Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
Ahoj,
mám atypický tvar dělohy a zúžený pravý vejcovod, manža měl pomalejší spermie a tak se to skloubilo dohromady, přišla ponorková nemoc a tak jsme si řekli, že na chvíli vypnem a odjeli po tom vyšetřovacím maratonu, který všechny dobře znáte na dovču.Po dovolené jsem měla nastoupit na umělé oplodnění do Plzně, byla tam v tu dobu celkem dlouhá čekací doba a já mezi tím otěhotněla přirozeně - prostě nádhera.
Díky tomu krvácení a nízkému Hcg v krvi mě doktor řekl, že nevěří v šťastný konec, první polovina těh. byla jeden velký nerv, nejdřív tohle pak amniocentéza, ale když mi řekli, že se už není čeho bát a je to zdraví kluk - to bylo štěstí…
Všem vám moooc držim palečky, abyste to taky mohly zažít, jsem živý důkaz, že příroda i psychika jsou mocné čarodějky.
Čau Holky,
tak jsem dnes byla na předoperačních odběrech,EKG a tak už mě čeká jen samotná LPSK.
Lucko,to víš že mám taky normální obavy jako každý,ale věřím že to klapne.Navíc mě bude LPSK dělat má gynekoložka a k ní mám fakt důvěru.Takže v tom mám trochu výhodu,že ji dobře znám.U Apolináře ale nikoho neznám,ale z doslechu vím že jsou tam také dobří odborníci.Tak se ničeho neboj a vydrž s tvým optimismem.Některé neprůchodnosti se dají při LPSK opravdu vyřešit.A třeba to bude zrovna náš případ.Uvidíme ![]()
Napadlo mě že si na:,–(ím před tím zákrokem Wobenzym,který už mi pomohl při operaci zubů.První zub mi sekali bez Wobenzymu
apak mi ho známá poradila a já ho zkusila.Při druhém jsem ho užívala a byl to 100% rozdíl!!!Vůbec mi rána nenatekla ani bolesti nebyly takové,to poprvé jsem myslela že polezu po zdi!!!Je to sice docela drahá léčba ale mě zachránila
Tak to můžeš zkusit.Ale určitě i bez toho to lze přežít ![]()
Janči,léky pro stimulaci růstu folikulů se začínají píchat 2-3den MC a většinou to trvá asi 10dní,podle toho jak reagují vaječníky a pak se píchne Pregnyl 10.000jednotek.Ten způsobuje dozrání folikulu a pak se musí folikuly odsát(asi 36hod. od aplikace)nebo by mohly odovulovat a ve vaječnících by už je nanašly.Ale to gynekologové dobře vědí a tak se to nestává ![]()
Při tom odsávání folikulů(pick up)budeš v celkové narkoze,která ale většinou netrvá déle jak 30min. a pak odpoledne půjdeš domů.Můžeš trochu zašpinit,protože odběr dělají přes pochvu jehlou za kontoly ultrazvukem.Pak tuto tekutinu,která obsahuje folikuly předají do embyolog.laboratoře a tam pod mikroskopem hledají oocyty(vajíčka).Totiž ne každý folikul obsahuje vajíčko.Pak by ti měly sdělit počet získaných oocytů.A tvůj manžel půjde po tvém odběru provést ten svůj
No a pak se jeho spermie buď dají jen volně na misku společně s vajíčky(IVF) a dojde k oplodnění a nebo pokud je zlý SPG tak se dělají ICSI.Ale to už jsem tu vlastně popisovala.Druhý den zjistí embryolog kolik se oplodnilo vajíček.I při dobrémSPG se nemusí vše oplodnit,to aby tě nepřekvapilo možné menší množství získaných embryí.
A podle toho jestli budete mít prodlouženou kultivaci(při té je výhodou že embyolog vidí další vývoj embrya a může vybrat to které se nejlépe vyvýjí a tím pádem je předpoklad že že i nejlépe uchytí v děloze)tak se přenos embryí dělá většiou 2den po oplození,při prodloužené až 3,4den.
Takže tohle všechno se stíhá v jednom MC
Pak je většinou kontola za 2-3 týdný po transferu,ale to se liší podle zvyků pracoviště.Když ale přijde MS tak se na krevní odběry nechodí,ale zkouší se po pauze buď ESKYMÁČCI-to jsou zmražená embrya pokud jich byl větší počet(takto jim říká můj manža a ty už potom nepotřebují v zimě ani svetr,když vydrží takové zmražení
)nebo musí pac. absolvovat nový cyklus-stimulace,odběr a přenos.A to je asi tak celé
Uf uf to sem se teda rozepsala.Snad ti to bylo srozumitelné a kdybych na něco zapoměla nebo něčemu nerozumíčš tak napiš,Pokud to budu vědět,tak ti ráda odpovím.
Mějte se krásně.Venku už nám snad začne jaro.A to nám to snaženíčko půjde lépe od ruky.No ne?Pa pa Zuzi.
Ahojky holčiny,snad se nezlobíte, že jsem tak nějak vklouzla do vaší diskuse.Chtěla jsem se zeptat jestli některá nemáte zkušenost jak to je s očkováním proti tetanu.Já beru 3 měsíce clostilbegyt a utrogestan, protože se již 8 měsíců snazím otěhotnět. Jenže jsem zjistila, že musím po 10 letech na tetanovku a teď nevím, jestli musím užívání a snažení přerušit.Moje doktorka říká, že ne, ale v nějaké literatuře jsem se dočetla, že se nesmí očkovat v těhotenství a dva měsíce před těhu.Neznáte nějaký další názor? Díky.Katka
Ahojky Fetus,
no vidíš, já jsem zase dnes ráno byla na indikacích a vyšetření u Apolináře a už mám termín na 4/4, tak budeš rychlejší. Je to ale hustá příprava, taky jsi dostala ty projímadla na vypití? a vůbec mi tak neřekli co slíbili, co s tím předoperačním vyšetřením a tak jsem tam musela znovu volat a tam mi řekli že ho určitě mít musím. Takže zítra ráno asi hupsnu k mé obvodačce pač ta mě asi pošle na polikliniku, pač pochybuju že tam má ekg a tak, tak možná do konce týdne to taky zvládnu. Ale to jsem se nezeptala, ale někdo mi říkal že prý nesmí být přeoprační vyšetření starší jak 3 dny, nevíš? ale ty když jsi tam byla dnes a jdeš 1/4 tak to budeš mít tak staré jako asi já…nechtěla bych totiž vše podstoupit, přijet tam na nástup a tam by mě zkalpovali a poslali domů že mi něco chybí, to bych fakt nerada.
Jinak mě vyšetřoval p. doktor Kužel, tak nevím, jestli mi to bude dělat taky nebo jestli to bude někdo jinej. To mě štve, nic ti neřeknou a ještě se blbě tváří, když se na něco zeptáš. no a pak když něco nemáš, tak se strašně diví že jsi to nevěděla, to by měl vzal čert…
Evík nám mlčí, jak pak to????
papa Lucka 01
Ahoj Lucko,
já jsem naštěstí dostala od své doktorky přesný seznam vyšetření,které jsou potřeba.A ten termín mi vlastně domluvila ona,takže bez problémů.Nevím jaké klyzma dostanu-jestli něco vypít nebo klasický „klystýr“
To se nechám překvapit,ale vím že to musí být ![]()
Aspoň budeme mít jarní očistu za sebou ![]()
A vyšetření nemají být starší než 3 týdny,takže si v pohodě.
Mrzí mě že namají čas ti nic vysvětlovat,ale to už tak většinou ve státním bývá.Mají toho moc a platy taky nic moc,ale nemělo by to tak být ![]()
Určitě to ale vše dobře dopadne.
Taky nevím co se děje s Evíkem
Možná nemá přístup k PC,stejně jako já.Ale já to většinou stíhám,když v práci ještě nikdo není ![]()
Pa pa Zuzi
Ahojky Fetus,
mockrát Ti děkuji, napsala si mi to super…takhle popsané bych to nikde nenašla.Jsi moc hodná a ještě jednou Ti děkuji, alespon jsem v obraze a budu vědět co a jak.A pak když o tom budou lékaři mluvit tak budu vědět o čem mluví…
Ještě bych se teda chtěla zeptat na tu prodlouženou kultivaci.
Jestli si o ní mohu říct sama, protože jak si mi to popisovala tak si myslím, že je pak větší šance!!!!Nebo to určují lékaři?
Když to dobře půjde měla bych tam jet kolem 10.4(To by měla mrška dorazit)a pak teda už začneme.........
Už i snad pojištovna schválila léky a CAR by mi měl poslat recept. Už se nemůžu dočkat až tam pojedeme, chtěla bych to mít už vše za sebou…
A jak se máš vůbec Ty? Myslim, žes mi psala, že Tě čeká laparka.A víš už kdy na ní jdeš? Moc Ti držim palečky, aby Ti to dobře dopadlo!!!!!
Já jsem ted 7DC tak ještě tento cyklus mám možnost otěhotnět přirozenou cestou…ale to by byl zázrak, kdyby se to povedlo…a pak bychom už nikam nemuseli. Kolikrát jsem si tady četla, že se to také holčinám povedlo a Car už pak nepotřebovaly. Byla by to strašně velká náhoda a štěstí......
no uvidíme. Určitě se budu hlásit, ale stejně si myslím, že Car se nám nevyhne.
Měj se strašně moc hezky a až budeš moct zase mi písni!!!!
![]()
Pápá Janča
Ahoj Luci, Zuzi, Jančo a ostatní holčinky,
tak jsem zase tu, byla jsem pořád nějak nemocná a nedostala jsem se na net
.
Jsem 8.DC a příští středu jdu na UTZ ohledně folíků. Tentokrát mě ta mrcha zase dostala, nejsem na tom psychicky nejlíp, což bohužel odnáší i partner
Začínám si zase myslet, že to nikdy nevyjde, a nemůžu se toho pocitu zbavit. Nevěřím, že by to vyšlo teď v březnu, a v dubnu pak budu tři týdny v zahraničí, takže žádné snažení nebude
No, mimísek k nám ještě teď nechce, dává si načas, ale asi ví, co dělá ![]()
Začínám už z toho pěkně magořit, jsem strašně přecitlivělá, dojme mě každá blbina (i Večerníček), když potkám nějakou maminku s miminkem, je mi smutno… Ale asi to taky znáte…
Vím, že musíme bojovat, ale někdy mě fakt už opouštějí síly. Často teď přemýšlím, jestli není lepší se na to vykašlat a do dalšího snažení se vrhnout až třeba tak za rok… Ale to bych asi nevydržela ![]()
Mějte se moc krásně, příští týden se zase ozvu, doufám, že už lépe naladěná ![]()
Evík
Čau Kočky,
Janči,s tou prodlouženou kultivací si nejsem jistá jak je to v ostatních centrech.Ale lékaři by tě o této možnosti měli informovat a nabídnout ti jí.Ale je pravdou že se více hodí při větším počtu embryí,aby bylo z čeho vybírat.Pokud je jich málo,tak je lepší je co nejdřív transferovat.Navíc v děloze je pro ně nejlepší prostředí,které nenahradí žádná laboratoř.A taky to záleží na tom jak se vyvíjejí.Ale to musí vše zhodnotit embryolog.Taky je to většinou nadstandart za který se platí
Dalším takovým nadstandartem je asistovaný hatching-to znamená narušení obalu embrya,které se tím lépe vyklube a zavrtá do dělohy.také se doplácí.Ale ceny jsou různé,záleží na centru.Takže v tom ti neporadím.
Ale opravdu by ti to měli navrhnout v daném centru a myslím si že to pak udělají. ![]()
Já jdu na laparku 1.4.05 a taky doufám že to dobře dopadne.Děkuji všem že na mě budete pak myslet ![]()
Tento cyklus to s manžou taky ještě zkusíme,ale bylo by to opravdu velké štestí
No ale to se má pokoušet,že!Takže všechny se o to pokusíme ![]()
Evíku,stejně ti věřím že to zvládneš
Začíná nám jaro a mě vše připadá optimističtější
Sluníčko nám vleje novou energii do žil.A tu budeme všechny potřebovat!!!Jak na snaženíčko,tak pak na těhotenství a následně na mimčo ![]()
Všechny vás zdravím a posílám pozitivní energii
Pa pa Zuzi
Ahojky Evíku,
nevím, jestli jsi četla po zpátku naše příspěvky za dobu co jsi se nemohla připojit, pokud ano, tak jsi určitě vyděla, že jsem taky na tom nebyla zrovna nejlíp a velká optimistka Fetus tě tu nahradila a podporovala nás všechny. díky Fetus!!
pokud na to nemáš čas, jen v rychlosti ti povím, že já jsem teď 19DC a 4/4 jdu na laparoskopii a nějaký odběr vzorku dělohy a kontrolu všeho. Doktorka mě tam poslala, pač se teĎ dýl neuvidíme a už mě chtěla převést do Caru a před tím chtěla mít tohle vše pro ně připravené což mě hrozně překvapilo a zaskočilo, první pár dní jsem myslela že se rozbrečím, nesnáším nemocnice, na operaci jsem nikdy nebyla ale kdo jo, naštěstí tam budu snad jen 2 dny i když ta příprava je úmorná, včera jsem byla u dalšího doktora a v pondělí jdu do laborky na krev a tak a 29 zase na ekg a pak už na tohle. a tak to s fetus budeme mít už brzo za sebou a já jen věřím, pač mám v sobě ten pocit, že to bude v pořádku, že se jen ujistím, že máme s manžou vše na svém místě a stačí jen na chvíli vypnout a bude to, a nebo když ne tak jen doufám že pak už to nebude louho tvrvat a vyřešíme to umělým i když ta příprava mě děsí, vůbec jsem nevěděla že je to vše pod narkózou s tolika práškama a tak…ale když to zvládla taková Julia Roberts, proč né my…
![]()
a tak jsem asi nakonec ráda že to tak dopadlo a nemusím jen nečinně čekat. taky bych ráda aby se to tento měsíc povedlo jako se to někomu stalo a ani já, ani Fetus jsme tam nakonec nemuseli a ty aby jsi odjížděla již s malinkým v bříšku.
ale taky vím že takový štěstí nikdy nemám a mít nebudu, ale už se netrápím.
vždycky je to horší první dva dny MS a pak se z toho vždycky nějak vylížu, musím, všechny musíme, a tak ty už jsi teď 8 a tak začíná další snaženíčko a na to ses vždycky tak těšila.
budu na tebe myslet a ty mysli prosím na mě a na fetus, hrozně se bojím, ale zatím si to nepřipouštím, nějak jsem totiž zesrabila, pardón, ale je to tak a všechno mě taky děsí, i to přijímací vyšetření mě vyděsilo a přitom to nic nebylo a ještě mi nic nedělali. holt je to ta psychika, snad se dáme do kupy.
manža to taky děsně snáší když mám bulivý období, minule jsme se taky pohádali, ale pak to snad pochypil, že mě to uvnitř strašně bolí a že to není jen můj rozmar, že za to nemůžu, je to silnější než já a on na to tuplem není zvyklí protože jsem vždycky silnější ještě než on.
tak vydržme holčiny, pišme si co s námi dělají ať si můžeme radit a dodávat sílu. a s tím jarem jsem měla dnes ten samý pocit, škoda že se to teď kazí…
papa L.
Ahoj Luci,
vůbec se té laparky neboj, o nic opravdu nejde, já byla na oparci 3×, s kolenem, které mi vždycky úplně rozvrtali, první operace trvala přes dvě hodiny, takže jsem si užila
Nemocnice mi ale nevadí, musím přiznat, že tam byla i docela legrace, pokud máš na pokoji fajn lidi:)) Narkóza není nic strašného, taky jsem se toho všeho poprvé bála, ale bylo to celkem v pohodě. Uvidíš, jak se Ti pak uleví, že jsi v pořádku!!
Já jsem se radila s dr., ten mi řekl, že bychom za pár měsíců zkusili průchodnost pomocí HSG, jakési kontrastní látky, ale slyšela jsem, že je to poměrně bolestivé. Tak ještě uvidím. Ale už bych taky chtěla mít jistotu, že jsem OK ![]()
Příští týden přijede přítel na pár dní za mnou, tak doufám, že se strefíme
Už je mi teď trochu líp, myslím, že mám depky z toho Clostilu, protože to začalo ten den, kdy jsem spolkla první tabletu a teď už se cítím líp (včera jsem měla poslední). Luci, držím Ti moc palečky, máš pravdu, že musíme bojovat, ona to ta miminka všechno určitě odněkud sledují a když se nevzdáme, přijdou… ![]()
Tak pápááá a držím palečky!!!
Zuzi, děkuju za optimismus, docela ho teď potřebuju
To, že začíná jaro, je nádherný, už jsem se nemohla dočkat ![]()
Budu na Tebe moc myslet a přát Ti, ať všechno zvládneš a dočkáš se ![]()
Měj se moc krásně a brzy se zase ozvi!! ![]()
Ahojky Evíku,
a jak ti vůbec tenhle cyklus probíhal, co folikulek narostl? a pregnyl ti píchali a snaženíčko bylo?kolikátý balení clostili jsi teď dopápla? já jen, snažím se přijít na to, proč mi teď žádný nenarostl, jestli třeba po chvíli braní tohle nenastane, nevím ale mám ho brát dál tak kdo ví.
jo zítra brzo ráno jdu na krev a moč, pak si bereme koncem týdne dovču a ve středu odjíždíme s přáteli na výlet do Švédksa na velikonoce, poprvý po tisíci letech jsem svolila, že vyrazíme někam za hranice. sice to mám přesně v tý době dostat, ale kašlu na to, posouvat jsem si to nechtěla, nechci se rozhodit dalšíma práškama a myslím, že to jde jen antikon. což je trochu blbost teď.díky tomu, že mi tenhle měsíc neřekla že vyrostl a snažte se, jsme na to pekli a milovali jsme se jen když jsme měli chuť ne že musíme, takže myslím, že i kdyby tam někde byl, stejně jsme to prošvihli, i když normálně se tulíme tak obden, takže jsem nějak smířená s tím, že to dostanu, už jsem si nakoupila tampóny na cestu a tak. i když v hloubi duše mám malinkou doufací jisřičku, že snad právě pro to všechno bysme mohli mít štěstí, ale jak říkáte, byla by to sakra náhoda.
taky na tebe budu myslet, a taky mi drž 4.dubna palečky na lapárce ať mi to dobře dopadne.dneska jsme dostali další fotku narozenýho míma od manžel. spolupracovníka, jsou jak my i starý i vzatý, ale nevzalo mi to tak zle jako dřív.na těhulky ale koukám furt, spíš mám pocit že mě někdo zkouší, vždycky když nějaká poblíž je, stoprocentně si jí všimnu , vždyť to znáte. a tak si snažím aspoň užívat, kupuju si něco hezkýho na sebe na jaro a tak, za chvíli mi ale asi bouchne šatník. tak se ozvu až se vrátíme, to hned druhý den na své narozeniny jdu na ekg a k doktorce k sepsání zprávy.
hlavy vzhůru, držme si palečky!
pa L.
Ahoj Holčinky,
náš PC je zatím mimo provoz a tak to musím stíhat v práci.Je to docela náročné
Připadám si někdy jak zloděj ![]()
Jsem ráda že už jste z nejhorší depky venku a začínáte opět nabírat svůj pověstný optimismus.Jste prostě holky šikovné a já jsem o vás ani nepochybovala ![]()
Taky mi začíná docházet,že se termín LPSK nezadržitelně blíží
Ale určitě to zvládneme
A hlavně to zato stojí!!!
Luci,ještě jsem ti chtěla napsat že je docela důležité abys neměla nalakované nehty-při narkoze tak sleduje anasteziolog prokrvení. Tak je lepší si je odláknout doma
Já si radši provedu doma i oholení daných partií+spodní část pupíku
Jako sestry jsme to dělaly,ale já si to radši udělám sama-nic na tom přece není.Mslím na tebe ať zvládneš všechna předoper.vyšetření a brzy si budeme referovat jaká to byla brnkačka ![]()
My s manžou se teď nemáme snažit(bylo nám to doporučeno mojí gynekoložkou)protože já jdu na LPSK těsně před MS a těžko by se zjišťovalo,zda jsem těhule či ne
Tak to radši nebudeme riskovat,to by se pak to toužebně očekávané stalo noční můrou
Radši ten měsíc vydržím abych měla jistotu že pak moje mimčo bude zdravé.To je fakt minimum co pro to můžeme udělat ![]()
Holky,mějte se krásně.Dnes ráno byla docela kosa,ale na konci týdne nám slibují až 20°C
A to bude teprve paráda ![]()
Pa pa Zuzi
Ahoj Zuzi,
děkuji, žes mi napsala, na tu kultivaci se pak zeptám, ale jak píšeš, uvidí se podle toho kolik bude vajíček…snad jich bude dost a vyberou mi to nejlepší…a taky doufám, at se chytí…
Už asi 5 měsíců baštím Calibrum baby plan, snad to není na škodu…
Laparka je ambulatní nebo si tam pár dní poležíš?
Určitě na Tebe budu prvního myslet a Ty se pak nezapoměn ozvat, jak si dopadla.Držim Ti moc pěstičky!!!
U mě se zatím nic nedějě, jen samé čekání…ale docela rychle to utíká…
Nikdy jsem v narkoze nebyla, tak snad se pak proberu
)
Když už jsi nakousla jedno téma, tak bych se Tě chtěla taky zeptat, jestli musim být také při odběru vajíček bez chloupků pod pupíkem???Možná se ptám jako blbec, ale někde jsem četla, že snad ano.Tak se Tě ještě pro jistotu ptám.Nechci Tě pořád otravovat svými dotazy…
Jsi moc hodná, že mi vždy odepíšeš…
Měj se moc hezky a zase se mi ozvi. Ahojky Janča
Evíku, co pak je s Tebou? Dlouho si se mi neozvala. Doufám, že zas nejsi nemocná. A jak vůbec pokračuješ? Papkáš ještě Clostík? Brzy se ozvi!!!
Janča
Ahoj Zuzi,
děkuji, žes mi napsala, na tu kultivaci se pak zeptám, ale jak píšeš, uvidí se podle toho kolik bude vajíček…snad jich bude dost a vyberou mi to nejlepší…a taky doufám, at se chytí…
Už asi 5 měsíců baštím Calibrum baby plan, snad to není na škodu…
Laparka je ambulatní nebo si tam pár dní poležíš?
Určitě na Tebe budu prvního myslet a Ty se pak nezapoměn ozvat, jak si dopadla.Držim Ti moc pěstičky!!!
U mě se zatím nic nedějě, jen samé čekání…ale docela rychle to utíká…
Nikdy jsem v narkoze nebyla, tak snad se pak proberu
)
Když už jsi nakousla jedno téma, tak bych se Tě chtěla taky zeptat, jestli musim být také při odběru vajíček bez chloupků pod pupíkem???Možná se ptám jako blbec, ale někde jsem četla, že snad ano.Tak se Tě ještě pro jistotu ptám.Nechci Tě pořád otravovat svými dotazy…
Jsi moc hodná, že mi vždy odepíšeš…
Měj se moc hezky a zase se mi ozvi. Ahojky Janča
Evíku, co pak je s Tebou? Dlouho si se mi neozvala. Doufám, že zas nejsi nemocná. A jak vůbec pokračuješ? Papkáš ještě Clostík? Brzy se ozvi!!!
Janča