Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Pokud jsou dělané jako součást integrovaného testu, tak možná nepatrně.
Je nutné čekat až na odběr plodové vody? Jsem také přenašeč genetického onemocnění (chybí mi kousek genu na chromozomu x) a v těhotenství jsem šla vždycky rovnou na odběr choriovych klků (CVS) v 13 TT. Aby případné přerušení těhotenství proběhlo co nejdříve a nečekalo se, až třeba ucitim pohyby 🙁
@Purple Rain tohle mi taky není jasný. U prokázaných genetických vad u rodičů se na plodovku normálně nečeká…
@Janli píše:
@Purple Rain tohle mi taky není jasný. U prokázaných genetických vad u rodičů se na plodovku normálně nečeká…
Hele, občas tady čtu úplný nesmysly co se týká screeningů, odběrů pv, dokonce i tripl testy se ještě někde dělají místo 1.screeningu, takže se nedivím ničemu. Otázka je, kolikrát je to zastaralost třeba lékařských postupů a kolikrát je to nepochopení/zkreslení skutečnosti pisatelkou. Ale máš pravdu, jei divné, proč by vůbec dělali ten tripl test. Protože z něj stejně nic neprokážou.
@Janli @Purple Rain
Na odběr klku prý už nemohu, že je pozdě.. Jsem 15tt a na odběr vody bohužel musím čekat.. Nevím proč, má to mamka, která to přenesla na mě a přenáší se to spíše na holky a řekli mi 40% riziko, že to bude špatné, proto musím na odběr a prý budou dělat i triple testy.. 1.screening byl v pořádku
@Anoanonym1 píše:
@Janli @Purple Rain
Na odběr klku prý už nemohu, že je pozdě.. Jsem 15tt a na odběr vody bohužel musím čekat.. Nevím proč, má to mamka, která to přenesla na mě a přenáší se to spíše na holky a řekli mi 40% riziko, že to bude špatné, proto musím na odběr a prý budou dělat i triple testy.. 1.screening byl v pořádku
Tohle právě nechápu. Pokud se opravdu ví, že ty máš ty chromozomy blbě, tak se bez ohledu na výsledek prvního screeningu mělo udělat CVS a bylo by jasno. Takhle musíš čekat až na plodovku. A tripl test stejně ukáže když už, tak zvýšené riziko, nikoliv jistotu. U mě třeba v jednom těhotenství vyšel první screening v pořádku, respektive pouze o něco vyšší riziko a stejně tam ta nemoc byla 🙁 Každopádně moc držím palce, ať to dobře dopadne
Samozřejmě pokud ty testy vyjdou dobře, ta šance, že bude vše ok je vyšší, ale není to, bohužel, směrodatné.
@Purple Rain
To protože jsem na genetickém vyšetření byla, az po 1. Screeningu a teprve na genetickém vysetrenich mi zjistili, že je to špatné.
Ahojky, mám pretocene chromozomy, kde znamená, že je 40% riziko, že mimi nebude zdravé.. 5× vyšší riziko u holky, než u kluka. Musím tedy na odběr plodové vody. Akorát mě zajímá, když vyjde triple test dobře, je vyšší šance, že plodovka bude v pořádku?