Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Ahoj holky, má některá z vás osobní zkušenost (příp. je zdr. sestra/dokorka/medička) a ví, zda je vpáčený (propadlý) hrudník důvodem k CŘ?
Příspěvek upraven 25.01.17 v 14:14
Mám vpáčený hrudník, jsem kardiak, astmatik a rodila jsem normálně. Pokud máš obavy, konzultuj jak s gynekologem, tak na plicním. Mě si moji lékaři pohlídali a k normálnímu porodu mi dali svolení.
@Rakosnicek1983 Osobně bych tuto problematiku (těhotenství a vpáčený hrudník) konzultovala s lékaři ještě před těhotenstvím. Jinak v těhotenství samozřejmě děloha leze nahoru a všechno se v břiše i hrudníku krapet posouvá. Nikdo Ti ale dopředu neřekne, jak to bude. Jsem kardiak a každý strašil, že se mi bude blbě dýchat. Nakonec jsem se začala trochu zadýchávat jen do kopce po 34. týdnu.
Kolonka plicní je jen v některých průkazkách (já ji třeba neměla), většina lékařů tam posílá pacientky jen pokud je nějaká plicní indikace (např. astma).
Díky oběma za informace. Já otěhotněla neplánovaně, a dřív jsem se jen zběžně zeptala gyn.,jestli s tím můžu mít děti a ten mi řekl, že to problém nebude. Podle RTG nemám ani nijak zvlášt utlačované srdce - možná trošinku plíce, ale už si to moc nepamatuju, prostě jsem to nikdy moc neřešila, žiju s tím celý život a nikdy by mě k tomu komplikace ani nenapadly, vždycky jsem si myslela, že se mi při běhu hůř dýchá kvůli nijaké kondičce, ale jak se jednou dostane člověk na plicní, tak tam mu změří kdeco a hned to vyhodí všelijaké odchylky. Jinak jsem vysoká (182cm) a proto mi např. bývalý gyn. tvrdil, že by mi břicho zavazet i přes vp. hrudník nemělo. Jenže teď mám doktorku novou a s ní jsem tohle téma řešila leda na vstupní prohlídce, teď na to nějak nedošla z její strany ještě řeč - možná proto, že zatím jsou kontroly zaměřené „na spodek“ a prsa mi ještě neprohlížela.
Příspěvek upraven 22.09.13 v 15:07
@Rakosnicek1983 Určitě si co nejdřív zajdi k tomu doktorovi, který tě hlídá skrz ten hrudník (plicní?) a dohodněte se, jak s těhotenstvím, eventuálně porodem, zda tě budou v těhotenství víc hlídat a pod. Do porodnice si pak od něj ke konci těhotenství vyžádej zprávu, jaké má doporučení co se týče porodu (já měla např. ve zprávě od kardiologa, že z kardiologického hlediska můžu rodit normálně).
Na plicni se uz bezne neposila. Jen na zubni, k praktikovi a na EKG. Ve vasem pripade bych to konzultovala s vasimi lekari. Ke konci tehotenstvi se nekomu muze spatne dychat I s normalni plicni kapacitou.