Žít bez plastu neumíme, ale...

Napsat příspěvek
Velikost písma:
424
13.5.19 13:31

Osobně změnu vidím v tom, kolik lidí ovlivňujeme tím, jak to děláme doma. Do bezobalu chodím výjimečně, chci tam jít víckrát, abych podpořila takové podnikání. Jinak v každém supermarketu se dá nakupovat bezobalu poměrně hojně. Pytlíčky a skleničky jsou vítané čím dál víc, přiznám se, že mě baví, kolik lidí se se mnou zapovídá a vyptává se. To mi přijde jako obří rozdíl a změnu prostě vidím. Nevnímám to jako ztracenou investici, minimálně sama za sebe jsem spokojená, že mi to není jedno, i když prostě nejedu komplet zero waste. Vermikomportujem a skoro nechodíme se směsným odpadem, plastu je furt hromada, ale prostě jedu postupně tak, aby mi to nekomplikovalo život. Nic víc, nic míň. Věřím, že díky příkladům to další generaci bude mnohem méně jedno. Hlavně nic nikomu nenutit!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5696
13.5.19 13:31
@malá_holka píše:
nikoho se placat po rameni nevidím :nevim: jen mi přijde jako chc. aní proti větru tohle mega hrotit, když problém je jinde. to radši půjdu tady do přírody odnosit bordel z lesa, než hrotit pytlíček na pečivo. nikomu se to líbit nemusí, ale je to tak.

No tak fajn, někdo plasty neprodukuje, někdo je nosí z lesa.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5696
13.5.19 13:32
@Monulie píše:
Osobně změnu vidím v tom, kolik lidí ovlivňujeme tím, jak to děláme doma. Do bezobalu chodím výjimečně, chci tam jít víckrát, abych podpořila takové podnikání. Jinak v každém supermarketu se dá nakupovat bezobalu poměrně hojně. Pytlíčky a skleničky jsou vítané čím dál víc, přiznám se, že mě baví, kolik lidí se se mnou zapovídá a vyptává se. To mi přijde jako obří rozdíl a změnu prostě vidím. Nevnímám to jako ztracenou investici, minimálně sama za sebe jsem spokojená, že mi to není jedno, i když prostě nejedu komplet zero waste. Vermikomportujem a skoro nechodíme se směsným odpadem, plastu je furt hromada, ale prostě jedu postupně tak, aby mi to nekomplikovalo život. Nic víc, nic míň. Věřím, že díky příkladům to další generaci bude mnohem méně jedno. Hlavně nic nikomu nenutit!

Však jo, to je přesně ono. :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18177
13.5.19 13:32
@Zabatko píše:
Prosím Tě, to je takový klasický alibistický žvást - proč já bych měla, když ONI to nedělají. Jenže bezobalový život, zero waste a minimalismus se začíná šířit jako lavina a je to dobře. Příklady táhnou. U nás sice v okolí zatím žádný bezobalový obchod není, ale už jen to, že přemýšlím, co koupím a v jakém obalu koupím + že si nosím svoje pytlíky na ovoce, želeninu a pečivu způsobilo, že v 6 lidech máme plastů třetinu oproti dřívějšku a komunálního odpadu cca 10 litrů za týden. A nijak nás to neomezuje. Drogérku kupujeme ve skle, nekupujeme pití v petkách… takových drobností je dost. A je to cítit. A mám z toho radost. Kdo chce, hledá způsob, kdo nechce, hledá důvod.

Přesně! Jednotlivec sice planetu nezachrání, ale všechny dobré změny přicházejí postupně. Argumet, že jinde plasty nešetří, tak proč já bych měl, je jak ze školky. Zodpovědně se přece člověk chová kvůli sobě. Mně to stojí za to už kvůli tomu, že míň chodím s košem :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
jezzz
13.5.19 13:33
@Zabatko píše:
Prosím Tě, to je takový klasický alibistický žvást - proč já bych měla, když ONI to nedělají. Jenže bezobalový život, zero waste a minimalismus se začíná šířit jako lavina a je to dobře. Příklady táhnou. U nás sice v okolí zatím žádný bezobalový obchod není, ale už jen to, že přemýšlím, co koupím a v jakém obalu koupím + že si nosím svoje pytlíky na ovoce, želeninu a pečivu způsobilo, že v 6 lidech máme plastů třetinu oproti dřívějšku a komunálního odpadu cca 10 litrů za týden. A nijak nás to neomezuje. Drogérku kupujeme ve skle, nekupujeme pití v petkách… takových drobností je dost. A je to cítit. A mám z toho radost. Kdo chce, hledá způsob, kdo nechce, hledá důvod.

Souhlasím :potlesk: :hug:

Ještě bych doplnila, že hodně lidí se chová stylem po nás potopa.

@Mimis2017 píše:
Vážně si neumím představit chodit do krámu s nádobama nebo pytlema 8o. Když je to tak špatný, tak ať ty testoviny atd. prodávaji v adekvatnich obalech rovnou.

Jde o peníze a pohodlí. Proto se to prodává v plastu.

Vzít si vlastní pytlík na ovoce a zeleninu či pečivo je to nejmenší, co může člověk udělat. Nic neváží, nezabírají místo, investice je minimální.

Jen to chce se zamyslet nad tím, kam nynější nadspotreba vede. To je na tom nejsložitější. Nic ve zlém :mavam:

• Citovat
  • Upravit
5696
@lucenka píše:
a víš proč to není vidět? Protože tu debordelizaci z větí části dělají cizinci. Místním je to jedno a v klidu si budou plasty dál vyhazovat, jen ne třeba na tom místě, které uklidili ale o pár metrů dál. V těhle zemích se musí začít s tříděním odpadu, budováním skládek, svozu odpadu apod.

Není pravda, bylo tam hrozně moc místních mladých a dětí. Neříkám, že je to masový přístup, ale je to fajn, že se to začíná pomaloučku měnit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Lalelale

Většina lidí nemá čas hledat bezobalový obchod a jet tam nakoupit část nákupu jako čočku nebo drogerku. Můj názor teda. Co občas využiju je místní služba na věci z farem, která má bezobalovou politiku. Takže třeba žádné igelitky, řidič to přinese v bedně a pak to u vás vyskládá v předsíni na podlahu, nebo pokud chcete, v kuchyni na stůl. Ale nakupuji tam kvůli produktům, ne kvůli bezobalovosti samotné. Nemají všechno, takže tam nakupuji příležitostně třeba maso, máslo, jogurty… Můj druhý obchod, co využívám výrazně víc, bohužel má obalů víc než dost. Rajčata, okurky, jahody, banány… fakt úplně všechno mají v plastech :( co se týče mě, snažím se to omezit, ale toť vše. Má kamarádka je v tomhle hodně striktní a pokud vyloženě nemusí, tak si věc zabalenou v plastu nekoupí. Nicméně moc nevaří a i pro svůj malý nákup leckdy musí jít do několika různých obchodů. Ale věřím, že se to časem zlepší.

• Citovat
  • Upravit
197

Já jsem z toho tak nestastna. V obchode si bez plastu uz nic nekoupime :nevim: Pouze banany, pecivo, vejce a jogurty ve sklenickach. Je to opravdu smutne. Zrovna vcera jsem se divala na dokument Plastic Plannet, kde nejaky novinar navstivil megapodnik vyrobny plastu a ten jejich CEO se chvastal, jak vyroba plastu stále stoupá a jak je to úžasný materiál a ze lidem pořád roste spotreba atd. Pak tam ukazovali zabery morske vody, jak je plna tech malinkych kousku plastu, jejichz ftalaty zpusobuji, ze se ryby nemohou rozmnozovat atd. Ono totiz je to pohodlne, ze jo, co si budem povidat. Dala jsem si za cíl nakoupit 2× tydne dostatek ovoce a zeleniny na trhu, pecivo kupovat v pekarne a maso u reznika. Kartacky, pytle na odpad, kartace a hubky na nadobi, uchostoury a kosmetiku kupuju na econea.cz. Hracky se snazim kupovat drevene. Jenze ono to chce mit i na to trochu rozpocet. Levne to zrovna neni, ale zas nekupuju hlouposti no. Driv jsem se ohanela tim, ze preci vsechno peclive tridim, ale po zhlednuti dokumentu na idnes o tom, co se u nas zpracovava a co ne jsem byla uplne v soku. Strasne malo plastu se znovu zpracuje, nikdo to nechce. Vyvázeji zo normalne na skladku. Pry je levnejsi vyrobit plast nový. Je mi z toho smutno, co tu budou mit ty nase deti. Prosím lidi zkuste ty plasty bojkotovat :(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1648
13.5.19 13:34

@Zabatko až to bude dostupný v obchodech kam chodím nakupovat, tak o tom můžu zacit přemýšlet, ale fakt se mi nechce shánět obchody, kde prodávají mýdlo ve skle a ztratit tak celý odpoledne nakupováním. Proč rovnou Teda neprodávají těstoviny, čočku atd v papíru? V tom je totiž ten problém. Az nebudou v krámě igelitaky zadarmo nebo líp nebudou vubec, tak si začnu nosit svůj a myslím, že nejen já. Teď jsem na to asi líná. :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18001
13.5.19 13:34
@Zabatko píše:
No jo, tak nemáš argument, proto kecáš nesmysly. Tak něco udělej víc než ostatní. Já to dělám, aspoň se o to snažím. Co můžu v rámci prostředí kde žiju bez zásadního omezení provozu naší rodiny udělat, to udělám.

a ak víš, že ja nic nedělám? :nevim: jsi uspudila z toho, že mam jinej nazor než ty? aha. :palec: že je problém jinde je fakt, a že jsme to my lidi dopustili je hamba až na půdu a když je, jako se vším za minutu 12, možná i po, tak se to začně řešit. a ukazovat prstem na souseda, co si to jako dovoluje netřídit odpad :roll: dyť to je pokrytectví jako prase. lidi nebuďte magoři ovlivněný netem a napapouškujte jak ovce :roll: jenže ono je to vlastně in, hlavně to olajkovat a hodit na face.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5696
13.5.19 13:35
@Kaileee píše:
Já se fakt omezovat nebudu a nikdy mě nikdo do bezobalového obchodu nedostane a ani si nenosím svoje sáčky na pečivo a ovoce…
ani odpad netřídím, nechce se mi mít doma třídírnu, máme hooodně odpadu

Možná si uvědomíš za 5, 10 let, že Tvůj konzumní způsob života zabíjí planetu. Máš děti? Ekosystém se začíná hroutit už teď, rychleji, než se předpokládalo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
lucenka
13.5.19 13:36
@Zabatko píše:
Není pravda, bylo tam hrozně moc místních mladých a dětí. Neříkám, že je to masový přístup, ale je to fajn, že se to začíná pomaloučku měnit.

když myslíš, že u toho vydrží. Dost často v těhle zemích chodí uklízet, protože musí, ne proto že by chtěli.

• Citovat
  • Upravit
RadkaEm
13.5.19 13:36

@Zabatko Kdo chce, hledá způsob, kdo nechce, hledá důvod. Moje řeč.

Ono to vážně nemusí úplně otravovat život. Stačí třeba šťávu koupit ve skle místo v plastu. A takových drobných změn je hromada, co se dá udělat. A jde to, ne že ne.

• Citovat
  • Upravit
13.5.19 13:37

@RadkaEm

neber život tak vážně. Jeden pytlík, který je rozložitelný lépe, než ty eko nákupní kabely, na které bylo použito hafo vody. Zase bezpytlíková móda, na kterou dlabu. Mají tam všechno drahé v podivné kvalitě.
A co řepka, budeš jí řešit? Ta mě točí víc než sáček na rohlík :dance:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18001
13.5.19 13:37
@Ba-stet píše:
Přesně! Jednotlivec sice planetu nezachrání, ale všechny dobré změny přicházejí postupně. Argumet, že jinde plasty nešetří, tak proč já bych měl, je jak ze školky. Zodpovědně se přece člověk chová kvůli sobě. Mně to stojí za to už kvůli tomu, že míň chodím s košem :palec:

další blbej úsudek, někdo si dovolí říct, že problém maj jinde a už automaticky na to kasle :mrgreen: tohle je jak ze školky

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Breno poradna - podlahové krytiny

Ikona - Jiří Novotný

Jiří Novotný