Pěstovaní maty

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
5683
14.2.23 14:36

Pestovani maty

Chtěla bych si koupit - sehnat jahodovou matu, nemáte někdo tip kde? Tu obyčejnou mají všude, ale sháním jahodovou.

A mám hned navazující dotaz, jak tuhle bylinku co nejlépe pěstovat, uvazuji mít jednu v květináči doma na baru v kuchyni a druhou mít „v zasobe“ na zahonu

• lze nasadit rovnou do země
  • do jaké hlíny nejlíp
  • můžu ji nechat v zahonu přes zimu
  • musí se často zalévat nebo stačí stylem trebas jak u pazitky: když si vzpomenu?
  • může být na východní strane
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
Ou
24138
14.2.23 14:51

Máta je plevel, ta roste sama, jen ji nesmíš přelít a nechat uhnít v květináči (ale i to často zvládne) a nebo úplně nechat uschnout. Spoojenější bude venku.

Se speciálníma mátama ještě počkej, sazenice budou tak březen - duben. Nebo v zahradnictví či přes internet objednej semena a začni předpěsotvávat, až bude mít tak 15-20 čísel a bude alepsoň duben, tak ji vraž ven.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15995
14.2.23 14:51

Jahodovou nemam, ale normalni je hrozny plevel, mame ji na zahradce a roste vsude :mrgreen: Takze s nejakymi vychodnimi stranami a typem pudy bych se moc neobtezovala. Roste nam i v nejsussim koutu a ja jsem takovy kozel zahradnik, ze co prezije me, je odolne :mrgreen: Pres zimu v poho.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2311
14.2.23 15:17

Máta je fakt hrozně agresivní plevel, jak si ji nasadíš do záhonu, bude expandovat a těžko se odstraňuje. Já mám mátu ráda, pěstuju si ji v bytě v květináči, už jsem měla normální, čokoládovou a nejlepší byla citrónová. Jahodovou jsem ještě nezkoušela.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
72725
14.2.23 15:43

Máta je plevel, roste sama a moc.. jahodovou seženeš na netu nebo v každém lepším zahradnictví :think: já ji mám venku volně na zahradě, banánovou, Zázvorovou, citronovou, jahodovou.. nejlepší je citronová :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Ou
24138
14.2.23 15:54

Jinak teda k tomu plevelu - to se říká i okopr, prostě ho zasaď, von vyroste. Hounohouno, zlatá rybko, mě prostě kopry chcípaj. Na zahrada, v truhllíku, v květináči, v práci na dvoře, na chatě. :-D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30299
14.2.23 17:16
@beruska9 píše:
Jahodovou nemam, ale normalni je hrozny plevel, mame ji na zahradce a roste vsude :mrgreen: Takze s nejakymi vychodnimi stranami a typem pudy bych se moc neobtezovala. Roste nam i v nejsussim koutu a ja jsem takovy kozel zahradnik, ze co prezije me, je odolne :mrgreen: Pres zimu v poho.

Přesně tak. Roste všude. Momentálně ji mám danou v koutě, kde ničemu nebude škodit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4814
14.2.23 17:25

Mátu doporučuju zakopat do záhonu v nějaké nádobě, jinak se ti rozleze všude (i ta jahodová). Já mám veliký kontejner asi metr x 40 cm, který jsem celý zakopala do záhonu a do něj nasadila mátu. Roste si tam už asi 8 let. Na zimu vždy “pojde”, ale na jaře zase vyraší.
Jahodovou mátu mívají normálně u nás v zahradnictví (počkej tak měsíc, dva)
V kuchyni mi máta nešla (jako většina bylinek), spíš skomírala

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4814
14.2.23 17:27
@Ou píše:
Jinak teda k tomu plevelu - to se říká i okopr, prostě ho zasaď, von vyroste. Hounohouno, zlatá rybko, mě prostě kopry chcípaj. Na zahrada, v truhllíku, v květináči, v práci na dvoře, na chatě. :-D

Přidávám se do party. Mě kopr taky NIKDY nešel. A to jsem zkoušela ze semínek, předpěstovaný sazeničky, i větší rostlinku od kamarádky a vždy pošel :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15995
14.2.23 19:03
@Ou píše:
Jinak teda k tomu plevelu - to se říká i okopr, prostě ho zasaď, von vyroste. Hounohouno, zlatá rybko, mě prostě kopry chcípaj. Na zahrada, v truhllíku, v květináči, v práci na dvoře, na chatě. :-D

Kopr mi chcipnul taky, mata je vsude :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Ou
24138
14.2.23 19:17

Jinak teda mě na zahradě nad mátou vyhrává meduňka :-D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
79701
14.2.23 19:22

@Roxy ivka kvůli roztahovacnosti jsem měla mátu nasazenou v neckách. A ta potvora jednoduše vyhodila oddenky přes okraje a vyrazila do chodníku. Je to hrozný plevel. Takže do záhonu ani omylem.
Kopr jsem hodila semínka mezi jahody, a roste. Jeden jsem nechala na semeno, ať si dělá co umí.
Meduňka je nějaká zvláštní, objevuje se mi porůznu po zahradě. Jednou u západního plotu, pak u vjezdu pod třešní, nechápu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5683
14.2.23 20:48

Holky diky moc za objasnění ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30299
14.2.23 20:48
@Ou píše:

Ten si musím taky moc hlídat, aby přežil. Jinak mi ho něco žere.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30299
14.2.23 20:49
@Ou píše:
Jinak teda mě na zahradě nad mátou vyhrává meduňka :-D

Meduňka je ještě lepší. :-) Ta se objevuje taky všude možně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Nutriční poradna (3-18 let)

Ikona - Michaela Boukalová Tomešová

Michaela Boukalová Tomešová DiS.