Nutriční poradna (3-18 let)
Michaela Boukalová Tomešová DiS.
Chtěla bych si koupit - sehnat jahodovou matu, nemáte někdo tip kde? Tu obyčejnou mají všude, ale sháním jahodovou.
A mám hned navazující dotaz, jak tuhle bylinku co nejlépe pěstovat, uvazuji mít jednu v květináči doma na baru v kuchyni a druhou mít „v zasobe“ na zahonu
Máta je plevel, ta roste sama, jen ji nesmíš přelít a nechat uhnít v květináči (ale i to často zvládne) a nebo úplně nechat uschnout. Spoojenější bude venku.
Se speciálníma mátama ještě počkej, sazenice budou tak březen - duben. Nebo v zahradnictví či přes internet objednej semena a začni předpěsotvávat, až bude mít tak 15-20 čísel a bude alepsoň duben, tak ji vraž ven.
Jahodovou nemam, ale normalni je hrozny plevel, mame ji na zahradce a roste vsude
Takze s nejakymi vychodnimi stranami a typem pudy bych se moc neobtezovala. Roste nam i v nejsussim koutu a ja jsem takovy kozel zahradnik, ze co prezije me, je odolne
Pres zimu v poho.
Máta je fakt hrozně agresivní plevel, jak si ji nasadíš do záhonu, bude expandovat a těžko se odstraňuje. Já mám mátu ráda, pěstuju si ji v bytě v květináči, už jsem měla normální, čokoládovou a nejlepší byla citrónová. Jahodovou jsem ještě nezkoušela.
Máta je plevel, roste sama a moc.. jahodovou seženeš na netu nebo v každém lepším zahradnictví
já ji mám venku volně na zahradě, banánovou, Zázvorovou, citronovou, jahodovou.. nejlepší je citronová ![]()
Jinak teda k tomu plevelu - to se říká i okopr, prostě ho zasaď, von vyroste. Hounohouno, zlatá rybko, mě prostě kopry chcípaj. Na zahrada, v truhllíku, v květináči, v práci na dvoře, na chatě. ![]()
@beruska9 píše:
Jahodovou nemam, ale normalni je hrozny plevel, mame ji na zahradce a roste vsudeTakze s nejakymi vychodnimi stranami a typem pudy bych se moc neobtezovala. Roste nam i v nejsussim koutu a ja jsem takovy kozel zahradnik, ze co prezije me, je odolne
Pres zimu v poho.
Přesně tak. Roste všude. Momentálně ji mám danou v koutě, kde ničemu nebude škodit.
Mátu doporučuju zakopat do záhonu v nějaké nádobě, jinak se ti rozleze všude (i ta jahodová). Já mám veliký kontejner asi metr x 40 cm, který jsem celý zakopala do záhonu a do něj nasadila mátu. Roste si tam už asi 8 let. Na zimu vždy “pojde”, ale na jaře zase vyraší.
Jahodovou mátu mívají normálně u nás v zahradnictví (počkej tak měsíc, dva)
V kuchyni mi máta nešla (jako většina bylinek), spíš skomírala
@Ou píše:
Jinak teda k tomu plevelu - to se říká i okopr, prostě ho zasaď, von vyroste. Hounohouno, zlatá rybko, mě prostě kopry chcípaj. Na zahrada, v truhllíku, v květináči, v práci na dvoře, na chatě.
Přidávám se do party. Mě kopr taky NIKDY nešel. A to jsem zkoušela ze semínek, předpěstovaný sazeničky, i větší rostlinku od kamarádky a vždy pošel ![]()
@Ou píše:
Jinak teda k tomu plevelu - to se říká i okopr, prostě ho zasaď, von vyroste. Hounohouno, zlatá rybko, mě prostě kopry chcípaj. Na zahrada, v truhllíku, v květináči, v práci na dvoře, na chatě.
Kopr mi chcipnul taky, mata je vsude ![]()
@Roxy ivka kvůli roztahovacnosti jsem měla mátu nasazenou v neckách. A ta potvora jednoduše vyhodila oddenky přes okraje a vyrazila do chodníku. Je to hrozný plevel. Takže do záhonu ani omylem.
Kopr jsem hodila semínka mezi jahody, a roste. Jeden jsem nechala na semeno, ať si dělá co umí.
Meduňka je nějaká zvláštní, objevuje se mi porůznu po zahradě. Jednou u západního plotu, pak u vjezdu pod třešní, nechápu.
@Ou píše:
Ten si musím taky moc hlídat, aby přežil. Jinak mi ho něco žere.
@Ou píše:
Jinak teda mě na zahradě nad mátou vyhrává meduňka
Meduňka je ještě lepší.
Ta se objevuje taky všude možně.