Vegetariánství, veganství diskuze

Napsat příspěvek
Velikost písma:
13010
12.7.22 21:36
@Bytsamsebou píše:
Neznám žádného vegetariána ani vegana (a to si myslím, že se pohybuji v obrovském kruhu rodiny, přátel a známých). Trochu klobouk dolů před nimi, musí to být náročné furt přemýšlet, co kde koupit a jíst. Takové starosti bych mít nechtěla.

žádný klobouk dolů, ani omylem

z 90 procent jde o neurotické mladé ženy, které se tak různě hledají a kompenzují si tím různé své úzkosti a strachy…přičemž jim to nijak zvláště nepomáhá

/ ted myslím veganství /

někdy pak až hraničně s větší psych. poruchou, mám mladou holku, která doma vypíná topení, nejí maso, nejí však už téměř nic, a v podstatě si přeje umřít, aby se „planetě ulevilo“

je to chudinka, kterou samozřejmě nepřivedlo veganství na hranici psychozy, ale přesně naopak, její křehká a nalomená psychika si chvilku myslela, že jí nějaké veganství zachrání, ale pochopitelně nezachránilo
:nevim:

většina z nich z toho tak nějak „vyroste“, dozraje, a extremům nakonec ani nepropadají

ale že by měly hlavu v cajku, to úplně nemaj :nevim:

mluvím pořád o veganství, cpát veganství dítěti je už pak na hraně týrání dítěte, dítě některé látky, které nejsou v rostlinné stravě potřebuje pro růst a vývoj mozku

takže žádný klobouk dolů, ale pro zdravotníky spíše starost a žádná radost

a to mluvím jako někdo, komu stačí masa poměrně málo, určitě ho nepotřebuji denně

:nevim:

obecně, dělat z jídla náboženství není dobré, tam někde je ta hranice…a že jí některé z něho dělaj aj jaj

:D
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13010
12.7.22 21:39
@K2 8611 píše:
Myslím si, že každý extrém je problematický a je jedno, jestli se jedná o jídlo, vztah k penězům, střídavou péči nebo něco úplně jiného. Ti extrémisti dělají tomu svému medvědí službu, ale to už je každého věc.Ať si každý nechá to svoje, co mu vyhovuje, ale necpe to ostatním jako jedinou celosvětovou pravdu. :nevim:

no jasně, hezky řečeno

to jak to pak každému na potkání cpou, je spíše o velké vnitřní nejistotě, než o čem jiném

naštěstí nejsem dětská, takže nemusím moc řešit, když požadují " chci odebrat všechno, protože jsem vegan", tak se odeberou jako „hradí pacient“, a ne na pojištovnu, protože veganství je životní styl, že jo a ne nemoc 8)

což se jim spíše nelíbí a pak obvykle nutně vlastně ani žádný odběr „všeho“ nepotřebují, jakmile zjistí, co to stojí peněz

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13010
12.7.22 21:48
@Teaveg píše:Přešla jsem tedy na vegetariánskou stravu a jsem mnohem, mnohem šťastnější a peněženka tolik nepláče :D. V minulosti jsem si taky prošla PPP, která mě ve velké míře dohání i dodnes a to veganství tomu moc neprospívalo, protože jsem se cítila neustále plná odříkání.

je to tak, jak píšete, hezké

díky za úpřimnost :kytka: :kytka:

:palec:
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10972
12.7.22 22:39

@Borrealis klobouk dolů byla z mé strany ironie. Jak říkám, neznám nikoho, jen tady na emiminu,,občas" hodí někdo nějaký úlet.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Capelucia
12.7.22 23:05

@Borrealis ale podívej se taky na to, kolik lidí je nemocných z masa. Já byla půlku života vegetarián a nejspíš se k tomu s manželem po dětech zase vrátíme. I když počas kojení jsem jedla masa dost - prcek s abkm, alergie na některé luštěniny… takže to jinak nešlo. Ale před dětma se mi maso ani nechtělo a nechutnalo mi už ani jako dítěti - rodiče mi ho nutili. Třeba vepřové mi vysloveně smrdí, to nepozřu a z baraniny zvracím. Jíme čas od času jenom hydinu a hovězí a to mi stejně chybět nebude. (Mojemu mláděti maso necpu - čas od času dostane a občas trochu i sní, většinou nechce, ale je to jeho věc, obecně jí hodně zeleniny, ovoce a dost zdravě, tak to neřeším a nechávám na vlastním výběru.) Já myslím, že strava je tak jako všechno, individuální. Jsou lidi masožrouti, kteří budou mít bez masa problém a jsou lidi přirozeně nemasožrouti. Obecně, co mám známé, tak vegerariáni jsou mnohem méně prolezlí civilizačníma nemocema a zdaleka nejsou tak tlustí jak typičtí masožrouti. Opravdu nejde jenom o nějaké mladé, neurotické holky… to bys mohla tak samo napsat, že masožrouti jsou tlouštíci s chorým srdcem. Prostě lidi jsou různý.

Vegány neznám :nevim:.

• Citovat
  • Upravit
2579
13.7.22 00:38

To je blbost s tím týráním dětí, všechny látky se dají v pořádku nahradit rostlinnou stravou, když si o tom člověk něco zjistí. Některé látky jsou sice i v živočišné stravě, ale to jen proto, že daný živočich žere určitou potravu, která má ty výživné látky. Není logictejsi jít přímo ke zdroji než to mít filtrované přes zvířata? :nevim: To samé s vitamínem B12, přece dává větší smysl ho doplnit než ho dát krávě a tu pak zabít a sníst. Když někdo dává dětem maso denně, nikdo je z týrání neobviní, ale opak lidi pobuřuje (většinou lidi, co o daném stylu stravování nic neví).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Eustress
14.1.23 03:11

Kdo je vegan či vegetarián, v čem je rozdíl ve vraždění rostliny?

• Citovat
  • Upravit
3596
14.1.23 07:45

Nejsem vege nic, ale mám celkem drsné dietní omezení a to je docela hardcore než se člověk do toho dostane a „naučí“ se jíst, vařit, nakupovat, vymýšlet svačinky, jídlo s sebou, apod. Neexistuje najíst se venku, na oslavě, nic. Vždy jen jídlo z domu.
Při porušeni diety, 14 dní neschopenka, bolesti, zvracení, zánět žaludku a střev.
Nesmím fermentované monosacharidy, disacharidy, oligosacharidy a polyoly.
Zkráceně Fodmap.
Něco z toho můžu v malem množství, něco vůbec.
V překladu nemůžu lepek, laktózu a všechny potraviny které fermentují v trávicím traktu. Třeba česnek, cibule, luštěniny, banány, broskve, všeobecně ovoce spíš ne. Květák, brokolice, umělá sladidla, med, pórek, většinu koření, atd. atd… Potravin, které mohu jíst se vejde na jednu stránku a je jich fakt pár.
S tím chodím do obchodu, teď po letech už to mám zmaknute a nákup netrvá tak dlouho, už nemusím tolik číst složení. Největší opruz je, když výrobce třeba změní složení, tím že přidá nějakou přísadu a já si to nepřečtu, protože předtím jsem to jedla normálně.
Můžu jíst maso, vejce, ryby, brambory, mléčné vyrobky bez laktózy a přísad. Brambory, řepu, mrkev, trochu rajčata, nějakou nenafukovací zeleninu, většinu tuků, některé druhy ořechů. To je tak všechno. Z toho musím vyžít a splnit aspoň nějaký minimální denní příjem živin.
Osobně tedy moc nedokážu pochopit něco pohnutky, proč někdo něco nejí, když muže. Ale je to jen můj osobní vlastní nemoci velmi ovlivněný pohled na věc.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
499
14.1.23 10:38
@Eustress píše:

Rotlina nemá CNS, tím pádem necítí bolest.
Když zapálíš sirku a dáš ji na rostlinu, nestane se nic, nebude uhýbat nebo se bránit. Když tohle uděláš třeba psovi, začne utíkat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
smajlik345
14.1.23 11:44
@Eustress píše:

Ono ne každý je vegan či vegetarián z důvodu vraždění zvířat.. Třeba si o tom prvně něco zjistit, než psát blbosti… spousta lidí je „veganem“ ze zdravotních důvodu - maso mohou, živočišné produkty ne

• Citovat
  • Upravit
5889
14.1.23 12:25
@Teaveg píše:
Rotlina nemá CNS, tím pádem necítí bolest.
Když zapálíš sirku a dáš ji na rostlinu, nestane se nic, nebude uhýbat nebo se bránit. Když tohle uděláš třeba psovi, začne utíkat.

Jo, šestiletý v prosinci přestal jíst maso, uzeniny apod..Ve všem vidí zabité zvíře a vnímá to jako špatné. Rozmlouvat mu to nebudu. Každý to vnímá jinak.Jen nevím, jak to přijme třeba jeho děda, že až tam pojede o prázdninách, tak si opravdu nedá k večeři párky apod..Ale myslím, že existuje i dost jídel bez masa(i bez použití sojového masa, tofu apod.).A u něčeho se dá to prostě jen nenandat(párek k čočce apod.).Je fakt, že je citlivější a možná to hraje roli ve vnímání zabíjení zvířat. Ve školce jí často jen polévku a přílohu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Capelucia
14.1.23 12:41

@Teaveg tak rostlina je celkově jinak stavěná, ale nedovolila bych si tvrdit, že necítí bolest :think:. Utéct nebo uhnout ani není schopna (jestli to není mimosa), ale různé signální látky používá, komunikují se i mezi sebou třeba kořeny, spousta druhů třeba v africe používá hořké látky, které při okusování rychle proudí do listů, aby se okusování zabránilo. Takže to, že necítí bolest v živočišním smyslu, neznamená, že ji necítí jinak. :nevim: Na druhou stranu rostliny mají části nahraditelné - urveš list, nahradí ho jiný a mají celé části, u kterých chtějí, aby byli snězené - ovoce, semena… a obecně je mnoho druhů na časté nahrazování zelené masy adaptována - viz louční druhy. Když ale np. urveš krávě nožku a sníš, tak bude po ní, že jo.

Taky v přepočtu na plochu se uživí mnohem víc vegetariánů než masožroutů a mají mnohem nižší negativní dopad na krajinu. Když to tak s lidičkama půjde dál, jednoho dne bude maso luxus :nevim:.

• Citovat
  • Upravit
2291
14.1.23 13:33
@Fiveone píše:
Jo, šestiletý v prosinci přestal jíst maso, uzeniny apod..Ve všem vidí zabité zvíře a vnímá to jako špatné. Rozmlouvat mu to nebudu. Každý to vnímá jinak.Jen nevím, jak to přijme třeba jeho děda, že až tam pojede o prázdninách, tak si opravdu nedá k večeři párky apod..Ale myslím, že existuje i dost jídel bez masa(i bez použití sojového masa, tofu apod.).A u něčeho se dá to prostě jen nenandat(párek k čočce apod.).Je fakt, že je citlivější a možná to hraje roli ve vnímání zabíjení zvířat. Ve školce jí často jen polévku a přílohu.

Ja syna chapu, jsem vegetarian z etickeho důvodu, jen je blba ta netolerance a blbé vtipky, to me štve.
Jidel bez masa je hromada a pokud je vegetarian, tak ok, ale treba u vegana bych hlídala více živiny.
Detem do školek jidlo pripravuji.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5889
14.1.23 13:52
@PetraMeli píše:
Ja syna chapu, jsem vegetarian z etickeho důvodu, jen je blba ta netolerance a blbé vtipky, to me štve.
Jidel bez masa je hromada a pokud je vegetarian, tak ok, ale treba u vegana bych hlídala více živiny.
Detem do školek jidlo pripravuji.

On je vegetarián, takže se ty živiny dají někde dohnat. A od září bude domškolák kvůli zdravotnímu stavu(zhoršil se mu neurologický stav, ale nechci mu nasazovat léky pokud vidim, že mu stačí odpočinek, při únavě ho bolí hlava, doma k únavě nedojde).Bude jíst doma a bude v klidu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Eustress
14.1.23 13:54

A netolerance k rostlinám je lepší? Nejsou živé?

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Nutriční poradna (3-18 let)

Ikona - Michaela Boukalová Tomešová

Michaela Boukalová Tomešová DiS.