Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Anonymní píše:Pomka píše:Jednou jsme se snažili počítat a za jídlo utratíme asi 6000kč + obědy v práci. Pracuji na směny 12hod. služby denní/noční. Když mám volno, vařím teplou večeři.Anonymní píše:A máš přehled, kolik utratíte za jídlo? Já jsem sama a utratím za jídlo měsíčně max cca 4tis. včetně jídla, které mám v práci. A ve dvou lidech už to není o moc víc, přítel/manžel se stravuje v práci a ty také? Já doma skoro vůbec nevařím, jen když trávíme dny s přítelem - jinak mi stačí pečivo, salám a jogurt.
Rozhodně jsem tuto diskuzi nezaložila proto abych se vytahovala kolik máme peněz. Myslím to vážně, že s těmi penězi neumíme vyjít a je jasný, že je to naše chyba.
Snažím se šetřit, nakupujiv akcích, vařím (nekupuji žádné polotovary). Obdivuju všechny, kteří mají míň a bezproblému vyjdou, opravdu klobouk dolu. Taky bych to chtěla umět a ne pořád řešit, že nejsou peníze. Snad k tomu časem dospějem
to neni moc, tak za co dal ??
Tak to si myslím, že je docela reálný, to jídlo, tak cca 20tis. vám zbývá, to je pěkná sumička. V podstatě pro vaši potřebu. Spoření, zábava a tak. Nebo bych to hledala jinde - dražší kosmetika, časté nakupování oblečení ![]()
Barusak78 píše:
Jeden měsíc si opravdu poctivě psát každý den deníček za co utratíš. Od novin cestou do práce, přes koblihu k snídani až po kino a večeři večer.
Přesně tak, schovávej účtenky a pak si to hoď třeba do excelu a roztřiď na jídlo, drogerii, zábavu, dárky a pak se to bude lépe analyzovat. Třeba jídlo - dá se kupovat kvalitní a zároveň levné jídlo - lepší koupit bílý jogurt a marmeládu nebo kompot, kterým si to ochutíš, než utrácet za ovocný humáč s éčkama atd atd.
A jinak bacha na ty akce - ty jsou zrádné, kolikrát člověk nakoupí zbytečné číčoviny jen proto, že jsou levné, nebo víc jídla, které ani nesní a ve finále spíš víc utratí, než že by ušetřil.
JO aha, tak 6000 za jídlo - to jde, a ten zbytek teda za co?
Gina108 píše:
No právě… to mi přijde taky reálný, žádná závratná suma… ![]()
Tak to sledování výdajů je dobrý, zjistíš, kolik na co padne. Já měla taky pořád pocit,že mám málo a že se snad ta výplata vypařuje
Sledovat, za co utrácím, jsem byla líná, takže mně pomohlo tohle:
za daný měsíc jsem si řekla, že zaplatím fakt jen to, co musím: nájem + telefon + jídlo + popř. splátky, kdo má - divila jsem se, co mi zbylo, co jsem mohla dát na spoření. Ono totiž, já dost utrácela za drobnosti, který nebyly vidět, stovečka sem, další dvě tam a pak prostě nic. Hodně za knížky, když se mi líbil šperk, koupila jsem si ho, voňavku a tak a najednou zjistíš, kde to hledat
Za oblečení neutrácím průběžně, ale protože to mám dost daleko do většího města, jednou za 3-4měsíce (možná míň častěji) vyrazím za kamarádkou na nákupy. Koupím haldu oblečení a mám na nějaký čas zase vystaráno. Nakonec zjišťuju, že to neunosím. Takže to dělá taky dost. Nechodit zbytečně po obchodech s tím, že se prostě „jen tak díváš“…
Příspěvek upraven 15.07.11 v 17:27
Gina108 píše:
Oblečení a kosmetika jsou minimální položky. Kupuji si 1 až 2 ks oblečení za měsíc a to vždy ve slevě. Další položka, kterou jsem zapomněla znmínit, je auto. splácíme 3000 Kč + benzín je taky drahý. Do práce autem nejezdíme, jen na nákupy a výlety.
Přesně jak píše Pompka, také jsem zjistila, že jsem hodně dala tuhle stovka za naušnice, tuhle pade za časopis na cestu z práce, triko za tři sta, no nekup to, sušenka na benzínce, kafíčko…a tak jsem se dostala na tak nehorázný sumy…
Tak já myslím, že máte klasický výdaje a jestliže jezdíte na výlety, koupíš si nějaký ten hadřík, máte na splátky auta, tak jste v poho
Je to spíš tvůj pocit, že nevycházíte… Určitě ještě něco spoříš.
Jo a ještě, když pokryjete všechny výdaje a ještě vám zbyde na zábavu, tak jste na tom dobře a o tom to je. Dost lidí musí řešit existenční problémy… ![]()
To máš ještě pořád zůstatek 17tis na benzín a drobnosti…i kdybys dala 7tis za telefony, internet, televizi apod., tak pořád myslím, že 10tis kapesné je dost i na nějaké spoření. A ne s tím nedej bože nevyjít. Někde máte zakopanýho psa ![]()
Tak my jsme meli s manzelem taky tolik, kdyz jsme jeste bydleli v Praze.
Ale meli jsme dohromady 10 000Kc dluhy. Najem 15 000Kc, kazdy tyden v hospode, min. jednou tydne v kine. Za jidlo taky cca 6 000Kc. Oba kuraci, takze to taky spolklo spoustu penez.
Takze pokud nemate dluhy, opravdu nechapu, jakto ze nevyjdete.
Zkus si to vazne psat. Clovek se pak divi, kam penize mizi a mozna si i uvedomi, jak moc rozhazuje.
Naopak ted mame dite, jsme bez dluhu, zijeme skromne, nekourime a nepijeme a mesicne dame stranou polovinu toho, co vydelame.
Takze ono to vazne jde, jen musi byt ta vule neutracet. ![]()
Dvacet tisíc na měsíc, máme jedno dítě, ještě ušetřím, bez dluhů, žijeme si více než slušně, chce to umět hospodařit, je mi z toho smutno, my bychom měli s vaším příjmem našetřeno za rok 204tisíc ![]()
Vidíš, to jsem úplně zapomněla
Největší výdaje jsem měla dřív za páteční a sobotní hospody, případně taxík domů ![]()
Anonymní píše:
Zajímalo by mě kolik je Váš čistý příjem domácnosti a jak s těmi penězi zvládáte vyjít. Máme s přítelem dohromady 37 000 Kč, peníze nám stále nestačí, máme pocit, že žijeme jak sociálové. Uvědomujeme si, že s takovým příjmem žijí celé rodiny a úplně normálně vyjdou. Přemýšlíme kde je chyba, nemáme pocit, že bychom zbytečně rozhazovali. Žijeme v podnájmu 11 000 Kč/ měsíc, děti nemáme.
Asi se potřebujeme naučit hospodařit s penězi (oba pracujeme 2 roky a stejnou dobu spolu i bydlíme)
mam dojem ze by jsis mela skusit vyjit z RD 7600 a pridavku, pak by jsi zjistila co to je zivorit
![]()
zamysli se nad sebou a naucte se hospodarit s penezma ![]()
Jednou jsme se snažili počítat a za jídlo utratíme asi 6000kč + obědy v práci. Pracuji na směny 12hod. služby denní/noční. Když mám volno, vařím teplou večeři.