Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Zajímalo by me, zda člověk, který je v umělém spánku třeba 2 měsíce, tak se pokaždé musí znovu učit chodit, jestliže mu ochabuje svalstvo a prolezeniny, a zda je nějaká pravděpodobnost, ze vůbec po dlouhém umělém spánku už nikdy chodit nebude…
Já byla v patnácti v umělém spánku „jen“ 14 dní. A když jsem se vzbudila, asi byl den, jsem viděla starší sestru, ta mi říkala, co se stalo. V noci (asi noc) jsem se vzbudila a utekla se sádrou na noze na záchod. Jak jsem ho našla jen tuším. Tam přišla mladá sestřička. Tak jsem ji zmateně vyprávěla, že jsem mluvila s její „maminkou“ a ta mi jít na záchod dovolila (takže možná jsem na něm s ní byla, proto jsem ho našla). Tělo jsem měla ok, mysl však ne.
Dva měsíce nevím, jak je na tom svalstvo. 14 dní ok.
Náš soused (kolem 70 let) byl po covidu asi 6 týdnů v umělém spánku, učil se znovu vše, pak chodil s chodítkem a po několika měsících o francouzských holích. Teď po 2 letech chodí sám. Asi záleží, jak moc se s člověkem cvičí a jaká byla fyzička předtím.
Dcera byla v 5,5 letech v umelem spanku “jen” 1 den. Ale kvuli zlomenine stydke kosti musela mesic jen lezet. Potom opravdu chtela chodit, ale za ten mesic ji vyrazne (i viditelne) ubylo svalstvo na nohach a par dni neudrzela rovnovahu. Po tydnu uz byla chuze mnohem lepsi, ale jeste tak 2 mesice chodila “jak postizena”, a to pres intenzivni rehabilitaci. Zhruba po 9 mesicich si odbornik jeste vsiml, ze dcera nechodi zcela dobre, ale laik by si nevsiml.
Po 2mesicnim umelem spanku to bude urcite horsi.
Dodavam, ze predtim byla dcera velmi sportovni, vytrenovana.
@Veruš1 to musí byt silene po tak dlouhém spánku, to je člověk asi úplně zmatený. Jak dlouho Vám trvalo se z toho “ dostat” a vše si uvedomit
?