Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
ahoj holky, už pár dní přenáším, celkem mě to už štve, mám strach z porodu a ještě takto to prodlužovat, chtěla jsem se zeptat, kdyby náhodou museli mi udělat císařský řez, je něco co bych k tomu měla vědět? je to nějak nebezpečný? musí se k tomu dávat nějaký souhlas? to asi ne, jen mě to tak napadlo, četla jsem v brožurce, že bych si o tom měla něco zjistit, tak proto se ptám.
Děkuji
Ahojky.Souhlas k tomu dát musíš,je to operace. Já mám doma 3měsíční holčičku a 6 ti letého syna. První porod byl císařem, protože se neotočil a teď jsem rodila normálně a musím říc, že ten pocit je daleko krásnější, když si porodíš miminko sama, pokud to tedy jde.Měla jsem děsný strach z porodu, ale pořád jsem si říkala, že to vydrželi jiný tak já musím taky a když to na mě přišlo už ti nezbývá nc jiného než porodit
. Jasně že to bolí, ale je to bolest pro něco neuvěřitelného. Držím palečky a určitě jsem pro přirozený porod. ![]()
Tak já měla cisaře před dvěma lety .Nejdřív jsem rodila normálně ale pak byly špatné ozvy ( malej měl 2× omotanou šnuru a dusil se) tak akutní císař. Tam jsem souhlas nedávala šlo o život tak to je asi pak automaticky. Taky jsem přenášela 14 dní už jsem myslela že umřu. Malej měl skoro 5 kg.
jinak císařský řez nebolí mě teda bolel až po operaci. Nevím o žádném riziku.Jen ta jizva se hojí déle
Rizika jsou jako u všeho dneska .Nic nemáš bez rizika. Věř že to půjde dobře a těš se na mimčo. Držim palce
Ahoj, měla jsem císař nečekaně. Po 17 hodinách mě teprv brali na sál. Malý měl omotanou pupeční šňůru kolem krku. Dali mi podepsat souhlas a ještě něco, v té chvíli jsem to ani nečetla, pak se jelo, píchli mi spinál do zad a najednou jsem cítila hroznou úlevu od bolestí. Položili mě, začli řezat a tak za 3 minuty mi ukazovali malého. Asi půl hodiny mě ještě šili, noc jsem strávila na jip, jak přestala působit anestezie, tak hrozná bolest, ale za pár dnů jsem se už jen radovala z malého. Dá se to vydržet.
souhlas musíš dát, riziko? to víš, že tam je riziko - mnohem větší než´u normálního porodu, přeci jenom to je normální operace. Zavážou ti nohy a po operaci se musíš co nejdříve postavit na nohy, kvůli embolii, víc to bolí po porodu se dáváš dohromady min 3 dny
Riziko je prý 6krát větší, než u normálního porodu, já jsem byla před měsícem na plánovém CS, a všechno proběhlo v naprostém pořádku. Na sál jsem šla asi ve 3/4 na 9, pak příprava, v 9 byla malá na světě. Pak mě převezli na JIP a druhá den ráno už jsem musela vstávat do sprchy, potom mě hned stěhovali zpátky na šestinedělí, mohla jsem si vybrat jestli už chci mít malou u sebe, a já jsem ji u sebe chtěla a v zvládla jsem to, je to hodně o psychice…
nestrašte tak brutálně s tím rizikem. Samozřejme tady je, ale nemalovat čerty na zeď.
je tady již spousty diskusí na téma císař - zkus pročíst a nezakládat stále nové. např - https://www.emimino.cz/…oruba-68591/
určitě Vám všechno dopadne dobře. Jsi v péči doktorů a oni už se o Vás jistě dobře postarají. Do jaké nemocnice půjdeš rodit?
Má zkušenost s císařem je velmi dobrá. Mě porod vyvolávali, ale bohužel měla malá špatné ozvy a musela ven. V tu chvíli jsem byla otevřená na 8 cm a malá chtěla ven a neměla kama. Takže mi ovázali nohy, uspali a malou vytáhly. Malá se narodila ve tři, už po cestě ze sálu jsem se probrala a dožadovala se malé, hned mi ji ukázali. pak jsem se vzbudila v šest, chtěla jsem na wc a bylo mi řečeno že mám cévku, takže nikam. ale o půl sedmé mi donesli malou na první kojo. rozkojila jsem se krásně, na druhý den jsem se už o malou starala sama na vlastní žádost. jizva bolela jen lehce (měla jsem injekce od bolesti, ale ty dávají všude). pátý den jsme šly domů, po cestě nakoupili v kaufu. a doma jak jsme dojeli, tak jsme zapoměli koupit baterky do chůviček a monitoru dechu tak jsem šla ještě do města. vše jsem zvládla naprosto v pohodě. určitě tam rizika jsou, ale myslím, že to u každé operace. rozhodně bych se nebála. a pokud přenášíš tak stejně první zkusí vyvolání…
Já taky přispěju- riziko je jako u každé jiné operace, ale to neznamená, že hned umřeš! Taky jsem byla akutně a šíleně se o malého bála, i když porod postupoval dobře, malému vynechávalo srdíčko. Přemýšleli i nad kleštěmi, takže jsem byla šťastná, že jdu na CS, ale pro malého bych klidně nechala i ty kleště, byla jsem při vědomí, syna viděla okamžitě a s dr si pokecala. Dokonce jsme se i zasmáli. Je pravda, že bych raději příště rodila normálně, hlavně kvůli jizvě, která prostě bolí a hojí se dýl, ale taky abych se mohla hned s děťátkem pomazlit a místo, aby se jiní starali o mě, chtěla bych se já starat o dítě. Jsem těhotná znovu a doufám, že to vyjde. Pokud ne, tak ač vím o rizicích, klidně půjdu zase pod nůž a budu šťastná, že je prcek v pořádku! Tak neboj, dnes je to celkem rutinní operace! Lékaři už jsou připravení na všechno a to už by musely být jó komplikace, aby ses musela bát. Nenech se stresovat. Přeju snadný a rychlý porod ![]()