Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
Čau Lucko,nechtěla jsem podceňovat strategii léčby tvé gynekoložky.Myslím si že postupovala správně.Ale určitě se neboj do centra AR jít
Prostě si jen myslím že odborné věci má dělat odborník.A to v těchto centrech jsou.
Mě mrška ještě nedorazila ale pocity mám úplně stejné jako vždy když má přijít.A navíc je tu ten ‚skvělý‘SPG-spermiogram.Opravdu se z něj dá poznat i prodělaný zánět.Ale pokud měl Luci,tvůj manžel SPG v pořádku,tak se není čeho obávat ![]()
Evíku,tak to jsme na tom dost podobně.Já jsem 25.DC a 12 dní po ovu.A taky necítím žádnou změnu
Ale myslím si že je jen málo vyjímečných žen,které poznají že jsou těhotné ještě před očekávanou menstruací..Takže se tím vůbec nestresuj
Od toho přece existují těhot.testy,ale ty se dají udělat také nejdřív v době MS.
Mějte se fajn a pa pa Zuzi ![]()
Ahojky holčiny,
evíku neboj, vždyť víš že naopak některý holky říkají, že je bolelo normálně na ms a byli těhu, já bych to ještě rozhodně nevzdávala, dokud nešpiníš, je naděje. já byla dnes první den na ultrazvuku, a světě div se, mám folikuly 8mm na každém vaječníku jeden, a to od začátku co tam chodí mi říkala že levý nic, že je asi líný nějak nefungoval a teď po 5měs. braní clostilu se asi probral, mě svitla trochu nová naděje, pač když mi furt dozrávali na pravým a nic, tak tam možná něco mám, ale s levým by se to mohlo povést. no a pak jsem už to nevydržela a postěžovala si a doktorka mi řekla, že to nesmím, pač se při stresu a negativním myšlení uvolňujou stresový hormóny co řeknou tělu, že nejsi v poho a se zařídí aby se neuhnízdilo…
no tak se od té doby, což je asi od 5 snažím uvolnit i když jsem v práci zas vytuhla do sedmi ale musím s tím něco udělat, mít víc klidu a tak hlavně i manžel, má hodně noční a pak jen spěcháme a tak…
tak vám držím palce, snažte se na to nemyslet, určitě se to povedlo!!!
průběžně informujte!!!
já jdu zase ve čtvrtek…tak jsem zvědavá… pa Lucka
Ahojky Zuzi,
to bylo moc od Tebe hezký, doufám, že se tam pak mimísek zabydlí…Ale zatím nechci nic předbíhat. Včera jsme byli v Caru a
přítelovi vyšel špatný spermiogram ( hodnoty nám přesné neřekli ), ale prý nejsou schopné oplodnit vajíčko. Tak to jsme tedy nečekali, protože už dvě děti má a tak jsem si myslela, že spíš je chyba na mé straně ( neprůchodné vejcovody…nebo tak něco) Jinak ovu u mě probíhá.
Tak nám lékař doporučil jedině IVF ICSI.A to je metoda, kterou nehradí ani pojištovna, takže budeme muset sáhnout hluboko do kapes…
Doufám, že se to alespon povede…jen ty léky stojí 5000,–Kč
Takže ted budu asi 3 týdny čekat než mi je pošlou a pak už bych měla začít…
Chtěla jsem se Tě zeptat,jestli nevíš, jak bychom mohli zlepšit kvalitu spermatu?Nebo já fakt nevim. Dost to s námi zamávalo.....
Holčiny moc vás všechny zdravím a přeji vám hodně moc štěstíčka!!! Pápá a zas mi napište. Janča
Ahoj Evíku, tak už jsi zdravá?Dost si nám tady chyběla a jak vůbec pokračuješ? Určitě se ozvi.Ahoj
Čau Janči, takhle bez přesných hodnot SPG lze těžce říct,kde je chyba.Ale pokud vám doporučili v centru ICSI -to je metoda při které se vpíchne jedna spermie přímo do oocytu(vajíčka) pomocí mikromanipulátoru-zjednodušeně mikroskop a spec.skleněná jehla,tak jdi do toho. Narozdíl od IVF,kde se dají spermie na spec.misku společně s oocytem a tyto spermie pak samy oocyt oplodní.Ale musí jich být dostatek a musí být pohyblivé(podle přesných kritérií),aby vajíčko dokázaly oplodnit. Ale rozhodně se nemusíte s manželem bát že by se po ICSI narodilo „postižené dítě“! Pouze se spermiím pomůže oplodnit tvá vajíčka.Takže když už podstoupíš umělé oplodnění,tak bych určitě dala na jistotu a připlatila si ICSI-po kterém je rozhodně větší výtěžnost oplodněných oocytů než u běžného IVF.Ale bohužel se na něj doplácí ve všech centrech IVF v ČR-ikdyž jsou nějaké menší rozdílyv cenách. SPG lze ovlivnit zdrav.životosprávou (bez alkoholu a kouření), zvýšeným příjmem vit.E,selenu,zinku,není vhodné těsné oblečení a saunování.A může se zlepšit po asi 80dnech(tak dlouho trvá jejich vývoj).Ale pokud je SPG hodně špatný a chtějí dělat ICSI,tak je menší pravděpodobnost že se zlepší tak aby byly spermie schopné přirozeného oplodnění.Ale to takto na dálku bez přesného SPG nelze ani přesně určit.Takže zvažte,co je pro vás lepší.Já ti můžu jen doporučit podle sebe že bych raději šla na ICSI ![]()
Jěště je problematika IVF a ICSI docela dobře popsaná na stránkách www.neplodnost.cz
Holky
,mějte se hezky a držte se !Všem snažilkám držím pěstičky ![]()
Já jsem to zatím nedostala,ale jsem ještě jen 26.DC(ikdyž s pregnylem mám těď cyklus kolem 25dní).No uvidíme.Pa pa Zuzi.
ahojky fetus,
no ty jsi teda odborník…
držím palce, ať nedorazí a ať se zadaří, já jdu zítra na druhý ultrazvuk to budu13 DC tak jsem zvědavá co narostlo, zatím pozoruju jen změny týkající se výtoku, od doby co beru hormonální prášky mám trochu problém s množstvím a zápachem, ale když jsem vy:,–(ila tak hned zas vše bylo ok, takže je to tím a jsem si jistá že když to doktorce řeknu, tak řekne, že se to může stávat tak jako mi to řekla u špinění v cyklu atd…který přestalo clostilem…
kéž by byl na tom druhém vaječníku co se rok ulejval a byla tak větší šance…
a co ty Evíku, ozvi se, jak jsi na tom????
pa L.
ahojky fetus,
no ty jsi teda odborník…
držím palce, ať nedorazí a ať se zadaří, já jdu zítra na druhý ultrazvuk to budu13 DC tak jsem zvědavá co narostlo, zatím pozoruju jen změny týkající se výtoku, od doby co beru hormonální prášky mám trochu problém s množstvím a zápachem, ale když jsem vy:,–(ila tak hned zas vše bylo ok, takže je to tím a jsem si jistá že když to doktorce řeknu, tak řekne, že se to může stávat tak jako mi to řekla u špinění v cyklu atd…který přestalo clostilem…
kéž by byl na tom druhém vaječníku co se rok ulejval a byla tak větší šance…
a co ty Evíku, ozvi se, jak jsi na tom????
pa L.
Ahoj holčinky,
nějak v poslední době nestíhám chodit na net, jsem pořád ještě trošku nachcíplá, takže se v práci moc nevyskytuju ![]()
Vypadá to se mnou bledě, včera jsem nevydržela a udělala si test, Baby test 10 jednotek, a byl negativní. Nedělala jsem ho sice z první ranní moči, ale i tak si myslím, že už by se tam něco objevilo. No a ke všemu jsem začala mít dnes hnědavý výtok. Takže mrcha je v dohledu. Počítám, že koncem týdne je tu jak na koni ![]()
No ale už si propočítávám termín dalšího snažení, jsem fakt cvok ![]()
Mějte se moc krásně, držím všem palečky!!
Luci, to je paráda s těmi folíky, mě taky napadlo, že u pravého vaječníku, kde jsem měla dvakrát folikul můžu mít zrovna neprůchodný vejcovod, takže čekám na levý ![]()
Držím palce, piš, jak pokračuješ!
Papááá
Evík 27
Ahojky Fetus,
z Tebe už je hotová doktorka…na těch stránkách jsem už byla a tak jsem si něco o tom přečetla…i diskuzi…určitě to zkusíme, snad se nám to podaří hned napoprvé, hodně také záleží přitom na psychice a tak se snažím být v pohodě, ale až to začne no nevim, jak budou nervíky pracovat, snad budou v klidu a na mé straně!!!!
Určitě se budu průběžně hlásit, jak pokračujeme. Zatím jen čekám na recepty, které mi snad mají přijít poštou…tak za 3 týdny.Už se nemůžu dočkat, protože už bych to chtěla mít všechno za sebou a začít se radovat z těhu…tedy pokud se zadaří, ale musíme věřit, že ano.Nejvíce se pak bojím zklamaní…
ani na to nechci myslet, ale také musím počítat i s´touto možností......
Mockrát Ti děkuji a všem snažilkám přeji brzké // !!!!!
Mějte se moc hezky.Myslim na vás. Pápá Janča
Ahojky Evíku,
neznervózňuj se, v jakém jsi dnu cyklu, už jsi to měla dostat? já jsem se už předminule zařekla, že si test neudělám dokud to nebudu mít aspoň týden zpožděný, přijde mi to jen zbytečný znervóznění a jak víš, i když jsem to 4 dny nedostala po termínu, který mi rok držel, těhu jsem bohužel nebyla, jen se mi to nějak pomátlo.
TAky máte někdo pocit, že si Vaše tělo furt dělá co chce, já rozhodně vím, že na sobě nikdy nic nepoznám, protože vždycky mám uplně jiný pocity, příznaky, bolesti a tak…
jak je ale vidět vše je možné, celý rok se mi kouká jen na pravou stranu, že ten levý je bez šancí, sposta malých folikulů, které nerostou a najednou po roce je na něm standardní velikosti růstu.
jak mi to minule řekla s těmi stressovými hormóny, snažím se být víc v klidu myslet na to jen jako že pohoda, až to bude tak to bude a nestresovat se v práci jako že něco nestíhám a tak což mám každý den, nestíhám, spěchám, do práce domů umýt se, uklidit spát, k doktorce jen o víkendu si trochu odpočinu a to se asi musí trochu změnit. úlně to nejde pač to bych musela změnit práci, ale trochu musíme začít s manželem myslet víc na sebe, na štěstí a pohodu než na práci…nevíte někdo nějaký recept jak se z toho vymanit?
nevíte jak se přestat stresovat? nedokážem na to přestat myslet, hlavně mám strašnej pocit, že to prostě nikdy nezafunguje…
tak papa L.
p.s.: nemáš taky problém s výtokem u clostilu? a minule jsi říkala, že poslední měsíc že pak vy:,–(íš, jak to vypadá, jak chceš pokračovat? a co ta Praha?
Ahoj Clostilky ![]()
Taky jsem zde delší dobu nebyla, naštěvuji ale jiné diskuze.
Já po měsíci přestavky od Clost. nyní opět další balení, snad úspěšné (to si říkám každý měsíc haha
)
No nic, já to mám dostat v pondělí, ani nevím, který DC jsem, ale začínám být unavená, což ještě nic neznamená, ale co mě nejvíce děsí - všimla jsem si takového divného hlenu na spodním prádle, byl takový bílý a „drolivý“ a bylo ho dost (ráno).
Nevíte co to může být? Je to z těch prášků (Clostilbegyt)? Nebo co by to mohlo být? Já jsem nikdy na žádné výtoky netrpěla.
Přeji všem optimistickou náladu a trpělivost!
nepřihlášená Daria (píšu z práce)
ahojky Dario,
a pročpak jsi měla měsíční pauzu od clostilu? ptám se protože dneska jsem byla 13DC na ultrazuvku, 10 jsem měla na obouch 8mm a probral se mi levý vaječník a tak jsem se tentokrát už po 5 vůbec nestrachovala, jestli vyroste či ne, a doktorka mi dnes řekla, že tam nic nevidí. tak jak jsem byla v pondělí natěšená, že se probral ten druhej po roce, že je to šance, tak jsem teď zase nešťastná. vůbec nevím, co se to se mnou furt děje, clostil mi zabral hned první měsíc mi začli dorůstat. ještě si mě pozvala v pondělí a pak má dovolenou a pak v dubnu se prý už konečně domluvíme na centru, už chci, aby mi někdo pomohl a řekl co se kdy děje a proč, tohle jednou nahoře jednou dole na to už nemám sílu.
jinak s tím výtokem- tak já jsem s clostilem přestala uprostřed cyklu špinit, ale za to mám taky hodně takovýhle výtok a někdy i pro mě nepříjemně zapáchá i když to asi ve skutečnosti není tak hrozný, takže je to sto pro těma hormónama co do nás cpou…
a co evíku a fetus, jak jste na tom? a nestalo se vám taky něco podobnýho někomu jako teď mě, že tam nic neviděla po té co před pár dny jste měli standardní velikost jaká má b ýt…kam se ztratili?
prosím fetus, odbornice, poraď… ![]()
Lucka 01
Ahoj Lucko,
já ani nevím proč jsem měla na měsíc (1 cyklus) vy:,–(it ten Clost. prostě mi do Dr řekl tak jsem ho poslechla.
Já si neměřím BT ani nechodím na ultrazvuk, ale před 2 měsíci jsem byla na ultrazvuku a vaječníky reagovaly výborně, tak asi byla OVU a pak přesně za 14 dní po OVU přišla MS.
Já jsem si vždycky myslela, že když je OVU tak není problém otěhotnět, a asi teda je. Nevím proč. Pokaždé když přijde MS tak jsem naštvaná, že jsme se asi zase netrefili do OVU, nevím jak dlouho je vajíčko schopno oplodnění..
toť asi zá:,–(ní otázka. Třeba jsou ty moje nekvalitní..
Taky se tím hodně trápím a čím dál víc mě to štve.
Je to dneska přesně rok co jsem samovolně potratila a nikomu bych to nepřála zažít. Ale na druhou stranu aspoň vím, že jsem plodná.
Musíme vydržet. Nic jiného nám nezbývá.
Daria
Ahoj Luci,
to mě moc mrzí, že tam Tvá dr. už teď žádné folíky nenašla, je to divný…A nemůžeš už být po ovu? 13. den cyklu už by to klidně bylo možné.
Já jsem 30.DC, 16.DPO a čekám, že tak do tří dnů přijde mrcha. Trochu pořád špiním, je to takový žlutohnědý výtok. Jinak jak jsi psala, výtok mívám taky, téměř každý den, ale já ho mívám už několik let i bez hormonů (dr. mi nic zá:,–(ního nenašla ani po kultivaci, jen jednou jakési potvůrky ureaplasma urealyticum, což je velmi časté a nemělo by to prý otěhotnění nijak bránit a taky jsem to léčila antibiotiky). Takže u mě těžko říct. Trochu mě teď štve, že už zase špiním, minulé tři měsíce jsem špinila jen jeden den před mrchou (před hormony jsem špinila cca 10 dní). Ale říkám si, že pokud mívám aspoň 14 dní luteální fáze bez špinění, že by se zárodek snad měl čas uchytit ![]()
Jak vyzrát na to, aby se člověk kvůli tomu nestresoval, Ti asi neporadím, mě to občas taky docela chytá, to, že asi nikdy neotěhotním atd. Prostě mě zaráží, že se tulíme den před ovu, nebo v den ovu, která je prokázaná, a stejně nic. Ale zase si říkám, že jsme nevyzkoušeli ještě všechny možnosti, takže není třeba propadat panice ![]()
Lucinko, drž se, nebuď smutná, já budu za chvíli v dalším cyklu, tak budu muset taky začít znovu bojovat. Dr. mi minule říkal, že ty hormony je možné brát klidně i delší dobu, třeba víc jak půl roku, zvlášť pokud u mě působí spíš léčivě - zlepšilo se to špinění a tvoří se folíky
Ale já budu v dubnu tři týdny pracovně v zahraničí, takže bych chtěla ten měsíc vynechat. Teď tedy budu brát Clostil. poslední cyklus, a pak asi až od května nebo června.
Držím palečky a ozvi se zase brzy!!
Evík 27
Ahojky Dario,
budu Ti moc držet palečky, ať už mrcha nepřijde ![]()
Je hrozné, co si někdy musí člověk vytrpět… Zrvovna včera jsem četla v jedné diskuzi, jak jedna holčina porodila v šestém měsící mrtvá dvojčátka a že jim je pak ještě přinesli ukázat, protože to chtěli a jak se na ně s přítelem dívali, vypadalo to prý, jako kdyby jen spali…a prý měli nosíky po ní a pacinky po příteli…Tak to je opravdu strašný něco takového zažít…říkám si pak, že to, co pořád řeším, jsou naprosté prkotiny.
Tak něco veselejšího, v neděli porodila má kamarádka holčičku a říkala, že je to něco naprosto úžasného, že pořád brečí štěstím, že je malá strašně nádherná a že by nikdy neřekla, že to může být tak silný. A řekla mi, že to opravdu za to čekání stojí (snažili se s přítelem asi 12 let) ![]()
Takže musíme vydržet a určitě to vybojujeme!!!
Papááá a napiš!!
Evík 27
Ahojky Jančo,
jak pokračujete? Už máte vyšetření za sebou?
Fetus a jak jsi na tom Ty?? Doufám, že jsi stále nadějka
Ozvi se.
Evík 27