,,Církevní obřad" jižní Morava

70
14.2.22 19:44

,,Církevní obřad" jižní Morava

Ahoj holky,
je tu někdo, kdo není věřící a ani křtěný a přesto podstoupil církevní obřad? Našli jsme totiž naprosto dokonalý místo na svatbu, jen jsou tam prý jakési rozbroje a pan starosta na místě odmítá oddávat. Volat mu budu až zítra, ale bylo mi řečeno, že v tom je poměrně nekompromisní, nemluvě o tom, že nejsme z vybraného místa a s tím se prý také moc neztotožňuje, hledáme proto alternativy 😇
Jestli někdo zažil, dokázali by jste mi doporučit přímo někoho, kdo sňatky provádí? Z jižní Moravy nejlépe:))
Moc děkuji))

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
jahuhudka
14.2.22 19:53

Co ma starosta společného s církevním obřadem? Pokud nejste věřící, křtění tezko budete mít církevní obrad

• Citovat
  • Upravit
2671
14.2.22 20:07

Mít církevní svatbu jako nevěřící, není tak jednoduchý. A mít církevní svatbu mimo kostel je ještě složitější na povolení. Navíc… fakt chceš svou svatbu založit na lži? :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Excessif1212
14.2.22 20:08

Rád bych ti pomohl radou, ale nechápu taky docela přesně otázku. Církevní obřad NENÍ obřad prováděný někde na nějaké staré památce starostou obce. Církevní obřad provádí kněz. Pokud jde o obřad katolický, stačí, když je katolíkem jenom jeden ze snoubenců (katolík = katolicky pokřtěný).

• Citovat
  • Upravit
70
14.2.22 20:22

Ne. Fakt nechci zakládat svou svatbu na lži :roll:
Je to jedna z dalších variant, která je teď možná a nepíšu, že má starosta něco společného s církevním obřadem…na vybraném místě nechce oddávat a proto hledáme alternativy. Říkali nám o tom i na jiném místě, že kdyby nám nevyšel termín přímo na matrice, je i tato možnost

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
jahuhudka
14.2.22 20:28

@Emenem tak jestli je to kostel, tezko tam bude oddávat starosta 8o A církevní svatba je slib -smlouva s Bohem. Přijímat tím křesťanské závazky. Promin, ale kvůli tomu ze si tak chceš říct ANO ale je to to cizi, je divne. V církevním sňatku budou pasáže z bible, budeš rikat i ano na to, ze pojedeš deti k víře. I na to reknes ano?

Příspěvek upraven 14.02.22 v 20:29

• Citovat
  • Upravit
80173
14.2.22 20:29

@Emenem A co má s církevní svatbou společný starosta? On je členem nějaké té menší církve? Nebo si založil svoji vlastní?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
jahuhudka
14.2.22 20:30
@inkakřivák píše:
@Emenem A co má s církevní svatbou společný starosta? On je členem nějaké té menší církve? Nebo si založil svoji vlastní?

Asi ji starosta řekl, ze je v kostele neodda a ona to bere tak ze nechce :nevim:

• Citovat
  • Upravit
Excessif1212
14.2.22 20:31
@Emenem píše:
Ne. Fakt nechci zakládat svou svatbu na lži :roll:
Je to jedna z dalších variant, která je teď možná a nepíšu, že má starosta něco společného s církevním obřadem…na vybraném místě nechce oddávat a proto hledáme alternativy. Říkali nám o tom i na jiném místě, že kdyby nám nevyšel termín přímo na matrice, je i tato možnost

Pane jo, kdes to sebrala??? :D :P Třeba já oddávám za zcela dobrovolný poplatek, klidně úplně minimalistický, a ani by mě nenapadlo „část“ odvádět své církvi, odvádím ho celý, a rád. Jsem duchovním takovéto „menší církve“…

• Citovat
  • Upravit
2721
14.2.22 20:37

To bych jako nevěřící volila spíš možnost svatební oslavy na tom místě - udělat vlastní ceremoniál podle své volby pro sebe a hosty, pokud je možné to místo využít soukromě - a formální oddání třeba jen ve dvou na úřadě, bez dalšího.
Do církevního sňatku bych v takovém případě určitě nešla přesně z těch důvodů, které už tady zazněly. Přijde mi to úplně zcestné. Leda byste opravdu měli zájem vstoupit do církve.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2068
14.2.22 20:47

Tak po přečtení komentářů se musím vyjádřit i já.
Též mě letos čeká církevní obřad a nejsem věřící. Můj partner ano. Neberu to jakože budu mít svatbu založenou na lži, mimochodem ve slibu se nemusí říkat pasáž o Bohu. Ale můj partner o tento proces a obřad stál a jelikož to pro něj moc znamená přistoupila jsem na to a nevadí mi to. I když nejsem věřící neznamená to, že se o víru nezajímám. Stejně tak je velmi přínosné, že pár prochází předmanželskou přípravou, kde prochází různá důležitá témata a může mu to dost věcí uvědomit. Z mého pohledu je církevní obřad i díky tomu slibu mnohem hodnotnější než pouhé strohé ano někde na matrice. Ale to je můj důvod a píši to tu hlavně proto, že nikdo nevidíte co má autorka za důvody k církevnímu obřadu a už má takovou kritiku.
A co se týče místa, nebudeme mít obřad v kostele, jsou i jiná místa povolena cirkvi pro tyto účely. Je potreba zjistit jaká a pak oslovit nějakého kněze, který by vás oddal - co třeba ten, co s vámi bude dělat přípravu?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
jahuhudka
14.2.22 20:51

@Lajdus asi jsi špatne četla, zakladatelka neřeší přípravu ani kněze :lol:

• Citovat
  • Upravit
70
14.2.22 20:52

Tam jde o to, že svatbu máme jen ve čtyřech a chtěli by jsme to na starém mlýně, který se dá pronajmout. Nejde tedy o kostel, kde by nás měl oddat starosta…
Jen to asi koukám není úplně,, běžná" forma Říkali nám, že ta možnost je už i na jiném místě a jen jsem se chtěla zeptat, jestli někdo nepraktikoval, nejspíše ne.
Děkuji tedy za odpovědi a pěkný zbytek večera:))

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2671
14.2.22 20:53
@Lajdus píše:
Tak po přečtení komentářů se musím vyjádřit i já.
Též mě letos čeká církevní obřad a nejsem věřící. Můj partner ano. Neberu to jakože budu mít svatbu založenou na lži, mimochodem ve slibu se nemusí říkat pasáž o Bohu. Ale můj partner o tento proces a obřad stál a jelikož to pro něj moc znamená přistoupila jsem na to a nevadí mi to. I když nejsem věřící neznamená to, že se o víru nezajímám. Stejně tak je velmi přínosné, že pár prochází předmanželskou přípravou, kde prochází různá důležitá témata a může mu to dost věcí uvědomit. Z mého pohledu je církevní obřad i díky tomu slibu mnohem hodnotnější než pouhé strohé ano někde na matrice. Ale to je můj důvod a píši to tu hlavně proto, že nikdo nevidíte co má autorka za důvody k církevnímu obřadu a už má takovou kritiku.
A co se týče místa, nebudeme mít obřad v kostele, jsou i jiná místa povolena cirkvi pro tyto účely. Je potreba zjistit jaká a pak oslovit nějakého kněze, který by vás oddal - co třeba ten, co s vámi bude dělat přípravu?

Ale vidíme. Však píše, že si vybrali místo, ale starosta tam nechce oddávat, takže to chtějí řešit církevním obřadem, který je prostě postavený na víře. To je ve srovnání s tvým důvodem, kde nevidím problém, dost povrchní a neuctivé.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21976
14.2.22 20:56

@Emenem starosta nedodává v kostele, tam oddává kněz. Pokud starosta nechce oddat v tebou vybraném místě, tak se domluv s jiným oddávajícím zastupitelem.
Cirkevni obřad je pro krtene věřící, ne pro ty, kteří neseženou jiného oddávajícího.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Breno poradna - podlahové krytiny

Ikona - Jiří Novotný

Jiří Novotný