Čím ohřívat vodu?

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Napsat příspěvek
Velikost písma:
20861
6.5.22 18:35

@Ivan PPZ ale tam zase je potřeba razantně větší bojler než 120L, který je u toho kondenzačního kotle např.. Viděl jsem 800L apod. na ukládání energie ze slunce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11559
6.5.22 18:44

Já to myslel jinak. Bojler - ať plynový, nebo el. může být jednak zcela samostatný spotřebič. A druhak- kdyby na to přišlo, dá se na něj napojit „panel“ ohřevu. Ať vodní, tak FV. 800 l.- to už se ale nebavíme o sprchování. Proto myslím (nejsem odborník), že na TUV stačí klidně 120-160 l. a i kdyby se to jen „trochu“ dohřívalo sluncem, tak to může výrazně snížit spotřebu plynu/ EL. A určo nemusí jít o investici v řádech několika set tisíců, jako u plnohodnotného FVE. Dřív byly v koupelnách „bojlery“ na ohřev dřevem, v podvečer se zatopilo, v koupelně bylo jednak teplo a voda za hodinu ohřátá. A věřím, že kdo bude mít takovou možnost (i prostorovou), že se k tomu možná vrátí. Chata/ chalupa - ty náklady na plyn už teď nedávají smysl a asi bude hůř.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
79841
6.5.22 18:54

@nozu Jedeme na El. bojler a tyhle potíže neznáme. On se totiž spíná i ve dne, nejen v noci. A velikost, i v pěti jsme měli 120, pak 80, když děti odešly do školy, a v pohodě to stačilo. Jen jsme se museli chovat ohleduplně. Takže žádná vrchovatá vana a ostatní už ani sprchu. Zvykli jsme si a šlo to. Teď jedeme stejně a v pohodě. Plyn vůbec nemáme.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26854
6.5.22 18:56

@Petule030 Nas plynovy bojler uz je taky trochu retro (10+). Kdyby doslouzil, koupili bychom novy opet plynovy. Jina schudna varianta totiz zatim neni :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11559
6.5.22 19:24
@inkakřivák píše:
@nozu Jedeme na El. bojler a tyhle potíže neznáme. On se totiž spíná i ve dne, nejen v noci.

Dřív byl „noční proud“, nyní Nízký tarif (NT) k dispozici pouze v noci, 8 hodin v kuse. Pouštělo se to třeba ve 22:00. Takže co se nahřálo to bylo. Když se přes den používala TUV, tak se postupně dopouštěla studená, ale bojler se nenahříval a voda večer tekla studenější. Teď je NT (pro ohřev vody) taky 8 hodin, ale je to třeba ve 3 částech, min. 2 hodiny v kuse. Klidně se to zapne i v 11:00. ALE: musí mít to odběrné místo el. hodiny na 2 tarify (minimálně) a i odpovídající tarif od dodavatele. Třeba 25d. NT má nižší cenu, než VT, ale aktuálně (PRE) je ten rozdíl výrazně menší, než tak před 2 lety.
A nebo ani nemáte dvoutarifovou sazbu a pak se bojler může natápět kdykoli, pokud jeho teplota klesne pod nastavenou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
79841
6.5.22 19:52

@Ivan PPZ Máme barák čistě na elektřinu, i topení, takže jistě dva tarify. I ten blbý záchod potřebuje elektřinu - máme tlakovou. Jak říkám, spíná se i ve dne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21517
6.5.22 20:07

@inkakřivák no nám nahrával bojler přes noc a pak chvilku přes den. Myčka tehdy nebyla a sestra měla vlasy po pás. Takže když se sešlo velké vaření a velkým množstvím umývání nádobí a k tomu si měla sestra hlavu, navečer už fakt voda teplá nebyla. Věřím, že vy máte novější systém ohřevu a k tomu myčku, takže máš zkušenosti jiné. Já už mám zakořeněnou nedůvěru…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11559
6.5.22 20:13

@inkakřivák Při topení může být i výrazně delší ten NT- klidně 20 hodin denně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11559
6.5.22 20:15

@nozu Není třeba. Pokud by byl ten „obyč.“ NT, tak to prostě zapnou cca 3-4× za den a pokaždé na min. 120 minut. Takže se to opravdu dohřeje průběžně. Navíc izolace bojlerů jsou teď výrazně kvalitnější a lépe to izoluje.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7990
6.5.22 20:17

Mám kombinovaný bojler. Pokud se topí do radiátorů a mám do něj otevřený ventil, tak se nahřívá voda v bojleru z kotle. Pokud to nestačí, dohřeje se elektrikou jako obyčejný bojler. Na jaře zavřu ventil, když se přestane topit do radiátorů a je z něj klasický elektrický bojler. Vždycky mám tu možnost i v létě, pokud bychom vyplácali teplou vodu, tak ho dohřát kotlem, než bude zase noční proud.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
79841
6.5.22 20:39

@nozu myčku nevedu. Ale pravda, nádobí myju ve dřezu. Což je dost šetrné. Ale i když jsme měly s dcerou dlouhé vlasy, prostě voda stačila. Když si zvykneš s tím počítat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11559
6.5.22 21:03

@inkakřivák JJ, člověk se nastaví podle možností. Ušetří to dost peněz. A pak přijde návštěva, 1-2 lidi a ooops… Ještě nedávno se to až tak řešit nemuselo (zbytečně velký bojler je drahý nejen cenou, ale i spotřebou), ale v aktuání situaci to začíná být až neúnosné. Přes léto zálohy na plyn z 3200 na 8900 a podobné mňamky - to asi normální střední třída v pohodě nedává. Kdyby to byla jen ta energie, ale ono je to všechno… takže cesty se budou hledat víc a víc.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9374
6.5.22 21:25

@rmot Tý jo, nevěděla jsem, že takhle funguje kombinovaný kotel. Určitě tuhle variantu probereme, docela se mi zamlouvá. Díky za tip! :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20861
7.5.22 08:21
@Ivan PPZ píše:
Já to myslel jinak. Bojler - ať plynový, nebo el. může být jednak zcela samostatný spotřebič. A druhak- kdyby na to přišlo, dá se na něj napojit „panel“ ohřevu. Ať vodní, tak FV. 800 l.- to už se ale nebavíme o sprchování. Proto myslím (nejsem odborník), že na TUV stačí klidně 120-160 l. a i kdyby se to jen „trochu“ dohřívalo sluncem, tak to může výrazně snížit spotřebu plynu/ EL. A určo nemusí jít o investici v řádech několika set tisíců, jako u plnohodnotného FVE. Dřív byly v koupelnách „bojlery“ na ohřev dřevem, v podvečer se zatopilo, v koupelně bylo jednak teplo a voda za hodinu ohřátá. A věřím, že kdo bude mít takovou možnost (i prostorovou), že se k tomu možná vrátí. Chata/ chalupa - ty náklady na plyn už teď nedávají smysl a asi bude hůř.

Ono to není jen tak to napojení. Fotovoltaika na ele. bojler v pohodě. Elektřina jako elektřina. Ale napojení těch fototermickych musí jít přes extra bojler s výměníkem. Ale tam se řeší maximalizace užitku těch panelů.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2349
10.5.22 01:23

Po zkušenostech s 200 l kombinovaným bojlerem bych ten krám nedoporučil ani největšímu nepříteli. Zabírá spoustu místa, má velké ztráty a tedy velkou spotřebu energie, když je potřeba víc vody, tak je studená a na nahřátí se čeká dlouho. Pravidelné čistění je špinavá a nepříjemná práce. Za deset let se u toho člověk ještě vyblbne se svářečkou, než to definitivně vyhodí z baráku. Osobně nedám dopustit na starou karmu. Nezabírá místo a dodává neomezené množství čisté teplé vody. Jednoduchá údržba, provoz bez poruch. Za čtvrt století jsem jen dvakrát měnil membánu a O kroužek za pár korun.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Breno poradna - podlahové krytiny

Ikona - Jiří Novotný

Jiří Novotný