Císař a vztah dítěte k matce

Napsat příspěvek
Velikost písma:
190
10.8.10 21:17

Zrovna včera, guru české dětské psychologie, MUDr. Matějíček říkal, sice v jiné souvislosti, že dítě si do 7.měsíce vytváří hlavní mateřskou vazbu a to ani nemusí být jeho biologická matka!!! Takže nad císařem se vůbec nepozastavuj.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
rozmary
10.8.10 21:21

Tak to je fajne,já strašně moc čtu a pak jsem z toho akorát vyplesklá :wink:

• Citovat
  • Upravit
jjelena
10.8.10 23:01

Teda rozhodně bych neřekla, že jsem si ke starší dceři hledala po císaři cestu dýl a hůř než k mladší po přirozeným porodu. To jsou fakt jen teorie :roll:

• Citovat
  • Upravit
9511
11.8.10 07:15

Ahoj,
no já osobně musím přiznat, že jsem problém měla spíše já.I když jsem se dva dny snažila porodit a nic, tak výsledek byl círař.Na jednu stranu ty důvody chápu a jsem ráda, že je malej bez poškození a na druhou ve mně hlodá, že jsem nebyla schopná to dotáhnout do konce.Prostě se ta náhlá láska k dítěti nekonala.Spíše se to časem vyvíjí a dneska musím říci, že už je to v pořádku.Ale jsem přesvědčená, že dítě to zvládlo o hodně lépe a že během pár dní umělo jasne poznat, že jsem to já.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
165
11.8.10 07:21
Misula.vdf píše:
Takhle řečeno je to hloupost. Já to slyšela jinak… a to, že matky co porodí miminko císařským řezem mají více problém najít si k němu cestu. Ne miminko k mamince.
Já rodila císařem, epidurálně a je pravda, že to bylo divné…ležím a najednou mi podají miminko…z ničeho nic…mozku to asi nedochází. Při přirozeném porodu je to jiné, přes tu bolest a únavu je najednou tady…ta vazba miminko maminka tu je hned…

Já ti nevím. Myslím, že vazbu k dítěti nedělá jen porod. Je to přece období dlouhého těšení v těhotenství. Navíc, ani císařský řez není bez obtíží, starchu, bolesti.Pokud tedy je potřeba k vazbě na dítě strádání. Naopak má kamarádka má narušený vztah s matkou, která kvůli bolesti při přirozeném porodu ji nechtěla tři dny vidět. Zjistili to u psychiatra, který jí prováděl regresí k narození. matka to potom potvrdila.
A porodem přece nic nekončí. Jsou to dny, týdny a měsíce opatrování, kojení, kdy se vztah utužuje.
Myslím, že císařský řez není na vině, že se někdy něco nepovede. Je to mnohem komplexnější problém.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
341
11.8.10 09:20

Rozhodně nemám ten pocit - a to jsem měla malého hned po porodu 14 dní v inkubátoru, odkud nemohl ven ani na klokánkování. Jen jsem ho mohla hladit a mluvit na něj. Vztah máme krásný a nemyslím, že ho to nějak poznamenalo. Spíš pro mě to byl nápor na nervy, ale člověk /máma/ vydrží daleko daleko víc, když jde o děti…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Hanka1
11.8.10 09:57

hmmm a ja zas v prvnim sestinedeli u dcery porozene planovanym cisarem v casopisu Tyden cetla inteligentni clanek nejakeho psychologa, ze deti narozene cisarem maji vetsi sklony k sebevrazdam nez klasicky porozene deti…

Mne by zajimalo, kdo tyhle nesmysly vymysli. Mam obe holky narozene planovanou sekci, pac jinak bych je nosila asi 18 mesicu jako slonice a nezda se mi, ze by mely ke mne vztah jiny nez maji ostatni prirozene narozene deti ke svym matkam… :hug:

• Citovat
  • Upravit
Hanka1
11.8.10 09:59
Mima-M7 píše:
Zrovna včera, guru české dětské psychologie, MUDr. Matějíček říkal, sice v jiné souvislosti, že dítě si do 7.měsíce vytváří hlavní mateřskou vazbu a to ani nemusí být jeho biologická matka!!! Takže nad císařem se vůbec nepozastavuj.

Neni to prof. Matějček? Tak ja myslela, ze ten je naky patek uz mrtvy…nebo se pletu a je to nekdo jiny? Jinak s prispevek nemuzu vic nez souhlasit. Sousedka ma dve adopcatka, od ctyrech mesicu jsou u nich doma, budou jim tri ted po lete a vztah maji k mamince uplne bajecny…

• Citovat
  • Upravit
5394
11.8.10 11:01

Rubydiam, problémy můžou být různé. Já to beru z vlastní zkušenosti. Né, že bych malého nechtěla, necítila k němu city lásky…jen mi to nedocházelo. Když mamina rodí přirozeně, prochází si tím celým procesem rození a pak je tu to miminko. U císaře bez jakýchkoliv předchozích porodních bolestí je to jak lusknutí prsty…bez ničeho je tu mimčo…o to jde.
Věřím, že maminky, co si zažili peklo s porodem taky mohou pociťovat smíšené pocity

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44199
11.8.10 11:51

Co se týče Matějčka, je mrtvý, ale občas s ním bývají nějaké záběry a rozhovory na ČT1.Natočené samozdřejmě dřív. I když televizi moc nesleduju, toto jsem několikrát zaregistrovala.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2318
12.8.10 12:11

No tak je pravda, že u císaře není asi možný bonding…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
rozmary
12.8.10 12:32

A máte někdo zkušenost s bondingem?Je to hodně zajímavé,ale asi se to dělá v málokteré porodnici,chtěla bych to zažít :hug:

• Citovat
  • Upravit
2318
13.8.10 19:39

rozmary, tentokrát budu rodit jen se svou PA a bonding mám slíben, tak se těším, doufám, že to klapne. Jinak já mám zkušenost zprostředkovanou - kamarádka nedávno rodila císařem, takže bonding nula. Ona mimčo třeba v noci neslyší brečet, když brečí přes den, tak ho nechává, aby ho nerozmazlila, pro mě je to dost nepochopitelný…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
rozmary
13.8.10 20:57

Jo je to síla,já bych to taky nezvládla,ale znám spoustu maminek,které to tak dělají,nevím jestli pro svůj klid,nebo aby nerozmazlily mimčo :wink: .Každopádně bonding je něco úžasného,viděla jsem to jen v telce byla jsem z toho paf 8-o.Říkali tam právě,že v našich porodnicích se to moc nedělá,protože na to není čas,je to škoda :mavam:

• Citovat
  • Upravit
5394
14.8.10 13:16

lasicko, já sice rodila císařem a je pravda, že mozku z prvu nedocházelo, že ten drobek, na který koukám, je to moje miminko z bříška, ale citové problémy jsem kvůli tomu neměla. Já, která milovala spánek a která usínala dříve, že se mi hlava dotkla polštáře, po narození mého Kubíčka měla problémy trvdě zabrat. S každým jeho zakňouráním, převalováním v postýlce jsem byla v pozoru. Můj mateřský instinkt byl vyvynutý až až :mrgreen: . Vyřvat malé miminko, to bych nemohla. Byla jsem hromádka rozněžnělých citů :hug:
Opravdu si myslím, že maminky, co jsou po císaři můžou prožívat smíšené pocity, ale může se to stát i mamince, co zažije opravdu šílený přirozený porod.
Je to individuální a tak i tak, záleží na psychice maminky, jak se k tomu postaví

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Prsní vložky

• (3.5) + 51 recenzí

Babylove Prsní vložky

• (2.4) + 40 recenzí