Nutriční poradna (3-18 let)
Michaela Boukalová Tomešová DiS.
Zdravím, musela jsem že svého jídelníčku vyřadit mléčné produkty, ale jelikož to byla moje denní rutina v jídelníčku tak hodně přemýšlím co jíst. Doporučíte nějaké rostlinné jogurty a výrobky apod. nebo dáte tipy na svačiny?
Sójové, rýžové, mandlové, kokosové, ovesné mléka. To samé jogurty.
Jogurt ke snídani jsem nahradila obilnými kašemi vařenými buď ve vodě nebo v rostlinném mléce. Nejradši mám ovesné od Oatly! Do kaše přidat nějaké ořechové máslo (pokud není alergie na ořechy samořejmě). Jedla jsem hodně avokáda. Klidně i na chleba pod šunku nebo jen tak.
Jedu rostlinné náhražky, místo jogurtu třeba musli s ovesnym mlikem, nejake jogurty myslím od alpro apod, ale většinou i každý obchod má nějaké svoje náhražky. Místo másla třeba ramu atak. Zařadila sem víc vajíček, zeleniny, pomazánky třeba z avokada a zeleniny. Ovesne kaše, zalit jen vodou místo mlika. Vadí ti úplně všechny mléčné výrobky? Mě třeba nevadi výrobky z ovciho a koziho mlika, tak někdy kupuju ty (i když tam to finančně vychází celkem draho, takže se tím necpu horem dolem no).
Já díky bezmlecne a bezl dietě předkládala jídelníček.
Náhražky za klasické mléko mám do kakaa Zajíce pohanka, nebo rýže.
Jogurt od Alpra si koupím obcas, náhražky sýrů nic moc chuť a cena šílená.
Snídám většinou bezl vločky a mlíko ze Zajíce. Nebaví mě kupovat a nosit ty krabicové náhražky.
2× za rok koupím přes e-shop větší zásobu Zajíce a mám doma vždy po ruce…
Vařím, mám dvě teplé jídla denně…
Když už doma jednou za půl roku máme nějakou smetanovou omáčku, tak mám rostlinnou „smetanu“ z Kaufu, taková zelená krabička. Ale v podstatě jim jinak.
Vápník teda doplňuji denně 2× Caltrate plus
Kaše z rostlinného mléka je super, příprava netrvá dlouho a dá se všelijak vytunit. Rostlinná mléka můžeš koupit, ale osobně si ho dělám sama z mandlí. Je to rychlé, snadné, za pár korun. Návodů najdeš na netu milion. Kupovaná jsou celkem drahá a koukej taky na složení. Většina jich má podíl té hlavní složky pár procent. Jogurty si musíš vyzkoušet, co ti bude chutnat. Je jich dost. Chuťově mám ráda Alpro, a ze zkušenosti bych řekla, že když je jogurt kokosový, bývá nejlepší co se týče složení. Mívají minimum škrobu. Teď jedu v kokosovém bílém jogurtu z Kauflandu, jejich značka. Chuťově moc dobrý, složení v pohodě a není tolik tučný jako ostatní kokosové. Cena taky dobrá. Dobré je tofu, taky si musíš najít, které ti bude chutnat. Různé rostlinné pomazánky, humus. To avokádo je mňamka na chleba. Je to taky dost o zvyku. Než si prostě zvykneš na jiný způsob stravování. Sýry jsou problém, ty se nahradit nedají. Aspoň podle mě. Náhražek sice dost, ale se sýrem to nemá moc společného. Občas kupuju značku Violife do toustů nebo na pizzu. Jinak nic. Dá se udělat něco jako alá mozzarella z psyllia a kešu.
Značka alpro. Jogurty, pudinky, ochucená mléka. Beru když je ve slevě