Chov koz

Napsat příspěvek
Velikost písma:
338
18.9.12 08:54
@lenk píše:
My jsme měli na sýry takovou příručku, jistě by se sehnala na svazu koz a ovcí.
do hrnce pasterovaného mléka se dala ca lžička syřidla, do druhého dne se to nechalo. to se srazil sýr v takovou hmotu a zvlášť byla syrovátka. hmota(konzistencí jako sulc) se nařezala v hrnci na kousky a celé se to přelilo přes plachetku. tím se oddělila hmota od syrovátky. hmota v plachetce se zabalila a zatížila, aby co nejvíc syrovátky ještě odteklo. nachalo se to zatížené teď už nevím jestli jeden den nebo dýl. byly z toho takový bochánky co se obalovaly v soli a byly moc dobrý. některý jsme obalovali ve směsi koření, třeba grilovací, nebo směs drceného kmínu a česneku.
tvaroh jsme nedělali ale musí to být podobné. jestli je moc řídký, dala bych ho do plachetky „vyždímala“.

dik za super typ na vyrobu, uplne se mi uz zbihaji sliny :palec: :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5911
18.9.12 08:59
@Paoloska píše:
@lenk No, a přesně takhle jsme to dělali. Pasterovali jsme mléko, zchladili na 40stupňů, přidali syřidlo dle návodu a do druhého se nám z toho udělal řídký jogurt. Rozhodně ne hmota, která by se dala krájet :nevim:. Nevím, jestli máme doma nějakou zvláštní zónu ;), ale výrobou tvarohu a sýra se zabýváme už měsíce a mléko se nám prostě odmítá srážet :cert:

včera mě potkal podobný problém, mléko se nevysráželo tak, jak by mělo.. ale vzhledem k tomu, že jsem dělala bez syřidla a chloridu vápenatého, jsem i za tohle ráda, i když výtěžnost byla dost malá. Zatím mám danou na odkapání hmotu podobnou tvrdému tvarohu, uvidím, co to udělá do večera.
Píšeš, že děláte z pasterovaného mléka - včera jsem četla, že pro výrobu sýra je nejlepší nepasterovat, pokud jsi si jistá kvalitou mléka a nebo max na 60 stupňů, aby mléko nezměnilo konzistenci a neztratilo srážecí schopnost - když se to dělá na víc, prý přestávají fungovat syřidla :think:
mrkni na stránky http://conovehonakopci.cz/?… jsou tam super typy :potlesk:
jo a ještě je hodně receptů na ekokoza.cz :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1186
18.9.12 09:02

Jestli se dobře pamatuju tak jsme pasteraci ohřívali na 75. tak jednou za měsíc se nám taky mlíko nesrazilo a nezjistili jsme čím to bylo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9994
18.9.12 09:36
@lenk píše:
@Paoloska aha tak jogurt asi nevyždímeš… napadá mě ještě změnit syřidlo. jaký máte? pamatuju se že to naše mělo dost krátkou expirační dobu, muselo se objednávat často. a sbíráte smetanu než dáte syřidlo? my jsme ji nesbírali.

Tak to nevim z hlavy, jaký máme. Zjistím. Smetanu sbírám tak napůl.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5911
18.9.12 09:43
@Paoloska píše:
Tak to nevim z hlavy, jaký máme. Zjistím. Smetanu sbírám tak napůl.

my máme asi nějaké málo tučné mléko, kolik máte tak za den smetany? :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11530
21.10.12 14:13

Ahoj, přidám se k sýrařům. Vyrábím sice z kravského mléka, ale snad to nevadí. Svoji výrobu mám popsanou na blogu, je to ten druhý v podpise.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5911
21.10.12 14:54

@Sati Ahoj :mavam: trochu nám to tu umírá, takže nevadí :mrgreen: děláš i jogurty?

Holky, děláte jogurty z kozího? Mně se poprvé povedl bezva a teď už mi dvakrát nezhoustl :zed: vůbec nevím, co dělám špatně :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11530
21.10.12 17:49

Jogurty jsem zatím nezkoušela. Dělala jsem měkký sýr, polotvrdý sýr a tvaroh. Sýry dělám buď přírodní, nebo dochucuji česnekem, bylinkami, pórkem a dneska chci zkusit s ořechy. Právě jsem rozkrájela Sýřeninu z 15 litrů. začínala jsem na 4 litrech, ale lidem chutná tak jsem musela zvýšit množství. Dneska jsem to prvně dělala v elektrickém zavařovacím hrnci. Jako největší klad je, že ti sám hlídá teplotu, jako zápor beru to, že mléko po pasterizaci dlouho chladne. Jdu ládovat do sítek. :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5911
22.10.12 10:57

@Sati my děláme v klasickém hrnci. a máš pravdu, že zájem je o to dost. koza pomalu nestíhá dojit :lol: já si brousím zuby na goudu, ale to musím nejprve uchránit aspoň kilo sýra, aby mohl pěkně zrát :)
já dělala předevčírem jogurt znova a opět má takovou řidší konzistenci. lidem chutná, ale pořád se mi nedaří udělat úplně hustý :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
505
19.3.13 12:45
@lenk píše:
Ty jo, chov koz. máme doma dvě kamerunské, takže můžem probrat co kde potvory provedly, ale mlíko nedojíme, sýry nevyrábíme… (jednou jsme si nadojili do kafe :palec: )

Ahojky, máme nově pořízené 2 kůzlata kozy kamerunské kozičku a kozlíka. Máme k nim i matku kozu :-) Jen tak na spásání trávy, jako mazlíčka :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Jenom jsem se chtela zeptat, co jim vsechno dáváte, my dáváme mrkev, jablka, květák, vsechnu moznou zeleninu, zelí, jinak klasicky seno, šrot, trochu vloček :-)
Udělám jim ještě něčím radost?? Jsou dost mlsné a moc jim chutná :dance: :dance: :dance:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1186
19.3.13 12:50

@kacenkab ahoj, tak to vám jistě nadělají spoustu radosti. jsem zvědavá jestli se osvědčí na spásání trávy, ty naše jsou v tomhle směru k ničemu (mlsné jak…)
a co se týká krmení, moc bych je nerozmazlovala, dobroty i šrot jen pro chuť. naše mají stabilně seno, někdy je pustíme napást, a hrst šrotu, rohlík nebo mrkev jen vyjimečně. nezapomeň na solný liz.
máte je už ochočené?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
505
19.3.13 13:00
@lenk píše:
@kacenkab ahoj, tak to vám jistě nadělají spoustu radosti. jsem zvědavá jestli se osvědčí na spásání trávy, ty naše jsou v tomhle směru k ničemu (mlsné jak…)
a co se týká krmení, moc bych je nerozmazlovala, dobroty i šrot jen pro chuť. naše mají stabilně seno, někdy je pustíme napást, a hrst šrotu, rohlík nebo mrkev jen vyjimečně. nezapomeň na solný liz.
máte je už ochočené?

Matka koza je uplnej mazel, vlezla by me az do náruče :-) Ale kůzlata se ještě docela bojím, chtěla bych je ochočit aby se nechali pohladit, ale dost se bojí :,( :,(
No uvidíme, zatím je máme ve chlívečku aby jim nebyla zima ale chystáme se jim dělat ohradu na zahradě :-)

A solná sliz je co? To potřebují nutně?? Na internetu toho o krmení moc není :roll: :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
505
19.3.13 13:01
@kacenkab píše:
Matka koza je uplnej mazel, vlezla by me az do náruče :-) Ale kůzlata se ještě docela bojím, chtěla bych je ochočit aby se nechali pohladit, ale dost se bojí :,( :,(
No uvidíme, zatím je máme ve chlívečku aby jim nebyla zima ale chystáme se jim dělat ohradu na zahradě :-)

A solná sliz je co? To potřebují nutně?? Na internetu toho o krmení moc není :roll: :roll:

Ted se dívám, že tam mám nějaké hrubky :oops: :oops: :oops: :oops: tak se omlouvám
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1186
19.3.13 14:01

@kacenkab sůl právě potřebují nutně. u nás to mají i v některých zverimexech, ale ne běžně. pak to mají v jezdeckých potřebách, pak v obchodech pro myslivce, a tam, kde prodávají krmné směsi např pro králíky, prasata. přinejhorším to lze objednat přes net. je to lisovaná sůl, buď kostka nebo válec a mívá to 10kg.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9994
19.3.13 14:08
@lenk píše:
@kacenkab sůl právě potřebují nutně. u nás to mají i v některých zverimexech, ale ne běžně. pak to mají v jezdeckých potřebách, pak v obchodech pro myslivce, a tam, kde prodávají krmné směsi např pro králíky, prasata. přinejhorším to lze objednat přes net. je to lisovaná sůl, buď kostka nebo válec a mívá to 10kg.
:palec: a já se jdu chlubit. Naše kozenka bude mít za 14 dní kůzlátka. Těšíme se na tři, tak držte palce. Vloni jsem jí pomáhala s prvním kozlíkem, nádherný zážitek. :mavam:
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Nutriční poradna (3-18 let)

Ikona - Michaela Boukalová Tomešová

Michaela Boukalová Tomešová DiS.