Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Holky, čím mám přikrýt miminko, má necelé 3 měsíce, v místnosti na spaní máme kolísavou teplotu 20,00 - 21,5 stupňů, mám ho v tenké dece, povlečené jako peřinku. Je tam zavinuté s ručičkama ven ( v zavinovačce je nesnese)… Mívá chladné ručičky a když přes něj přehodím ještě tenkou děku, je mu teplo…
Syn je ve spacím vaku a taky má studené ručky…a to máme v ložnici chladněji…nechávám tak, očividně mu to nevadí, ale klidně si mu můžeš dát lehké bavlněné rukavičky, nebo jsou overaly na celou ruku. ![]()
@Petája Ahojky!
Jestli je mimču zima, nepoznáš na ručičkách, ale když mu sáhneš na zádíčka pod krčkem.
Já mám 10 týdnů staré miminko, spinká v rozbalené zavinovačce na polštářku (zvýšená poloha) a přikrývám peřinou do postýlky, v noci stahujeme teplotu v místnosti, tak někdy přes peřinu dám ještě teplou dečku. Spinká celou noc.
Pampalin: Mám tvrdý spánek, musím si točit budík abych se vzbudila. Tak jí nic jiného nezbude ![]()
Rigousek: Zkus zátylek a hrudníček. Měli by být teploučké. Já dávám ještě rty na čelíčko. Malá je taky v ručičkách od narození ledová. Holky, napadlo mě, ale je to mimo diskusi. Když se dává zábal, neměl by se dávat pokud jsou ledové ruce či nožičky, mohlo by dojít k selhání oběhu. (říkala manželova maminka, já ji-ač jsem zdravotnice-nevěřila, potvrzeno však od sestry z dětského odd.)Takže Rigousek, na tohle musíme dávat taky pozor.
Rigousek: Myslím zábal při horečce. Nene, ručičky nevadí. Na noc dávám vždy čepičku.
Syn spí v overalku, ve spacím pytli a ještě ho přikryju peřinkou. Je celý teplý, ale ruce jak led. Má to tak od narození, už jsem si zvykla. Na noc stahuju topení na nulu, aby se nám dobře spalo.
Ručičky nevadí. Musí mít teplý ale ne zpocený zátylek. Kluk spal bez zavinovačky pod dětskou peřinkou při nějakých 18-19 stupních. Ruce má studený po mně. Taky je mám většinou jak led a přitom mi je vedro.
Máme v ložnici rozhodně míň a obě mi spí krásně!
Starší se sice celou noc odkopává, takže spí jen v overalu (pytel začala odmítat, co má deku, ale tu taky nechce
!),ale zřejmě jí ta „zima“ vyhovuje, no nemocná doteď nebyla
!
Malinká je v overálku, zavinovačce a přiktytá tenkou dečkou…ručičky má vlažné, v noci občas teda i ledové, ale podle toho se neřídím, to by musela být v kožíškovém fusaku 24hodin denně
!Taky doposud zdravá
!
Rigousek: Pokoušet se tomu vyhnout. Nebo pokud bude horečka a bude se muset zábal dát, zkusit v ten moment, jestli má studené nožičky a ručičky. Taky jsem to dřív nevěděla. Ani ve škole nám to neříkali.
Ale je zvláštní, že ne každý doktor je toho zuastáncem, nebo jak bych to řekla. Jedna sestřička z dětské amb říkala, že to nevadí, když má ty ruce studené, a pak sestřička z dětského odd říkala, že Primářka se tím řídí. Napadá mě, schválně se na to zeptám Dr. v poradně. Jaký má na to názor. Ale raději se tím řídím.