Nutriční poradna (3-18 let)
Michaela Boukalová Tomešová DiS.
Ahoj všem ![]()
ráda bych našla spřízněné duše, které se zabývají chovem kozének. Máme doma dva přírůstky, jsem z nich nadšená a chtěla bych se s někým podělit o historky, načerpat zkušenosti, vyměnit fígle na výrobu sýrů apod. ![]()
Ty jo, chov koz. máme doma dvě kamerunské, takže můžem probrat co kde potvory provedly, ale mlíko nedojíme, sýry nevyrábíme… (jednou jsme si nadojili do kafe
)
Máme doma taky Lízu. Teda syn ji má a denně ji dojí. Co se týče mléka, tak supr, ale tvaroh a sýr nám pořád nejde udělat. Mléko se nesráží, vůbec nevím co děláme špatně. Dokonce ani jogurt se nepovedl. Bylo to spíš jogurtové mléko, dobré, ale ta konzistence…
Dám půl království za dobrou radu ![]()
@Paoloska kdysi jsem pracovala na farmě a pro sýr se kupovalo syřidlo. posílali nám ho poštou. dala se lžička na půl hrnce pasterovanýho mlíka a do druhýho dne to zesýrovatělo.
@Ali88 jaký máš kozy ty?
naše se jmenujou líza a agáta. zrovna vybíráme kozla. připouštíme až v druhý půlce října aby se mladý nenarodily do mrazů. agáta bude mít poprvý ![]()
Jé to byla rychlost, já se bála, že budu za exota ![]()
@Paoloska já se na první sýr teprve chystám, budu ho dělat po večerním dojení. Zatím nemám syřidlo, tak použiju kyselinu citronovou. Jak jste to dělali, že se nevysrážel?
a dáváte koze zrno? Možná má mléko málo tuku
@lenk já mám takové ty hnědé bezrohé.. starší taky Líza a mladší - dcera - Julča. Budeme připouštět až na jaře. Plánuji tak v dubnu.
Jeee, holky ja se vtiirnu jestli muzu. kozy jeste nemame (akorat ty moje) ale planujem v brzke dobe.
Myslim ze pristi jaro. Jak delate syr??
@lenk píše:
Ty jo, chov koz. máme doma dvě kamerunské, takže můžem probrat co kde potvory provedly, ale mlíko nedojíme, sýry nevyrábíme… (jednou jsme si nadojili do kafe)
s tim kafem jsi me pobavila
Naše agáta. málem umřela, protože se s bráchama prala o vemeno a oni byli silnější a odstrkovali ji. tak jsme ji měli pár dní doma a krmili z lahve ![]()
@lenk ta je bezva ![]()
@LenousIT jasně, klidně se přidej, aspoň načerpáš zkušenosti a nebudeš to honit jako já - na poslední chvíli ![]()
až to ozkouším, tak napíšu, jak jsem nakonec sýr dělala a jestli se podařil ![]()
@Ali88 píše:
@lenk ta je bezva@LenousIT jasně, klidně se přidej, aspoň načerpáš zkušenosti a nebudeš to honit jako já - na poslední chvíli
až to ozkouším, tak napíšu, jak jsem nakonec sýr dělala a jestli se podařil
super, urcite dej vedet at mame inspiracku a treba prijdes i na nejaky zlepsovak ktery se z knizek nevycte, clovek nikdy nevi ![]()
@lenk ta je krasna ![]()
@Ali88 Ne, ne, krmená je dobře, smetanu sbíráme ve vrstvě, o to ne. Ať zkoušíme, co zkoušíme - přidat zakysanku, chlebové kůrky, ocet, jogurt, tak mléko prostě odolává. Se syřidlem se srazilo, ale tvaroh byl řiďounký, spíš jak jogurt
Fakt nevim. Ale mléko je výborné, není vůbec cítit, dávám ho do všeho.
@Paoloska to je zvláštní.. tak to doufám, že nás to nepotká. na sýry se totiž fakt těším
třeba by stačilo nechat to déle vykapat ![]()
My jsme měli na sýry takovou příručku, jistě by se sehnala na svazu koz a ovcí.
do hrnce pasterovaného mléka se dala ca lžička syřidla, do druhého dne se to nechalo. to se srazil sýr v takovou hmotu a zvlášť byla syrovátka. hmota(konzistencí jako sulc) se nařezala v hrnci na kousky a celé se to přelilo přes plachetku. tím se oddělila hmota od syrovátky. hmota v plachetce se zabalila a zatížila, aby co nejvíc syrovátky ještě odteklo. nachalo se to zatížené teď už nevím jestli jeden den nebo dýl. byly z toho takový bochánky co se obalovaly v soli a byly moc dobrý. některý jsme obalovali ve směsi koření, třeba grilovací, nebo směs drceného kmínu a česneku.
tvaroh jsme nedělali ale musí to být podobné. jestli je moc řídký, dala bych ho do plachetky „vyždímala“.
@lenk No, a přesně takhle jsme to dělali. Pasterovali jsme mléko, zchladili na 40stupňů, přidali syřidlo dle návodu a do druhého se nám z toho udělal řídký jogurt. Rozhodně ne hmota, která by se dala krájet
. Nevím, jestli máme doma nějakou zvláštní zónu
, ale výrobou tvarohu a sýra se zabýváme už měsíce a mléko se nám prostě odmítá srážet ![]()
@Paoloska aha tak jogurt asi nevyždímeš… napadá mě ještě změnit syřidlo. jaký máte? pamatuju se že to naše mělo dost krátkou expirační dobu, muselo se objednávat často. a sbíráte smetanu než dáte syřidlo? my jsme ji nesbírali.