Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj holky,
obracím se na Vás s dotazem, jak jste naučili Vaše prťata (nebo jakým způsobem učíte) čistit zoubky.
Lukášek má kartáček „rád“, když mu ho ve vaně dám, tak si s ním šmidlí v pusince, ale jako čištění zoubku se to fakt nedá nazvat. Když mu je chci čistit já, tak někdy zvládnem tak akorát spodní 3 zoubky, ale pak mi kartáček bere nebo špulí pusinku tak, že mu ty 4 horní fakt nemůžu vyčistit.
Budu ráda za každou radu a tip.
Ještě jeden dotaz - kdy jste byly poprvé s prckama u zubaře? Říkám si, že je už i čas, ale nevím, jak by se mu doktorka dokázala do pusinky podívat, když ji „na povel“ ještě neumí otevřít ![]()
Děkuji za tipy a rady
Ahoj
jsem to ale analfabet .........samo naučily - vy ženy........ ![]()
omlouvám se, ale chybička se vloudila ![]()
Ahoj
Ahojky
No u nás to byla teda fuška. S kartáčkem si taky jenom hrál, to ho bavilo. Ale když jsem v roce a půl dala i pastu, tak to byl konec. Byl to krutej měsíc, ale nějak jsem si to nepřipouštěla. Vždyť první zoubky jsou na učení. Od dvou let ho to baví a naštěstí jsme i docela pravidelní. I když......
Když se mu nechtělo, tak jsem řekla že bude mít na zoubkách broučky a musíme je jít vyčistit. No ale to u tvojeho svišťátka ješte nehrozí. Je to zatim prcínek. Ale do budoucna. Jinak u zubařky jsem byla poprvé po roce a půl, ale nic se nedělo. Malej měl křečovitě zavřenou pusu a nic s ním nehlo. Zubařka říkala, že jde hlavně o to, aby si prcek na to prostředí zvykal. Podruhý to bylo lepší. S doktorkou mluvil, ale jak došlo na zoubky byl konec. No a až ve dvou a půl letech konečně překvapil a otevřel pusu hned jak sedl na křeslo. Takže úspěch. Jen už trnu hrůzou že nám to za chvíli začne s tím druhým prďoldou.
Určitě to nějak zvládnete, a když, tak to časem přijde samo.
Jé… zapoměla jsem se přihlásit. Teď už tam budou i lištičky kolik že nám je .
ahojky
http://www.dent.cz/…sk/usmev.htm na těchto stránkách jsou dva články o dětských zoubcích … a o pastách které je vhodné používat - respektive nepoužívat… stojí za to si to přečíst.
Jinak u nás je čistě ní taky docela horor… já mám docela dost špatné zuby - chybí mi částečně sklovina (holt nějaká gen. vada) takže si na zubech prcka docela zakládám… Bohužel máme doma bobra, takže se i při nejlepší vůli nedá uhlídat a furt hlodá a hlodá - máme okousanou vanu, nábytek… (ještě že je starej.o) takže už je i část zoubku ulomená… no comment.
Ted ale k věci - snažím se čistit ráno a večer - po snídani a po večeri - na to abych čistila po každém jídle nemám nerva. Kartáčky máme dva - jeden pro mě jeden pro Michala, někdy drží hezky někdy je to fakt horor - tak to vezmuu plínku a prostě mu tu papulu otevřu a ty zuby mokrou plínkou setřu…
Snažím se ale aby z toho neměl nějaký trauma , říkáme u toho básničku co jsem tu objevila (teda první sloku - další neznám) Čistím zoubky řízy řízy, ať jsou bílé jako břízy… (třeba někdo doplní)
no a čistíme zoubky taky zvířátkům v knížkách a chlapečkovi na fotce..... a prostě se snažíme… ale taky to je spíš hraní než čištění… Myslím že univerzální návod neexistuje , ale pokud někdo písne nějakej tip tak budu ráda a taky vyzkoušíme:o)
Čistím zoubky, řízy řízy, ať jsou bílé jako břízy,
vpravo, vlevo, vpředu, vzadu, horní a pak spodní řadu,
ať jsou bílé jako sníh, ať má každý radost z nich ![]()
Jinak u nás se Bea s nadšeným ZZZZZ (zoubky) hrne do koupelny a hlasitě se domáhá pasty, protože jí hrozně chutná (dávám jí jen trošinku -Weleda pro děti), žužlá kartáček, ale když chci čistit já, tak ji to taky moc neba, takže to tak nějak zkouším
, básničku recituju statečně, ale moc to nezabírá. Ty dva kartáčky jsou dobrý tip, máme to taky tak - ona si se svým hraje a já jí tím druhým zkouším zoubky dočistit. Dobrý je podle mě set kartáčků babylove z DM, já čistím modrým, Bea si střídavě ožužlává ty druhé.
Přejeme zdravé zoubky všem
Kaa a Bea
Vidim, ze je to vsude stejne, akorat my (oba dospeli) zpivame Kdyz jde maly bobr spat..:-) Kartacku mame celkem uz 5 (z toho 3 cvicne z nejake podobne
y jako ma DM), ale Jachym (16m) chce stejne vzdycky drzet ty, co bych pro cisteni potrebovala. Nekdy me do pusiny pusti a nekdy si „cisti“ sam.Jinak u zubarky jsme byli v cca roce, sedel mi na kline a doktorka taky jenom trosku nahlidla.
Ahojky.
Prave aktualna tema pre nas
Ja som nakupila zubnu vybavu asi v 6m odhodlana cistit zubky, ako to len pojde. No realita je ina, nase krasne kefky od MAM sluzia len na hranie, pasta od Weledy je podla milacika fuj, do pusy si neda sahat ani omylom, tak to zatial neriesim, aj tak ho este v noci kojim, takze az tak dlho by tie zubky ciste neboli.
Ale snazit sa urcite budem, viem, ze to ma velky vyznam.
Zatial sa spolieham na to, ze pije cistu vodu, nic sladke nepapa a geneticku vybavu ma snad po ockovi, ktory mal prvy kaz v 30-ke
.
K zubarovi by som potrebovala ist aj ja, tak ho asi vezmem so sebou ![]()
Prajem vsetkym detickam co najmenej kazov a radostne cistenie zubkov.
Ahoj holky,
dík za rady, Mako, odkazy jsem prostudovala, zajímavé čtení. Zase jsem o něco chtřejší
Myslela jsem, že pastu nepotřebuji, že stačí čistit a stáhnou povlak ze zubů. Takže opět novinka ![]()
Dík, ahoj
Ahoj holky,
mě zubařka kladla na srdce, že nemám žádnou pastu pro dcerku dávat, že to akorát polyká a není to pro ni dobré. Říkala, ať jenom stíráme povlak ze zoubků vatičkou namočenou ve vodě nebo dětským kartáčkem .
Zuzina
Ahojky, tak tenhle prispevek se opravdu hodi - Luky si s kartackem taky zatim jenom hraje a cistit zoubky si nenecha..ty dva kartacky hned vyzkousim…
Mejte se a zoubkum zdar.. ![]()
Ahoj.
S Radimem to zvládáme najednou. Já si vyčistím zuby a on mezitím šmudlá v pusince (kupodivu správný konec …
), potom čistím zuby (8) jemu s patřičnými zvukovými a obličejovými doprovody - prozatím používám jen vodu, ale neprotestuje a nechá si přejíždět horní i dolní (jdou teda líp) zuby.
Myslím, že v tomto věku jde spíš o návyk pravidelného čištění a příznivého vztahu ke kartáčku… než o to, zda se čistí naprosto dokonale.
Beruška
Len by som dodala, ze ta pasta od Weledy je cisto prirodna, neobsahuje fluor a dokonca podporuje travenie, ked sa prehltne, takze nijak nevadi. S fluorovymi pastami by som tiez este pockala.