Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Kdyz ja usetrim jeden pytlik, co by jinak skoncil ve spalovne. Tak jak to pomuze tomu, ze misto me vyvezou nekde v asii a africe do more celej kamion? Tam je ten problem. Nikoliv u nas v Evrope.
A zivot s plastem byl, je a bude. Nez nekdo vymysli jak to nahradit.
@RadkaEm zkus omezit i tu rýži
patří mezi největší zdroje skleníkových plynů. A jinak větší problém jsou mimoevropské země.
Příspěvek upraven 13.05.19 v 13:23
Než se to tu rozjede v eko bio duchu, začít by se mělo tam, kde se běžně hazej plasty do vody, moře, za barák, přes plot k sousedům a přijde jim to normalí.
k čemu my tady budem nosit na rohlíky latkovej pytlík, když soudruzi obyvatelé stejné planety na každy nalití coco coly použijou novej plastovej kelímek a starej vyhodí přes rameno
jedno kam.
@Cenarius píše:
Kdyz ja usetrim jeden pytlik, co by jinak skoncil ve spalovne. Tak jak to pomuze tomu, ze misto me vyvezou nekde v asii a africe do more celej kamion? Tam je ten problem. Nikoliv u nas v Evrope.A zivot s plastem byl, je a bude. Nez nekdo vymysli jak to nahradit.
souhlas ![]()
@Cenarius píše:
Kdyz ja usetrim jeden pytlik, co by jinak skoncil ve spalovne. Tak jak to pomuze tomu, ze misto me vyvezou nekde v asii a africe do more celej kamion? Tam je ten problem. Nikoliv u nas v Evrope.A zivot s plastem byl, je a bude. Nez nekdo vymysli jak to nahradit.
Prosím Tě, to je takový klasický alibistický žvást - proč já bych měla, když ONI to nedělají. Jenže bezobalový život, zero waste a minimalismus se začíná šířit jako lavina a je to dobře. Příklady táhnou. U nás sice v okolí zatím žádný bezobalový obchod není, ale už jen to, že přemýšlím, co koupím a v jakém obalu koupím + že si nosím svoje pytlíky na ovoce, želeninu a pečivu způsobilo, že v 6 lidech máme plastů třetinu oproti dřívějšku a komunálního odpadu cca 10 litrů za týden. A nijak nás to neomezuje. Drogérku kupujeme ve skle, nekupujeme pití v petkách… takových drobností je dost. A je to cítit. A mám z toho radost. Kdo chce, hledá způsob, kdo nechce, hledá důvod.
Vážně si neumím představit chodit do krámu s nádobama nebo pytlema
. Když je to tak špatný, tak ať ty testoviny atd. prodávaji v adekvatnich obalech rovnou.
@malá_holka píše:
Než se to tu rozjede v eko bio duchu, začít by se mělo tam, kde se běžně hazej plasty do vody, moře, za barák, přes plot k sousedům a přijde jim to normalí.k čemu my tady budem nosit na rohlíky latkovej pytlík, když soudruzi obyvatelé stejné planety na každy nalití coco coly použijou novej plastovej kelímek a starej vyhodí přes rameno
jedno kam.
No tak hlavně že si, holky, můžete svorně poplácat po rameni, jak Vás se to netýká a ukázat prstem na ně. Dokonce i v asijských zemích jsou lidi, kteří se snaží s tím něco dělat, například odbordelili od plastů celou velkou pláž, jenže to není nikde moc vidět. Čím víc lidí napříč zeměkoulí začne u sebe, tím víc sebou strhne těch ostatních, co to neřeší, protože ani neví, že by to měli řešit.
@Zabatko píše:
Prosím Tě, to je takový klasický alibistický žvást - proč já bych měla, když ONI to nedělají. Jenže bezobalový život, zero waste a minimalismus se začíná šířit jako lavina a je to dobře. Příklady táhnou. U nás sice v okolí zatím žádný bezobalový obchod není, ale už jen to, že přemýšlím, co koupím a v jakém obalu koupím + že si nosím svoje pytlíky na ovoce, želeninu a pečivu způsobilo, že v 6 lidech máme plastů třetinu oproti dřívějšku a komunálního odpadu cca 10 litrů za týden. A nijak nás to neomezuje. Drogérku kupujeme ve skle, nekupujeme pití v petkách… takových drobností je dost. A je to cítit. A mám z toho radost. Kdo chce, hledá způsob, kdo nechce, hledá důvod.
a kdo chce bude vždycky kecat, jak toho pro planetu dělá víc než ostatní, ty alibistickej žváste ![]()
@Mimis2017 píše:
Vážně si neumím představit chodit do krámu s nádobama nebo pytlema. Když je to tak špatný, tak ať ty testoviny atd. prodávaji v adekvatnich obalech rovnou.
Ale tak nemusíš hned stáčet prací gel do láhve, stačí když eliminuješ petky a sáčky. A postupně přidávat, co lze, jsou to drobnosti, ale drobnost k drobnosti a my máme fakt třetinu plastů co ještě před pár měsíci. Mám z toho radost.
@malá_holka píše:
a kdo chce bude vždycky kecat, jak toho pro planetu dělá víc než ostatní, ty alibistickej žváste
No jo, tak nemáš argument, proto kecáš nesmysly. Tak něco udělej víc než ostatní. Já to dělám, aspoň se o to snažím. Co můžu v rámci prostředí kde žiju bez zásadního omezení provozu naší rodiny udělat, to udělám.
@Zabatko píše:
No tak hlavně že si, holky, můžete svorně poplácat po rameni, jak Vás se to netýká a ukázat prstem na ně. Dokonce i v asijských zemích jsou lidi, kteří se snaží s tím něco dělat, například odbordelili od plastů celou velkou pláž, jenže to není nikde moc vidět. Čím víc lidí napříč zeměkoulí začne u sebe, tím víc sebou strhne těch ostatních, co to neřeší, protože ani neví, že by to měli řešit.
a víš proč to není vidět? Protože tu debordelizaci z větí části dělají cizinci. Místním je to jedno a v klidu si budou plasty dál vyhazovat, jen ne třeba na tom místě, které uklidili ale o pár metrů dál. V těhle zemích se musí začít s tříděním odpadu, budováním skládek, svozu odpadu apod.
@Zabatko píše:
nikoho se placat po rameni nevidím
jen mi přijde jako chc. aní proti větru tohle mega hrotit, když problém je jinde. to radši půjdu tady do přírody odnosit bordel z lesa, než hrotit pytlíček na pečivo. nikomu se to líbit nemusí, ale je to tak.
Já se fakt omezovat nebudu a nikdy mě nikdo do bezobalového obchodu nedostane a ani si nenosím svoje sáčky na pečivo a ovoce…
ani odpad netřídím, nechce se mi mít doma třídírnu, máme hooodně odpadu
Zdravím. Co říkáte na život s plastem? Potraviny, drogerie, hračky, igelitové pytlíky…plast je všude a mnohdy zbytečný. Bezobalových obchodů stále málo. Líbí se mi tohle
https://ceskokrumlovsky.denik.cz/…0190430.html
Gel na praní, prostředek na nádobí, eko úklidové prostředky…to vše doplňuji v našem „bozobaláči“, ale takových obchodů je stále málo. Víte vůbec o těchto možnostech? Že to jde i jinak? Těstoviny, rýži, čočku, jedlou sodu, ocet, kukuřičné lupínky…tyhle věci už jedině bez obalu. A třicetkrát použitý igeliťák na pečivo vždy v tašce. Holky, já tady nechci moralizovat. Vždycky to bez plastu nejde. Někdy spěcháme, zapomeneme…ale planeta umírá. Oceány jsou v kritickém stavu. Děti našich dětí už to asi pocítí. S vodou bude jednou obrovský problém. Narušení ekosystému už začalo. Každá z nás musí přijmout svoji zodpovědnost za plýtvání vodou a plasty po celé planetě. Já vím, že ČR je na tom ještě skvěle. Rozvojové země a USA, to je globální plastová katastrofa. Ale my ji nemusíme podporovat. Jak jste na tom vy?