Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@little things píše:
Ja kdyz bych nevedela kudy kam, tak bych tu colu v malym mnozstvi dala taky! tak ted budeme dve ukamenovanymyslim si, ze drtek coly neuskodi tolik, jako to co se bezne ji(ecka v sunkach atd atd)
Přesně, mám 5ti letého syna a kolu dávám mu svátečně-třeba na vánoce, narozeninz apod.. Dlouho jsem dávala 100% džus - no a načetla jsem, že je to z koncentrátu. Tak je otázka, zda je to nejlepší. A co jsem četla, ani ty dětské pití nejsou zrovna super. Takže podle mě je nejlepší i tak vše střídat.
Zajímavé je, že ty cukry v kole nevadí. Asi taky záleží na lékaři a na názoru. Můj děda vynalezl pár léků a mnoho léků se dělalo na trávení prý z pepře - no a teď je koření zatracováno a léky se dělají chemicky. Ten by mi řekl - hlavně pepřit na trávení a jíst česnek jako přírodní antibiotikum
. To teď myslím v běžné stravě, ne při akutních věcech. Chtěla jsem jen poukázat na různé teorie.
Holky, moc vám všem děkuji, dneska už to balím. Všechno vyzkouším, jen aby už bylo lépe. Bohužel, na probiotika jsem zapomněla, bydlíme na vesnici a ve městě v lékárně nebudou mít zítra otevřeno, tak je musím koupit v pondělí. Dobrou noc
@lennca Právě řeším to samé. Já teda ještě mám od pediatra povolená strouhaná jablka s mrkví (dala jsem malinko cukru a citronu), samozřejmě suché těstoviny (ty by u nás mohly být furt), včera odpoledne zdlábla skoro celý louhovaný preclík, to jsem čučela (rohlíku dává půlku max., naštěstí je po mně a suché pečivo jí nevadí), a dneska večeřela jak zjednaná brkaši s dušenou zeleninou (mrkev, cibule, hrášek a nevím ještě co tam bylo). A zatím, ťuk ťuk, ještě neblila (včera a předevčírem to vyhodila při usínání).
Jinak mně obecně radil doktor hlavně ne sladké, ne maso a mastné.
Jo a colu bych klidně dala, jen ne po ránu, aby dítě neřádilo do půlnoci - jak nejsou zvyklí, je reakce na kofein silná ![]()
@lennca píše:
A neměl z toho pak nějaké problémy? Nerada bych, aby se nám to zase zhoršilo…
nemel, respektive nebyl vůbec rozdíl v tom, jestli není nic nebo něco ne úplně dietniho… Jako ne ze bych mu dala trefa dort, to ne, ale normální jídlo jo, pak přesnidavky, ty masozeleninove skleničky, ne mléčnou kaši.
Mám 18ti měsíční, právě jsme se vrátily z nemocnice z infekčního a samo ještě 3-5 dní nařízená dieta. Nějaké nápady na vaření krom mrkve? Co ze zeleniny se dá ještě podusit? Kapusta? Květák? Hrášek? Brokolice? Kuskus ano nebo ne? Co ty těstoviny? A nějaká omáčka na ně? Co nějaká jednodušší rajská? Třeba bez smetany? Loupák může? Kvalitní drůbeží šunka ano nebo ne? Co ty jablka? V nemocnici dostávala přesnídávky, dokonce i kompotovaný broskve do kaše. Měla tam i nějakou mrkvovou polívku, ta jí moc chutnala, bohužel ji neumím, ale nějakou zeleninovou bych možná zkusila. A nevíte kdy zařadit maso? Budu vypadat hodně blbě když tam zavolám?
![]()
@Kapaz
kuřecí vývar a prostě celkově dietní jídla, do vývaru můžeš přidat rýži, jablko s piškotem na svačinu, banán
mrkvová polévka http://www.recepty.cz/…-rychla-3949
nebo krémováá, ale dělej bez smetany http://www.labuznik.cz/…se-zazvorem/
brokolice, květák, hrášek to ti nevím po tom by moje děti měli ještě větší průjem, tahle zelenina prohání, s tím bych ještě pár dní počkala až se břicho uklidní
Vajíčko- pouze žloutek, květák nadýmá. Pokud se nejednalo o salmonelu- dietní (libové, dušené maso). Kuskus stejně jako rýže jsou vhodné.
@lennca urcite coca colu, mame to cerstve za sebou. musi mit pokojovou teplotu a troch vysumela. doporuceno asi 5ti doktory.