Chov koz

Napsat příspěvek
Velikost písma:
2642
19.3.13 14:12

@kacenkab

Pořiď si loupače pepu, sedni si na štokrdlátko na dvoreček a dej jim šlupičku, uděláš jim radost největší :-)

mrkni na video na:

http://www.reproplast.cz/…ek-pepa.html?…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
505
19.3.13 14:19

@Paoloska juuuu tak to Vám moc přeju :-) Mě právě přijde, jestli ta naše Rebeka neni taky ještě těhotná, je nějaká tlustá :-D Tak uvidíme, třeba budeme mít ještě další přírůstky :-) Jinak moc moc děkuji za rady :palec: :potlesk: :potlesk: :potlesk: :potlesk:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
505
19.3.13 14:21

@kjhui juuuuu to je super :-) budu muset zapřáhnout muže :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :P :P :P :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2642
19.3.13 15:16

@kacenkab

No já když to viděla.. akunu mám, loupač taky, šikovného muža též.. tak zvažuju jestli pořídit i ty kozy :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4197
13.5.13 04:58

Ahoj holky. Máme veliký pozemek-oplocených máme 5000 metrů. Samozřejmě klasický problém je tráva. Zajímalo by mě, kolik toho kozy spasou a jestli žerou vše nebo vybírají z trávy nějaký dobroty? A kolik je pořizovací cena, je potřeba přístřešek a snesly by se se psem? Nechtěli jsme dělat ještě extra dělicí plot, takže bych chtěla něco, co by tu běhalo :-) a nesežerou mi rybíz, angrešt, rakytník? Opravdu o tom moc nevím, tak díky za rady a odpovědi :-) právě uvažujeme, zda ovci nebo kozu???

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6569
13.5.13 05:14
@Tinakaterina píše:
Ahoj holky. Máme veliký pozemek-oplocených máme 5000 metrů. Samozřejmě klasický problém je tráva. Zajímalo by mě, kolik toho kozy spasou a jestli žerou vše nebo vybírají z trávy nějaký dobroty? A kolik je pořizovací cena, je potřeba přístřešek a snesly by se se psem? Nechtěli jsme dělat ještě extra dělicí plot, takže bych chtěla něco, co by tu běhalo :-) a nesežerou mi rybíz, angrešt, rakytník? Opravdu o tom moc nevím, tak díky za rady a odpovědi :-) právě uvažujeme, zda ovci nebo kozu???

Koza určitě nespase všechnu trávu, je to mrcha vybíravá :D Rybíz i angrešt a jiné stromky jsou pro ně absolutní delikatesa, to Ti zlikviduje na 100%. Stromky (hlavně ovocné) taky. Musela bys je pořádně zabezpečit(obehnat pletivem) Jinak kozy jsou také mistryně útěků a potvory vyčůrané, ale jako zvíře ji doporučuji :) Pořizovací cena se různí, záleží na plemeni a pohlaví. My máme hnědou bezrohou, může být celoročně venku, pořizovací cena 1500Kč, seženeš ale určitě i levnější.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4197
13.5.13 05:21

@Ester13 musím prosadit tedy ještě dělicí plot, zatím se do toho manželovi nechce… Ale já myslím, že by to nabylo tak drahý, stačí nějaká ovčina, ne? Díky za radu. Manžel by to pak dosekal, co nespase :lol: a synovi by se to určitě moc líbilo. Přijde mi škoda tak veliký prostor nevyužít. Máme tam tedy ovocné stromy, ty snad nezničí? Jsou to veliké starší stromy… Ty bych ráda nechala, domácí mošt a marmeládky by nám chyběly :mrgreen: nevím. Prostě nějaká zvířadta bych ještě pořídila. Zatím máme jen psa. Bydlíme tu dva roky a nejdřív jsme kopali plyn, dělali plot atd. a tak nějak postupně bych chtěla i tu kozu nebo ovce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6569
13.5.13 05:29

Ovečky máme taky, ty nejsou tak vychytralé. Jinak doporučuji kozu, jsou to skvělá zvířata, ideálně bezrohou (kvůli psovi a dítěti) Naše Kanálie je hodná, ale psy trká, oni si to nechávají líbit, s jedním si tak dokonce hrají (honí se po ohradě).
Stromky Ti, pokud je neobvážeš, určitě zahluší. Když je obvážeš, tak ne, jen Ti okouše větve ze země :cert:
Když máš v ohradě třeba kopřivy, je dobré je posekat, nechat oschnout, kozy až oschnou, je milují. Jinak potřebuje seno, solný liz, čistou vodu a víc nerozmazlovat :)
Jinak jestli máš možnost, část bych oplotila plotem a postavila kurník, dala tam slepice, není nad domácí vajíčko :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6569
13.5.13 05:31

Jinak my máme normální ohradu z kůlů, ale tam je průšvih, že než se to vychytá, nebo pokud máš kozu paragána, dokonale ji přeleze, podleze :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6569
13.5.13 05:53

Jinak holky, pro inspiraci recepty z kozího mléka: http://dobrysyr.webnode.cz/recepty/

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4197
13.5.13 08:41

@Ester13 slepice má soused a tak vejce domácí máme. Běhají mu tu normálně volně po louce, ale občas něco provede kuna nebo dravec.. Manžel slepice nechce, že ničí zahradu. Králíky nechce, že je drahé očkování a můžou něco chytit a pomřou.. Ono vlastně nevím, jestli vůbec něco krom toho psa dovolí… :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6569
13.5.13 08:59

Jé, to mám štěstí na chlapa! Ten naštěstí zvířata taky miluje, tak nemám problém něco nového propašovat :lol: Jen na psy mám stopstav :) Ale myslím, že do kozy se zamiluje.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6569
13.5.13 09:00

Jinak se koukni na tu hnědou bezrohou, fakt je ideální a bez PP stojí 1000 Kč, nevím na co ji chceš, jestli jako mazlíčka nebo na mléko či maso, ale pokud nechceš na mléko, dá se koupit i levnější třeba hermafrodit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
281
21.9.14 20:04

Ahoj,
oživuju diskusi,
můžete mi prosím poradit, kde kupujete syřidlo na výrobu sýra, popř. fígle na výrobu…
 Děkuju

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3699
21.9.14 20:45
@Paoloska píše:
Máme doma taky Lízu. Teda syn ji má a denně ji dojí. Co se týče mléka, tak supr, ale tvaroh a sýr nám pořád nejde udělat. Mléko se nesráží, vůbec nevím co děláme špatně. Dokonce ani jogurt se nepovedl. Bylo to spíš jogurtové mléko, dobré, ale ta konzistence… :roll: Dám půl království za dobrou radu ;)

My teď nevyrábíme, ale dělali jsme a výborný.
Takže rada za půl království:
Mléko zahřejeme na 85 st, necháme zchladnout cca na 35 st. a přidáš smetanovou kulturu. Ona je docela drahá, takže jsem používala normální plnotučnou zakysanou smetanu co koupíš v krámě (bez zahušťovadel). Dělala jsem z pěti litrů, takže do toho dát tak 3 pol. lžíce té zakysanky. Necháš namnožit a asi za hodinu dáš syřidlo. To se koupí a dává se toho troška. Dobře promícháš, nějakou dobu necháš a když vidíš že to má takovou konzistenci že hmota drží při sobě (ale ono je to stále křehké, je to takový rosol bílý) tak vezmeš nůž a pokrájíš to shora do čtverců. Necháš opět stát a vylučovat syrovátku, pak to opatrně abys moc tu „hmotu“ nerozbila přendáš do plastového malého kýblíčku ve kterém jsou husté cca 1,5 mm dírky. (Asi by šel i plátěný pytlík). Syrovátka vytéká a do rána tam máš krásný koláč lahodného sýra typu lučiny, nebo tomu říkej jemný tvaroh, ono je to něco mezi tím - nicméně fakt super. Dá se pak různě ochucovat, zabalit do alobalu s pepřem, nebo paprikou, jak kdo má rád. Nebo použít jako tvaroh bez příchutě. My měli mléko které nebylo vůbec cítit a všichni jsme se mohli po tom utlouct.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Nutriční poradna (3-18 let)

Ikona - Michaela Boukalová Tomešová

Michaela Boukalová Tomešová DiS.