodnout, která varianta více vyhovuje v provozu domácnosti.
Ono je pravda, že dvojčata navolno u dvou aktivních chodítek na dlažbě a plovoučce, to bych asi nedala ![]()
Mít jedno dítě v bytě na koberci, tak risknu i to aktivní ![]()
@fanfulik @lendule.5 mě dávali taky do chodítka a kolikrát, když mě mamka vidí, jak jdu, tak se mi směje, že chodím rovná jak čára ![]()
@fanfulik ha! vidíš, to mě fakt nenapadlo, až se mi bude zase smát, tak jí to vlepím ![]()
Pasivni bych nekupovala a po cerstve zkusenosti bych asi nekoupila ani to aktivni.
Dcera teď 11let měla to pasivní a nic ji není
Ono asi záleží jak moc je dítě ve formě a taky jak moc času tam je.
S druhou dcerou jsem chodila na Rehabko bo se ji nechtělo lézt, stavět, chodit. Když už konečně stála tak začala tahat před sebou židle, na rehabku mi bylo řečeno, že ji je mám vzít, že nic takévého že pak bude blbě chodit atd…Židli jsem ji vzala ale dostala jsem aktivní chodítko, tak jsem ji ho dala. No do týdne chodila sama a na rehabku mi říkala, jak je vše perfektní(držení těla, stavění nohou atd), že se vyplatilo počkat a vzít ji vše
(Chodítko jsem samo nepřiznala)
Nevím no, myslím, že všeho moc škodí takže za mne aktivní chodítko klidně s tím pasivním bych asi byla opatrnější, (i když dcera je OK je dost lidí kteří mají problém a tvrdí že to je tím chodítkem) ![]()
@Uju to bude jako se vsim - vseho s mirou, u nas se s aktivnim choditkem courne parkrat za den chvili tam a zpet, v pasivnim je tak 45min za cely den, maximalne, to asi az tolik neuskodi.. ![]()
@Jamulka četla jsem jen začátek diskuzí a jsem z těch co chodítko neee a když tak aktivní
![]()
no teď vážně, já chodítko pro malou nechtěla, ale to jen z důvodu toho že my oba s bráchou jsme v chodítku trávili dost času a oba máme dost problémy se zády (vím že to nemusí být z toho ale může) a další důvod je ten že máme nerovné podlahy, tedy výškově, uprostřed bytu je je taková jako chodba a ta má o 2 cm nižší podlahy
kamkoliv by malá chtěla dojet musela by překonávat ten schůdek…
k 1. narozeninkám dostala aktivní chodítko chicco activity… no jako chodítko ho nepoužívala, jen si s ním hrála, chodit s ním začla až když uměla chodit sama ![]()
takže my chodítko nepoužívali a podle mě je to naprostá zbytečnost… téměř všechny maminy kolem mě ho používali a nemůžou si to vynachválit, ale já konkrétně v tom žáden zázrak nevidím, ani na návštěvách ji to nijak nebralo… ![]()
i když už s případným druhým dítětem budem přestěhovaní do nového, kde by podmínky pro chodítko byly mnohem lepší tak ho určitě kupovat nebudu, jde to v pohodě i bez něj, já v tom prostě žádnou výhodnu nevidím…
Celý problém těch pasivních chodítek je ten, že se tam většinou dávají děti, které ještě sami nestojí ani nesedí. Tím pádem nemají dostatečně posílené a vyvinuté svalstvo, páteř není zpevněná a tím může docházet k nesprávnímu vývoji. Další věc jsou kyčle, které jsou v chodítku v nesprávné poloze, protože dítě nesedí, ale je zavěšené. Tím může samozřejmě docházet i ke zbrždění motorického vývoje nebo k přeskoku jednotlivých fází.
Starší je neměly a ani nepotřebovaly. Předposlední jsme ho pořídily, protože jinde nebyla ochotná sedět. Vybírali jsme ho s ní. Byla v něm 5-30 minut denně. Výběr byl prostý, zajímavé hračky, pro ní pohodlné sezení a nastavitelné tak, aby neflákala nohy. Obecně bychom víc užili aktivní centrum.
Já bych taky řekla, že největší průšvih pasivních chodítek je v tom, že do toho některé matky šupou dítko už třeba ve čtyřech pěti měsících, kdy tam to dítě fakt visí za rozkrok, hroutí se na strany a je tam zkřívané jak paragraf.
Jinak za mě osobně, měla sem aktivní chodítko a měla sem problém, jaký tu už byl řečen - když se opřel trochu, tak to nejelo, když víc, tak mu to ujelo pod rukama a nabil si čumáček.
Takže chodítko sloužilo jen jako „hrací panel“, kolečka byla složená a malej si jen v leže na podlaze mydlil do těch „mačkátek“ na něm.
takže po mé zkušenosti bych nekupovala žádné. Malej se nejlíp prošel okolo nábytku a okolo konferenčního stolu…