Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Ou píše:
Jak dovolit - ty chceš něco zakazovat člověku výrazně staršímu a zkušenějšímu než ty?Z jaké pozice? Protože si porodila dítě - to ona taky. A těch zkušeností s dětma má v tuhle chvíli patrně výrazně více než ty.
Nemůžete se normálně domluvit?
No to je teda úplně strašné, co si ty mladé snachy dovolí vůči mnohem starší a zkušenější tchýni, případně tchánovi. Jako třeba, když se mladá snacha se ozve, proč rok a půl staré dítě, které se právě vyléčilo z průjmu a tcháni o tom věděli, dostalo od tchánovců k jídlu bezvýživovou klobásu? Nebo proč se snacha ozve, když tchýně jezdí s kočárkem a miminkem uprostřed cesty, kde jezdí i auta a nejde raději na chodník? Nebo proč snaše vadí, když ji zkušenější tchýně říká, ať už přece v šestinědělí nekojí a dá lahev. Nebo proč se tchýně diví, že půlroční vnouče ještě nechodí, že přece její syn (snašin manžel) už v té době dávno chodil. Nebo když se tchýně rozčiluje, jak je možné, že dítě má ještě pleny a ať vnouče i s nočníkem svazují k noze od stolu už od 5. měsíce a přece nevadí, že ještě nesedí, aspoň se to naučí, že. Nebo proč té mladé snaše vadí, když mnohem starší a zkušenější tchánovci dojedou na návštěvu i s bronchitidou? Ach jo, to je děs, proč ta snacha není raději němá.
A jak je vůbec možné, že ta mladá snacha jí nechce dát to dítě do vlastní péče, že? Přece má tolik zkušeností a nevyžádaných rad, které chce ještě využít…
TAk s tchyní jsem to řešit nemusela, dělat nic nechtěla, maximálně pohoupat v kočáru nebo chvíli podržet. Dceru začala hlídat, až když byla větší a tam už jsem moc neřešila, co dělá, byla jsem celkem ráda, že si budují s dcerou nějaký vztah. Vadilo by mi, kdyby u nás byla tchyně pořád navezená, poučovala by mě, do všeho se pletla, dávala dítěti jídlo, které nemá jíst a posazovala ho. Ale pokud si dítě chce občas pohoupat, pochovat, pohrát, přebalit a vykoupat, nevidím na tom nic špatného. Dítě celkem rychle pozná co může od koho čekat a co si může ke komu dovolit, a výchovu to nenaruší. Babičky jsou od rozmazlování. Nějak nechápu tu žárlivost matek na babičky tchyně.
@Anonymní píše:
Ona se neptá, prostě přijde a vezme si ho. Prostě se to musím naučit říkat “NE”. Nebo třeba dlouho brečí a nenapadne jí, aby ho dala mně. Když se rozbrečel u mojí mamky, tak mi ho hned dávala a ona ne. Prostě si ho utěší sama. Nebo on chce spát a místo toho, aby ho dala do postýlky, tak si ho uhoupe v náručí. Já jsem ráda, že mi hezky spí. Dám ho do postýlky a můžu jít pryč, protože do 5 minut spí, aniž bych tam musela být. Ještě párkrát ho takhle uhoupe a bude to vyžadovat po mě, protože si na to zvykne a neusne bez toho. Jezdíme tam párkát do týdne. Bohužel tam občas i spíme. Zakl. - (píšu z druhýho účtu)Příspěvek upraven 09.11.20 v 20:37
Tak tam tak často nejezděte a nespěte.
@Anonymní píše:
Ona se neptá, prostě přijde a vezme si ho. Prostě se to musím naučit říkat “NE”. Nebo třeba dlouho brečí a nenapadne jí, aby ho dala mně. Když se rozbrečel u mojí mamky, tak mi ho hned dávala a ona ne. Prostě si ho utěší sama. Nebo on chce spát a místo toho, aby ho dala do postýlky, tak si ho uhoupe v náručí. Já jsem ráda, že mi hezky spí. Dám ho do postýlky a můžu jít pryč, protože do 5 minut spí, aniž bych tam musela být. Ještě párkrát ho takhle uhoupe a bude to vyžadovat po mě, protože si na to zvykne a neusne bez toho. Jezdíme tam párkát do týdne. Bohužel tam občas i spíme. Zakl. - (píšu z druhýho účtu)A proč tam pořád chodíte? Ani by mě nehlo někorikrát týdně chodit s miminem na delší návštěvy a už vůbec bych tam s kojencem nespala? Proč to děláš?
@Anonymní píše:🙄počkej až budes baba ty, treba taky okusis
@Kassy protože vim, že mě za nic nemaj. To prostě poznáš, když tě někdo nemusí. Kolikrát to dávaj i dost najevo a mě jen zajímá, jestli to dělá úmyslně, že mě chce na.srat nebo vystresovat a nebo si to neuvedomuje, že chci aby moje dítě za ten den bylo aspoň chvíli se mnou. Proč ho nenechá ležet, když je v klidu a hraje si? Proč ho furt musí tahat? Proč mi ho bere, když je u mě zrovna spokojený? To nemůže chvíli počkat? Je jak na. držená úplně.
@Uspavacka píše: 🙄počkej až budes baba ty, treba taky okusis
Jaktože teda spousta babičkek chápe, že dítě je dítě rodičů, a ne dítě babiček?
Uvědomte si, že vaše děti vám žádná vnoučata nedluží, to je výsada a ne právo, a záleží jen na tom, jak se k dětem chováte, a to jak v dětství, tak v dospělosti.
Kritizující, protivná, chladná ženská bez respektu se nemůže po dvaceti letech divit, že jí není radostně svěřováno vnouče. Hodná, rozumná ženská většinou tento problém nemá ![]()
@Liberalissima píše:
Jaktože teda spousta babičkek chápe, že dítě je dítě rodičů, a ne dítě babiček?Uvědomte si, že vaše děti vám žádná vnoučata nedluží, to je výsada a ne právo, a záleží jen na tom, jak se k dětem chováte, a to jak v dětství, tak v dospělosti.
Kritizující, protivná, chladná ženská bez respektu se nemůže po dvaceti letech divit, že jí není radostně svěřováno vnouče.
To jsem fakt ráda, že to není povinnost
@Liberalissima píše:
Jaktože teda spousta babičkek chápe, že dítě je dítě rodičů, a ne dítě babiček?Uvědomte si, že vaše děti vám žádná vnoučata nedluží, to je výsada a ne právo, a záleží jen na tom, jak se k dětem chováte, a to jak v dětství, tak v dospělosti.
Kritizující, protivná, chladná ženská bez respektu se nemůže po dvaceti letech divit, že jí není radostně svěřováno vnouče. Hodná, rozumná ženská většinou tento problém nemá
Ale však vy dobre víte jak to myslím, moc dobre;)
Nikdy nic, nechce 😁 pochován jen když ji manžel podá sama od sebe nic, nesnesu ji takže i kdyby chtěla tak fakt ne ![]()
@Anonymní píše:
Když jste na návštěvě u tchýně nebo ona u vás, co ji dovolíte a co už je podle vás přes čáru? Myslím tím starání se o miminko. Přebalování, krmení, koupání,…? (nevím jakou zvolit kategorii tématu)
Jako chlap a clovek se smyslem pro spravedlnost ti odpovim.
Pokud je tchyne stejne tak normalni jako tvoje matka, tak by mela smet presne to stejne jako tvoje matka.
Obe jsou rovnocenne babicky tveho ( a tveho manzela) ditete.