Chov koz

• Fotoalbum (1)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
5911
17.9.12 15:43

Chov koz

Ahoj všem :mavam:
ráda bych našla spřízněné duše, které se zabývají chovem kozének. Máme doma dva přírůstky, jsem z nich nadšená a chtěla bych se s někým podělit o historky, načerpat zkušenosti, vyměnit fígle na výrobu sýrů apod. :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
1186
17.9.12 15:49

Ty jo, chov koz. máme doma dvě kamerunské, takže můžem probrat co kde potvory provedly, ale mlíko nedojíme, sýry nevyrábíme… (jednou jsme si nadojili do kafe :palec: )

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9994
17.9.12 16:03

Máme doma taky Lízu. Teda syn ji má a denně ji dojí. Co se týče mléka, tak supr, ale tvaroh a sýr nám pořád nejde udělat. Mléko se nesráží, vůbec nevím co děláme špatně. Dokonce ani jogurt se nepovedl. Bylo to spíš jogurtové mléko, dobré, ale ta konzistence… :roll: Dám půl království za dobrou radu ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1186
17.9.12 16:09

@Paoloska kdysi jsem pracovala na farmě a pro sýr se kupovalo syřidlo. posílali nám ho poštou. dala se lžička na půl hrnce pasterovanýho mlíka a do druhýho dne to zesýrovatělo.
@Ali88 jaký máš kozy ty?

naše se jmenujou líza a agáta. zrovna vybíráme kozla. připouštíme až v druhý půlce října aby se mladý nenarodily do mrazů. agáta bude mít poprvý :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5911
17.9.12 16:13

Jé to byla rychlost, já se bála, že budu za exota  :lol:

@Paoloska já se na první sýr teprve chystám, budu ho dělat po večerním dojení. Zatím nemám syřidlo, tak použiju kyselinu citronovou. Jak jste to dělali, že se nevysrážel? :think: a dáváte koze zrno? Možná má mléko málo tuku

@lenk já mám takové ty hnědé bezrohé.. starší taky Líza a mladší - dcera - Julča. Budeme připouštět až na jaře. Plánuji tak v dubnu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
338
17.9.12 16:17

Jeee, holky ja se vtiirnu jestli muzu. kozy jeste nemame (akorat ty moje) ale planujem v brzke dobe. :palec: Myslim ze pristi jaro. Jak delate syr??

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
338
17.9.12 16:18
@lenk píše:
Ty jo, chov koz. máme doma dvě kamerunské, takže můžem probrat co kde potvory provedly, ale mlíko nedojíme, sýry nevyrábíme… (jednou jsme si nadojili do kafe :palec: )

:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: s tim kafem jsi me pobavila

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1186
17.9.12 16:22

Naše agáta. málem umřela, protože se s bráchama prala o vemeno a oni byli silnější a odstrkovali ji. tak jsme ji měli pár dní doma a krmili z lahve :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5911
17.9.12 16:24

@lenk ta je bezva :potlesk:

@LenousIT jasně, klidně se přidej, aspoň načerpáš zkušenosti a nebudeš to honit jako já - na poslední chvíli :lol:
až to ozkouším, tak napíšu, jak jsem nakonec sýr dělala a jestli se podařil :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
338
17.9.12 16:27
@Ali88 píše:
@lenk ta je bezva :potlesk:@LenousIT jasně, klidně se přidej, aspoň načerpáš zkušenosti a nebudeš to honit jako já - na poslední chvíli :lol:
až to ozkouším, tak napíšu, jak jsem nakonec sýr dělala a jestli se podařil :mrgreen:

super, urcite dej vedet at mame inspiracku a treba prijdes i na nejaky zlepsovak ktery se z knizek nevycte, clovek nikdy nevi :D

@lenk ta je krasna :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9994
17.9.12 16:59

@Ali88 Ne, ne, krmená je dobře, smetanu sbíráme ve vrstvě, o to ne. Ať zkoušíme, co zkoušíme - přidat zakysanku, chlebové kůrky, ocet, jogurt, tak mléko prostě odolává. Se syřidlem se srazilo, ale tvaroh byl řiďounký, spíš jak jogurt :nevim: Fakt nevim. Ale mléko je výborné, není vůbec cítit, dávám ho do všeho.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5911
17.9.12 17:06

@Paoloska to je zvláštní.. tak to doufám, že nás to nepotká. na sýry se totiž fakt těším :mrgreen: třeba by stačilo nechat to déle vykapat :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1186
18.9.12 07:41

My jsme měli na sýry takovou příručku, jistě by se sehnala na svazu koz a ovcí.
do hrnce pasterovaného mléka se dala ca lžička syřidla, do druhého dne se to nechalo. to se srazil sýr v takovou hmotu a zvlášť byla syrovátka. hmota(konzistencí jako sulc) se nařezala v hrnci na kousky a celé se to přelilo přes plachetku. tím se oddělila hmota od syrovátky. hmota v plachetce se zabalila a zatížila, aby co nejvíc syrovátky ještě odteklo. nachalo se to zatížené teď už nevím jestli jeden den nebo dýl. byly z toho takový bochánky co se obalovaly v soli a byly moc dobrý. některý jsme obalovali ve směsi koření, třeba grilovací, nebo směs drceného kmínu a česneku.
tvaroh jsme nedělali ale musí to být podobné. jestli je moc řídký, dala bych ho do plachetky „vyždímala“.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9994
18.9.12 08:34

@lenk No, a přesně takhle jsme to dělali. Pasterovali jsme mléko, zchladili na 40stupňů, přidali syřidlo dle návodu a do druhého se nám z toho udělal řídký jogurt. Rozhodně ne hmota, která by se dala krájet :nevim:. Nevím, jestli máme doma nějakou zvláštní zónu ;), ale výrobou tvarohu a sýra se zabýváme už měsíce a mléko se nám prostě odmítá srážet :cert:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1186
18.9.12 08:39

@Paoloska aha tak jogurt asi nevyždímeš… napadá mě ještě změnit syřidlo. jaký máte? pamatuju se že to naše mělo dost krátkou expirační dobu, muselo se objednávat často. a sbíráte smetanu než dáte syřidlo? my jsme ji nesbírali.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Nutriční poradna (3-18 let)

Ikona - Michaela Boukalová Tomešová

Michaela Boukalová Tomešová DiS.