Chudí a rodiny
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
Jsem husakovo dite, mam vs a sama bych mohla bydlet az ted po temer 30 letech praxe. Po skole jsem bydlela u rodicu, dokud jsem nenatrefila na nekoho, s kym jsem mohla platit napul. Vlastni dum jsme si poridili az okolo 40. Ale rada si poctu, jak mi vsechno spadlo do klina.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@janickaIII píše:
Možná bychom si mohli položit další filozofickou otázku. A to - Proč by lidé ze střední třídy, což lidé s příjemem na rodinu cca 50000tis jsou, mají pobírat sociální dávky? To mi zavání, že je něco někde špatně.
Příjem kolem 50 tis. Kč není při dnešních cenách střední třída. To je akorát na přežití.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Anonymní píše:
Docela otřesné je, že jsme za posledních pět let navýšili příjem o zhruba deset tisíc a jsme na tom hůře, než před těmi pěti lety
Protože příjem vám vzrostl jen nominálně. Pokud byla inflace 20%, tak většina lidí je na tom dnes hůře než před 5 lety.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Josefuna píše:
Příjem kolem 50 tis. Kč není při dnešních cenách střední třída. To je akorát na přežití.
přesně tak, to jsem také psala
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@andelka83 píše:
Tak to vás asi obdivuju. My máme tři, příjem kolem 70 tis, teď už bez hypotéky, auta kupovaná ojetá, k moři nám to teda ještě nevyšlo, natož Alpy. Něco ušetříme, ale žádný zázrak. Chudá si taky teda nepřipadám, ale inflace mi radost neudělala a pořád to rozdychavam. Teď jsme dávali dost za opravu aut, a to si manžel umí hodně udělat sám a tím ušetřit.
To moc nechápu, pokud nemáte úvěry, proč byste nemohli k moři nebo do Alp. Snad aspoň 20-25 tis. Kč měsíčně ušetříte.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@stinga píše:
když máte čistý příjem 48 t, a jste 3, tak určitě nárok na nějaké dávky máte
A na jaké dávky má určitě nárok? Příspěvek na dítě a na bydlení ne. Tak co dalšího? Příspěvek na bydlení by nárok mohli mít, kdyby platili nájem, pokud platí jen energie, těžko budou dělat 30 % příjmu rodiny.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Josefuna píše:
A na jaké dávky má určitě nárok? Příspěvek na dítě a na bydlení ne. Tak co dalšího? Příspěvek na bydlení by nárok mohli mít, kdyby platili nájem, pokud platí jen energie, těžko budou dělat 30 % příjmu rodiny.
no na příspěvek na dítě by měli mít nárok, si myslím, na bydlení asi teda těžko,
doplnění - aha, tak fakt nemají nárok na nic, hodila jsem si to do kalkulačky přídavky na dítě, to je docela smutné
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Josefuna píše:
To moc nechápu, pokud nemáte úvěry, proč byste nemohli k moři nebo do Alp. Snad aspoň 20-25 tis. Kč měsíčně ušetříte.
Měli jsme, pár tisícový, už je teď doplaceno. Ne, 20-25 tis opravdu neušetřime. 20 vyjde bydlení. 15 tis jídlo ( včetně obědů v institucích), manžel dojíždí do práce autem, jezdíme k rodičům, nějaký výlet, takže benzín tak 3,5 tis.. a kde jsou další věci že jo. A každý měsíc jsou nějaké větší výdaje ( oprava auta, školni pomůcky, platby za kroužky, ŠVP, lyžák, vánoce..)
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Josefuna a na kolik myslíš, že vyjde moře, pro 5 lidí..? Už tak prázdniny spolknou tak 50- 60 tis ( dovolená v ČR, dovolená v kempu, tábory, koupaliště, výlety.. prázdniny jsou dlouhé a s dětmi se něco musí podnikat) A jakmile skončí začnou výdaje ve škole. Letos bylo září cca za 5-6 tisíc
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Keyllah píše:
jezdím kolem Olympie, která je permanentně narvaná -) o víkendu i ve všední dny. Kina plný, restaurace taky, kdy ty ceny už jsou místy k neuvěření. Lidi stále hulí jak fabrika, alkohol frčí ve velkým, silnice plné aut…
No vidíš, nedávno jsem tam byla na filmu Bratři a bylo nás tam 10. Ale dle Tebe je pořád plno. Restaurace už dávno plné nejsou, podívej se kolem sebe, řada z nich má velký úbytek klientů a všechny se neudrží. Podle množství lidí v supermarketu skutečně nelze odvolávat, že je blahobyt. Nevíš vůbec, jestli a co lidi nakoupí a jak často.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@andelka83 píše:
Měli jsme, pár tisícový, už je teď doplaceno. Ne, 20-25 tis opravdu neušetřime. 20 vyjde bydlení. 15 tis jídlo ( včetně obědů v institucích), manžel dojíždí do práce autem, jezdíme k rodičům, nějaký výlet, takže benzín tak 3,5 tis.. a kde jsou další věci že jo. A každý měsíc jsou nějaké větší výdaje ( oprava auta, školni pomůcky, platby za kroužky, ŠVP, lyžák, vánoce..)
20 bydlení? Když nemáte hypotéku? To teda nechápu, co platíte.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Josefuna píše:
20 bydlení? Když nemáte hypotéku? To teda nechápu, co platíte.
Jsme v pronájmu. Úvěr byl na byt, kde nebydlíme. V jiném městě. Pronajímáme ho ( velmi levně, samoživitelce), ale žádný vývar z toho není, platí se daň z pronájmu. Tady kde žijeme, bychom si teď ( ani před 5 lety, kdy jsme se sestěhovali) koupit byt 3+1 natož větší dovolit nemohli ( jednak jeden úvěr už byl, jednak tady větších bytů moc není, a když tak družstevní, takže problém s financováním)
20 tis je nájem plus elektřina a plyn a TV.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ještě v covidu jsme si občas objednali jídlo domů, potom občas zašli do restaurace, do kavárny..to teď naprosto minimálně, protože kafe za 70 je na mě moc ( a doma mám kávovar). Na večeři se chystáme příští týden, ale to má manžel voucher z práce. Pečivo jsem dřív kupovala mnohem víc, teď víc peču, nebo koupím nějaké levnější ( muffin za 40 a croissant za 25 jsem prostě ještě nerozdychala úplně)
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Josefuna píše:
No vidíš, nedávno jsem tam byla na filmu Bratři a bylo nás tam 10. Ale dle Tebe je pořád plno. Restaurace už dávno plné nejsou, podívej se kolem sebe, řada z nich má velký úbytek klientů a všechny se neudrží.Podle množství lidí v supermarketu skutečně nelze odvolávat, že je blahobyt. Nevíš vůbec, jestli a co lidi nakoupí a jak často.
Třeba já. Samoživitelka a v krámě furt tahám ty plný košíky jídla. Taky si někdo může říct, jak se mám dobře. Ale…
Pracuju v sociálních službách a tam zajišťujeme komplet jídlo pro sedm dospělých lidí. Takže když jedu nakoupit na víkend nebo i na víc dní, tak to jsou fakt nákupy za tisíce. A přitom můj tam není ani rohlík. ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@andelka83 píše:
Jsme v pronájmu. Úvěr byl na byt, kde nebydlíme. V jiném městě. Pronajímáme ho ( velmi levně, samoživitelce), ale žádný vývar z toho není, platí se daň z pronájmu. Tady kde žijeme, bychom si teď ( ani před 5 lety, kdy jsme se sestěhovali) koupit byt 3+1 natož větší dovolit nemohli ( jednak jeden úvěr už byl, jednak tady větších bytů moc není, a když tak družstevní, takže problém s financováním)
20 tis je nájem plus elektřina a plyn a TV.
Tak kdyz napises „ted uz bez hypoteky“ tak to kazdy bere, ze jste ve vlastnim a mate splaceno. Ted je to jasnejsi. V tech 70 mate i ten prijem z pronajmu.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit