Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
Zpráva pro Fetus, Kačulu, Evíka 27 a další
Jsem tu poprvé a začetla jsem se do vašich zpráv a vzpomněla jsem si jak jsem se cítila před dvěma lety (vlastně před čtyřmi - to jsem šla poprvé na vyšetření do ISCARE). Problémů jsem měla spoustu.Chyběl jeden vaječník po mimoděložním těhotenství, druhý byl zřejmě neprůchodný. Hodně vajíček, málo hormonů. Čím víc jsme se snažili o miminko tím víc si moje tělo vytvářelo obranu proti buňkám mého manžela a zabíjelo je. Prostě síla. Byla jsem na laparoskopii, dvakrát inseminace, a dvakrát IVF. A povedlo se, teď vedle v pokoji spinká malej drobeček
( kluk 13 měsíců ) a je to paráda. Před druhým pokusem IVF jsem si řekla že znova už do toho nepůjdu, protože jak dobře víte na psychiku je to šílený. Kdo to neprožil ten to nepochopí. Možná mi pomohlo cvičení na dno pánevní a na páteř, a taky jsem si řekla, že když to nepůjde tak si najdu něco co mě zabaví (samozřejmě by to fungovalo jako flastr na velkou ránu ). Takže jsem si řekla že holt budu dvakrát za rok u moře a budu se učit třeba jazyky.
Vím jak bolí každé zklamání, ale přesto říkám hlavu vzhůru ( protože ten problém může být taky trošku v hlavičce - čím víc na to člověk myslí tak je to ještě horší ).
Zlomte vaz a držím palečky.
Pro Fetus: Při laparoskopii držím palečky.
Ahojky Cindy,
já také ted zrovna docházím do Caru ( Iscare ), teprve mě čeká první stimulace a následně ICSI, tak jsem taky z toho nervozní…
Doufám, že se nám to povede hned na první pokus, snažím se být v pohodě, ale musím počítat i se zklamáním.
Měj se moc hezky a když tak nám zase někdy napiš.
Janča
Ahoj Holky,
tak už mě zlobí i PC v práci
Nemohla jsem se vůbec připojit.Ale nakonec jsem tu ![]()
Janči, vitamíny které bereš určitě nejsou na škodu,spíš naopak ![]()
Laparoskopie(LPSK) není ambulantní zákrok,budu asi 3dny v nemocnici.Aspoň doufám že to bude bez komplikací a pustí mě co nejdřív ![]()
Vůbec mě tvé dotazy neotravují,naopak vím že lékaři nemají na rozhovory s pacientkami dostatek času a pak je jim spousta věcí velkou neznámou.Odběr vajíček po stimulaci se provádí přes pochvu-speciální děložní sondou do které lze zavést jehlu.Vše se děje za kontroly ultrazvukem-na obrazovce doktor přesně vidí folikuly(dutinky s tekutinou a oocyty-ne každý ale obsahuje oocyt)a jehlou odsává tuto tekutinu,kterou pak v laboratoři zkontrolují a zjistí počet vajíček-oocytů.
Takže si rozhodně nemusíš holit pupík
To se dělá při LPSK,které se provádí přes břicho.Takže pupík si musím oholit já ![]()
Cindy,moc ti gratuluji k tvému 13 měs.pokladu
a jsem ráda že jsi dalším důkazem toho že asist.reprodukce funguje
Můj mažel je embryolog a vím že ho jeho práce opravdu naplňuje
Je totiž radost vědět že je z tvé práce tolik lidí štastných(většinou).
Taky nevím co je s Evíkem?
Mějte se krásně.Pa pa Z.
Ahojky Zuzi,
mě také kolikrát zlobí PC a vůbec se mi nechce sem připojit, tak se sem kolikrát ani nedostanu…
Až budeš na laparce, budu Ti držet palce…určitě mi pak písni, jaké to bylo.
Mě se laparka vyhla ( špatný SPG ) tak na ni nemusim, ale zase mě čeká něco jiného…
Ještě jsem se Tě chtěla zeptat, jestli si budu muset vyndat piersing z pupíku, když půjdu na odběr vajíček? Myslím, že by snad neměl překážet, ale ptám se pro jistotu, jestli o tom něco nevíš.
Máš pravdu, že´doktoři nám neřeknou všechno. Když jsme tam byli na odběru sperma, tak nám ani neřekli hodnoty, jen, že nejsou schopné oplodnit vajíčko a hned nám navrhli ICSI. Tak nevím. Až tam pojedeme tak se na to zkusim zeptat, protože si myslim, že když se na nic nezeptám, tak nám nic moc neřeknout. Alespon posledně to tak bylo.
Evík se nám nějak vytratil. Snad je v pořádku a není zas nemocná, protože PC má jen snad v práci.Tak snad se nám brzo ozve.
Tento víkend bych měla mít OVU, tak se ještě pokusíme o snaženíčko…co kdyby třeba…některým holčinám se to podařilo, ale je to dost malé procento!!!! Když ne, tak počkám na mršku a začnu se stimulací!!!!
Doufám, že tento rok to už bude poslední mrška!!!!
A konečně se dočkám vytouženého miláčka!!!!
![]()
Zuzi, měj se moc hezky, hlavně, aby Ti laparka dobře vyšla a byla si zase brzo doma!!!
Ješte si snad do té doby napíšeme. Máme na to ještě týden a pak už jdeš, vid? Ahojky Janča
Ahoj Holky,
já můžu stále psát jen v práci a bojím se že to tak ještě chvíli potrvá!
Laparka se blíží a pak snad budu i na neschopence,takže nevím kdy se za váma dostanu
Ale příští týden snad ještě písnu(ve středu naposledy),nastupuju ve čtvrtek.Jsem ráda že na mě budete myslet
Každá dobrá duše je pro mě plus ![]()
Janči,taky bych ti přála aby to vyšlo bez IVF,ale když ne tak neházej flintu do žita!I umělé oplodnění pomohlo spoustě lidí
Taky na tebe budu myslet.Myslím na vás na všechny a myslím že už se nám ten těhu bacil vyhýbá příliš dlouho
Chtělo by to pořádnou EPIDEMII
![]()
Tak se budeme dál snažit šířit tu krásnou nákazu ![]()
Pa pa Z.
P.S.: A přežijte ve zdraví velikonoce ![]()
Ahoj Zuzi,
také Ti přeji moc hezké Velikonoce…doufám, že na neschopence nebudeš moc dlouho…at mi zase brzy písneš.
Evík vůbec nepíše, tak se mi zdá, že jsme tady jen my dvě.Tak snad se nám taky brzo ozve a napíše nám jak pokračuje.....
No mě se to také za chvíli blíží… ![]()
Už abychom to měly za sebou…vid???
Každopádně na Tebe budu příští pátek myslet a budu se těšit, až mi zase napíšeš…!!!!
Doufám, že to budou jen samé dobré zprávičky!!!!!
![]()
Zuzi, měj se moc moc hezky
a opatruj se!!!!! Janča
Ahoj holčinky,
konečně jsem tu měla jsem tento týden problémy s připojením, vůbec se mi to v práci nechtělo otevřít a na jiný počítač jsem se nedostala. Teď jsem u přítele v Praze a naštěstí to tu funguje ![]()
Jsem už po ovu, bylo to tentokrát docela na mrtvici, málem jsme to nestihli…
Byla jsem ve středu na UTZ a na levém vaječníku byly krásné dva folíky (27 a 21 mm). Jenže já jsem si myslela, že se s přítelem uvidím až v pátek (nemohla jsem kvůli práci dřív za ním do Prahy) a bylo mi jasné, že dva dny folíky nevydrží. Ve čtvrtek ráno jsem si ještě dělala ovu test a byl pozitivní. Tak jsem byla moc zklamaná že to prošvihneme, volala jsem chlapovi, že chci tuli tuli, a světe div se - on za mnou hned přijel (z Prahy do Brna) a ve čtvrtek večer bylo opravdu tuli tuli
Tak jsme to nakonec snad jakžtakž zvládli, ačkoli otázkou je, kdy jsem měla ovu, celé čtvrteční odpoledne mě bolelo břicho a vaječníky a bylo mi jasné, že to bude co nevidět. Tulili jsme se v deset večer a pokud bych měla ovu v poledne, vajucho by nemuselo přežít. Ale snad byla trochu později
V pátek jsem pak byla zase na UTZ a folíky nikde (s tím jsem počítala) a dr. mi řekl, že si myslí, že časově jsme to vychytali
No ale řeknu Vám, že jsou to pěkný nervíky, když nebydlíme spolu, jestli se nám ten mimísek tímto způsobem podaří bude to opravdu zázrak
Až mi to přišlo vtipný, že se kvůli tomu pořád tak nervuju, vždyť přece o nic nejde, buď otěhotním teď, nebo třeba za rok…No ale znáte to, je to moc těžký, když to miminko člověk strašně chce a těší se a pak zase to zklamání
Začaly mě včera bolet bradavky což je divný, protože jinak mě bolívaly až tak týden před mrchou. Ale nemyslím si, že by to bylo z případného těhu, takhle brzy by se to ještě nepoznalo…
Uf, tak to jsem si zase teda užila stresíky, budu se muset snažit být víc v pohodě, jinak se ke mně mimískovi nebude chtít… ![]()
Moc na Vás všechny myslím, mrzí mě, že se nestíhám zapojovat častěji, ale snad už to bude zase lepší ![]()
Zuzi, moc držím palečky na laparku, uvidíš, že to bude všechno v pořádku a budeš pak moc ráda, že už to máš za sebou ![]()
Luci, Jančo, taky držím palce a snad už brzy budeme mít všechny bříška ![]()
Cindy, moc děkuju za povzbuzení, aspoň víme, že není všem dnům konec, i když to na první pohled vypadá beznadějně. Přeju Ti, ať máš ze svého kloučínka pořád velkou radost, dej mu za nás pusinky
![]()
Tak pápáááá, přeju krásné Velikonoce a brzy se doufám zase ozvu!!
Evík
Ahoj Holky,
tak už máme po svátcích a zase tvrdá realita-pracovní!Taky se vám tak nechtělo?Mě teda dost ![]()
Evíku, jsem ráda žes to nakonec zvládla a uvidíš,třeba zrovna.Ikdyž je pravda že ta pohoda je důležitá a tohle bylo asi hodně ve stresu,že
Ale určitě se to zlepší až budete bydlet spolu
Moc ti přeju aby to klaplo.
Mě už se to krátí a začíná mi to docházet
Netěším se že budu bez manžy a našeho pejsánka.Budou mi chybět.Ale snad to uteče.Koupila jsem si pro tuto příležitost i specielně knihu.Tak se začtu a bude to ![]()
Mějte se fajn.Pa pa
Čau Kočky,
nějak se vám nechce psát
Já se s váma jdu rozloučit.Zítra mám ráno nástup do nemocnice
A v pátek dopoledne mě to čeká.Tak si na mě vzpomeňte a ono to pak určitě dobře dopadne.Předem vám všem děkuji ![]()
Akorát nevím kdy se zase ozvu.Doma máme PC stále nepojízdný a do práce se asi taky dostanu až kolem 11.4-do té doby to vypadá na neschopenku
Ale budu se snažit vás co nejdříve navštívit.Budou mi chybět debaty na společné téma.Ale konec smutku
Prostě se brzo vrátím a první co to půjde vám napíšu ![]()
Čau Snažilky a bojujte!!! Já se k vám přidám co nejdříve ![]()
Pa pa Z.
Zuzi,
moc a moc na Tebe budu myslet, uvidíš, že to bude úplně v pohodě ![]()
Ozvi se pak hned, jak budeš moct
Pápá a palečky!!!!!
Ahoj Evíku,
jsem ráda, že ses konečně taky ozvala
, už jsem myslela, že jsi zas nemocná a nemůžeš nám napsat. ![]()
A jak se vůbec máš? Myslím, že si také něco psala, že někdy odjíždíš do ciziny? To nám tady budeš moct chybět!!! A jak vůbec pokračuješ ve snaženíčku?
Já ted čekám na ty léky, měl by mi přijít recept co nejdříve.A po příštím víkendu bychom měli jet do Caru a začít. Tak se modlim, aby ten recept už přišel, protože bych to musela zase odložit a čekat na další cyklus.
Ale to zase nemůžu, protože končim školu a budu dělat zkoušky, tak až jedině v červnu.
Rikali, tak 3 týdny a ty už jsou, ale schránka je jěště prázdná
(
No snad si pospíší!!!
Měj se moc hezky
a určitě se brzy ozvi!!! Ahojky Janča
Ahoj Zuzi,
moc Ti přeji, aby Ti laparka dobře dopadla a hlavně, abys byla brzo doma!!!
Určitě si na Tebe v pátek vzpomenu a budu Ti držet palečky!!!! ![]()
Budu se těšit až nám zase napišeš, já už snad také budu mít nějaké novinky. Zatím jen čekám na ten recept a to čekání je hrozný!!!
Už abych to měla také za sebou.
Měj se moc hezky a hned jak budeš moct určitě se mi ozvi!!!
Ahojky Janča
Ahojky Jančo,
bohudíky už jsem zdravá (ale trvalo to tři týdny, než jsem se z toho dostala
). Pokračuju tak nějak hekticky, mám toho teď moc v práci a docela se stresuju (já vím, že bych neměla..
). Ale je fakt, že jsem tentokrát ani nestihla moc přemýšlet o mimískovi, v den ovu jsem jen koukala na ten pozitivní ovu test a říkala si, no to je paráda, tak to asi prošvihneme, ale nakonec jsme to snad jakžtakž stihli (záleží na tom, jestli byla ovu v poledne nebo večer). Teď mě akorát bolí bradavky a jsem strašlivě unavená, ale to je u mě v podstatě normální
Jsem teprve nějaký 6. den po ovu, takže se ani nic moc nepozná.
Tak to je fajn, že jdete už příští týden do CARu, recept určitě co nevidět dorazí, neměj strach
Pak nám musíš popsat, co tam s vámi prováděli
Držím palce, určitě se zase ozvi!!!!
Pápááááá!!
ahojky všem,
taky jsem se sem nemohla před velikonocema dostat sem, a pak jsme byli na tom výletě ve Švédsku, v po jsme se vrátili a hned manža letěl na služebku a zítra ser vrátí, takže jsem se taky vůbec nestihli tulit ale teď je mi to jedno, pač jsem to samozřejmě jako normálně ve Švédsku dostala a v pondělí 4/4 tak nastupuju na lapárku. mě řekli do druhýho dne když bude vše ok, tak snad ve st už budu zase on-line.
jediný z čeho mám strach, že už clostil přestal fungovat že už ho beru moct dlouho, je to možný nevíte?
už totiž nemám moc standardní příznaky jako když jsem začla brát…
tak jsem zvědavá a bojím, bojím, ale musím to zvládnout, na mimi moc nemyslím, respektive už z toho nejsem tak smutná, už jsem z toho spíš otupená…
evíku, držím palce kéž to vyšlo a fetus, mi si pak povíme jaké to bylo…
a co tedy s námi je…snad už budu vědět nějakou konkrétní příčinu, která se bude dát řešit…
tak papa Lucka 01
Ahoj Zuzi,
)
děkuji, žes mi napsala, na tu kultivaci se pak zeptám, ale jak píšeš, uvidí se podle toho kolik bude vajíček…snad jich bude dost a vyberou mi to nejlepší…a taky doufám, at se chytí…
Už asi 5 měsíců baštím Calibrum baby plan, snad to není na škodu…
Laparka je ambulatní nebo si tam pár dní poležíš?
Určitě na Tebe budu prvního myslet a Ty se pak nezapoměn ozvat, jak si dopadla.Držim Ti moc pěstičky!!!
U mě se zatím nic nedějě, jen samé čekání…ale docela rychle to utíká…
Nikdy jsem v narkoze nebyla, tak snad se pak proberu
Když už jsi nakousla jedno téma, tak bych se Tě chtěla taky zeptat, jestli musim být také při odběru vajíček bez chloupků pod pupíkem???Možná se ptám jako blbec, ale někde jsem četla, že snad ano.Tak se Tě ještě pro jistotu ptám.Nechci Tě pořád otravovat svými dotazy…
Jsi moc hodná, že mi vždy odepíšeš…
Měj se moc hezky a zase se mi ozvi. Ahojky Janča
Evíku, co pak je s Tebou? Dlouho si se mi neozvala. Doufám, že zas nejsi nemocná. A jak vůbec pokračuješ? Papkáš ještě Clostík? Brzy se ozvi!!!
Janča