Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Aha, já myslela, že tohle jsou normální rozhovory o dětech. To si musím dávat pozor na pusu… ![]()
@Santa Juana to jsem na tom asi stejně. Nikdy mě nenapadlo, že by to někdo mohl vzít jako srovnávání, jelikož se takhle s kámoškama i rodinou bavíme úplně normálně. ![]()
@Santa Juana já se moc ráda bavím o dětech… Srovnávání do jisté míry chápu… Ale tady to je opravdu jen převedení na ostatní věci a nic jiného. I jen obyčejná věta je taková bez jiné reakce…to už mi není příjemné i když ty ostatní vnoučata opravdu mám moc ráda
Takhle se normálně mluví o dětech. Každý se rád pochlubí, jak je na tom jeho dítě. Není v tom nutně nic zlého. Není to srovnávání.
(Samozřejmě může být, až se budou koukat skrz prsty, že Tvoje dítě sotva mluví a jejich už tou dobou recitovalo Shakespeara v originále - ale to poznáš.)
Upřímně, ruku na srdce. Jakou odpověď očekáváš na sdělení, že dcera měla odpoledne banán? ![]()
@Anonymní píše:
@Santa Juana já se moc ráda bavím o dětech… Srovnávání do jisté míry chápu… Ale tady to je opravdu jen převedení na ostatní věci a nic jiného. I jen obyčejná věta je taková bez jiné reakce…to už mi není příjemné i když ty ostatní vnoučata opravdu mám moc ráda
Ale tak není to srovnávání. A jinak si v jiných tématech rozumíte dobře? Není to spíš o tom, že je to téma nezajimá, že si nemáte co říct? Že se nezeptají třeba, zda se vám na plavání líbilo?
Mně to teda taky přijde naprosto normální. Najdi si nějaký koníček a přestaneš řešit takové nesmysly.
Jinak já chápu, že ti to může lézt na nervy, ale jsou horší srovnávání. Třeba prababička mého syna ho neustále srovnává s nějakou holčičkou, co jí potkává ve výtahu a vypráví mu (synovi, který je spíš introvert), jak ta holčička hezky zdraví, jak si s ní povídá (on moc ne) a že ji tedy dala nějakou věc, kterou původně chtěla dát jemu.
Jako zase vyprávět někomu, že dáváš synovi banán… Co bys chtěla, aby na toto člověk odpověděl? Ano, banány jsou zdravé?
@Slečna Ferka tak to mám asi divné kamarádky kolem protože od nich jsou ty rozhovory samozřejmě taky o dětech ale v rámci normálu a také i o jiných tématech..takhle to je pouze u rodiny a to bych chtěla vidět ostatní zde píšící jak by je tedy nestvalo kdyby na každou větu by nedostali žádnou jinou reakci než že by se dozvěděli jak to mají nebo měli ostatní…
@Anonymní píše:
@Slečna Ferka tak to mám asi divné kamarádky kolem protože od nich jsou ty rozhovory samozřejmě taky o dětech ale v rámci normálu a také i o jiných tématech..takhle to je pouze u rodiny a to bych chtěla vidět ostatní zde píšící jak by je tedy nestvalo kdyby na každou větu by nedostali žádnou jinou reakci než že by se dozvěděli jak to mají nebo měli ostatní…
Ale jo, to může být otravné, když je to pořád… Možná když s nimi tedy budeš mluvit o jiných tématech?
Asertivně takovou věc asi neřekneš - chci mluvit o svých dětech, o vašich pořád poslouchat nechci… Nenaděláš s tím asi nic. A oni se vůbec nezeptali, jaké to na tom plavání bylo?
Jestli je treba nestves ty tim svym povidanim o svem diteti? Jako me by jeblo kdyby nejaka takhle porad mlela o tom co s holcickou delala a ze meli banan, omg, treba je to nezajima anebo co od nich cekas? ![]()
Kdyz reknes: meli jsme banan a dostanes odpoved: my jsme banan nemeli, no tak to ctu jakoze je to nezajima, ze jste meli banan ![]()
Asi by holka potrebovala brzo sourozence ![]()
Myslím, že jsi na tchýni a švagrovou vysazená. To, co popisuješ, není žádné srovnávání. To je prostě jen sdílení zkušeností. Pokud ti na konstatování, že měla malá k svačině banán, odpoví, že její holky banán nejedly, je to naprosto ok reakce. Pokud bys to řekla někomu jinému, nejspíš ti na to odpoví „no a co jako?“. Nikoho ve skutečnosti nijak zvlášť nezajímá, co svačí jiné dítě.
Něco jiného by bylo, kdyby ti říkaly, že to děláš špatně, že banán dávat nemáš, protože bagr.. Řešíš blbosti, fakt…
@Limi123 bohužel ne… Otázky typu jak bylo tam a tam právě vůbec… Ani žádné jiné, většinou drtive opravdu přenesou tu pozornost k těm ostatním dětem a tam to mnohdy rozvedou jako monolog… U švagrové to je možná mírná žárlivost na mou osobu to už znám i předtím než jsem měla dcerku.. ale mě to nevadí, jsem člověk co se zajímá i ostatní a nejsem typ co se baví jen o plenkách… Spíše jsem tajné doufala že tady najdu nějaké triky jak asertivně na to 😆… Člověk pak odjede z návštěvy s pocitem že hodinu poslouchá o ostatních vnoucatech… Ikdyz je mám moc ráda 🙂
Ahoj holky… Jdu se asi vypovidwt. Mám 10 mesicni holčičku a i když patřím mezi lidi, kteří moc neřeší nějaké pomluvy, nebo řeči tak čím procházím denně opravdu několikrát je srovnávání vnoučat. Naše dcerka je čtvrté vnouče v rodině a ze strany tchyně a švagrové (taky snacha, není to dcera tchyně) opravdu ale opravdu pořád srovnávají, nebo spíše převedou řeč hned na ostatní vnoučata. Přijde mi že opravdu není věta, kde bych neslyšela,,jo to moje holky to měly taky tak.. moje holky to měly takhle, naše holky to měly takhle". Já řeknu i jen obyčejnou větu jako, ze malá měla k svačině banán a slyším jen,,to naše holky banány nejedli" nebo řeknu,,byli jsme na plavání" a dostanu odpověď,,to naše holky na plavání nechodili" fakt je to každá věta a stále dnes a denne. Jsou to prkotiny ale je to běžná a častá reakce na kazdou mou větu o naší dcerce. Já ostatní vnoučata mám moc ráda ale ráda bych chtěla dát nějak asertivně najevo, že srovnávat ne. Vnoucata jsou starší už skolkove a školní. Prosím o anonym, chodí sem rodina.