Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
@Anonymní píše:
Jak u vas PP vznikla? Domnívám se, ze u me na podklade rozhozeni hormonu v tele. Nejdriv po brani leku na SZ a tu mam ted dobrou, leky jsem vysadila, ale doktorka chtela vysadit HA a od te doby desny. Spim jak kdy, od obeda dobry do vecera, ale rana jsou tragickyven chodim, do prace taky, ale jsem nesva a unavena.
Mate s tim nekdo zkušenosti, ze AD zaberou kdyz je to hormonálního charakteru?
Moc dekuji
Hormony samozrejme maji vliv na psych. cloveka. Ale pokud mas v poradku stitnou zlazu, tak bys nemela mitt problem. Mas zkontrolovanou stitnou zlazu i ted po vysazeni HA?
@BledemodraKacenka píše:
Hormony samozrejme maji vliv na psych. cloveka. Ale pokud mas v poradku stitnou zlazu, tak bys nemela mitt problem. Mas zkontrolovanou stitnou zlazu i ted po vysazeni HA?
děkuji za odpověď. Ano mám, hodnoty v pořádku, ŠZ taky. ALe spíš to vypadá, že jsem prášky na štítnou brala zbytečně, že to nebylo nezbytně nutné. T mi řekla, až nová endokrinoložka a pak jsem je vysadila. Takže moje tělo jelo už fakt z posledního, nemohla jsem spát, průjmy atd. Pak už člověk neví, kde to pramení. Ale vím, že před nasazením hormonu jsem nikdy žádný problém neměla, jako náladová před MS, to ano, nebo posmutnělá, ale absolutně se to nedá srovnat s tím, co se děje teď. Já jen nevím, jestli po nějakých AD sahnout, nebo počkat, až se to nějak vyrovná.
Našla jsem na doktorka.cz diskuzi o HA a hodně lidí tam popisuje tyto problémy s úzkostmi
@Anonymní píše:
děkuji za odpověď. Ano mám, hodnoty v pořádku, ŠZ taky. ALe spíš to vypadá, že jsem prášky na štítnou brala zbytečně, že to nebylo nezbytně nutné. T mi řekla, až nová endokrinoložka a pak jsem je vysadila. Takže moje tělo jelo už fakt z posledního, nemohla jsem spát, průjmy atd. Pak už člověk neví, kde to pramení. Ale vím, že před nasazením hormonu jsem nikdy žádný problém neměla, jako náladová před MS, to ano, nebo posmutnělá, ale absolutně se to nedá srovnat s tím, co se děje teď. Já jen nevím, jestli po nějakých AD sahnout, nebo počkat, až se to nějak vyrovná.
Našla jsem na doktorka.cz diskuzi o HA a hodně lidí tam popisuje tyto problémy s úzkostmi
Z toho duvodu neberu HA. Nebo spis jeden z duvodu. Po nasazeni AD mi gynekolok nabizel HA kvuli MS, kterou mi AD rozhodilo. Nicmene jsem rikala, ze kdyz uz nemam uzkosti, tak nechci hormonama ovlivnit psychiku. Souhlasil, ze to riziko tu je. Jestli mas problem z uzkostma, tak ti neporadim nic jinyho, nez si najit psychologa, nechat se vysetrit, popividat si a ten zhodnoti zda je potreba jit k psychiatrovi pro AD nebo ne. Procitanim diskuzi se ti lip neudela..
@BledemodraKacenka
A jak dlouho mas ad? Pomohly a co zacatky brani? Ja u psych.byla. chodim od cervna. Napsala mi nejaky Mirtazapin, ale nikde jsem se o tom moc nedocetla. Neberu ho, rekla jsem ji, ze zkusim ještě vyckat. Porad mo mozek racionalne rika, ze se to treba srovna. Zaclo to vde az po tom, co jsem mela ten euthyrox, do te doby nikdy nic
proto jsem z toho takova spatna. Pry muzu zkusit neurol treba na spani, ale to jsem mela 3× pulku a usla jsem ale nechci to takhle delat.
Nekdo rika, ze si po ad nepripada byti sam sebou. Spis už mam ted blok k jakymkoli. praskum.
Co jsem slysela, tak tyhle AD jsou v mensich davkach na sklidneni pred spanim a pri vetsich spise na deprese, ale nejsem doktor, takze nevim. Ja beru Cipralex, prvni tyden nic moc ale delala jsem si takovou terapii s kamaradama a rodinou, takze si vsechno rychle sedlo ![]()
Jinak bych jeste doplnila, ze ja taky mam blok k praskum, ale ono kdyz si pripustis, ze ti proste je spatne a ze to takhle driv nebylo a fakt se nechces takhle trapit dal a chces s tim neco delat, tak tenhle krok k tomu patri. Nerikam, ze se to bez prasku zvladnout neda, ale urcite to chce min. o tom mluvit s odbornikem nebo podstoupit terapi. Ja se trapila 2 roky a ted zpetne lituju, ze jsem se neodhodlala jit driv
@BledemodraKacenka píše:
Jinak bych jeste doplnila, ze ja taky mam blok k praskum, ale ono kdyz si pripustis, ze ti proste je spatne a ze to takhle driv nebylo a fakt se nechces takhle trapit dal a chces s tim neco delat, tak tenhle krok k tomu patri. Nerikam, ze se to bez prasku zvladnout neda, ale urcite to chce min. o tom mluvit s odbornikem nebo podstoupit terapi. Ja se trapila 2 roky a ted zpetne lituju, ze jsem se neodhodlala jit driv
Ty chodíš na terapii? Nebo jsi chodila? A jsi s výsledky spokojená?
Já jsem taky nejdřív bojovala sama, pak jsem zkusila všechny dostupné alternativy, než jsem se rozhodla a požádala o pomoc lékaře psychiatra, psychoterapeuta…nelituji. Bez té cesty bych tam nedošla. Prostě tomu to tápání muselo předcházet. ![]()
@Lucrezia @BledemodraKacenka a jak to u vas vsechno vzniklo, jestli se muzu zeptat?
@Anonymní píše:
@Lucrezia @BledemodraKacenka a jak to u vas vsechno vzniklo, jestli se muzu zeptat?
Ja uz jsem starsi kousek, takze moje historie by byla na roman.
z bezne uzkosti se stala patologicka.pak deprese, a uz se to valilo. Castecne je to dane osobnosti, krehci psychikou. Castecne zivotnimi udalostmi, ktere me potkavaly…to ale vetsinou souvisi.
@Anonymní píše:
@BledemodraKacenka
A jak dlouho mas ad? Pomohly a co zacatky brani? Ja u psych.byla. chodim od cervna. Napsala mi nejaky Mirtazapin, ale nikde jsem se o tom moc nedocetla. Neberu ho, rekla jsem ji, ze zkusim ještě vyckat. Porad mo mozek racionalne rika, ze se to treba srovna. Zaclo to vde az po tom, co jsem mela ten euthyrox, do te doby nikdy nicproto jsem z toho takova spatna. Pry muzu zkusit neurol treba na spani, ale to jsem mela 3× pulku a usla jsem ale nechci to takhle delat.Nekdo rika, ze si po ad nepripada byti sam sebou. Spis už mam ted blok k jakymkoli. praskum.
U me taky, povaha, citlivost, sugestivni mysleni, jsem hodne empaticka. Plus samozrejme nejake udalosti, ktere to spustilo a pak se to tahne s kazdou blbosti. Uvedomila jsme si to celkem rychle, tkaze jsem nemela deprese nebo tak. „Jen“ uzkosti, pan. ataky a porad jsem byla nervozni a napjata. Brala jsem cipralex v nejnizsich davkach a ted to bude rok, co to mam nasazene
@BledemodraKacenka a cítíš se tedy dobře, připadáš si jako bys to byla ty? Já se právě bojím, že to už nebudu já, nebo jak bych to popsala.
Já jsem se to snažila všechno přečkat, nevím třeba jak často se vám ty panické stavy děly, ale mě se to teď stalo téměř po půl roce, proto psych. volila ten mirtazapin, aybch se vyspala v klidu, ale četla jsem jen, že se po něm lidi nemůžou zvednou tak 3 dny z postele i z nejmenší dávky, tak jsem do toho nešla. Jinak to, že mě kdeco naštvalo, empatická jsem taky, v práci toho bylo víc, to je pravda, teď už je zase klid, ale nikdy se mi tohle nestalo, až s tou blbou ŠŽ.
A na ty ataky Ti to prosím pomohlo? Nebo to spíš pomůže uklidnit hlavu, která to pak nepřipouští, viď? Ptám se blbě, vím, že můžu pročíst diskuzi zpátky, ale nechci se právě děsit, jak správně napsala Lucrezia.
Mně AD na úzkost nepomohly. Jen benzodiazepiny, v tu chvíli.
@Anonymní píše:
@BledemodraKacenka a cítíš se tedy dobře, připadáš si jako bys to byla ty? Já se právě bojím, že to už nebudu já, nebo jak bych to popsala.
Já jsem se to snažila všechno přečkat, nevím třeba jak často se vám ty panické stavy děly, ale mě se to teď stalo téměř po půl roce, proto psych. volila ten mirtazapin, aybch se vyspala v klidu, ale četla jsem jen, že se po něm lidi nemůžou zvednou tak 3 dny z postele i z nejmenší dávky, tak jsem do toho nešla. Jinak to, že mě kdeco naštvalo, empatická jsem taky, v práci toho bylo víc, to je pravda, teď už je zase klid, ale nikdy se mi tohle nestalo, až s tou blbou ŠŽ.
A na ty ataky Ti to prosím pomohlo? Nebo to spíš pomůže uklidnit hlavu, která to pak nepřipouští, viď? Ptám se blbě, vím, že můžu pročíst diskuzi zpátky, ale nechci se právě děsit, jak správně napsala Lucrezia.
Neboj, cipralex nema zadny jiny ucinky, nez ze ti srovna hladinu serotoninu v tele. Tak pusobi escitalopram. Samozrejme nejaky vedleksi ucinky ma, treba mensi chut na sex, ale to je po antikoncepci taky. Mne konkretne se jeste rozkrvacela MS, ale po par mesicich se to zlepsilo.
Takze zadna ospalost, zadny utlumeni emoci nic takovyho. antidepresiva 3.generace uz nejsou leky jako znas z psycho filmu z 90 let ![]()
Samozrejme zacatek brani nebyl prijemnej, ale nerekla bych ze to delaly prasky, ale takovy celkovy uvedomneni, ze je neco spatne a strach. Mne moc pomohli kamaradi a rodina kolem, kteri se chovali jakoby nic, kdyz jsem brecela nebo se ptala na blbosti, tak si semnou delali srandu a tak. Behem tydne jsem se citila mnohem lepe a za mesic uz uplne vyklidnena. Fobicky a uzkostny stavy pomalu vymizeli a po pul roce naprosto super jak kdysi. Ted je to rok a jsem nabita energii, zvladam resit problemy a nepocituju, ze bych povahove byla jina. Naopak jsem uvolnena a nevystresovana to je jediny ceho si okoli vsimlo ![]()
Jak u vas PP vznikla? Domnívám se, ze u me na podklade rozhozeni hormonu v tele. Nejdriv po brani leku na SZ a tu mam ted dobrou, leky jsem vysadila, ale doktorka chtela vysadit HA a od te doby desny. Spim jak kdy, od obeda dobry do vecera, ale rana jsou tragicky
ven chodim, do prace taky, ale jsem nesva a unavena.
Mate s tim nekdo zkušenosti, ze AD zaberou kdyz je to hormonálního charakteru?
Moc dekuji