Nutriční poradna (3-18 let)
Michaela Boukalová Tomešová DiS.
Dobrý den. Chtěla jsem založit tuhle diskuzi, aby každý mohl vyjádřit k tomuto tématu svůj názor. Já ani vegetariánka ani veganka nejsem a s vysokou pravděpodobností ani nikdy nebudu, protože si prostě život bez masa absolutně představit nedokážu. Ne že bych se masem nějak přejídala, ale víkendový oběd bez jakéhokoliv masa, mi nejde do hlavy. Aspoň o tom víkendu si k obědu maso dám jinak přes týden si dávám k obědu i saláty nebo tortilly s různými náplněmi. Když je někdo vegetarián, nevadí mi to, být vegan už mi přijde trošku moc, nejíst vajíčka, mléko apod.,ale každý to má jinak.
Já říkám, že je úplně zbytečné to řešit a zakládat o tom diskuze. Diskutuje se o tom už dlouhá léta a stejně nic z toho.
Nechť si každý žije svým životem.
Ať si každý jí, jak mu vyhovuje. Proto je výběr, aby si každý našel svůj způsob stravování, který mu vyhovuje. Ale nebýt nemocný fanatik, který bude nutit druhým svůj postoj nebo své jídlo. To platí pro obě strany.
Byla jsem veganka 2 roky, zejména z etických důvodů. Pak mi ale tento životní styl přestal vyhovovat. Nebaví mě obecně moc vaření a třeba v práci na pauze jsem si „nemohla“ na sváču koupit nějakou housku se sýrem nebo donut, protože nic z toho není veganské a ovoci moc neholduju, tak jsem většinou jedla jen to samé - bagetku a nějaký hummus nebo jinou pomazánku, jenže jíst to furt dokola bylo prostě na nic. Doma jsem neměla moc nápady na vaření a pečení, takže taky jsem jedla to samé dokola, až mi to pak ani nechutnalo.
Nehledě na to, že jsem měla neustále chuť na mléčné výrobky, jenže ty vegan jsou neskutečně předražené a jako studentka si fakt nemůžu dovolit kupovat 5 plátků vegan sýra za téměř 80kč
To samý mlíko - průměrně za 50. No prostě děs.
Přešla jsem tedy na vegetariánskou stravu a jsem mnohem, mnohem šťastnější a peněženka tolik nepláče
. V minulosti jsem si taky prošla PPP, která mě ve velké míře dohání i dodnes a to veganství tomu moc neprospívalo, protože jsem se cítila neustále plná odříkání.
Ještě mě k tomu napadá, že mě ani nebavilo si neustále hlídat živiny a na doplňky stravy a vitamíny jsem úspěšně zapomínala v jednom kuse
Nicméně, kdyby situace na trhu byla taková, že by veganských potravin bylo více, byly by chutnější a hlavně levnější, tak bych se k tomuto způsobu stravování klidně vrátila. Bohužel jeden druh předraženého sýra a vegan mlíka plné oleje za 50 korun mě donutili toto přehodnotit
Tak holt je tvoje schopnost chápat svět omezená.
Jiní lidé to mají jinak. V čem je problém? Ptořebuješ je přesvědčit, že oni jsou divní a ty jsi v pořádku? Proč?
Pokud chceš svoji omezenost snižovat, tak si nestav silnější hradby na tom kde jsi a neujišťuj se v tom, že je nejlepší to jak to máš ty a ostatní jsou divní, nepchopitlení, a sposutu jiných nálepek, ale zkoušej bez předsudků to čemu nerozumíš prozkoumat, vyzkoušet, ochutnat, zkonfrontovat s původními představami a případně si upravit postoje.
Na nebo piš na internet diskuze jak to nechápeš a že nejsi schopná si představit něco jiného, než že maso o víkendu. Je to fakt to podsatné a důležité? Stojí na tom tvůj svět? Jestli to tak chceš, tak prosím.
Ale co bude, když se nedejbože něco stane a prostě na to třeba nebudete mít peníze? Nebo budeš nemocná a budeš muset omezit příjme purinů a nebo bílkovin?
@Teaveg píše:
Ještě mě k tomu napadá, že mě ani nebavilo si neustále hlídat živiny a na doplňky stravy a vitamíny jsem úspěšně zapomínala v jednom kuseNicméně, kdyby situace na trhu byla taková, že by veganských potravin bylo více, byly by chutnější a hlavně levnější, tak bych se k tomuto způsobu stravování klidně vrátila. Bohužel jeden druh předraženého sýra a vegan mlíka plné oleje za 50 korun mě donutili toto přehodnotit
ehm - na to se stačí naučit vařit pokrmy z luštěnin, nevyžadovat kupované nesmyslné „veganské sýry“ a pokud člověk si chce dělat náhražkové mléko, tak prostě dělat ovesné. Za pár korun a pár minut.
(jsem všežravec, ale s tím jíst dlouhodobě rostlinnou stravu bych neměla problém)
No vidis, ja si zas nedovedu predstavit, ze jedou jehnata nebo telata vydesena k smrti na jatka, abych si mohla dat rizek. A taky tu o tom nezakladam rozhořčene diskuze. Toto je tema, které se da probirat osobne, ale ne na internetu, kde maji obecně lide mnohem mene zabran a jsou pod anonymitou odvaznejsi a agresivnejsi.
Jez si co chces, je to tvuj zivot, ale ze zrovna na mase (ci jakékoliv potravine) stavis takovou důležitost nechapu, fakt to v tvem zivote hraje az takovou roli?
@Ou píše:
ehm - na to se stačí naučit vařit pokrmy z luštěnin, nevyžadovat kupované nesmyslné „veganské sýry“ a pokud člověk si chce dělat náhražkové mléko, tak prostě dělat ovesné. Za pár korun a pár minut.(jsem všežravec, ale s tím jíst dlouhodobě rostlinnou stravu bych neměla problém)
Luštěniny mi právě nikdy nechutnaly. Jediná forma, ve které jsem je snědla, byla maximálně tak polévka. A pro mě to nesmyslné nebylo, měla jsem na to chuť ![]()
@Teaveg píše:
Ještě mě k tomu napadá, že mě ani nebavilo si neustále hlídat živiny a na doplňky stravy a vitamíny jsem úspěšně zapomínala v jednom kuseNicméně, kdyby situace na trhu byla taková, že by veganských potravin bylo více, byly by chutnější a hlavně levnější, tak bych se k tomuto způsobu stravování klidně vrátila. Bohužel jeden druh předraženého sýra a vegan mlíka plné oleje za 50 korun mě donutili toto přehodnotit
Ano, jezdí s námi veganka na chatu. Ona je svobodná a má pěkný plat, ale když říká, co ty veganské potraviny stojí, a jaké je to malé množství, tak se mi to ani nechce věřit. Je fakt, že dneska vyrábějí i veganský salám, ale ta cena.
@Ou píše:
Tak holt je tvoje schopnost chápat svět omezená.Jiní lidé to mají jinak. V čem je problém? Ptořebuješ je přesvědčit, že oni jsou divní a ty jsi v pořádku? Proč?
Pokud chceš svoji omezenost snižovat, tak si nestav silnější hradby na tom kde jsi a neujišťuj se v tom, že je nejlepší to jak to máš ty a ostatní jsou divní, nepchopitlení, a sposutu jiných nálepek, ale zkoušej bez předsudků to čemu nerozumíš prozkoumat, vyzkoušet, ochutnat, zkonfrontovat s původními představami a případně si upravit postoje.
Na nebo piš na internet diskuze jak to nechápeš a že nejsi schopná si představit něco jiného, než že maso o víkendu. Je to fakt to podsatné a důležité? Stojí na tom tvůj svět? Jestli to tak chceš, tak prosím.
Ale co bude, když se nedejbože něco stane a prostě na to třeba nebudete mít peníze? Nebo budeš nemocná a budeš muset omezit příjme purinů a nebo bílkovin?
Já nikomu neříkám, že je divný, nebo špatně odlišný. Jen jsem chtěla slyšet názory ostatních a vyjádřila i svůj názor. Dobře, toto je tvůj názor, já ho respektuji. Ale není snad moje věc, o čem chci zakládat diskuze a o čem se chci bavit i s jinými lidmi různých názorů? A navíc jsem jasně napsala, že maso není můj život a že jsem schopná přes týden jíst i bezmasé produkty.
K čemu je takhle diskuse? To je zas ukrytý podklad pro článek nebo oč tu běží?
Já maso nejím už mnoho roků, důvod je etický, během léta přecházím na vegan stravu, u toho je důvodů více i tedy finanční.
Moje děti maso nejedí, ale do budoucna at se rozhodnou jak chtějí. Jinak se z toho dělá hrozné téma a často to, když děti nejí maso, tak je tu jiné mámy pomalu chtějí udat na sociálku. Za mě by bylo fajn, aby lidé co se jídla byli rozumní a maso se nejedlo třeba 3× denně, ale v tomhle směru musí být nastavená výchova a ono vymýšlet vege pokrm a nebo ohřát párek… tohle je téma, ale často téma docela dosti „třaskavé“.
Někteří z vás jsou důkazem toho, jak moc toxičtí lidé na internetu dokážou být. Nechápu, jak jsem si mohla představovat poklidnou diskuzi na toto téma
![]()