Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj holky, chtěla jsem se zeptat. Jsem dnes 24+0 a nevím jestli mimi dost kope. Mám z toho strach, pač první dcerka nikdy moc nekopala, o nějakých naražených žebrech nebo boulích na břiše jsem si mohla nechat jen zdát. Když jsem se o to začala kolem 33.týdne zajímat, všude psali, že alespoň 10 pohybů (sérií) za den. To jsem neměla, tak jsem si sjela do porodky, kde se nezdály monitory tak jí ze mě ve 34+3 vyndali císařem
(. Hodně mě to mrzelo a mrzí, moc si přeju rodit přirozeně, hlavně asi z psychických důvodů, pač po fyzické stránce byl císař OK. Zkrátka bych chtěla jako správná žena dítě porodit. Pořád nevědomky počítám jak kope, zda je to dost. Hodně kope večer když ležím, přes den občas taky. Jak poznám, zda je vše OK? Utz, screeningy, krev atd vše OK, le to bylo i u první dcerky /nyní rok a půl/. Bojím se, že kdybych jela kvůli tomu do porodky, tak oni dnes si to radši pojistí císařem, pokud se jim cokoliv nezdá. U dcerky nakonec nejspíš také žádný důvod nebyl, jen byla líná.
( Dík moc
Tak já jsem teda ve 33týdnu a malej taky moc nekope - resp. nekope vůbec, jen šátrá ručičkama, ale 10 sérií za den to taky není
Já si říkám, že je prostě jen línější. Nikdy to nebyly žádný kopance. Všechny kontroly jsou v pořádku, tak nevidím důvod kuli tomu plašit. Spíš jsem byla nervní včera, když se celej den mlel. Jinak se trošku povrtí večer, když si lehnu a to je asi tak všechno. Takže já být tebou, pokud jsou kontroly v pořádku, tak neplaším
![]()
Můj syn byl v břiše lenoch. Kolikrát nekopal celý dny, ale škytal, tak jsem věděla, že tam je a žije a když bylo jooo ouvej a ani neškytal, tak jsem ho budila třeba minutkou na vaření (zvoneček), to se pohnul a spal dál.
Pokud to tak máš normálně, ne jen dneska, zajeď si raději ke svému doktorovi v pondělí.
Moje obě děti byly čilé, ale to je opravdu individuální. To se nedá posoudit. Plašila bych jen pokud by se mimčo neozvalo celý den.
Jinak tvé pocity chápu, první šlo císařem a druhé se mi podařilo porodit přirozeně, takže držím palečky. Ale hlavně, pokud přirozeně neporodíš, neznamená to, že nejsi „správná žena“ ![]()
Koukám na tvůj příspěvěk znovu. Ty jsi 24+0. To bych byla v klidu. Já byla 27+něco, že 3 dny necítím pohyby a doktor mi řekl, že v tomhle týdnu není pravidelnost pohybů stálá.
četla jsem, že do 27.-28.týdne stačí mimčo cítit 1-4× denně, potom je to ta frekvence 10×, já jsem teď 20+0, mimčo už od 18.týdne dělá boule a kope nepříjemně, takže občas když neřádí, tak mám taky strach, pro všechny případy mám koupený angelsounds (doppler na poslech srdíčka), takže přiložím, najdu pupečník nebo srdíčko a vím, že je vše v pořádku ![]()
záleží na tom,jak máš uloženou placentu. Ze své zkušenosti vím,že placenta na zadní stěně rovná se větší vnímavost pohybů,uloýžená na přední,máš pocit,že mimi je lenošek. Není,jen to kvůli uložení placenty tolik necítíš.
Bud´v klidu, jestli každý den pohyby cítíš,nepočítej frekvenci,mimi dává vědět,že žije,to stačí ![]()
A oni ti udělali císaře jen na základě monitorů? Tipuji, že spíš sledovali průtoky, ne? A jestli byly blbé, nezjišťoval někdo proč?
Te´d to ještě nemá cenu řešit, holky mají pravdu, je brzo - ale teoreticky mohla být příčinou nízkých průtoků nějaká trombofilní mutace, ta se dá řešit injekcema… váhu měla malá na ten týden normální?
fialína píše:
A oni ti udělali císaře jen na základě monitorů? Tipuji, že spíš sledovali průtoky, ne? A jestli byly blbé, nezjišťoval někdo proč?Te´d to ještě nemá cenu řešit, holky mají pravdu, je brzo - ale teoreticky mohla být příčinou nízkých průtoků nějaká trombofilní mutace, ta se dá řešit injekcema… váhu měla malá na ten týden normální?
Misula.vdf píše:fialína píše:
A oni ti udělali císaře jen na základě monitorů? Tipuji, že spíš sledovali průtoky, ne? A jestli byly blbé, nezjišťoval někdo proč?Te´d to ještě nemá cenu řešit, holky mají pravdu, je brzo - ale teoreticky mohla být příčinou nízkých průtoků nějaká trombofilní mutace, ta se dá řešit injekcema… váhu měla malá na ten týden normální?
Já měla císaře také jen kvůli špatnému monitoru. A kluk byl ještě k tomu celkem veliký, ale byla jsem už týden do termínu
Moje sestra má dva kluky a ten první byl taky dost líný, moc o sobě nedával vědět, kolikrát si lehla a čekala, zda se bude pohybovat. Tak ji, snad aby měla radost, dal najevo pár pohybama, že je vpořádku a zase spal. ![]()
Ten mladší byl o něco aktivnější a dával o sobě více znát. Každy mimi je jiny.
Já jsem ve 29 tt a to naše mimi je snad sportovec či co. Mele s sebou celý den a večer, když si lehnu tak tam snad hraje fotbal. Takže večer po té co mi manžel namaže bříško, ležíme a sledujeme jak mimčo řádí. ![]()
Ahojky. Četla jsem si příspěvky k tématu. Na tvém místě bych byla klidná. Já jsem svoje miminko v 24 tt moc často necítila, a když už jo, tak to určitě nebylo 10× za den. V té době se mu moc hýbat nechtělo. Teď jsem 38tt a mimčo si to vybírá. Asi tak od 34tt bylo hrozně moc aktivní. Teď trošičku polevuje, už nemá moc místa. Když jsem byla tak v 36tt, tak jsem ho dva dny skoro necítila, ale asi odpočívalo, protože další dny pak bylo hrozně aktivní. Takže je to asi jak kdy. A taky docela často škytá, tak podle toho poznám, že je v pořádku
. Poradila bych ti hlavně se tím moc nestresovat. Ono něco může být někde napsané, ale skutečnost je mnohdy jiná
.
Průtoky byly OK, podle toho co říkali, opravdu se jen chvílema ztrácela na monitoru, Jeden doktor řekl že je to tím že je ještě malá, že se v tuto dobu ještě monitory nedělají, další řekl že se to stávat nesmí. Takže asi jen na základě těch monitorů, ve zprávě nic není......Hmotnost měla normální, 2070 g, zhubla asi na 1800, na ten týden myslím normoš…
Aha, no já jsem se setkala s více lidma, kterým porod vyvolali na základě opakovaně špatných průtoků, ale tys je měla dobré a váhu taky, tak nevím… tož doktor nejsem
. Rozhodně podruhé by neměl být důvod nerodit normálně ![]()
ahoj tak já jsem ve 24+0 a já mimi cítím možná vícekrát než 10×, nejsou to delší úseky spíš jedno až dvě kopnutí hejbnutí???
jsem poprvé těhu, tak nemohu posoudit.....