Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Ve stejném bytě by měli být v pohodě. Ve stejném terárku by to byl asi problém.. ![]()
Chovám činčilky již spoustu lket a ráda bych se podělila o zkušenosti a možná i pomohla začínajícím chovatelům.
Největší chyby se chovatelé dopouštějí pokud jde o krmení. Malinké, přinesené miminko přímo svádí k tomu, abychom mu nosili různé byť i zdravé dobrůtky. Má to ovšem háček, činčilka je ze svého původního domova /Jižní Amerika/ naučená na téměř asketickou stravu, díky níž si správně obrušuje zuby. Takže takové ty různé směsky ze zverimexů a různé pamlsky je to nejhorší, co může být. Pokud budete krmit tímto způsobem, tak kolem 2 až 3 let začnou činčilce přerůstat stoličky a následně kořeny stoliček. Kořeny začnou tlačit na nervy a činčilka začne slzet, objevuje se hlen v oku nebo zánět spojivek. Pokud to necháme bez povšimnutí, následuje úbytek váhy a jako poslední varování je slinění, činčilka má mokrou tlamku a někdy i celý hrudník a tlapky. V té chvíli už jí zadní stoličky přerostly do té míry, že jí uzavřely jazyk tzv. mostem. Už nemůže jíst a následuje úhyn pokud nedojde k operativnímu zbroušení. Po zbroušení zubů, se činčilka dlouho musí krmit uměle. Krk je zhmožděný operací, nemůže polykat a je velice obtížné jí krmit. Krmit se musí po 3 hodinách cca 12 ml kaše Rodicare instant nebo osmizrnná kaše od Nestlé nebo kaše z granulí. Stává se, že se činčilku už rozkrmit nepovede, ubývá na váze a následuje úhyn. Pokud nechcete, aby se tohle stalo právě Vám krmte granulemi, které jsou správně vyvážené a činčilka si nemůže vybírat. Doporučuji Supreme Science Recovery, superprémiovka za slušnou cenu / cca 200,– za 1,5 kg balení /.Tyto granulky mají i správný tvar na broušení i předních zubů. Dále bych už dala jen seno a vodu, popřípadě jednou týdně jako pamlsek sušený šípek, špetku sušeného heřmánku nebo kousek mrkve, lístek pampelišky atd. Opravdu v tomto případě platí, že méně je více. Překrmováním nevhodné stravy činčilce život jen ukrátíte.
Bohužel se v ordinaci setkáváme u činčilek téměř z 90% pouze a jen s problémy zubů právě kvůli nevhodné stravě. Jinak je činčilka poměrně bezproblémové zvířátko a nebývá častým návštěvníkem veterinární ordinace.
Co se týká soužití s ostatními zvířaty má vlastní zkušenost je taková, že kočky činčilky mají rády, já je pouštím na chodbě / kde nemůžou nic zničit a rozkousat a kde nejsou žádné kabely/ spolu s kočkami a kočky většinou leží a činčilky přes ně běhají. Pes je naprosto ignoruje, pokud k němu přijdou očichá je a dále se jich nevšímá. V tomto případě asi záleží od jakého věku běhají společně a taky asi na povaze jednotlivce.
Dobry den potrebuju poradit ohlene „dredů“ ktery ma moje činčilka na zadecku a pod bradou… nejsou mokre jsou uplne suche
co mam delat? odstrihnout je nebo co?
Ahojda
jdu se k vam pridat, jestli muzu
mame cincilku par dni teprv..a prijde me, ze nako nezere
mame granule pro cincily a seno..a prosim vas v cem mate pisek? diky
Ahoj…Potřebuju poradit, Chtěla bych si pořídit činčilu, ale nevím jestli samičku nebo samečka a popřípadně jestli jednoho nebo dva(s tím že asi nechci páreček)… Poradíte někdo?
A taky, na zahradě máme takovej domeček ze dřeva, tak jestli bych mohla dát cincilku tam, v létě tam slunce nepaří a v zimě to taky jde, MYSLÍM že je to zateplené? A myslíte si že v kleci, kterou bych pořídila, mohou být kovové a dřevěné prvky? Nepřijdu o ty věci v několika dnech? Mimochodem je mi 13 a rodiče by mi činčilu dovolili…
@Vláček Motoráček píše:
Ahoj…Potřebuju poradit, Chtěla bych si pořídit činčilu, ale nevím jestli samičku nebo samečka a popřípadně jestli jednoho nebo dva(s tím že asi nechci páreček)… Poradíte někdo?
A taky, na zahradě máme takovej domeček ze dřeva, tak jestli bych mohla dát cincilku tam, v létě tam slunce nepaří a v zimě to taky jde, MYSLÍM že je to zateplené?A myslíte si že v kleci, kterou bych pořídila, mohou být kovové a dřevěné prvky? Nepřijdu o ty věci v několika dnech? Mimochodem je mi 13 a rodiče by mi činčilu dovolili…
NE.
@Latona děkuji za takové rady…Mohla by jsi mi prosím odpovědět na komentář co jsem sem už psala? Dost by mi to pomohlo ![]()
@Vláček Motoráček píše:
@Lucie_Sx a můžu se zeptat proč by to nešlo? Děkuji😊
Treba ze tam bude v zime zima…?
@Lucie_Sx V zimě tam je teplo, je to zateplené..a kdyby byla jó zima, můžu jí umístit do vnitřních prostor, kde bohužel kvůli ostatním zvířátkům a prostoru nemůže být na stálo…Ale mě se jedná celkově…prostě Jaro, léto, podzim?
A ty tipy jestli holku nebo kluka?
Ven prostě ne, to není dobrý nápad.
Načti si něco o chovu činčilek.
@Vláček Motoráček píše:
@Lucie_Sx V zimě tam je teplo, je to zateplené..a kdyby byla jó zima, můžu jí umístit do vnitřních prostor, kde bohužel kvůli ostatním zvířátkům a prostoru nemůže být na stálo…Ale mě se jedná celkově…prostě Jaro, léto, podzim?
A ty tipy jestli holku nebo kluka?
Zatepleni je ti prd platny, v zime tam bude prinejlepsim na nule. Je to hloupost.
No, mně jde o to, jestli by had necejtil činčilu přes celej byt (had na jedny straně bytu a činčila na druhy) a nebyl z toho soužití „nervozní“