Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
ahoj, chtěla bych se zeptat na chrčení u miminka, malá sem tam chrčí, nevím, zda je to z rýmy zaražené nebo je to normální, četla jsme, že miminka takto normálně chrčívají, že je to normální, je to pravda?
AHojky toho se vůbec bát nemusíš
mě takhle lumpík chrčel pořád
to je že si neumí odkašlat tak jako my. ![]()
Ahoj, mě malá taky chrčí, v podstatě už od porodnice…doktorka říkala, že jsou nevyvinuté dýchací trubice, nějaké chrupavky či co a do roka by to mělo být v pohodě.
chrčí mi hlavně, když rychleji začne dýchat nebo tak… rýmu poznáš, už jsme ji měli a od toho chrčení jsem to rozpoznala raz dva
Ahojky tak mě taky malá chrčí taky jsem to ze začátku zkoumala a prej tak chrčí všichni prcci
takže asi zase panikaříme a moc to zkoumáme ![]()
… se přidávám do klubu. Malé jsme říkali „chroptíku“, protože pořád chroptíkovala. Už ani nevím, kdy to ustalo, ale teď je klid (je jí 2,5 roku). Ptala jsem se dr., prý je to buď rýma, anebo je to normální … takže, vyber si… ale rýmu poznáš, si myslím ![]()
Chrčení u miminek je úplně normální. Náš chrčel od příchodu z porodnice. Přítel se mě pořád ptal jestli není nějak nemocný
a pak jsem se ptala doktorky a i v porodnici nám říkali, že je to úplně normální. Takže neměj strach ![]()
Ahoj, mě taky mimi chrči, začlo to hned po příchodu z porodnice, pak byl na čas klid a teď v pátém měsíci zase, byla jsem z toho vykulená, zkoušela jsem odsávat, nic jsem nevysála, dr. mi na to taky nic neřekla, že je zdravý, tak jsem to nechala být, nejvíc to teda dělá v noci
Taky takhle chrčíme, hlavně v druhé části noci, k ránu. Malý je tím neklidný, budí se, vždy zkusím odsávat, ale nic…
jj moje malá taky pořád chrčí a má 3 měsíce
každej že je nemocná,ale prd doktorka nic nenašla a teď jsme byli na ušní osní krční a taky nic
jo chrčí i když nespí, ale umí dýchat i normálně když chce ![]()
Nas maly taky porad chrcel,ale trpel na rymy a kasel,zjistili mu min cervenych krvinek,dr mu dala zelezo v kapickach,pry by nemel byt po tom tak casto nemocny…
ahoj, nám diagnostikovali Larengyální stridor (což je to chrčení) asi týden od porodu- Každý měsíc chodíme na kontroly do nemocnice na dětské ORL, závěr vždycky stejný, polohovat, zvlhčovat vzduch.
Teď už je mu 9m a je to lepší, ale zcela bez chrčení ještě ne. Ze začátku jsem si připadala jako exot, protože nikdo v mém okolí dítě se stridorem nemělo a všichni se mě ptali, co mu je.
Tak to neřešíme a čekáme, až to přestane, hlavně že je jinak zdravý
![]()
Dobrý den,
malá mi chrčí od porodnice. Už si také (jak uvádí jedna maminka) připadám jako exot, který ničemu (podle lékařů) nerozumí a jsem zkažená internetem. První návštěva u lékařky dopadla tak, že prý je to dané nosní přepážkou, jak je malinká tak se ji zcela nedovírá. Po několika týdnech jsem se vydala znovu na kontrolu (bohužel zastupovala jiná lékařka, se kterou jsem si nemohla tak popovídat) nám nic nenašla a akorát doporučila kapičky na zvlhčení nosíku, které obsahují sůl (malé děti ale sůl nesmění) a k tomu všemu chytl malou hrozný záchvat a teklo jí vše pusou ven. Tchýně mi poradila, dávat kapičky na uchošťoury, ale to mi přijde jen polochtání v nosíku a drahé kapky zbytečně vyhazovat také nechci. vzduch se snažím zvlhčovat pomocí nádobek s vodou se solí a mokrými hadry…teď se bojím co bude dál. Jak jste to nakonec (jestli se povedlo) vyřešila? Děkuji.
@AnitAma píše:
Chrčení u miminek je úplně normální. Náš chrčel od příchodu z porodnice. Přítel se mě pořád ptal jestli není nějak nemocnýa pak jsem se ptala doktorky a i v porodnici nám říkali, že je to úplně normální. Takže neměj strach
to teda nevim, normalni to samozrejme muze byt, pokud maji vrozeny stridor, coz nic nemusi znamenat, nektera miminka to tak maji. Ale rozhodne nechrci miminka standartne a bezne…
@1234jasmina, proc nesmi sul? Do nosu to prece nevadi, vsak delaji morskou vodu i pro miminka
a pokud je to stridor (nebo neco podobneho, co je zpusobeno nedovyvinutim necim
), tak stejne to prejde az s rustem ditete
Jak mas stare mimi? Mala mi chrcela od narozeni a stale trpela na rymy a byla zahlenena, ze stale odkaslavala. Ale ma snizenou imunitu a srovnava se ji to az ted (9m). Coz nemusi byt samozrejme vas pripad. Neboj se kapat vincentku na zvlhceni sliznice, sul v nose vubec nevadi. Nestrikat, kapat, resp. prolivat. Jestli mas mimco male, ma jeste cas si to srovnat. Setkava se s novym svetem, viry, bakteriemi a nos je filtr jako blazen, takze kazdy stret s necim novym muze vyvolavat reakci. Pokud by o neodeznivalo treba mesic, zkus teprve znovu konzultovat s dr. A mas pocit, ze ma rymu?