Poradna o výběru kočárků a autosedaček
Lukáš Fiala
Ahoj maminky a těhulky, mám na vás dotáz a ráda posbírám všechny rady a tipy a zkušenosti. Prcka čekám v září a pořád vybírám kočárek
co je u kočárku nejdůležitější vůbec ??!! Když je prcek na zimu tak velká korba? kvalita koleček? na co si dát pozor?
Pro každého něco jiného
Já vybírala velkou hlubokou korbu. Otočný kolečka na snazží manipulaci. Ale na druhou stranu mi kočár na křivém chodníku sám zatáčí. A pokud je v tom zahrnutá sportovní verze, tak aby byla otočná na mě i dopředu ![]()
Jo a taky jsem chtěla, aby se na něj dala nacvaknout autosedačka ![]()
Jak pro koho. U nás byla nejdůležitější velikost a skladnost, aby se vešel do auta a do výtahu, tím bych asi začala.
Malej se narodil v prosinci a stačila menší korba, protože do sportáku šel hlavně kvůli horku (důležitý je, aby šel sporták do úplnýho lehu, když dítě nesedí)
Pak taky záleží kde budeš hlavně jezdit, jestli po městě nebo někde po lese, polích.
veeeeeelkyyyy, opravdu vEEELKYYYY kosik a hlavne dobre pristupny, jinak nervy, nervy, nervyyyyy, ze se ti tam nic nevejde ![]()
Každý potřebuje něco jiného, pravda.. Já hledala s velkým košem, korbou ne nízko u země, nafukovací a otočné kola (nakonec mám trojkolku), velká sportovní sedačka s vysokou opěrkou zad, polohovací nožky a záda zvlášť (ne kolíbka), ruční brzda, větší hluboká korba, celkový vzhled, aby NEVRZAL hlavně (hrozně mě to u mého prvního kočáru rozčilovalo). Naopak nepotřebuji lehký a skladný kočár, protože máme kufr u auta velký, nepotřebuju otočnou sport.sedačku.
@74paja píše:
veeeeeelkyyyy, opravdu vEEELKYYYY kosik a hlavne dobre pristupny, jinak nervy, nervy, nervyyyyy, ze se ti tam nic nevejde
přesně!
![]()
tak pro mě to bylo, aby se s ním dalo dobře jezdit na vesnici bez chodníku a po polních cestách. Plus jsem měla strach z nafukovacích kol,tak jsem měla omezený výběr.
čekáš mimi v září, tzn. že by to chtělo, aby v hluboké korbě s fusakem vydrželo do jara - to mu bude už víc jak půl roku. např. já mám dítě hodně veliké a ve 4měsících šel do sporťáku, takže bacha na to a to mám Jané slalom pro, který má docela velkou korbičku. Takže pokud máš předpoklad, že dítko bude nadprůměrně velké, tak buď tank s velkou korbou, nebo dobrý sporťák, co jde do lehu nebo skoro lehu. Jinak nejprve si vyřeš, jestli chceš 3nebo 4 kolku, jestli potřebuješ jezdit terénem nebo ve městě (od toho se odvíjí odpružení, nafukovací kola, velikost kol)no a v neposlední řadě taky cena ![]()
nemám auto, takže nepotřebuju moc autosedačku, mám ji půjčenou, jinak mám dvojkombinaci - hluboký kočár/sporťák, ale některé maminky pak litují, že si pořídily sporťák,když dítě rovnou frknou radši do golfek a nemusí se tahat s těžkým kočárem, takže je i možnost koupit jen hluboký a pak řešit golfky (za předpokladu, že ti nesedící dítě vydrží v hlubokém, což se nás netýká
) a teď babo raď
Pro nás důležitá stabilita kočárku, skladnost, snadná manipulace , protože hodně cestujeme, pořádná kola do terénu a také univerzálnost resp. variabilita předělání podle věku dítěte, abychom nemuseli každý půlrok kupovat nový kočárek , ale abysme vydrželi s jedním do doby než holky začnou sami cupitat nebo budou jen v golfáčích ![]()
Pro mě:
1. velká korbička
2. sporťák otočný po i proti směru jízdy (neumím si představit v pl roce vozit dítě čelem od sebe, i teď v roce si s ním ráda „povídám“)
3. Široká záda u sporťáku (mám sporťák, kam se roční dítě napasuje jenom tak, tak)
3. Aby byl dobře ovladatelný nejen v obchodě, ale i na nerovných chodnících. A to jak u hloboké verze tak i u sportovní (pozor, může se to lišit, dochází tam ke změně těžiště)Tzn. abych ho byla schopna jednou rukou přizvednout při nájezdu na chodník, to závisí na konstrukci kočárku a i mezi polskými kočárky jsou rozdíly. Navíc, dobrá čtyřkolka se dá ovládat jednou rukou mnohem lehčeji než špatný kočár s otočnými kolečky.
Takže, zajet do obchodu, nechat si předvést hlubokou i sportovní verzi, nechat si tam dát zátěž (cca 10 kg) a zkusit pojezdit a přizvednout.
nákupní koš důležitý je, ale nakonec mám kočár s poměrně malým, protože hnusný kočár s velkým košem mě nezajímá
Jo a nevybírat kočárek jen podle vzhledu
Radši hnusný, ale dobře ovladatelný a pohodlný pro dítě i matku. Než krásný, ale jinak na prd.
Pro me osobne snadna slozitelnost do auta (vcetne rozmeru), multifunkcnost - od prcka s vloznou taskou misto hlubokehu kocaru az do 3 let jako "golface), okynko nahore, pokud neni otocne madlo, clona proti slunci (funkcni) a ja treba preferuju 3 kolecka, lepe se s tim manevruje. Drzim palce pro spravny vyber:)