Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Ahoj… Na jaře bych si ráda pořídila činčilu, ale nevím (a na google to taky najít nemůžu) jestli holku nebo kluka, co je,,lepší"?
A vím, že jsou tipy aby se pořídili alespoň 2, ale sestra měla 1, a úplně v pohodě…A ani na to nemám prostor, přes léto bude někde jinde, než doma ale v zimně z 90% v pracovně…
Ale prostě nevím jestli holku nebo kluka… 🤔
Nějaké skryté tipy na chov? Co nikde nenajdu…A jak činčilu vycvičit na ruku?
Ahoj… Na jaře bych si ráda pořídila činčilu, ale nevím (a na google to taky najít nemůžu) jestli holku nebo kluka, co je,,lepší"?
A vím, že jsou tipy aby se pořídili alespoň 2, ale sestra měla 1, a úplně v pohodě…A ani na to nemám prostor, přes léto bude někde jinde, než doma ale v zimně z 90% v pracovně…
Ale prostě nevím jestli holku nebo kluka… 🤔
Vždycky jsem měla jen samce, teď pátého. Povahově je to asi jedno. Když budeš mít jednu činčilu, víc si jí ochočíš, bude s člověkem větší kámoš. Dvě jsou lepší, když na ně nemáš tolik času, ale chce to větší voliéru a bohužel je to smutný, když pak ta jedna zemře (bohužel se to jednou stane). Mně odešel myšák už ve 3 letech, takže ten druhý chudák osiřel dost brzy a dalšího kamaráda jsem mu už nepořizovala.
Pokud se chceš dozvědět víc, jdi spíš na nějaké činčilí fórum nebo na stránky nějakého chovatele (vygooglit), případně navštívit nějakou výstavu, jestli se ještě pořádají.
@činčilka anonym píše:
A vím, že jsou tipy aby se pořídili alespoň 2, ale sestra měla 1, a úplně v pohodě…A ani na to nemám prostor, přes léto bude někde jinde, než doma ale v zimně z 90% v pracovně…Ale prostě nevím jestli holku nebo kluka… 🤔
Ahoj, mám stejný problém a tady mi nikdo neodpověděl…Už jsem napsala i pár chovatelům ale taky nic…Už jsem celkem zoufalá a ze mě i máma
…Když by jsi se pak pro něco rozhodla, tak se kdyžtak ozvi…
@Lucie_Sx v zimě tam bude přinejhorším na 10…Pokud bude zima tak jako je tak nejhůř bude 10, je to zateplené, nevetra se pokud není potřeba, jednou jsme tam utekli s rodičema, když jsme měli rozbitý komín a netopili kamna, bylo tam větší teplo než v baráku.. taky bych nemusela nic psát sem a mohla jsem ji rovnou šoupnout do kralikarny😊.
@Lucie_Sx v zimě tam bude přinejhorším na 10…Pokud bude zima tak jako je tak nejhůř bude 10, je to zateplené, nevetra se pokud není potřeba, jednou jsme tam utekli s rodičema, když jsme měli rozbitý komín a netopili kamna, bylo tam větší teplo než v baráku.. taky bych nemusela nic psát sem a mohla jsem ji rovnou šoupnout do kralikarny😊.
Dobrý den dámy, manželka chce pořídit dvě činčily. Koupili jsme klec 50×80 s výškou 115cm. Rozteč mezi dráty je 3cm x 13cm. Rád bych se vás zeptal, zda to není moc, aby nam z ni neutikali. Děkuji za odpověď.
Dobrý den,
taky se podělím o zkušenosti s činčilama, které chováme už spoustu let.
1) Krmení
2) Klec
3) Chov
Dobrý den, potřebovala bych poradit. Mám činčilu už rok a půl a vždycky mi dost zapáchala. Myslela jsem si, že je to normální, ale jak tady čtu tyto komentáře, tak prý asi není. Nevíte čím to je? Činčila sama o sobě nezapáchá, to ta klec… Naše činčila žádný záchod nemá a čůrá všude možně. Klec je úplně pročůraná, ale nevím, jestli by se činčila po roce a půl naučila chodit na záchod. Nemáte nějaké rady?
Záchod bych určitě zkusil. Máme 2 činčily, které většinou na záchod jdou a někdy to nestihnou
Záchod čistíme obden, celou klec jednou týdně.
A z jakého materiálu ho máte? Někde jsem četla, že ty z plastu dost okousávají.
Máme dva plastové a do půlky je okousali, když byly nové. Teď už je nekoušou.
Máme samečka a samičku činčily, vše bylo v pořádku do té doby než samička porodila dvě mláďata, po 3 měsících jsme je oddělili, samička je začala úplně nenávidět, napadla jedno mládě při výběhu tak je musíme pouštět jen ze samcem ten je nenapadá, nechápu to, jestli tak na ně žárlí nebo nevím proč ![]()