Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Téma je zamknuté a nelze do něj již dále přispívat
@Havlova píše:
Ono proti malým dětem bojují jen mimořádné exempláře.
Ja se kdysi pred roky dala do reci ve vlaku s jednou zenou, zrejme ucitelkou na prvnim stupni zakladky. Uplne me mrazilo, kdyz jsem poslouchala, s jakou nenavisti mluvi o nekterych svych zaccich, kteri maji ruske koreny. Tolik nenavisti a uplne zbytecne. Snazila jsem se ji v dobrem oponovat, ze to dite za nic nemuze a ze mu urcite nepomuze v integraci, bude-li mu delat naschvaly a ponizovat ho, cemu se ona neprimo prizbala. Jeji zlova a zast se pak otocila vuci mne.
Mrazilo me to mimo jine proto, ze ja jsem si v rakouske skole uzila xenofobni nenavisti vic nez dost. Nikdy nezapomenu na to, jak se k nam ucitele chovali, nadavali nam do slovenskych svini a radili nam tahnout tam, odkad jsme prisli. Hrozneho neco, ponizovani bylo na dennim poradku. A kdyz si predstavim, jak se ty ukrainkske deti musi citit, pokud si k nim nekdo neco takoveho dovoluje u nas, je mi smutno. Jako hodne smutno.
@warita píše:
Ja se kdysi pred roky dala do reci ve vlaku s jednou zenou, zrejme ucitelkou na prvnim stupni zakladky. Uplne me mrazilo, kdyz jsem poslouchala, s jakou nenavisti mluvi o nekterych svych zaccich, kteri maji ruske koreny. Tolik nenavisti a uplne zbytecne. Snazila jsem se ji v dobrem oponovat, ze to dite za nic nemuze a ze mu urcite nepomuze v integraci, bude-li mu delat naschvaly a ponizovat ho, cemu se ona neprimo prizbala. Jeji zlova a zast se pak otocila vuci mne.Mrazilo me to mimo jine proto, ze ja jsem si v rakouske skole uzila xenofobni nenavisti vic nez dost. Nikdy nezapomenu na to, jak se k nam ucitele chovali, nadavali nam do slovenskych svini a radili nam tahnout tam, odkad jsme prisli. Hrozneho neco, ponizovani bylo na dennim poradku. A kdyz si predstavim, jak se ty ukrainkske deti musi citit, pokud si k nim nekdo neco takoveho dovoluje u nas, je mi smutno. Jako hodne smutno.
To ti věřím. ![]()
@Havlova píše:
A co, kromě kreslení, učení počtů, básniček, poznávání menší/větší, ročních období atd.? Mě přijde, že se neučí nic, co s nima člověk nedělal sám.
Jo, taky to mám tak, že ve školce dítě dělá minimum z toho, co dělá doma. Ale takhle to mám já. Od většiny rodičů ale slýchám, jak je úžasné, že se jejich dítě ve školce naučilo zpívat spoustu písniček (moje jednu, ostatní už znalo), tancovat Kolo kolo mlýnský (moje umělo ve 12 měsících, ve třech letech nezájem). I tady vidím kolikrát z mého pohledu stupidní otázky, co procvičovat, když dítěti nejde to a ono. Takže si evidentně spousta rodičů neví rady s věcmi, které mně přijdou triviální (a já mám určitě zase problém s něčím, co přijde snadné někomu jinému).
Takže já bych od povinného předškolního vzdělávání očekávala, že krom tebou zmíněného, se tam budou také zabývat grafomotorikou, zrakovou a sluchovou percepcí, rozvojem logického myšlení, tréningu paměti, pravolevé orientaci, budou už něco složitějšího vyrábět, hrát didaktické hry, učit se práci ve skupině, učit se vyprávět, poznat své potřeby a dokázat je vhodně sdělit, učit se soustředit na předčítáný text (umět ho převyprávět, zvládnout odpovědět na otázky k němu, nakreslit k němu odpovídající obrázek). Protože velká část rodičů tyhle věci s dětmi nedělá. A právě kvůli těmto rodičům je ten poslední rok školky povinný. Ne kvůli rodičům, kteří tohle všechno v pohodě zvládají s dětmi doma. Navíc by mi ta školka pro předškoláky bez podobných aktivit už přišla dost nuda.
@Karamba2020 píše:
Já třeba Vietnamce vůbec neberu jako cizince, nestalo se, že by neuměli česky, jediné, co je od ostatních dětí odlišovalo, je vizáž.fakt se někde děje, že do školky nastoupí vietnamské dítě bez češtiny?
Kluk měl před pár lety ve třídě holčičku, co nemluvila česky, když nastoupila. Bohužel ani rodiče, takže dokud se holčička nenaucilq aspoň trochu, tak rodiče nechodili na besídky, nedávali ji zadne masky atd na speciální dny. A největší gól bylo, když holčička přišla 1.9. opět do školky, ačkoliv učitelky celé jaro rodičům vysvětlovali, že už měla odklad, musí do školy, oni jim to odkývali a přivedli v září do školky
toho se naštěstí chytla ředitelka a holčičce zařídila přestup. Ale ta byla ve třídě oblíbená.
Pak tam měli Rusa, taky při nástupu neuměl jazyk. To byl povahově zmetek, co byl agresivní na jiné děti. Ale to může být kdokoli, nezáleží na národnosti.
Ve školce mi to přijde, skutečně za včas. Jak jinak by to měli rodiče těch dětí dělat? Jak bys to dělala ty, být v jejich situaci? Seděla na zadku a lomila rukama?
Více problém budeš ty jako rodič, který dítěti vštípí averzi k ukrajinským dětem a potom i ty další národy. Tobě jde primárně o ty ukrajinské děti. Větší problém je další vzdělávání, nikoli to předškolní.
Nepopírám, ze pro některou učitelku to může být problém. Ale pro některé výzva.
Dnes jsme měli třídní schůzky ve školce. To co některé děti v posledním roku školky nezvládají je totálni selhání rodičů. Ten poslední rok se má taky dost dolaďovat a vychytavat. Školku beru jako vzdělávací zařízení, ucitelky se i dost snaží. Problém je opět v nedůslednosti rodičů. Ty ukrajinské děti zvládají běžné činnosti v pohodě.
Nejlepší vzpomínky mám na tábor, na který jsem tenkrát musela jet na dva turnusy. Čili šest týdnů. Tenkrát tam byly i polské děti, které mluvili jen polsky. Ani netuším, kde se tam vzaly. Děti od 7 do 13 let. Nejlepší tábor mého života, mně tehdy mohlo být maximálně taky těch 7 let a něco. Vůbec se nepamatuju, jak jsme se domlouvaly, dost se jeden od druhého naučil. Dlouho po ukončení jsem si s jedním klukem psala papírové dopisy, s Polákem, který se tenkrát stal mým mužem na dětské svatbě, máme i fotku. On polsky, já česky. Už jsme se potom nikdy neviděli, ani si nevoláme, oba máme své rodiny, na FB nejsme propojení, ale ve vzpomínkách o sobě víme. A šlo o přátelství, které vzniklo z té situace.
Já to zažila ve školce. Přistěhovali jsme se sem, když mi bylo 5. Až na tu šikanu to bylo v pohodě. Dětem to jde fakt hodně rychle.
Tak pozitivni diskriminace taky ale plodi nenavist.
U nas dali na mestskou skolu vsechny Ukrajince a mistni deti z cikanske komunity poslali na vesnickou skolu hned vedle.
„Za*rani Ukrajinci“, komentoval to maly cikan v autobusu.
Dcera chodila do školky, kde bylo víc cizinců, než Čechů a bez problémů. ![]()
Co ki přijde důležitý, tak aby českých děti byla ve třídě většina a cizinci tvořili jen pár procent, maximálně bych byla pro čtvrtinu a aby stejně národnosti byli ve třídě v co nejmenším počtu, aby je to nutilo začlenit se do kolektivu.
U dcery ve státní školce teď vietnamec, 2 ukrajinci, 1 rus a slovenka. Vietnamec a slovenka jazyk zvládají. Ukrajinci se snaží, rus ne, ten jen sedí a nechce se zapojovat do kolektivu
@Karamba2020 píše:
Já třeba Vietnamce vůbec neberu jako cizince, nestalo se, že by neuměli česky, jediné, co je od ostatních dětí odlišovalo, je vizáž.fakt se někde děje, že do školky nastoupí vietnamské dítě bez češtiny?
ano, mně nastoupilo před 4 lety do 1. třídy vietnamské dítě bez češtiny. 30. září přiletělo z Vietnamu, 1. října mi sedělo ve třídě. A taky jsme to dali.
@Oriseka píše:
Mam opacnou zkusenost. Ve skolkach jsou deti, co nerozumi cesky, celkem v pohode, pokud nemaji jeste nejaky jiny problem. Proste delaji to, co ostatni. Ty ukoly jsou vetsinou jednoduche. Neni tezke to pochopit jen pomoci gest a tou napodobou. Nekdy treba staci ukazat obrazek. Ostatni deti to berou uplne prirozene jako normalni. Spis si rikam, co v te skole, kde uz se preci jen ocekava vetsi vykon a treba se cte, ze.
Ano, já jako cizinka nastoupila rovnou do druhé třídy a světe, div se, nikdo se mi tam nevěnoval nijak víc a česky jsem se naučila velice rychle. Děti nasávají jako houby a myslím, že tahle zkušenost nakonec je oboustranně obohacující.
@BohunkaP píše:
No, a teď si představ, že tohle je jenom školka, kde vůbec o nic nejde. Příprava do školy je stejně v první řadě na rodičích, školka by to za tebe v tak zásadní míře suplovat neměla.Můj syn je v 7. třídě a letos jim nastoupilo 9 nových spolužáků z Ukrajiny – do vedlejší třídy jich přišlo dokonce 13. A taky se to musí zvládnout… co taky jiného? Přece ty děti nemohou zůstat doma, nějak se začlenit musejí. Mnohé z nich jsou traumatizované chudinky, jedna slečna skoro nemluví, žádné téměř nerozumí, ta situace je zoufalá… minulý týden jsme měli třídní schůzky a třídní učitelky vypadají jako po 5 letech bez prázdnin.
Toto je bohužel současná realita a nemá smysl se vztekat, tím se na tom nic nezmění – je potřeba to prostě vzít na vědomí a přizpůsobit tomu práci se svým vlastním dítětem.
A mají možnost se ještě někde „doučovat“? Myslím odpolední kroužek, kde by s nimi někdo udělal úkoly a trochu zopakoval učení?
@neumisa píše:
ano, mně nastoupilo před 4 lety do 1. třídy vietnamské dítě bez češtiny. 30. září přiletělo z Vietnamu, 1. října mi sedělo ve třídě. A taky jsme to dali.
ja takoveho letos posilam z devitky. Makam s nim 3 hodiny tydne navic, ten pokrok je uzasny. Bude zkouset prijimacky na ss.
@Perandoreshe píše:
Ano, já jako cizinka nastoupila rovnou do druhé třídy a světe, div se, nikdo se mi tam nevěnoval nijak víc a česky jsem se naučila velice rychle. Děti nasávají jako houby a myslím, že tahle zkušenost nakonec je oboustranně obohacující.
Ale byla jsi tam sama, ne? Horsi je, kdyz jich je tam x ze stejne zeme a mohou tam tvorit nerozumici komunity, co si povidaji a hraji jen mezi sebou.
Téma je zamknuté a nelze do něj již dále přispívat
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.