Činčila

Napsat příspěvek
Velikost písma:
4034
22.5.13 08:44
@Anonymní píše:
Jsem ráda, že jsem narazila na tuto diskuzi. Omlouvám se za anonym, ale chodí sem jedna část rodiny, se kterou nemáme dobré vztahy a nemusí o nás všechno vědět ;)
S manželem poslední 2 měsíce přemýšlíme nad pořízením zvířátka, máme jednoho králíčka, ale láká nás činčila a burunduk. Nemůžeme se rozhodnout, tak bych vás chtěla poprosit o zkušenosti, příp. kousání, noční život, náklady atd.
Děkuji.

Ohledně burunduka neporadím teda nic, protože to jsem doma neměla (kupodivu :lol: ). Ohledně činčili viz celá diskuze. :D Ten prvopočáteční vklad do ní je mazec. Já koupila vlastně komplet absolutně všechno a klec takovou tak akorát, možná i menší s tím, že se pak koupí větší a nechala jsem ve zverimexu 2600kč - 1000kč klec, 650kč činčila a zbytek podestýlka, koupaliště, superpremiové krmivo, granulky, závěsná koule na seno, pítko, závěsné vitamínové tyčinky, vápníková kostka (potřebují), písek do koupaliště - strašně směšně se v tom vyvaluje.. A pak už dokupovat podestýlku, seno, jídlo, když má někdo domeček, může si kousek trávy nechat na sušení pro činčilu, což dost závidím, panelák no.. :( Kousání - kousne, když je fakt nasraná nebo když z ruček cítí jídlo, takže na to bacha. Aby dítě nebaštilo rohlík a nešlo strkat prsty k činčile apod. My si jdeme umýt ruce, než se jdeme mazlit, radši. I když levandulový dettol jí taky nějak moc voněl. :lol: Když činčilu hodně zjednoduším, potřebuje kupu sena a běhat a svůj klid. Nebyla zrovna odvařená z toho, když ji tu dcera naháněla jak střelená, než se zklidnila a zvykla si, že má činčilu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22.5.13 09:02

Pořád se nemůžu rozhodnout, jestli do té činčily jít :think: Přečetla jsem všechno možné a fakt nevím. Dokonce jsem na nějakém webu chovatelů našla jejich vydávání zvuku a to mě teda odradilo, protože si neumím představit, že nám tady bude vřískat :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4034
22.5.13 09:10

@MaminkaMartinka Ten zvuk vydává jen, když ji něco opravdu vyrušuje nebo rozčiluje. Jako u nás kočky, když do ní strkají packou přes klec.. to by asi rozhodilo každého, kdyby byl hlodavec. Ale upřímně, mít děti 4 roky, 2 roky a miminko, tak volím spíš druhého králíčka nebo morče, ti jsou míň kousaví a víc flegmatičtí. Jsou to ještě malé děti a činčila není moc „tahací“ zvíře, aby z toho nebyli spíš smutní.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22.5.13 13:13
@Elata píše:
@MaminkaMartinka Ten zvuk vydává jen, když ji něco opravdu vyrušuje nebo rozčiluje. Jako u nás kočky, když do ní strkají packou přes klec.. to by asi rozhodilo každého, kdyby byl hlodavec. Ale upřímně, mít děti 4 roky, 2 roky a miminko, tak volím spíš druhého králíčka nebo morče, ti jsou míň kousaví a víc flegmatičtí. Jsou to ještě malé děti a činčila není moc „tahací“ zvíře, aby z toho nebyli spíš smutní.

tak u mě už miminko nehrozí, toho bych se nebála, spíše se bojím, aby nás v noci nebudila, protože sice bude přes dvoje dveře, ale mám docela lehké spaní a probudí mě i myška :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4034
22.5.13 14:05

Jáj, já jen bleskla očima přes metříky a myslela si, ž 24 jsou týdny těhu. :oops: :lol: Musím dávat větší pozor. Ona ta činčila myslím s králíčkem není takový rozdíl. Já se třeba nevyspala u kamarádky, co má králíka, každou chvíli dupal a hopsal a kvikal.. nevím, či je takový každý, ale celkem na palici to bylo. On si člověk na určitý typ zvuku rychl zvykne. :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
23.5.13 11:21

V pohodě ;) Tak jsem se rozhodla, že pokud by nám tady činčilka řádila a my se nevyspali, bylo by to na palici :pocitac: Místo toho si nejspíš pořídíme něco jiného, i když mě pořád ta malá bobíška láká :srdce:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
98
23.5.13 11:34

Činčila rozhodně není tahací zvíře, zvlášť pokud není zvyklá na lidi od mládí. U nás trvalo přes dva roky, než se činčilák nechal občas sám od sebe pohladit, pár měsíců se dost bál a později přišel jen když bylo něco k jídlu a i tak na sebe nechal jen neochotně sáhnout. Jinak činčila dovede občas v noci celkem rámusit. Ke kousání musím říct, že mě činčilák nikdy pořádně nekousnul, jen omylem, když si něco bral a to bylo spíš dotknutí se zuby než kousnutí, no, a to samé párkrát, když byl naštvaný, spíš to bylo takové upozornění. Jinak samozřejmě když chtějí, tak činčily kousat dovedou, takže pozor na nábytek, kabely, knížky atd., je nutno mít na paměti, že činčily dokáží poměrně vysoko vyskočit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5199
3.7.13 10:12

Ahoj, já mám činčily 10 let (nejstarší má 10 let). Měla jsem původně tři holky, ale teďka mi zbyla už jen ta poslední, protože jí před pár dny umřela „kamarádka“. O víkendu bych si měla přivézt novou, aby nebyla v kleci sama.

Jinak, jak jsme tady psaly k tomu bydlení činčil. Činčila se správně NESMÍ chovat v akvárku, protože hrozí plíseň. Jedině klec, ideálně metr vysoká. Tu jsem měla doteď, ale protože, jak už jste psaly, bobky lítají všude, budu pořizovat skříňovou klec. Zkuste si ji vygooglit, ať vidíte, jak to vypadá. Z toho by ty bobky a jídlo nemělo tak lítat, teda aspoň já se tím utěšuju - už jen z logiky věci, že je ze 3 stran plná (oproti klasický kleci).
Dám vědět :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5199
3.7.13 10:15

Jinak ochočit určitě jde, já si tenkrát pořídila od chovatele činčilu, co začala lítat po kleci jak blázen, jenom když jsem se na ní podívala - byla strašně bojácná. A po pár dnech si sama přišla ke mě, nebo se nechala podrbat, nastavovala se, kde jako ji to svědí a zavírala u toho očička. Není to úplně, že by se s ní člověk minul a ona byl vzhůru jen když vy spíte. Záleží na režimu rodiny. Ráno usínají a chrápou tak do pěti odpoledne a pak začínají být velmi živé. A pokud je člověk nemá zrovna v ložnici, rámus není slyšet. ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3.7.13 12:26

My jsme činčilku měli a byl to takovej mazlík! Jako pejsek normálně a nevím, jestli je to u činčil běžný, ale ta naše normálně slyšela na svý jméno a vždycky během chvilky byla po zavolání u nás :) Docela mi chybí pusinka jedna :srdce:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Uju
6750
3.7.13 12:37

@Elata Ahoj já měla činčilky dvě :-) Jednu když mi bylo cca 14 a tu šedivou-kupovala jsem ji ž jako dospělou a divokou, myslela jsem, že se snadno ochočí. Přivezla jsem ji domů a jelikož mi kamarádka nedala ten den klec(byla jsem domluvená že mi ji půjčí než koupíme s mámou vlastní) tak mi sousedka půjčila velký koč na prádlo, činča tam dostala vše potřebné. V noci jsem se nestačila divit, probudím se na mé peřině sedí totálně zapatlaná činčila, po rozsvícení jsem myslela, že mě picne, ta potvora sousedce celej koš sežrala(fakt sežrala-zbylo jen kousek dna) a okousla mi rtěnku, řasenku vyklepala stíny-no, prostě masakr. Dala jsem ji do koupelny aby nesežrala nábytek, to se ukázalo jako blbej nápad, bo milá činča zmizela a po dvou dnech vykoukla, já ji dala už do klece no, ale máma šla prát a pračka nefachala, takže s ní trochu zaklepala a z pračky vypadlo mrtě měděných drátků nakouskovaných na cca 1cm. Oprávař nevěřil vlastním očím a doporučil nám navštívit prodejnu a koupit novou :roll: No, i když jsem dělala co jsem mohla milá čičnčilka po odpravení lednice šla z domu (do nějakýho kabelu kousla, vyrazila pojistky a vyběhla z pozaledničky s opálenýma fousama a pšikala).
Nakonec jsem neodolala a jednu si pořídila s manželem-byla to bílá s černýma ouškama-mládě. To bylo úplně něco jinýho, přiběhla i na zavolání kolikrát jsem seděla v obýváku u telky, činča byla puštěná, a já slyším chřoupání-hned jsem si říkala, už je to tady ožírá nám nový nábytek, ale ne seděla za sedačkou a okusovala kurku chleba :srdce: Bylo to fat zlatíčko. Jen teda stalo se ji osudný, že slyšela na to zavolání, dcera spala v postýlce(byly ji cca 4-5let) zavolala si ji do pokojíku(v nestřeženou chvilku) činča ji skočila do postýlky a dcera ji samou láskou umordovala(asi) :,( Vím, že jsem hledala po bytě pak přišla do ložnice dcera s činčou pod peřinou a říká, spinkáme-no, činča natažená :,( Je to krásné zvířátko a i když nevypadá tak dost křehký. Takže s dětma lídat-ale to je u každého zvířete.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
e-máma
3.7.13 13:11

Ahoj, činčila je zrovna zvíře o kterém jste si měli nejdříve něco nastudovat, ale to už je jedno. mám doma jedno povedené kvítko a dělá v noci neuvěřitelnej brajgl :-) :-) ale je to noční tvor, takže co čekat že? koukni na net na cincila.com tam najdeš hodně užitečných rad a informací. pokud můžu poradit, kupovat jen seno a granule, ne žádný směsky (byť je na obalu obrázek činčily)! mají často problémy s tučněním jater a pak se zoubky (stoličky).

• Citovat
  • Upravit
e-máma
3.7.13 13:16

Ještě jsem chtěla dodat, že klec máme vyrobenou ze staré skříně, kde může hopkat podle libosti, měla jsem původně činčilu i v kleci, ale tam se jí moc nelíbilo a tak jsem ji často pouštěla po pokoji a následně ukrývala kabely, knihy, atd :-) :-)

• Citovat
  • Upravit
48576
3.7.13 13:28
@Uju píše: . Jen teda stalo se ji osudný, že slyšela na to zavolání, dcera spala v postýlce(byly ji cca 4-5let) zavolala si ji do pokojíku(v nestřeženou chvilku) činča ji skočila do postýlky a dcera ji samou láskou umordovala(asi) :,( Vím, že jsem hledala po bytě pak přišla do ložnice dcera s činčou pod peřinou a říká, spinkáme-no, činča natažená :,( Je to krásné zvířátko a i když nevypadá tak dost křehký. Takže s dětma lídat-ale to je u každého zvířete.

vim že to není k smíchu :oops: ale to mě opravdu pobavilo :oops: :mrgreen: spinkáme :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4034
3.7.13 13:59

My už máme Matyho od 1.března.. k němu pak přibyl ještě bílý Willy. Jsou naučení, že v 6 večer jdou běhat, mají volno po pokoji a v 10 je jdu chytat. Už si na to tak zvykli, že je večer stačí popohnat a sami si skočí do klece. Jinak teda opravdu sežerou všechno. Dceři během noci, kdy jsme je zkusili nechat na volno úplně celou noc, sežrali knížku. Zbylo pár stránek. Pastelky, celou sadu, do rána sežrali taky. Na stole zbylo jen pár tuh a nějaké třísky. 8o Monster High Lagooně (něco jako barbie, jen strašidelná) sežrali ploutvičky. Normálně ohlodané. 8o Jako celkem bývám při úklidu ještě překvapená, co všechno klukům šmakuje. :lol: Ale díky nim si dcera začala každý podvečer uklízet. Moje výhrůžky vyházením z okna, vysáním věcí apod. totálně nezabírali, ale když jí kluci sežrali obrázek od nejlepší kamarádky, tak celý den brečela a od té doby je uklizeno. Takže houby výhružky a prosby - činčily!! :lol: :pankac:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Breno poradna - podlahové krytiny

Ikona - Jiří Novotný

Jiří Novotný