Nutriční poradna (3-18 let)
Michaela Boukalová Tomešová DiS.
@lenk píše:
My jsme měli na sýry takovou příručku, jistě by se sehnala na svazu koz a ovcí.
do hrnce pasterovaného mléka se dala ca lžička syřidla, do druhého dne se to nechalo. to se srazil sýr v takovou hmotu a zvlášť byla syrovátka. hmota(konzistencí jako sulc) se nařezala v hrnci na kousky a celé se to přelilo přes plachetku. tím se oddělila hmota od syrovátky. hmota v plachetce se zabalila a zatížila, aby co nejvíc syrovátky ještě odteklo. nachalo se to zatížené teď už nevím jestli jeden den nebo dýl. byly z toho takový bochánky co se obalovaly v soli a byly moc dobrý. některý jsme obalovali ve směsi koření, třeba grilovací, nebo směs drceného kmínu a česneku.
tvaroh jsme nedělali ale musí to být podobné. jestli je moc řídký, dala bych ho do plachetky „vyždímala“.
dik za super typ na vyrobu, uplne se mi uz zbihaji sliny
![]()
@Paoloska píše:
@lenk No, a přesně takhle jsme to dělali. Pasterovali jsme mléko, zchladili na 40stupňů, přidali syřidlo dle návodu a do druhého se nám z toho udělal řídký jogurt. Rozhodně ne hmota, která by se dala krájet. Nevím, jestli máme doma nějakou zvláštní zónu
, ale výrobou tvarohu a sýra se zabýváme už měsíce a mléko se nám prostě odmítá srážet
včera mě potkal podobný problém, mléko se nevysráželo tak, jak by mělo.. ale vzhledem k tomu, že jsem dělala bez syřidla a chloridu vápenatého, jsem i za tohle ráda, i když výtěžnost byla dost malá. Zatím mám danou na odkapání hmotu podobnou tvrdému tvarohu, uvidím, co to udělá do večera.
Píšeš, že děláte z pasterovaného mléka - včera jsem četla, že pro výrobu sýra je nejlepší nepasterovat, pokud jsi si jistá kvalitou mléka a nebo max na 60 stupňů, aby mléko nezměnilo konzistenci a neztratilo srážecí schopnost - když se to dělá na víc, prý přestávají fungovat syřidla ![]()
mrkni na stránky http://conovehonakopci.cz/?… jsou tam super typy ![]()
jo a ještě je hodně receptů na ekokoza.cz ![]()
Jestli se dobře pamatuju tak jsme pasteraci ohřívali na 75. tak jednou za měsíc se nám taky mlíko nesrazilo a nezjistili jsme čím to bylo.
@lenk píše:
@Paoloska aha tak jogurt asi nevyždímeš… napadá mě ještě změnit syřidlo. jaký máte? pamatuju se že to naše mělo dost krátkou expirační dobu, muselo se objednávat často. a sbíráte smetanu než dáte syřidlo? my jsme ji nesbírali.
Tak to nevim z hlavy, jaký máme. Zjistím. Smetanu sbírám tak napůl.
@Paoloska píše:
Tak to nevim z hlavy, jaký máme. Zjistím. Smetanu sbírám tak napůl.
my máme asi nějaké málo tučné mléko, kolik máte tak za den smetany? ![]()
Ahoj, přidám se k sýrařům. Vyrábím sice z kravského mléka, ale snad to nevadí. Svoji výrobu mám popsanou na blogu, je to ten druhý v podpise.
@Sati Ahoj
trochu nám to tu umírá, takže nevadí
děláš i jogurty?
Holky, děláte jogurty z kozího? Mně se poprvé povedl bezva a teď už mi dvakrát nezhoustl
vůbec nevím, co dělám špatně ![]()
Jogurty jsem zatím nezkoušela. Dělala jsem měkký sýr, polotvrdý sýr a tvaroh. Sýry dělám buď přírodní, nebo dochucuji česnekem, bylinkami, pórkem a dneska chci zkusit s ořechy. Právě jsem rozkrájela Sýřeninu z 15 litrů. začínala jsem na 4 litrech, ale lidem chutná tak jsem musela zvýšit množství. Dneska jsem to prvně dělala v elektrickém zavařovacím hrnci. Jako největší klad je, že ti sám hlídá teplotu, jako zápor beru to, že mléko po pasterizaci dlouho chladne. Jdu ládovat do sítek. ![]()
@Sati my děláme v klasickém hrnci. a máš pravdu, že zájem je o to dost. koza pomalu nestíhá dojit
já si brousím zuby na goudu, ale to musím nejprve uchránit aspoň kilo sýra, aby mohl pěkně zrát ![]()
já dělala předevčírem jogurt znova a opět má takovou řidší konzistenci. lidem chutná, ale pořád se mi nedaří udělat úplně hustý ![]()
@lenk píše:
Ty jo, chov koz. máme doma dvě kamerunské, takže můžem probrat co kde potvory provedly, ale mlíko nedojíme, sýry nevyrábíme… (jednou jsme si nadojili do kafe)
Ahojky, máme nově pořízené 2 kůzlata kozy kamerunské kozičku a kozlíka. Máme k nim i matku kozu
Jen tak na spásání trávy, jako mazlíčka
![]()
Jenom jsem se chtela zeptat, co jim vsechno dáváte, my dáváme mrkev, jablka, květák, vsechnu moznou zeleninu, zelí, jinak klasicky seno, šrot, trochu vloček ![]()
Udělám jim ještě něčím radost?? Jsou dost mlsné a moc jim chutná
![]()
@kacenkab ahoj, tak to vám jistě nadělají spoustu radosti. jsem zvědavá jestli se osvědčí na spásání trávy, ty naše jsou v tomhle směru k ničemu (mlsné jak…)
a co se týká krmení, moc bych je nerozmazlovala, dobroty i šrot jen pro chuť. naše mají stabilně seno, někdy je pustíme napást, a hrst šrotu, rohlík nebo mrkev jen vyjimečně. nezapomeň na solný liz.
máte je už ochočené?
@lenk píše:
@kacenkab ahoj, tak to vám jistě nadělají spoustu radosti. jsem zvědavá jestli se osvědčí na spásání trávy, ty naše jsou v tomhle směru k ničemu (mlsné jak…)
a co se týká krmení, moc bych je nerozmazlovala, dobroty i šrot jen pro chuť. naše mají stabilně seno, někdy je pustíme napást, a hrst šrotu, rohlík nebo mrkev jen vyjimečně. nezapomeň na solný liz.
máte je už ochočené?
Matka koza je uplnej mazel, vlezla by me az do náruče
Ale kůzlata se ještě docela bojím, chtěla bych je ochočit aby se nechali pohladit, ale dost se bojí
![]()
No uvidíme, zatím je máme ve chlívečku aby jim nebyla zima ale chystáme se jim dělat ohradu na zahradě ![]()
A solná sliz je co? To potřebují nutně?? Na internetu toho o krmení moc není
![]()
@kacenkab píše:
Matka koza je uplnej mazel, vlezla by me az do náručeAle kůzlata se ještě docela bojím, chtěla bych je ochočit aby se nechali pohladit, ale dost se bojí
![]()
No uvidíme, zatím je máme ve chlívečku aby jim nebyla zima ale chystáme se jim dělat ohradu na zahradě![]()
A solná sliz je co? To potřebují nutně?? Na internetu toho o krmení moc není
Ted se dívám, že tam mám nějaké hrubky![]()
![]()
![]()
![]()
tak se omlouvám
@kacenkab sůl právě potřebují nutně. u nás to mají i v některých zverimexech, ale ne běžně. pak to mají v jezdeckých potřebách, pak v obchodech pro myslivce, a tam, kde prodávají krmné směsi např pro králíky, prasata. přinejhorším to lze objednat přes net. je to lisovaná sůl, buď kostka nebo válec a mívá to 10kg.
@lenk píše:
@kacenkab sůl právě potřebují nutně. u nás to mají i v některých zverimexech, ale ne běžně. pak to mají v jezdeckých potřebách, pak v obchodech pro myslivce, a tam, kde prodávají krmné směsi např pro králíky, prasata. přinejhorším to lze objednat přes net. je to lisovaná sůl, buď kostka nebo válec a mívá to 10kg.