Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj mamky, potrebuju se trochu vypovidat a povzbudit. Nase Anicka je od narozeni celkem narocne miminko, stale chce pozornost a nosit, ja doma neudelam lautr nic - to uz ale neresim…myslela jsem ze se to casem nak srovna, ze az treba zacne lozit vic se sama zabavi, ale je to stale stejne, ne-li horsi. nemam nervy ji nechat nekde brecet nebo vztekat, tak se snazim ji stale nak rozptylovat, ale uz me z toho zacina hrabat. vecer jsem totalne znicena, boli me telo a uz zacinam premyslet ze bych ji treba dala na vikend k babicce a odpocala si. pak si ale reknu ze nemuzu byt takovy srab a takhle male detatko od sebe dat pryc jen kuli memu pohodli.
ma par svetlejsich chvilicek, ze si chvili sama hraje ale to muzu pocitat spis na minuty. jinak se ji nelibi v kresilku i kdyz si sni povidam, hraju, ukazuju obrazky, nekdy se ji nelibi ani v naruci, furt se po necem sape, propina se a splha po me. na puzlich potrebuje take mou asistenci a kdyz si potrebuju neco rychle vyridit telefonem nebo emailem tak se ji to samozrejme take nelibi, nebo ji musim dat do ruky neco co nezna (napr. rodicovskou jednotku chuvicky, telefon, neco z kuchyne atd) ted se i nesnasi prebalovat a oblikat ![]()
chci se vas zeptat - delam neco spatne nebo to je jen obdobicko, kdy se uci novym vecem (zacala si stoupat) a ma plnou hlavu zazitku a elanu prozkoumavat…
venku v kocarku to celkem ujde, a co ji teda je k velikemu + tak pres noc spinka dobre a pres den da take ty tri spanky bez problemu. jinak je stale v pohybu a mrci
prominte za muj nedelni vylev ![]()
Mi z maleho kolem 10m hrabalo (zatim) asi nejvic. jinak taky dobre spal ve dne i v noci. snazila jsem se ti brat tak, ze kazde dite si to vybere na necem jinem. ven jsem ho brala do kocaru zasadne, kdyz byl vzhuru a spat davala jenom doma, at mam ty 3hod „pro sebe“ (tzn varit a zehlit).
vydrz ![]()
Mám taky takového věšáka
pořád kňourá a visí mi na noze. Kočár je pro něj snad za trest, protože pokuď nemá v ruce něco k jídlu, tak ho nehodlá tolerovat
Ono bude líp ![]()
Teď mám v plánu koupit bábovičky a budem chodit na písek, protože procházky s ním neexistují…
@Ali-Ali dekuji, take se snazim ji brat ven v bdelem stavu at si kouka a ja mam pak tech par chvilek pro sebe
hlavne se zacinam nachytavat i u toho ze jsem morous na manzela, nak uz me nezbyva energie byt usmevava zenuska. a taky to je asi tim ze uz jsem starsi (35 let) a tech sil me proste ubiva
ja strasne fandim mladym maminkam, prtz to vse myslim tolik neresi a maji vic energie na vse kolem sebe
vyhoda je ze mam dve schopne babicky, ktere me obcas treba na 2 hodky pomuzou
jak dlouho todle obdobi u vas trvalo?
@superandrysek Ahoj, myslím, že většině dětí by vyhovovala neustálá pozornost a nová zábava:-) Asi jde o to dát to do rozumných mezí, aby dítko bylo relativně spokojené, ale maminka si nepřipadala totálně vyšťavená. Mrčení mi leze šíleně na nervy (oni to ti prcci ví, proto to dělají, aby dosáhli svého), ale nejsem otrok dítěte, ač ho bezmezně miluju a dítko si musí umět chvíli pohrát i samo. Kolikrát jsem zjistila, že za chvilku to fňukání i přejde a zabaví se samo, to hlavně když si potřebuju něco dodělat a prostě za ním okamžitě nejdu. Pokud víš, že je vyspaná, najezená, přebalená a nemělo by ji nic extra trápit, tak bych ji prostě nechala hrát si chvíli samotnou. Využívat každé chvilky, kdy se zabaví sama, udělat si něco svého. Neskákat na každé zafňukání. Postupně si zvykne, že spoustu situací zvládne i sama a těch chvil bude přibývat. Samozřejmě přijde období, kdy to nezvládne - zuby, nemoc atd., ale to je přechodné, není to furt. Máš právo na to být i několik hodin sama bez prcka, jestli z nějakého důvodu nefunguje tatínek, tak pokud je příležitost využít babičku, tetičku, či kohokoliv jiného, určitě to udělej. Sobecká nejsi, ale jestli se opravdu celý den věnuješ akorát prckovi, neprospíváš jí tím. Bohužel znám i starší děti, které se neumí zabavit samy, právě proto, že se to nikdy nenaučily… Věř mi, děti mám 3 a kdybych měla skákat celé dny jen kolem jednoho, ty ostatní by dělaly co?
@Teruna000 ty jo, myslis ze uz brat na pisek
mala teprv zacina obchazet nabytek ale sedi zatim jen jak zabicka
Ahoj. Můj malý taky dost často mrčí až řve, ale nemám na to ho pořád zabavovat, tak ho nechávám řvát. Buď se za nějaký čas začne hrát sám, když vidí, že nejdu. Nebo už řve dýl, tak si ho vezmu a zabavím. Mám pocit, že tatínkovi tak neřve a víc si pohraje sám. U něj je to i špatným spaním. V kočárku mi dlouho nevydrží. Jako malýho jsem ho vozila hlavně na spaní, nelíbilo se mu tam.
@superandrysek tak malej sedí už od 7 měsíců, takže s tím problém není… teď začíná zkoušet stát bez držení… ale já nevím, jak jinak ho zabavit…doma ho to nebaví, v kočárku taky ne…a na písku vypadal s lopatičkou spokojeně ![]()
@superandrysek Ahoj.
Tak já nevím, ale na variantě dát mimi na víkend k babičce nevidím nic tak strašného. Netuším, jak to máte zařítené… co tam třeba „jet spolu“ na víkend nebo prodloužený víkend.
Já také nemám hlídání, moji rodiče 150 km, manželovi 70 km. Ale jednou za 2-3 měsíce jedu já se synem k svým rodičům na týden až 14 dní. Mám to jako lázně. Pro naše to je jediné vnouče a tak si ho berou na ježdění s kočárem, hrajou si s ním… Já jenom krmím, uspávám a hraju si s ním tak 1/3 času, jinak si s ním hrají oni.
Jinak neboj, mám taky mrčivé miminko. Nenaděláš nic. Jenom jakmile si hraje jenom trochu sám, tak ho nechávám, nezasahuju do toho.
A když mrčí jenom trochu, taky ho nechávám, většinou to po chvíli přejde. Zasahuju jenom když je viditelně nespokojený.
@superandrysek
No, já mám doma to samé. A na břiše být nechce se sedět, jenže jak se vzdálím byť na metr, už kňourá a mrskne sebou o zem a řev…abych měla třeba hodinu klidu, tak musím počkat většino do večera nebo jí mít na sobě…nic jí nebaví, chce být jen na mě. Ta snad ani nepoleze.
Příspěvek upraven 30.03.14 v 09:53
@zuzkasim presne to si rikam, jak to delaji mamy co maji jeste dalsi deti??? me to mrceni taky hrozne pije krev, ale asi me nezbyde nic jineho nez to, jak pises zkouset ji chvili nechat. nechci mit doma zavislacka
hlavne me na tom ubiji to, ze se ji leckdy nelibi ani v naruci. od dubna zacneme jednou tydne chodit do RC a asi zacnem vic chodit po navstevach. ja jsem se ji dosud ve vsem podrizovala, stale myslela na to ze musi v klidu spinkat ale ji uz to ocividne nebavi
@zuzkasim píše:
@superandrysek Ahoj, myslím, že většině dětí by vyhovovala neustálá pozornost a nová zábava:-) Asi jde o to dát to do rozumných mezí, aby dítko bylo relativně spokojené, ale maminka si nepřipadala totálně vyšťavená. Mrčení mi leze šíleně na nervy (oni to ti prcci ví, proto to dělají, aby dosáhli svého), ale nejsem otrok dítěte, ač ho bezmezně miluju a dítko si musí umět chvíli pohrát i samo. Kolikrát jsem zjistila, že za chvilku to fňukání i přejde a zabaví se samo, to hlavně když si potřebuju něco dodělat a prostě za ním okamžitě nejdu. Pokud víš, že je vyspaná, najezená, přebalená a nemělo by ji nic extra trápit, tak bych ji prostě nechala hrát si chvíli samotnou. Využívat každé chvilky, kdy se zabaví sama, udělat si něco svého. Neskákat na každé zafňukání. Postupně si zvykne, že spoustu situací zvládne i sama a těch chvil bude přibývat. Samozřejmě přijde období, kdy to nezvládne - zuby, nemoc atd., ale to je přechodné, není to furt. Máš právo na to být i několik hodin sama bez prcka, jestli z nějakého důvodu nefunguje tatínek, tak pokud je příležitost využít babičku, tetičku, či kohokoliv jiného, určitě to udělej. Sobecká nejsi, ale jestli se opravdu celý den věnuješ akorát prckovi, neprospíváš jí tím. Bohužel znám i starší děti, které se neumí zabavit samy, právě proto, že se to nikdy nenaučily… Věř mi, děti mám 3 a kdybych měla skákat celé dny jen kolem jednoho, ty ostatní by dělaly co?
Souhlas. A když tady mám jeho staršího brášku, tak kouká na něho a neprudí tolik.
@Lidym to stim tatinkem u nas take obcas zafunguje, ale nesmi me mala videt ani slyset
@Teruna000
presne tak me take prijde uz znudena jak je neustale se mnou a ty dny jsou vicemene stejne
@superandrysek Když „neasistuješ“, tak Ti jako na tvrdo pláče, jako když se třeba praští? Nebo prostě jen kňourá nebo se rozčiluje? Že jí nebaví v křesílku je naprosto normální, toho mého to nebaví tak od 4 měsíců dýl jak 10 minut. Tudíž židlička/křesílko je jen na jezení nebo max. na chvilkové odložení, pokud v rámci bezpečnosti nemůžu něco dělat za asistence dítěte.
Totéž náruč - když ho něco trápí, tak dobrý, ale jinak chce prostě lézt, zkoumat. Když ji dáš na zem, tak Ti nejde prostě zkoumat a objevovat?