Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Nasim klukum uz jsou 4, ale ve dvou meli hrozne radi drevenou vlackodrahu. Zacinali puzzle - koupili jsme takovou sadu, kde byly jednoduche obrazky od 9 dilku az po slozitejsi kolem 70 dilku (neco takoveho http://puzzle.heureka.cz/…vitel-36113/ ale bylo jich v te krabici myslim 10). Jak dorustali, tak si brali ty slozitejsi obrazky. Taky kolem tri let jsme koupili prvni sadu Smartmax - je to magneticka stavebnice a ma veliky dilky, takze si s ni muzou hrat uz i prtata. Je opravdu skvela. No a modelina.
Z knizek u nas jednoznacne krtecek.
@Lejaa píše:
to máme:( bonbony nebaštíme, dort je samozřejmost:) Ale díky
U nás byl taky těžký výběr co mu koupit, ze ma dvě o kousek starší sestry, takže doma už hromada všeho nastradala a co teda koupit jen mu co doma třeba neni.
Takže jsme ho částečně nechali vybrat co by chtěl.
Jen škoda, ze az po narozeninach se nam projevil jako milovník autobusu. On s nich skoro cvrka, z aut celkove, ale ted ty autobusy, to pomalu přestává dychat, kdyz nějaký vidí. Mohl ho dostat nějaký. Do dalších narozenin si najde něco jiného co bude zboznovat.
Knížky kupujem většinou v levných knihach, tam vždycky nějakou objevil, kterou ještě nemáme.
Chtěla jsem pro něj slapaci traktor z vlečkou, ze denně obdivuje souseduv traktor, ale nakonec jsme se rozhodli, ze na ten pockame do vánoc a koupi se velký pro všechny tři.
Maminky, co letos malého dvouletému prckovi k vánocum? Nám budou 2roky v lednu a asi by bylo fajn trochu rozvijet mozeček ne? Poradte nejaké logické hry a taky tipy co kupujete vy?
Náš dostane velkou kuličkovou dráhu, garáž s autíčkama, pracovní stolek s nářadím, zpívajícího chodícího Mickey Mouse, koberec se silnicema, autíčka, skákacího ponika, batůžek, vláček od mega bloks, klasickou vláčko dráhu, novou autosedačku a knížky.
@Sabuliin píše:
Maminky, co letos malého dvouletému prckovi k vánocum? Nám budou 2roky v lednu a asi by bylo fajn trochu rozvijet mozeček ne? Poradte nejaké logické hry a taky tipy co kupujete vy?
Rozhodně ne moc dárků, to je zbytečný, nebude ho všechno zajímat. Zvolila bych jednu knihu, nějaké auto (loď, letadlo, prostě co má rád), moje dcera ve dvou letech milovala kouzelný písek (netvrdne jako modelíny) a je i rozvíjející pro mozek. Nepostradatelné je lego, nekupovala bych tematické ale klasické, každé vánoce dokupovat, syn má obrovskou bednu a furt má málo:-D To by mělo stačit, i tak je toho moc a bude se věnovat jedný či dvěma
věcem
U nás ve dvou vedlo jednoznačně Duplo. Máme doma spoustu edukativních hraček, různé dřevěné puzzle, vkládačky, provlíkačky, věže, domino, pexeso apod., ale mám pocit, že nejvíc to dítě rozíjelo, když jsme seděli u velké krabice Dupla a stavěli jsme třeba zoo, obchod, doktorskou ordinaci… to jsem doslova viděla, jak to v té maličké hlavičce šrotuje a jak začíná chápat hru „na jako“ a je schopný si představit, že figurka doktora může hrát i pána, co si kupuje banány, a ta radost, když si to poprvé vymyslel celé sám? K nezaplacení ![]()
Jinak u nás měl úspěch ještě Kouzelný kohoutek do vany, a hodně ho bavilo a rozvíjelo taky Memino od Granny s protiklady.
Podle mně není potřeba zvláštní rozvíjení pro takto malé děti, stačí běžný okolní svět. Jsou moc malé na to, aby se dokázaly soustředit na něco logického. Ale naši synové jsou nezabavitelní divoši, pro které je největší zábava mi hrabat v kuchyni, dávat metly do ručního šlehače a hlavně být s tátou v dílně a hasičárně… Náš dvouletý dostane bubínek, chytrý písek s vybavením, boby, krájecí zeleninu a dohromady se starším bráchou pohádkové knížky. Starší dostal ke 2-letým narozeninám Duplo, hudební nástroje a velké podlahové puzzle. Kdyby neměl, dostal by odrážedlo.
Naše milovala asi od roku a půl toto https://www.mall.cz/…3v1-aktivity
a od asi dvou toto https://www.mall.cz/…0v1-aktivity Skládaly jsme to několik měsíců prakticky denně, někdy i víckrát ![]()
V podstatě cokoliv od téhle firmy koupíš, je fajn. Já se trochu bála, jak hra dopadne, protože je to karton, ale už ji používá moje druhá, aktuálně dvouletá, dcera a pořád dobrý.
Ja kupuji dvouletakovi auto na ovladani. Pouze toci volantem.
@Sabuliin duplo, to frčí už dlouho. Knížku o vesmíru a možná o dinosaurech (tam jsem zatím nenašla žádnou, co by se mi líbila a ideálně NEdělala zvuky
)
A vláčkodráhu.
Zatím žádnou nemá a z herny vím, že ho děsně baví stavět ty dráhy (jezdit s vláčky už ani ne
)
Jo a tabuli magnetickou i křídovou, malovat a kreslit ho taky baví. On je ten náš překvapivě na zaujatý všemi směry.
Moje děti tematické duplo taky bavilo, ale jen chvilku…pak omrzelo
Kdežto klasické lego ho baví od dvou a půl let, neomrzí a meze se nekladou, staví domy, letadla, roboty…z tematického dupla vytvoril buď to samé, nebo dva, tři výtvory a víc nic… Ale lego zvířátka a lego panáčci (občas dokupuju samostatně) ty využije při stavení vždycky ![]()
Záleží, co už doma máte a co se synovi líbí. U nás vede u všech dětí Duplo, takže při každé příležitosti rozšiřujeme sbírku. Syn má hodně hraček po třech starších sestrách, takže mu kupujeme už jen vysloveně klukovské hračky. Od nás dostane Duplo (Přeprava automobilů - starší sada, koupená na aukro), interaktivní auto (jezdí, svítí, vydává zvuky) a stavební vozidla k dřevění vláčkodráze. Od příbuzných v dalších dnech, co vím, tak další Duplo (Tvořivá autíčka), knížku (Doprava), tunel k dřevěné vláčkodráze, aktivní bagr Lena na písek, tlusté pastelky…
Teď měl i narozky, dostal od nás Duplo (Autobus/Popelářské auto) a kreslicí kuličku, od příbuzných hru Meminu, dřevěné skládací stavební stroje, depo k dřevěné vláčkodráze, knížky s Krtkem…
@holkaZ
Tak já mám zase opačnou zkušenost, Duplo u nás jede pořád (i u osmileté dcery) a přijde mi, že i víc, než to klasické malé lego. Ono je to asi dítě od dítěte, každé je jiné a nedá se to paušalizovat. ![]()
Ale tematické sady taky nemusí být na jedno použití, my máme už Dupla fakt hodně, mnoho sad (domeček, zámek, ZOO, farmu, spoustu dopravních prostředků, tvoření dortů…)+ hodně použitých kousků z aukra, jsou tři obří krabice, v jedné základní kostky, v druhé zvířata, panáčci, nábytek…, ve třetí dopravní prostředky a velké díly (stěny, střechy apod.) a vše se dá perfektně kombinovat, podle návodu staví holky málokdy, kreativní je to dle mě teda maximálně. ![]()
Navíc málokteré dvouleté dítě je schopné skládat to malé lego, alespoň teda u nás to holky začaly zvládat až kolem 3-4 let. Já bych v tomhle věku šla ještě rozhodně do Dupla. ![]()
My máme doma také 2leteho kluka a duplo taky frčí, momentálně má postavený velký tankér na kterém vozí auta
my pro něj máme odrážedlo
https://www.insportline.cz/…asaki-ktr-12
Pár knížek, ponožky woxx (jsou jediné ponožky, ve kterých se mu nepotí nožičky, i když jsou dražší)
Má tam nějaké auto od Bruder, už ma doma dvě a moc se mu líbí.
A pak už jen drobnosti. Jako malá autíčka a tak. ![]()