Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Prosím o radu brala jsem rok citalec (uzkost sem tam stejně byla ale dalo se to) ted se blíží porod a mudr mi dala cipralex beru 5mg ráno 7den a je mi tak nějak všelijak za těch sedm dní čtyři dny ok a tři dny mazec bušení pocení bolest hlavy nevolnost k tomu rozostřené vidění necitlivost prstu no prostě klasický panický záchvat
a ted co s tím počkat až léky zaberou nebo rychle volat mudr jsem z toho neštastná ![]()
@tanul To co popisuješ můžou být vedlejší účinky léku, nikoliv panický záchvat. Záchvat se liší hlavně tím, že je kratší a intenzivnější. Pokud máš tyto stavy pořád v průběhu dne a nedosahují vysoké úzkosti, pak je to z léku.
Nevím, co vedlo doktorku takhle před porodem měnit lék. To mi nepřijde rozumné. Budeš rodit přirozeně?
Ty nežádoucí účinky by měly přejít do tří týdnů. Dříve asi ne…
U mě trvalo měsíc než jsem si na tz prášky zvykla jinak jsem měla stejný stavy jako ty. Když jsem volala doktorovi řekl že to musím vydržet…ale ty jsi těhotná obrátila bych se hned na doktora ![]()
Ahoj všem,
začala jsem se léčit na deprese. Nasadili mi Cipralex 10,1×denne. Zatim beru 10 dni a necítím žádnou změnu, spíš horší stavy, ale jak jsem se tady dočetla, tak je to běžné.
Na stavy úzkosti a nervozity beru behem dne Neurol 0,5 nez začne Cipralex fungovat. mam porad studene ruce, i kdyz zpocene. Mam pocity vnitrniho tresu a pocity na zvraceni a na nic chut, ale navecer je mi vzdy fajn. Asi dvakrat za tech 10 dni me polilo silene horko, tocila se mi hlava a byla jsem na odpis, nastesti to netrvalo dlouho.
jsou to opravdu silene stavy a kdo nepoznal, nepochopí. Nemůžu se dočkat az se mi do žil vlije opet elán a chuť do života. Všem přeji ať je dobře a dekuji za tyto diskuze a zkušenosti, které mně osobne zodpovedely všechny moje dotazy a pochyby k memu stavu.
![]()
@jitulee33 Ahoj také nově užívám cipralex, já ho beru přes 3 týdny, musím říct, že prvních 14 dní bylo šílených, deprese jak hrom, úzkosti, brečela sem, nejdedla, nespala, nechtěla ani vycházet z domu a usínala jedině s lexaurinem a přes den fungovala s neurolem..Po 2 týdnech sem přestala brát neurol a lexaurin a beru jen cipralex, už téměř nebrečím, začala sem jíst, ale spím příšerně, budím se a tak od 5 ráno se mi to svírá na hrudi, jsem rozechvělá a už nezaberu, pak mi trvá dlouho než to přes den rozchodím a stejně sem taková přes den rozechvělá, prostě necítím se ve své kůži a občas mě polévá takové horko..myslíte, že je ještě čas a cipralex mi zabere nebo že bude potřeba spíš vyzkoušet jiná AD? Jen podotýkám, AD sem nikdy nebrala, ale před svátky mi začalo pískat v uchu, ve dne v noci mi v něm píská, diagnostikovali mi tinnitus, mám 2 malé děti, potřebuju s nima fungovat a tak nějak sem se z toho prostě složila..díky za rady.
@jitulee33 takže neboj, u tebe je ještě dost času, držím pěsti at to zabere ![]()
@Anonymní píše:
Nikdo nic neodpoví??
Ptáš se, jestli ti zabere Cipralex? No to nikdo neví. Tři týdny je pomalu doba, kdy by zabrat měl. Ty stavy, co popisuješ, mi spíše připomínají abstinenční příznaky po vysazení BZD (Neurol, Lexaurin), pokud jsi to tedy neměla už předtím.
Já bych to nevysazovala, dokud AD nezabere.
Přeji ti, aby Cipralex rychle zabral, ale sama mám zkušenost spíše neutrální. Nepomohl, neuškodil.
Aoj Lado, sice píšio dva roky pozdějc ale nevím kudy kam.Beru také escitalopramum je to Osum dní a mam stejne stavy jako jsi měla ty. Potřebovala bych vědět kdy ti ty stavy odešly. Jsem uplně vyřízená.
TAK TO JE PŘESNÉ…TY STAVY HRŮZA NEJIM NESPIM BOLI MĚ ZALUDEK KAŽDOU NOC NEVOLNOSTI..A TO MÁM JÍT ZA TÝDEN NA POTRAT A NEVÍM JAK TO ZVLÁDNU.
@Anonymní píše:
@jitulee33 Ahoj také nově užívám cipralex, já ho beru přes 3 týdny, musím říct, že prvních 14 dní bylo šílených, deprese jak hrom, úzkosti, brečela sem, nejdedla, nespala, nechtěla ani vycházet z domu a usínala jedině s lexaurinem a přes den fungovala s neurolem..Po 2 týdnech sem přestala brát neurol a lexaurin a beru jen cipralex, už téměř nebrečím, začala sem jíst, ale spím příšerně, budím se a tak od 5 ráno se mi to svírá na hrudi, jsem rozechvělá a už nezaberu, pak mi trvá dlouho než to přes den rozchodím a stejně sem taková přes den rozechvělá, prostě necítím se ve své kůži a občas mě polévá takové horko..myslíte, že je ještě čas a cipralex mi zabere nebo že bude potřeba spíš vyzkoušet jiná AD? Jen podotýkám, AD sem nikdy nebrala, ale před svátky mi začalo pískat v uchu, ve dne v noci mi v něm píská, diagnostikovali mi tinnitus, mám 2 malé děti, potřebuju s nima fungovat a tak nějak sem se z toho prostě složila..díky za rady.
@jitulee33 takže neboj, u tebe je ještě dost času, držím pěsti at to zabere
Před 2 lety jsem zažila naprosto to samé… Jak je ti teď
Jsou to opravdu šílené stavy ale až to přejde tak bude dobře…beru to už dvanact dní a je to lepší. Sice se ráno okolo páte vzbudím nemůžu usnout jde na mě uzkost a pak vnitřní třes, je to dost hnusné ale člověk si musí říkat „vydrž a bude dobře“…Jsem moc ráda že jsem našla tuhle diskuzy
která mi moc pomohla!!!
Všechny vás zdravím!
Psala jsem zde začátkem února, kdy to bylo 10 dnu co jsem brala cipralex. Musím říct, že účinky se dostavily cca po 20 dnech, pak jsem v pohode vysadila neurol a je mi fajn. Bohužel, jako nežádoucí účinek se u me objevila tady nekolikrat zmiňována nepotreba sexu a dosažení orgasmu.
dnes jsem se o tom na kontrole zminila doktorce, ktera mi potvrdila, že se tohle objevuje jako jeden z nežádoucích účinků cipralexu. Sdělila mi, že od ledna jsou na trhu nova AD a to Brintellix, ktera jsou účinky srovnatelna s cipralexem, ale pusobi na jine receptory a nechuť na sex u něho není známa, takže pokud někdo máte podobnou zkušenost s cipralexem jako ja, rozhodne se o tom doktorce zminte, dá se to resit ![]()
chtěla bych se zeptat těch, co mají zkušenost se změnou AD, zda přechod proběhl hladce nebo pocitim nejake zhoršení než začnou nova AD působit.
Děkuji a všem přeji ať je dobře! ![]()
Ahojky, tak to se nemusíš bat změnit AD já už jich vyzkoušela tak šest druhu na stejne bazy (cipralex, esoprex, itakem, atd…)a žadný rozdíl všechny působí stejně, takže bud v klidu
.Jo a ten sex no to mám také stejné jako ty…
Ahoj ve spolek
Také jsem začala užívat cipralex. Dnesk je to 15.den co ho beru a moc změnu necítím. Problémy začaly po druhém porodu. Do té doby mi nic nebylo. Začalo to brněním rukou, nohou, těla, obličeje a jazyka (ten mi trápí nejvíc). Na neurologii mi řekli, že je to od páteře a stresem. Tak jsem chodila na rehabilitace a úleva žádná. Vyměnila jsem i neurologa a ten mi teď předepsal cipralex, že je to od nervů. že se musí vyrovnat hormon štěstí. Ale mě po něm bolí žaludek, je mi na zvracení a i mi začala bolet hlava. A brnění mam stále. Také jste některá měla brnění jazyka? To mi vadí nejvíce a vždy mě to vyleká, že se mi rozbuší srdce. Snad lék brzy zabere. Děkuji za všechny odpovědi.
@JaninaK18 Ano, měla jsem asi všechny vedlejší účinky, který uvádíš. Zlepšení přicházelo postupně, spíš až někdy po měsíci, pár dní líp, pár zase na nic. Mě k tomu ještě doprovázela nespavost, resp právě ta mi vyvolala úzkosti. Zcela zabral Cipralex po 3 měs naplno, ale jak jsem psala už po 1 měs přišlo zlepšení a byly dobrý dny, jen je ještě střídaly ty horší.
Ty jsi nedostala nějaký benzodiazepin na zvládnutí doby, než nastoupí plně AD?