Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Prigionia No to teda nechci, musíte hned po ránu zbrojit? Člověk se nemůže ani zeptat, nebo co jako?
@cocomoon ![]()
Je pravda, že to mazání u moře pomůže asi málo..Když vidím jak ty lodě tak vypouští ten hnus, tak to je děs. Ale aspoň něco.
My třeba přestali kupovat balenou vodu, máme Sodastream.
@Prigionia Nepoučuje, pokud jsem si všimla, tak slušně odpověděla na dotaz.
@Anonymka0007 Zakladatelko, jestli si chceš počíst k tématu, tak podobné diskuze už tady byly, jedna je ještě živá. Moc si od té své neslibuj, zase se to tady začne hádat a přesvědčovat již přesvědčené (o té své pravdě)… ![]()
Jo a odkazy:
https://www.emimino.cz/…deti-358202/
https://www.emimino.cz/…-ale-352937/
Co dělám pro zemi, to netuším. Pro svoje svědomí se doma snažíme třídit odpad. Žijeme v dvougeneračním domě s tchánovci, takže je to složitější. Většina zbytků z kuchyně putuje ke slepicím nebo do bio popelnice. Tašku si nosím svou. Ale nakupuju málokdy, to obstarává manžel, takže sáčky domů nosí. Já je tedy hned nevyhazuji, ale používám dále a pak vytřídím. Snažím se používat ekologičtější čistící prostředky. Pro sebe a děti kupuji přírodní kosmetiku. Manžel si kupuje co chce. Dekorativní kosmetiku moc nepoužívám. Nanejvýš mám doma, co vyřadí sestra a mě se zrovna líbí. Stejně tak to mám s oblečením. Sice kupuji nové, ale nemusím mít poslední trendy. Lecos sdědím a skoro vše oblečení tahám do rozpadnutí, třeba na doma nebo chatu. Většinou pijem kohoutkovou vodu, ale koupíme i balenou, třeba na výletech nebo na chatu, kde pitná voda není. Nejsem schopná zabít ani mouchu, takže ji jak trotl honím po okně a vyhazuju ven. Zachraňuju včely topící se v bazénu a pěstuju jim medonosné kytky. Tohle všechno dělám už x let, kdy nějaká ekologie u nás zdaleka nebyla tak in jako teď. Asi je toho víc, ale spoustu věcí mi přijde běžných. Já se hlavně snažím, aby děti měli úctu k přírodě a všemu živému, jako já. A zatím to vypadá, že je vedu dobře.
@Anonymka0007
mě perlivá voda moc nechutná. Takže mi stačí odstátá kohoutkovka a pro dobrý pocit přehnaná přes filtrační konvici. Ale to je spíš jen taková pseudo filtrace, nevěřím, že by to mělo nějaký efekt. ![]()
V obchodě se snažím co nejméně brát plastové sáčky (napr. na pomeranče, citronu, banány..) to mi přijde úplně zbytečné. Nekupujeme balené vody, pokud chceme bublinky, použijeme sodastream. Odpad třídíme. Máme vlastní kompost. Taktéž se snažím zachraňovat včelky, protože bez nich by nebyl život
.
Nekouřím
. Snažím se omezit jízdu autem.
Co se týká kosmetiky a drogerií, tak většinu kupuji eko, netestovanou na zvířatech. Zeleninu a ovoce máme hodně z vlastních zdrojů, alespoň v létě. Vajíčka dikybohu taktéž. Maso buď domácí a nebo raději žádné (hlavně z etických důvodů, a pak také kvůli zdraví svému a i své rodiny)
Brčka máme kovové, opalovací krémy nějaké ultra bio přírodní. Tašky na nákup beru své, pokud zapomenu, tak plastové nabídnuté od prodavačky zásadně odmítám.
Víc mě teď nenapadá, doufám, že to ale není všechno. Setrim životní prostředí o dost víc, než třeba před 3 lety. Dovolím si říct, že se stále zlepsuji. I když stále dělám plno věcí špatne. Něco nevědomky a něco s vědomím. A to mě právě strašne štve. Je třeba prirodu ochránit, protože co se dneska děje. Lidstvo zničilo a ničí co se dá
mám ale stále pocit, že je málo lidí, kteří si to uvědomují. Když jsem dneska viděla v obchodě ženskou, co brala asi 10 banánů a každý z nich narvala do jednoho sáčku
to mi rvalo oči i srdce.
Zakladatelko, díky za téma. Je potřeba se o tom bavit
rada si počtu, co dělají ostatní a ráda získám inspiraci ![]()
@Anonymka0007 píše:
Ahoj,
chráníte nějak naši planetu? Používáte obyčejné sáčky v obchodech, nebo nosíte svoje? Máte kovové brčko, nebo si berete plastové brčko k pití? Mažete se opalovacími krémy u moře?Co děláte proto, abyste chránili naši Zem a životní prostředí?
Děkuji za odpovědi
No jo, k moři poletím letadlem a pak to vyřeším tím, že se nenamažu a tím ochráním planetu, to je rozumné… ![]()
@free333 Neřekla bych, že letadla jsou tak hrozné.
A neřekla jsem, že se nemají používat opalovací krémy, ale že je lepší používat lepší opalovaky, které nemají takové škodliviny jako normální opalovaky.
@Maily
![]()
Máme to stejně ![]()
Taky nechápu takove lidi…
A není zač
Právě chtěla jsem se dozvědět co dělají ostatní nebo i naopak nedělají, protože se mi zdá že se o tom málo mluví. A nebylo to myšleno tak, abych tady kárala lidi. Bohužel ne vždy to všichni pochopí jak vidím ![]()
Úplně jsem omezila nákup petlahví, mám super lahve z borosilikátového skla a upřímně, vypadají i lépe. Sáčky vůbec, pečivo lépe dýchá v síťkách, se správným přístupem ani nezgumovatí. Potom plátěné tašky, ty jsem si mega oblíbila, protože igelitky se mi vždycky zařezávaly do ruk a měla jsem na ně štěstí, že skoro vždycky se mi utrhlo ucho. Nakonec ještě používám skleněná brčka, taky z borosilikátového skla, jsou boží, můžete házet na zem a nic se jim nestane, mají i pěkný design, navíc se vyrábí v ČR, což je podle mě super výhoda
. Chci ještě zkusit přírodní kartáček ![]()
Samozřejmě všichni řeší „no a já to a tamto, takže nemusím, protože to nemá smysl, no a ti dělají tamto“.. Ono když nikdo nezačne, tak se k němu nikdo nepřidá, po malých krůčcích, se to dá alespoň zastavit, když ne zlepšit. Nejsem zastáncem životního stylu „po mě ať přijde potopa“. Přijde mi to sobecké vůči vlastním dětem. Já si nepamatuji, že by v létě za mého dětství bylo takové počasí, teploty a výkyvy..
@Anonymka0007
No, ono je problém i v tom, že kritizují většinou ti, co si potřebují svůj pohodlný život okecat a místo toho, aby se zamysleli nad tím, co by mohli zlepšit… tak radši budou kecat, vysmivat se, hledat kraviny a slovíčkařit… normálně bych takové lidi neřešila, ale bohužel mezi námi takoví jsou a kazí to těm, kteří se alespoň snaží s životním prostředím něco udělat. Už jen kvůli našim dětem, které v tom budou vyrůstat a toho se šílené děsím. Všichni děláme chyby, ale obdiv těm, co se snaží je alespoň eliminovat ![]()
@janca0101 píše:Samozřejmě všichni řeší „no a já to a tamto, takže nemusím, protože to nemá smysl, no a ti dělají tamto“.. Ono když nikdo nezačne, tak se k němu nikdo nepřidá, po malých krůčcích, se to dá alespoň zastavit, když ne zlepšit. Nejsem zastáncem životního stylu „po mě ať přijde potopa“. Přijde mi to sobecké vůči vlastním dětem. Já si nepamatuji, že by v létě za mého dětství bylo takové počasí, teploty a výkyvy..
Díky za Vaše myšlení ![]()